Copy
Nieuwsbrief Voorjaar 2017
Bekijk deze mail in uw browser

Nieuwsbrief Gezondheidscentrum Oog in Al

U leest de eerste digitale nieuwsbrief van Gezondheidscentrum Oog in Al! 

Voortaan ontvangt u drie keer per jaar bericht over een aantal actuele zaken binnen ons centrum en ook stellen we telkens een zorgverlener nader aan u voor.

We hopen u hiermee een plezier te doen. Als u wilt reageren, dan kan dat via Facebook, per e-mail (knoppen hieronder) of gewoon in het gezondheidscentrum.

Facebook
Email

Doen

De SamenLoop gaat het derde seizoen in: aanstaande woensdag 5 april starten we weer met wandelen!

Wat en voor wie?

De SamenLoop is een wandeling door Oog in Al. Samen met huisarts, fysiotherapeut, apotheker, diëtist en verpleegkundige. Omdat in de spreekkamer regelmatig gepraat wordt over bewegen en naar buiten gaan, vinden we het leuk om dit ook samen met u te doen. De SamenLoop is voor iedereen in de wijk. Van plan om met ons mee te gaan? Vraag dan ook uw buren, ouders, (klein)kinderen, familie of kennissen mee.
Omdat we begrijpen dat niet iedereen even lang of ver wil lopen, kunt u kiezen uit drie afstanden:
  • 1 km, ongeveer 20 minuten wandelen. Dit pad is ook goed toegankelijk voor rollators, rolstoelen en kinderwagens.
  • 3 km, ongeveer 45 minuten wandelen.
  • 5 km, ongeveer 1 uur wandelen.

Wanneer en waar?

Vanaf april tot en met oktober. Elke 1e woensdag én elke 3e woensdag van de maand. De start is om 17.30 uur. Elke wandeling start en eindigt bij de Cereolfabriek (op de hoek van Kanaalweg 91 en Everard Meijsterlaan 1).
U hoeft zich niet aan te melden om deel te nemen aan de SamenLoop en er zijn geen kosten aan verbonden. Ook kunt u op de valreep nog beslissen welke route u wilt lopen.

SamenEten

Elke 1e woensdag van de maand is er na het wandelen gelegenheid om samen te eten bij Het Wilde Westen, in de Cereolfabriek. Voor SamenEten moet u zich wel vooraf aanmelden. Dit kan bij de balie in het gezondheidscentrum, bij Het Wilde Westen 030-2981717 (er is niet altijd iemand aanwezig om de telefoon op te nemen) of per mail: info@hetwildewesten.nl. Deelname aan SamenEten kost € 6,50.

Kijken

Een hal om elkaar te ontmoeten en elkaar te inspireren om te gaan bewegen. Dat is de gedachte achter de nieuwe inrichting van de hal.

Kom eens kijken, en bewonder de kunst aan de muren, ‘draai’ vanuit de schitterende stoel door vraag en aanbod van mede-wijkbewoners en laat u inspireren door een film die u zelf mag aantrappen.

Drijvende kracht achter het kunstproject in de hal is initiatiefneemster Marijke Donath. In samenwerking met het gezondheidscentrum Oog in Al en kunstwijkcentrum Het Wilde Westen bedacht zij het project ‘Wat beweegt u?’. “Een hal kan zoveel meer zijn dan een ruimte om doorheen te lopen”, vertelt ze. “Het kan zoveel leuker. We willen  het wachten aangenamer maken en de ruimte een functie geven die je niet in de spreekkamer vindt.”

 

Wat beweegt u?

Marijke voerde tal van gesprekken met bezoekers en medewerkers van het Gezondheidscentrum. “Ik was op zoek naar ideeën en vooral naar persoonlijke verhalen. ‘Wat beweegt u?’ vroeg ik bezoekers letterlijk. Dat leverde prachtige, inspirerende verhalen op!”

Traptafeltje

Op basis van ontwerpen van Marijke ging kunstenaar Radboud Wanders aan de slag met een traptafeltje. “De basis is een ouderwets naaitafeltje, waarvan de pedalen nog in tact zijn. In plaats van een naaimachine heb ik aan touwtjes een kunststof schermpje erboven gehangen. Door te gaan trappen, gaat er een lampje knipperen en gaat op het scherm een film draaien. Je moet echt blijven bewegen, blijven trappen, om de hele film te kunnen zien.”

Filmmaakster Babbe de Thours maakte  de filmportretten die te zien zijn, waaronder de film die momenteel draait: over de 83-jarige wijkbewoner Ries, die inspirerend vertelt waarom hij elke dag opnieuw zo geniet van wandelen.

Stoel van vraag en aanbod

Een eyecatcher is ook de schitterende stoel die je als het ware omarmt. Meubelmaker Abel Nap voerde dit ontwerp van Marijke Donath uit. In de stoel is een ‘molentje’ bevestigd vol vraag en aanbod. “Voorbeelden? Iemand die een reisgenoot zoekt om samen een museum te bezoeken, iemand die aanbiedt een klusje te doen, de voorbeelden zijn legio. Heeft u een vraag of een aanbod? Laat het zien. De kaartjes zijn bij de balie verkrijgbaar.”

Kunst aan de muur

Kunstenaars en sportverenigingen laten ook hun kunsten zien. De expositie wisselt regelmatig, maar heeft een vast thema: beweging!

Ontwikkelen

Gezondheidscentrum (GEZ) Oog in Al start binnenkort met een compleet nieuwe aanpak van slaapproblemen.

Centraal in de aanpak staat de ‘slaapmeetweek’, waarin patiënten thuis zelf gegevens verzamelen. Aan de hand daarvan stelt de huisarts een diagnose en komt samen met de praktijkpsycholoog tot een behandelplan. Als de pilot, die in mei in enkele Utrechtse wijken begint, succesvol blijkt, wordt de methode over Utrecht en in een later stadium mogelijk ook landelijk uitgerold.

Precieze cijfers ontbreken, maar vermoedelijk heeft één op vijf Nederlanders een slaapprobleem en klopt zo’n 25% van hen hiermee bij een huisarts aan. In Oog in Al gaat het om ruim 600 patiënten die zich het afgelopen jaar met slaapproblemen op het spreekuur hebben gemeld, zegt huisarts Bart van Pinxteren. “Tot nog toe hebben we als huisartsen het gevoel deze patiënten weinig te kunnen bieden. We geven algemene adviezen en schrijven soms slaapmedicatie voor. In ernstige gevallen verwijzen we patiënten door naar een ziekenhuis, zoals een slaappoli. Toch hebben we het gevoel veel mensen in de kou te laten staan.”

Slaapstraat

Met de ‘Slaapstraat’ heeft GEZ Oog in Al nu, samen met enkele andere gezondheidscentra in Utrecht, een alternatief ontwikkeld, vertelt apotheker Elske Hokke, een van de initiatiefnemers van het project. “Patiënten krijgen een vragenlijst, een slaapdagboek en een sleep tracker – die slaap en activiteit meet - mee naar huis. Na afloop van de ‘slaapmeetweek’ kan de huisarts op basis van de verzamelde gegevens een diagnose stellen en, samen met de praktijkpsycholoog, een behandelplan maken.”

De behandeling bestaat altijd uit ‘slaaphygiënetips’, en, afhankelijk van het soort slaapprobleem, uit een combinatie van cognitieve therapie, e-health en in uitzonderlijke gevallen medicijnen of alsnog een doorverwijzing naar een slaappoli.

Medicijnen

Groot voordeel van de nieuwe aanpak is dat medicijnen vaak niet nodig zijn. Elske Hokke: “Medicijnen hebben bijwerkingen en zijn vaak lastig af te bouwen. En uitgebreid onderzoek in een ziekenhuis kan leiden tot spanningen, medicalisering van het slaapprobleem en soms nog erger.”

Vertrouwd

Bovendien worden patiënten geholpen door de eigen huisarts, in een vertrouwde omgeving. “Voor veel patiënten veel prettiger en praktischer”, denkt huisarts Bart van Pinxteren. “Vertrouwd en dichtbij. We hopen als GEZ op deze manier veel patiënten te kunnen gaan helpen.”

Ontmoeten

Maak kennis met apotheker Gerrit van Ommeren. Hoe hij zijn vak ziet en uitoefent en welke verbinding hij voelt met de wijk. 

Wat doet een apotheker?

Een belangrijke taak van een apotheker is zorgen voor een goede geneesmiddelendistributie, kortom: zorgen dat mensen de goede medicijnen krijgen, met altijd een extra check. Maar de expertise van een apotheker gaat verder. Ik wil er zeker van zijn dat het medicijn dat wordt gebruikt ook de beste keuze is voor deze persoon. Dat maakt het maatwerk. Om dit goed te kunnen bepalen is veel overleg nodig: met de huisarts of de verpleegkundige. En het goed bijhouden van je vak is belangrijk.

Cliënten

Naast het geven van voorlichting over hoe een medicijn het best te gebruiken is, is het essentieel om te luisteren naar het verhaal van de patiënt. Een goed advies betekent nog niet altijd dat het de patiënt lukt om medicatie goed in te nemen. Overigens spreken we ook vaak over cliënten, niet patiënten. Mensen met een chronische ziekte voelen zich bijvoorbeeld niet altijd patiënt. Dan ligt bij de apotheker bijvoorbeeld ook de taak om te motiveren waarom het belangrijk is een geneesmiddel in te nemen. Het draait altijd om de vraag of de geneesmiddelen een betere gezondheid opleveren of een aandoening voorkomen. En ook of het lukt om ze goed te gebruiken. Mijn werk is gelukkig niet alleen maar handel, dat past niet bij mij.

Samenwerken

Medicijnen zijn een belangrijke, makkelijke en relatief goedkope therapie, maar zijn altijd een onderdeel van de totale behandeling. Vaak gaat het ook om een gezonde leefstijl met bijvoorbeeld voldoende beweging. Daar ligt de verbinding met het Gezondheidscentrum: we werken allemaal samen rondom de patiënt. Wij werken en denken ook mee, als pillen niet de beste zorg zijn voor een patiënt. Hierdoor wordt een advies maatwerk in het belang van onze patiënten.

Verbonden met Oog in Al

Oog in Al is een mooie stadswijk want het is Nederland in het klein: er zijn koophuizen, flats en zelfs een asielzoekerscentrum. Er wonen ouderen, maar ook veel jonge gezinnen. Mensen zijn toegankelijk en als je hier lang rondloopt zoals ik, al ruim 35 jaar, krijg je een band met mensen.

We sturen u voortaan onze nieuwsbrief.
Geen interesse? U kunt zich eenvoudig afmelden via de link 'uitschrijven' helemaal onderaan deze mail.

© 2017 GZC Oog in Al.


Hier kunt u uw gegevens aanpassen of uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp