Copy

Nieuwsbrief stichting Meer dan Gewenst
(oktober 2014)
 

  • Geplande activiteiten
  • Van onze Facebook pagina
  • Website - bijdrage gevraagd
  • Politiek
  • Media
  • Bestuur Meer dan Gewenst
  • Internationaal
  • Roze gezinnen en de basisschool
  • Onderzoek
View this email in your browser
Beste (wens)ouder,
 
Er is heel wat gebeurd de afgelopen tijd. Wij organiseren weer van alles, en andere organisaties hebben ook relevant nieuws. Veel plezier met deze nieuwsbrief!
 

 

Geplande activiteiten

Voor zowel roze gezinnen als wensouders


Vrijdagavond 7 november: speeddate voor wensouders die een mede-ouder zoeken voor co-ouderschap of donorconstructie. Ben je op zoek naar een mede co-ouder of een donor, of wil je donor zijn? Geef je dan snel op voor de speeddate. (Sommige groepen zijn bijna uitverkocht, mail ons dan voor de wachtlijst.)
Voor co-ouderschap focussen we op Noord Holland, Zuid Holland, Utrecht en voor het eerst proberen we ook een Brabantse groep op te starten. Voor de donor-constructie kan je je uit het hele land opgeven. Je voert op die avond 5 tot 10 gesprekken met andere wensouders.

"Speed" staat voor korte gesprekken, en snel beslissen of jullie mailadressen uit gaan wisselen. Daarna ga je elkaar pas leren kennen en heel "slow" verder om de juiste keuze te kunnen maken. De volgende speeddate is pas over een half jaar. Wel zal er op vrijdagavond 23 januari weer een kennismakingsborrel worden georganiseerd, waar roze wensouders elkaar kunnen ontmoeten.

December: de kar van Meer Dan Gewenst wordt grotendeels getrokken door vrijwilligers die vooral ook papa’s en mama’s zijn. De maand december zijn we daarom vooral druk met Sinterklaas en Kerst (en tussendoor met de voorbereiding daarvan).

Zondag 18 januari: wensouderbijeenkomst. Deze bijeenkomst is vooral bedoeld om te inspireren en te informeren. Weet je wel dát je iets wilt met je kinderwens, maar weet je nog niet precies wat? Of hebben jullie al in grote lijnen een plan, maar wil je wel zeker weten dat wat jullie willen ook juridisch mogelijk is?
Op deze wensouderbijeenkomst spreekt weer een van de juristen uit ons netwerk. Bovendien komen roze ouders ervaringsverhalen vertellen. En dat vinden we zelf ook altijd weer heel inspirerend. Na de algemene inleiding en presentaties is er ruimte voor workshops, om nader in te gaan op voor jou relevante specifieke vragen.
De kans zit er in dat je na deze bijeenkomst weggaat met meer vragen dan waarmee je gekomen bent. Ook daar helpen we je graag verder mee.

Vrijdagavond 23 januari
Kennismakingsborrel voor wensouders. Ben je op zoek naar een donor of co-ouder of wil je zelf donor zijn? Ontmoet je je mede-wensouder liever live dan via een oproep? Voel je je prettiger bij een informele borrel dan op een speeddate, of wil je niet wachten tot de volgende speeddate op 27 maart? Geef je dan op voor de borrel op vrijdagavond 23 januari. (Datum nog onder voorbehoud.)

Van onze Facebook pagina


Meer Dan Gewenst bereikt steeds meer mensen via Facebook. Volg je ons al? 
De meest gelezen berichtgeving van onze Facebook pagina lees je hier:

Happy Coming Out Day

Meer dan 1000 mensen bekeken ons bericht op hun timeline.
 

Draagmoeder

Maar ook het nare EO programma over misstanden, en de juist weer ontzettend inspirerende blog daarover van Esther bereikten heel veel mensen.
 

Website moet op de schop - bijdrage gevraagd

We vinden dat onze website wel heel erg aan modernisering toe is, en zijn hard bezig om nog voor het einde van het jaar een nieuwe site te kunnen lanceren. Helemaal voor niks lukt dat niet, en we hebben bepaald nog niet de hele financiering rond.
 
Mogen we hulp van je vragen? Elke bijdrage, hoe klein ook, is ontzettend welkom! Je kunt die overmaken op IBAN NL18INGB0008415028 t.n.v. Meer Dan Gewenst.
 
Mocht je Meer Dan Gewenst zelfs wel structureel willen steunen, en die steun ook nog eens - zonder drempel - aftrekken van je inkomstenbelasting, neem dan even contact op voor een schenkings-overeenkomst. 
 
We publiceren elk jaar onze jaarcijfers op onze website, zodat je kunt zien hoe wij het geld besteden.

Politiek

De door de minister ingestelde Commissie Wolfsen, die als opdracht heeft het familierecht te herijken, komt goed op stoom. Meer Dan Gewenst is uitgenodigd om begin december haar visie met de commissie te delen.
 
Omdat Meer Dan Gewenst van mening is dat de Nederlandse wet er vóór de mensen is in plaats van tegen, zullen we vooral vragen om alle roze gezinnen te faciliteren in hun wensen over de samenstelling van hun gezin. We zullen daarom pleiten voor het openen van mogelijkheden voor meerouderschap en meerouder gezag, in ieder geval voor “intentionele meerouder gezinnen”.
 
We willen ook dat de beperkingen op draagmoeder- en draagster-schap worden opgeheven. In plaats daarvan moet er een goede screening vooraf komen van wensouder en draagmoeder of draagster. Misschien wel in de kliniek waarin de zwangerschap tot stand gebracht wordt. Er mag geen onderscheid meer gemaakt worden tussen homoseksuele en heteroseksuele wensouders. Zo willen we voorkomen dat stellen eigenlijk alleen in het buitenland geholpen kunnen worden. Wil je mee helpen denken over onze standpunten, en hoe we die het best voor het voetlicht krijgen? Neem dan contact met ons op.
 

Media

We zijn altijd op zoek naar mensen die geïnterviewd willen worden. Op dit moment zoeken we specifiek naar wensouders of ouders die via Meer dan Gewenst zoeken of hebben gezocht naar een wensouder die wonen in Rotterdam en omgeving of Berkel en Rodenrijs/Bleiswijk. Of wensouders uit die plaatsen die naar de speeddate op 7 november gaan of overwegen om te gaan.Neem contact met ons op!
Mocht je ons nog kunnen helpen aan andere publiciteit voor de speeddate in de provincies Utrecht, Brabant of Zuid-Holland; heel graag!
Hier 2 links naar items van wensouders (waarvoor veel dank!) die de speeddate hebben gedaan:
RTV Utrecht "Speeddate voor Utrechtse wensouders"
Metropolis VPRO "Wereld vol wensouders"

Bestuursleden Meer dan Gewenst gezocht

Het bestuur van Meer dan Gewenst is nog niet compleet. Als je het leuk vindt om mee te helpen om events te organiseren ben je erg welkom. En daarnaast zijn we nog op zoek naar iemand die de capaciteiten en kennis heeft om (na een kennismakingsperiode in het bestuur) de functie van penningmeester te vervullen. Interesse? Contact een van de bestuursleden, of stuur een mail.

Internationaal

Meer dan Gewenst is een van de oprichters van NELFA. NELFA is een pan-Europese overkoepelende vereniging van organisaties voor roze ouderschap.
Voor alle roze gezinnen van binnen en buiten Europa vindt van 9 tot 11 oktober 2015 de Family Meeting 2015 van NELFA plaats. Misschien leuk om als roze (wens)gezin aan mee te doen!

NELFA ondersteunt ook de Russische organisatie RESURS, die komende maand in Moskou een conferentie voor en over roze gezinnen organiseert. Neem contact met ons op als je hier bij wilt zijn, of relaties in Rusland hebt die wat aan deze conferentie zouden kunnen hebben.

Een beetje ver weg nog, maar de Waalse organisatie voor roze gezinnen, l’Association Homoparentalites helpt bij het organiseren van een conferentie in Brussel, begin 2015, waarin informatie wordt gegeven over draagsterschap en adoptie uit de Verenigde Staten.

Roze gezinnen en de basisschool

Edudivers (het kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit) ontwikkelde twee folders, speciaal voor roze gezinnen. De ene richt zich op basisscholen, de tweede op roze ouders van kinderen die (bijna) naar school gaan.
We steunen dit project van harte. Bijna alle roze ouders hebben zich aan het begin van hun wensouder-traject afgevraagd of de kinderen niet gepest gaan worden om hun roze ouders. Hier is het antwoord!
Nadere informatie en de folders zijn hier te verkrijgen.

Onderzoek

De resultaten van grote, wetenschappelijke onderzoeken zijn voor de beeldvorming van roze ouderschap heel belangrijk. Er lopen en starten diverse onderzoeken en de UvA is bezig een bestand op te bouwen met mogelijke participanten. Wil je of heb je een roze gezin en zou je mee willen werken aan een wetenschappelijk onderzoek (bestaat meestal uit invullen vragenlijst), meld je dan aan bij de UvA. De onderzoeksgegevens worden volledig geanonimiseerd. Je wordt pas benaderd als er een onderzoek gaat starten waar jouw situatie in past.
Op dit moment worden er voor 3 onderzoeken kandidaten gezocht:
1) Roze gezinnen gezocht met een kind van maximaal 4 maanden oud
2) Wensouders gezocht (lesbische en homostellen, en singles, ook hetero singles!)
3) Roze gezinnen gezocht die een kind hebben geadopteerd
Meer info vind je op onze website.
Aanmelden kan door te mailen naar Dr. Henny Bos.

Volg ons op social media

Wil je vaker info over roze ouderschap lezen? Volg ons dan op Twitter of op Facebook. Daar delen we vaak dingen die we niet in de nieuwsbrieven vermelden, zoals linkjes naar roze ouderschap in de media en andere actuele zaken.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © 2014 Stichting Meer dan Gewenst, All rights reserved.