Copy
Kun je deze mail niet goed lezen? Bekijk dan de webversie.
jaarverslag '14
over een andere boeg
Maritiem
2014 was het jaar waarin Het Havenmuseum en het Maritiem Museum Rotterdam hun krachten bundelden en één museum werden. De samenwerking stelt ons in staat om de haven beter zichtbaar te maken in de binnenstad van Rotterdam. Met ons beider collecties die tot de wereldtop behoren vertellen wij het verhaal van de haven en de maritieme wereld van vandaag, vroeger en de toekomst, zowel binnen als buiten, voor een breed publiek. Het gezamenlijke museum heeft één naam, één loket, één programma en met één entreekaartje kan de bezoeker nu ook aan boord van de schepen en kranen in de historische museumhaven. Begin september, met de aanvang van de Wereldhavendagen, presenteerden we het ‘nieuwe’ Maritiem Museum Rotterdam aan ruim 20.000 bezoekers en lanceerden we ons nieuwe logo door symbolisch samen de nieuwe vlag te hijsen.
We hebben in 2014 een gezamenlijke nieuwe identiteit geformuleerd. Wie zijn we, waar willen we heen, voor wie en hoe doen we dat? Onze nieuwe missie staat als een huis: Wij willen een breed publiek bewust maken van de invloed van de maritieme wereld op het leven van alledag van iedereen. Dat doen we door op eigentijdse wijze verhalen te vertellen over de maritieme wereld uit heden en verleden, met onze unieke collectie die behoort tot de wereldtop, educatie als rode draad en in nauwe samenwerking met het maritieme bedrijfsleven en de wetenschap. Dat doen we voor een doelgroep die bestaat uit drie generaties, kinderen van 4 t/m 12 jaar, hun ouders en grootouders, uit Rotterdam, de regio en ver daarbuiten.
Het museum presenteerde in 2014 een gevarieerd programma. Naast de langlopende tentoonstellingen werden vier nieuwe expo’s geopend. Nederland is een echt waterland en waar water is, wonen mensen op het water. Maar wat drijft ze om op het water te gaan wonen en hoe leef je op een woonboot? Dat ontdekken bezoekers van de nieuwe familietentoonstelling ‘Wonen op Water’. Met de tentoonstelling 'Topstukken' schudden we de Rotterdamse bescheidenheid van ons af en tonen vijfentwintig topstukken uit onze collectie die behoort tot de wereldtop. In samenwerking met Business Club Partner Koninklijke IHC presenteerden we 'Hollandse Maritieme Hightech' over de fascinerende wereld van scheepsbouw. In ‘Retourtje Noordzee’ ontdekten bezoekers de nostalgie van op vakantie gaan met een veerboot.
In 2014 hebben we met kracht gewerkt aan het ‘nieuwe’ Maritiem Museum met de transformatie naar een bedrijf waarvan de omzet uit meerdere bronnen komt. Speerpunten van het ondernemerschap zijn het vinden van partners binnen de maritieme industrie, internationale samenwerking en het zijn van programmeur in het Maritiem District. We zijn er trots op dat nieuwe business club partners zich aan het museum hebben verbonden, we ontwikkelden tentoonstellingen op het snijvlak van cultuurhistorie en commercie en investeerden in het werven van partners voor de ‘Offshore Experience’ die in 2016 geopend wordt. Tevens werd de financiering van de tweede fase van het wetenschapsbeleid veilig gesteld. Dit wordt geheel buiten de gemeentelijke subsidie gefinancierd. In 2014 zijn we tevens begonnen om onze rol als programmeur in het Maritiem District (Leuvehaven tot en met Oude Haven) te definiëren.
De basis van de collectie werd in 1852 gelegd door Prins Hendrik (1820-1879) en telt nu ruim 850.000 objecten. Het is een belangrijke taak van het museum om de collectie toegankelijk te maken voor een breed publiek. In 2014 hebben we gefocust op de kwaliteit van de registratie, restauratie, onderzoek en kennisverspreiding. Door middel van vele publicaties, lezingen, universitaire collegereeksen, congresbijdragen in binnen- en buitenland presenteerde de wetenschappelijke staf de door hen verworven kennis.
In 2014 boden we een breed scala van educatieve programma’s, museumlessen en familieprogramma's aan. We werkten als partner van de Erfgoedcoalitie samen met acht culturele instellingen om doorlopende leerlijnen erfgoededucatie te ontwikkelen voor en met het Rotterdamse onderwijs. De samenwerking met het Scheepvaart- en Transportcollege werd voortgezet door inzet van twee cultuurcoaches voor het VMBO en met de PABO werd het project ‘Terug in de tijdreis’ georganiseerd waardoor ruim 1.000 basisschoolleerlingen kennis maakten met de maritieme geschiedenis van Nederland. Ook namen we deel aan de Museumstraat waarbij we onze collectie presenteerden bij mensen thuis om nieuwe doelgroepen te ontmoeten.
In september 2014 lanceerden we een nieuwe merkidentiteit met een nieuw logo, een nieuwe website, drukwerk, online platforms, een nieuw relatiemagazine en bedrijfskleding. Alle marketing- en communicatieactiviteiten van het museum waren gericht op de positionering van het museum als een eigentijds, trots en uitdagend museum met als doel museumbezoek te stimuleren. In 2014 zijn tevens diverse campagnes opgezet ter promotie van de programmering. Naast het genereren van free publicity en de inzet van de traditionele media lag de focus op online en social media. Het loyaliteitsprogramma voor kinderen, de Spetterclub, is met succes verder uitgebouwd.
Het Maritiem Museum Rotterdam bedankt zijn partners voor hun financiële bijdrage. Mede door de financiële steun, inzet en betrokkenheid van deze partners is het voortbestaan van het museum gegarandeerd en kunnen wij onze ambities verwezenlijken. Wij én onze bezoekers zijn hen veel dank verschuldigd.
 • Fusie Havenmuseum en Maritiem Museum is een feit
 • Nieuwe merkidentiteit en website
 • Voorbereidingen voor overstap naar Museum CAO per 1 jan '15
 • Start van het Rotterdams Centrum voor Moderne Maritieme Geschiedenis
 • 4 nieuwe tentoonstellingen
 • 'Sex & the Sea' wegens succes verlengd
 • Nieuwe Business Club partners
 • Recordaantal van bijna 190.000 bezoekers
 • 10.000 meer dan verwacht
 • Begin september 2014 lanceerden we onze samenwerking. Op 1 jan '15 werd de fusie formeel. De jaarrekening van 2014 betreft uitsluitend de cijfers van het Maritiem Museum, voordat de fusie geformaliseerd werd.
  Bekijk 'm digitaal ›
  Achter de schermen hebben we in 2014 alle voorbereidingen getroffen om per 1 januari 2015 over te gaan naar 1 cao, de Museum cao. Doel hiervan is uniformiteit en, op den duur, besparing op de factor arbeid.
  Een greep uit onze agenda van 2014
  Eigentijds, uitdagend en voor een breed publiek
  14 jan: Lezing 'Collectie in the spotlights'
  14 feb: Dating event 'Zeeman zoekt vrouw'
  7 mrt: Museumnacht (winnaar Publieksprijs!)
  5 apr: Dreamnight at the museum
  6 apr: Museumweekend
  juli/aug: Jeugd Vakantie Paspoort
  5-7 sep: Wereldhavendagen
  14 sep: 24uur Cultuur
  1 okt: Premier Rutte opent 'Topstukken'
  3 okt: Minicruisebeurs van sponsor Zeetours
  15 nov: Pakjesboot te gast in museumhaven
  10 dec: Exclusief kerstdiner Business Club Partner Doeksen
  19 dec: Workshop smeden op de Koningspoort
 • Professor Plons (4/10 jaar)
 • Wonen op Water (8+)
 • Zeekastelen (8+)
 • Sex & the Sea (16+) wegens succes verlengd!
 • Topstukken
 • Hollandse Maritieme Hightech
 • Retourtje Noordzee
 • Main Port Live
 • Dagelijks zijn verschillende schepen en kranen toegankelijk voor publiek
 • Fase 2 van start
  Sinds 1 september is de onderzoeksgroep Rotterdams Centrum Moderne Maritieme Geschiedenis van het Maritiem Museum en de Erasmus Universiteit Rotterdam actief. Deze richt zich op de 19e tot en met 21e eeuw met als speerpunten de Nederlandse scheepsbouw, de Rotterdamse haven en zijn verbinding met het achterland, en de Nederlandse offshore-industrie. Onderwerp van academisch onderzoek en onderdeel van het curriculum van de geschiedenisopleiding aan de universiteit. Het Rotterdam Centre for Modern Maritime History is een samenwerkingsverband met de Erasmus School of History, Culture and Communication van de EUR, vooralsnog aangegaan voor een periode van vier jaar.
  Met financiele steun van business club partners, fondsen of door middel van schenkingen en legaten hebben we o.a. de volgende objecten aan de collectie kunnen toevoegen:
   
 • Het scheepsmodel van de 'Aegir'
 • Portret van Willem Anton Engelbrecht door Willem Witsen
 • Maquette van Maasvlakte 2
 • Verzilverde maritieme modellen en een schilderij van de Deltawerken
 • Recordaantal van bijna 190.000 bezoekers
 • 10.000 meer dan verwacht
 • 43% hiervan zijn kinderen tot 18 jaar
 • Waarvan 11% kinderen in schoolverband, waarvan 55% vanuit het basisonderwijs
 • Ruim 500 Vrienden en Business Club Partners
 • 4.500 Spetterclubleden (4-10 jaar)
 • 4.400 volgers op Twitter
 • 3.200 Facebook fans
 • 10.000 abonnees op onze digitale nieuwsbrief
 • Onze website is ruim 240.000 keer bezocht
 • Museumbezoekers geven het museum een 7,3
 • 61% zegt zeker nog eens terug te komen
 • We stellen onszelf graag even voor
  Sinds de fusie hebben we ook (deels) een nieuw bestuur, raad van toezicht, medewerkers en vrijwilligers.
  Wilt u ons half jaarlijkse B-to-B relatiemagazine 'Vaart!' ontvangen met zakelijk nieuws van het museum en onze partners? Laat het ons weten, dan sturen we het u gratis toe.
  Gemeente Rotterdam
  mondriaan fonds
  Van Oord Marine ingenuity
  Facebook Twitter Youtube
  De nieuwsbrief van het Maritiem Museum wordt op jouw verzoek per e-mail naar je verzonden.
  Klik hier om je uit te schrijven of om je gegevens te wijzigen.