Copy
In deze nieuwsbrief: de maag, brandend maagzuur (reflux), Lao Tsu
View this email in your browser
VRIJDAG 5 september IS ER WEER EEN GRATIS KINDERINLOOP-
SPREEKUUR Meer weten? Neem contact op of lees de nieuwsbrief juni 2014.
Facebook
Website
Email
LinkedIn
Zwaar op de maag

Mensen die kampen met maagproblemen ervaren vaak ook angsten en voelen zich onzeker. Cranio Sacraal Therapie en Viscerale Therapie sporen belemmeringen in het lichaam op, zodat het zelfherstellend vermogen van het lichaam het overneemt en maagproblemen plus bijbehorende klachten verminderen of verdwijnen.

De maag is in de eerste plaats een reservoir waarin het voedsel tijdelijk kan worden bewaard. Van hieruit wordt het geleidelijk aan de twaalfvingerige darm en vervolgens aan de dunne darm doorgegeven zodat de dunne darm tijd heeft voor de verterings- en opnameprocessen. Tussen 7.00 en 9.00 uur is de maag het meest actief. 3 to 4 uur na een normale maaltijd is de maag weer leeg. In de maag wordt de koolhydraatvertering, die in de mond gestart is, voortgezet.
Het maagzuur in de maag bevat zoutzuur en pepsine. Door het zuur (pH 1,2) worden de meeste bacteriën gedood. De pepsine breekt lange eiwitketens af.
De maagwand zelf is beschermd tegen het zuur door een slijmlaag. Alleen in vet oplosbare stoffen, zoals alcohol en bepaalde medicijnen als aspirine en ontstekingsremmers, kunnen door de maagwand heen. Bij veelvuldig gebruik van deze stoffen kan de maagwand aangetast worden met een maagzweer of maagbloeding tot gevolg.
In de maag wordt ook de zogenaamde intrinsieke factor geproduceerd die noodzakelijk is voor de opname van vitamine B12 in het laatste stuk van de dunne darm.

De wand van de maag bevat ook spieren. Deze spieren kneden het voedsel zodat de maagsappen met het voedsel vermengt worden. Als de maag ‘leeg’ is, geeft deze motoriek verplaatsing van gassen en vloeistoffen. Dit is vaak hoorbaar en voelbaar. De nervus Vagus stuurt de motoriek van de maag.
De ingang van de maag heet de Cardia en is een kringspier tussen de slokdarm en de maag. Als deze spier niet goed werkt, kan maagzuur terugvloeien. Dit heeft reflux. Bij zowel baby’s als bij volwassenen kan dit gebeuren. De uitgang van de maag is ook een kringspier en heet de Pylorus.

Emoties die bij de maag horen zijn bezorgdheid (zwaar op de maag liggen) en gebrek aan (zelf)vertrouwen. Stress heeft grote invloed op de maag via de nervus Vagus. Emoties die bij de Pylorus horen zijn: problemen op sociaal vlak en prestatie. Ook klachten van de linkerschouder hebben vaak een relatie met de maag en maagproblemen.
Viscerale therapie bij brandend maagzuur

Veel mensen kampen regelmatig met brandend maagzuur. Viscerale therapie kan helpen om de symptomen en klachten te verminderen.

Wat is brandend maagzuur?
Met brandend maagzuur of zuurbranden wordt het te vaak terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm bedoeld. Bij mensen met brandend maagzuur staat het sluitspiertje vaker open en stroomt vaker dan gemiddeld maagzuur omhoog de slokdarm in. Dit geeft klachten. De medische naam voor brandend maagzuur is reflux. Bijna iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur of een oprisping. Bijvoorbeeld na een zware maaltijd. Dit kan geen kwaad. Als u regelmatig brandend maagzuur heeft en dit wordt niet behandeld, kan een slokdarmontsteking, chronische hoest, keelpijn, of chronische heesheid ontstaan. Bij baby’s is reflux normaal tot 3 à 4 maanden in verband met nog niet volledig ontwikkelde cardia.

Overprikkeling van de nervus Vagus kan ook reflux veroorzaken. Omdat de nervus Vagus ook in verbinding staat met de reacties van het lichaam op stress, kan men in stressvolle situatie vaker last krijgen van brandend maagzuur.

Klachten:
  • Een brandend gevoel in de borst achter het borstbeen die optreedt na het eten en duurt enkele minuten tot enkele uren
  •  Pijn op de borst, vooral na bukken, liggen of het eten
  •  Branden in de keel, of hete, zure, zure of zoute smaak vloeistof achter in de keel
  •  Moeite met slikken
  •  Gevoel van voedsel ‘plakken’ in het midden van de borst of de keel
Viscerale therapie
Volwassenen die last hebben van stress kunnen te maken krijgen met een overprikkeling van de Vagus, met brandend maagzuur als gevolg. Door het behandelen van de sluitspier (Cardia) bij volwassenen, evenals het ontstressen, kunnen klachten verminderen of verdwijnen
Reflux bij baby’s is vaak het gevolg van een overprikkeling van de nervus Vagus als gevolg van een emotionele of mechanische oorzaak. Door het vrijmaken van de nervus Vagus en de spanning af te laten vloeien zullen de klachten verdwijnen. 
 
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2014 Lourenz Nienhuis, Praktijk voor Cranio Sacraal Therapie en Viscerale Therapie,
All rights reserved.unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp