Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


Nog twee dagen en de zomervakantie is officieel begonnen. We willen alle vroedvrouwen en student vroedvrouwen dan ook een mooie vakantie wensen met tijd voor ontspanning, vrienden en familie! Misschien vind je ook tijd om een taart te bakken? Neem dan zeker deel aan de taartenwedstrijd die we deze zomer organiseren. Je leest er meer over verderop in deze nieuwsbrief.
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Doe mee met de vroedvrouwen taartenwedstrijd!
Deze zomer organiseren we een taartenwedstrijd waarbij we iedereen uitnodigen om een vroedvrouw-geïnspireerde taart te bakken. Foto's van de taarten zullen op onze Facebookpagina geplaatst worden en de bakker van de taart met de meeste 'likes' wint een cadeaubon ter waarde van 150 euro van een winkel naar keuze. De wedstrijd gaat van start op 1/7/2016. Foto's insturen kan tot 16 augustus 2016.
Lees meer over de wedstrijd

Trefdag 2016
Onze jaarlijkse Trefdag zal dit jaar doorgaan op donderdag 20 oktober in het prestigieuze ICC in Gent. Het programma is ondertussen rond en het belooft opnieuw een boeiende dag te worden met actuele vroedvrouwenonderwerpen. Je zal niet alleen weer helemaal mee zijn met de recente ontwikkelingen in ons beroep, je zal er ook een 700-tal andere vroedvrouwen treffen: een ideaal netwerk- en ontmoetingsmoment.
Bekijk alvast het programma en noteer de datum in je agenda. Inschrijven zal in de loop van de komende weken mogelijk zijn.

  
Tweedaagse Sara Wickham
Binnen onze  campagne "normale geboorte"  nodigden we Sara Wickham uit naar België. We willen onze leden voorrang geven tot inschrijving. Deze voorrang verlenen we tot en met 15 juli 2016. Daarna stellen we deze tweedaagse opleiding ook open voor niet leden en buitenlandse vroedvrouwen. Interesse? Wees zeker van je plaats, er zijn nog vijftien plaatsen, en schrijf nu in! 


Medianieuws voor vroedvrouwen


Eerste borstvoedingstruck op evenementen in België
Naast de populaire foodtrucks zal deze zomer op buitenevenementen ook de eerste borstvoedings- en verluiertruck opduiken. Je kan er borstvoeding geven of kolven en vindt er een verzorgingskussen, comfortabele zeteltjes, een stopcontact voor de afkolfmachine, een flessenwarmer en een microgolfoven. Een fijn initiatief!
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Afghaanse vluchtelinge en studente vroedvrouw bekroond door Gents stadsbestuur
De Afghaanse Arzoo Bahramand  is volgens het Gentse stadsbestuur dé studente van dit schooljaar. De unief en de Gentse hogescholen mochten elk iemand voor die titel nomineren. Arzoo Bahramand was al arts in haar geboorteland en heeft nu bijna haar diploma vroedvrouw op zak. 
Lees het artikel in het Nieuwsblad

Vaccin tegen 'tamponziekte' in de maak
Oostenrijkse wetenschappers werken aan een vaccin tegen het toxischeshocksyndroom dat kan ontstaan door tampons te lang te laten zitten of te grote exemplaren te gebruiken. Uiteraard blijft het in de eerste plaats belangrijk om het juiste formaat van tampon te kiezen en regelmatig te vervangen.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Thuis bevallen is wél veilig
Nederlandse onderzoekers helpen het misverstand uit de wereld dat babysterfte in Nederland groter zou zijn dan in de meest andere Europese landen.
Lees het artikel op Nrc.nl

Zikavaccins met succes getest op muizen
Twee experimentele vaccins tegen het gevreesde zikavirus zijn met succes getest op muizen. Na één enkele injectie bleken de knaagdieren volledig beschermd.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Vlaamse vrouwen beginnen steeds later aan kinderen
In 2015 is de gemiddelde leeftijd waarop een Vlaamse vrouw haar eerste kind kreeg, gestegen tot 28,19 jaar. In 2001 was dat nog 26,70 jaar.
Lees het artikel in De Standaard

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie   Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

In een Noors gerandomiseerd onderzoek met controlegroep, werden de mogelijke verschillen in tevredenheid onderzocht over de intrapartum zorg bij laag-risico vrouwen, die willekeurig verdeeld werden over een vroedvrouwen afdeling of een verloskundige afdeling in hetzelfde ziekenhuis. De conclusie is dat laag-risico vrouwen die geen voorkeur hadden voor een bepaald niveau van geboortezorg, meer tevreden waren in de vroedvrouwen afdeling vergeleken met de verloskundige afdeling. 
Download het artikel Evaluation of satisfaction with care in a midwifery unit and an obstetric unit: a randomized controlled trial of low-risk women, Bernitz et al. BMC Pregnancy and Childbirth (2016) 16:143

Vacatures


Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren