Copy
De nieuwsbrief van Transitie Merksem.
Bekijk deze nieuwsbrief in je browser

In deze nieuwsbrief

Een allereerste nieuwsbrief

Transitie Merksem is nog geen jaar bezig en ondertussen zijn er een hoop enthousiaste mensen aan het Samentuinieren, werd er een Geefplein georganiseerd en staat een 2de in de steigers, is er een website, werd er een Startdag ingericht, ... en bestaat er een nieuwsbrief. Het eerste exemplaar, uniek, om bij te houden en in te kaderen.
Veel leesplezier.
Transitie?

Het Transitienetwerk is een nieuwe beweging met als doel gemeenschappen, groepen en initiatieven te inspireren, aan te moedigen, te helpen, te trainen en met hen samen te werken in de overgang van olieafhankelijkheid naar een meer lokale en sociale economie.

Transitie-initiatieven beweren natuurlijk niet alle antwoorden te hebben, maar we denken dat er oplossingen te vinden zijn in oude wijsheden en de aanwezige creativiteit, talenten en vastberadenheid in onze eigen wijk, stad of dorp. Zo gaat elke groep op zijn eigen plek aan de slag met de mensen en de middelen die er zijn. Daarbij is het versterken of het opnieuw creëren van een gevoel van gemeenschap heel belangr

Samentuin Dokske

Zin om even te ontspannen na een drukke werkdag? Hou je van tuinieren maar heb je zelf geen tuin? Wil je je eigen groentjes kweken of gewoon af en toe mee helpen in de moestuin? In Samentuin Dokske in de Borrewaterstraat in Merksem kan het! Deze buurttuin is er voor en door de bewoners. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen of een handje toe te steken. Er is voor elk wat wils : zaaien en planten, kleine klusjes, water geven, wieden, oogsten... en vooral natuurlijk volop genieten. Ervaring is niet noodzakelijk. Zeker op warme zomerdagen zijn extra helpende handen om alle plantjes en groenten water te geven zeer welkom... Of heb je tuinmateriaal dat je wil doneren (werkgereedschap zoals een riek, snoeischaren kleine schepjes en harkjes,..., compost, potgrond, moestuinmest enz...)? Momenteel kunnen we ook weer veel snoeihout gebruiken om onze takkenwal te verhogen. Neem gerust contact op via het e-mailadres van transitie Merksem (transitiemerksem@gmail.com) of kom langs tijdens een van de permanentiemomenten, zie onderaan.
 
Waar: Borrewaterstraat naast de speeltuin, 2170 Merksem

Wanneer:
elke week telkens op:
woensdagavond van 19 uur tot 21
zaterdagvoormiddag en zondagvoormiddag van 10 uur tot 12 uur

Samentuin 't Zwaantje zoekt compostmateriaal

In Samentuin 't Zwaantje aan het Zwaantjespad begint de tuin van Transitie Merksem eruit te zien als een échte moestuin. Ons kot is hersteld, we hebben een tafel en banken, we hebben bedden gemaakt, en grotendeels beplant ... dit allemaal door de inzet van vrijwilligers die opnieuw willen ervaren hoe het voelt om je eigen voedsel te verbouwen. En niet alleen dat: we realiseren dit alles door spullen die andere weggooien, niet meer nodig hebben, teveel hebben, enz.  opnieuw een doel te geven. We zoeken zo nog wel enkele creatieve oplossingen voor enkele uitdagingen, maar vandaag willen het hebben over compostmateriaal.

Hergebruiken is eigenlijk ook helemaal de gedachte achter een composthoop: afval (uit de keuken, en de tuin), vermaken tot iets wat je opnieuw kan gebruiken (compost, voeding voor de tuin). En onze tuin heeft veel voeding nodig. Vandaar onze oproep, wij ontvangen graag jouw keuken- en tuinafval, maar enkel op onze samentuinmomenten. We vragen met aandrang dat niemand zomaar op onze composthoop STORT, maar het echt komt aanbieden, zodat we toezicht kunnen houden dat er niets op komt wat niet kan.

Maar ook zonder compostmateriaal is iedereen steeds welkom in onze tuin. We zijn heel trots op wat we al bereikt hebben en je bent welkom om dat allemaal te komen bekijken tijdens onze samentuinmomenten: elke woensdag van 19u-21u en zaterdag van 14u tot 17u, op de hoek van het Zwaantjespad enhet Fortpad.

In het najaar plannen we een cursus rond ecologisch tuinieren. Meer info daarover volgt nog.

Werkgroep Stadslandbouw

Een korte samenvatting, wat hebben we gedaan, hoever staan we?
Het doel van deze groep is het faciliteren van stadslandbouw in Merksem.

Stadslandbouw houdt in :
  • Divers en biologisch landbouwen zonder vergif en met respect voor de omgeving
  • Rechtstreekse verkoop van boer naar consument
  • Sociaal bindend, educatief en gewoon tof.
Begin 2014 hebben we opstart van zulke boerderijen bezocht plus een middagje bij zo’n boerderij gaan helpen.  Zo is er ook gesproken met deze boeren en veel tips uitgedeeld.
Met de startdag Transitie Merksem en reclame bij Landwijzer en Bioforum werden enkele landbouwers in spe aangetrokken die mee wilden uitkijken. Er werd ook gesproken met bestaande boeren in Merksem.

Qua gronden hebben we vergaderd met de stadsdiensten voor groen en ruimtelijk ordening en duurzaamheid.  Ook is er een gesprek met het OCMW geweest. Die heeft ook nog gronden veil.
Wij waren in deze periode aanwezig aan de doopvont van Stadslandbouw Antwerpen samen met allerlei anderen instanties zoals transitiebewegingen, samentuinders, bio-boeren, Ecohuis, Wervel enz…   Want samen staan we sterk.

Er is dus al veel gebeurd op een half jaar.

Staan in het verschiet: een samenkomst om over fundraising te spreken (coöperatieve samenwerking) om de boeren economische slagkracht te geven zodra we terreinen effectief kunnen aankopen.

Wordt vervolgd….
Meer weten over Transitie in Vlaanderen?

Voor in de agenda...

Boeiende zaken die in het najaar georganiseerd worden, en waar een aantal mensen van Transitie Merksem zeker naartoe gaan. Heb je zin om mee te gaan, laat het even weten.

Heb je weet van nog andere initiatieven rond stadslandbouw, duurzaamheid, andere evenementen die ook de Transitie in en om Merksem bevorderen, laat het ons dan ook weten.

Eten, drinken en film

Samentuin Dokske nodigt je op woensdagavond 27 augustus uit van 19 tot 21 uur voor een hapje, een drankje en een bezoek aan onze tuin in de Borrewaterstraat. Aansluitend kan je om 21 uur in de speeltuin ernaast gratis genieten van de film "American Hustle" (CC Merksem met Film in de Wijk). http://www.ccmerksem.be/nl/event/8266/david-o-russell
Iedereen is welkom!

Antwerpen Boert

Een markt rond lokale en duurzame landbouwinitiatieven. 21 september van 11 tot 17 uur in de shelter (waar ook Cargo zit) in Park Spoor Noord.

Meer info (Facebook)

Lazy Sunday Picknick

Het Ministerie van Genoegen organiseert op zondag 21 september tussen 10u30 en 15u een picknick. Op het vernieuwde Burgemeester Nolfplein zal je niet alleen kunnen genieten van een fijne picknick maar zal je ook heel wat (bekende) auteurs, acteurs en muzikanten ontmoeten. Zij lezen voor, doen mini-tryouts, spelen 'een airke',...Transitie Merksem zal hierop aanwezig zijn.

Meer info (Facebook)

Transitiefestival

Op dinsdag 7 oktober organiseert het Transitienetwerk Middenveld haar tweejaarlijkse Transitiefestival in de Vooruit te Gent. Ook deze editie zal weer bol staan van praktische workshops, diepgaande debatten en verrassende lezingen.

Meer info (externe link)

Ecodroom

12 oktober in het Rivierenhof

Meer info (externe link)

Op Goede Voet met de Aarde

25 oktober door Transitie Lier

Meer info (externe link)

Repaircafé & Geefplein

Noteer alvast 16 november in je agenda, want dan organiseren we samen met JC Bouckenborgh een Repaircafé en een Geefplein. Concrete info hierover volgt nog, maar ben je handig, ken je iemand die handig is, en willen jullie hieraan deelnemen, laat het ons dan vooral weten. Ook indien je (opnieuw) wil meehelpen aan de organisatie van het Geefplein, dan horen we het graag via transitiemerksem@gmail.com.

Meer info over repaircafés op via deze link: http://www.repaircafe.be/nl/over-het-repair-cafe/

Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2014 Transitie Merksem, Alle rechten voorbehouden.


Uitschrijven    Inschrijving beheren 

Email Marketing Powered by Mailchimp