Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


De laatste dagen van de zomervakantie is de zon volop van de partij. Ideaal om de vakantiesfeer nog even vast te houden en te genieten van de rust...
Aan alle werkende vroedvrouwen en vrouwen in arbeid: hou het hoofd koel tijdens deze tropische dagen!
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Stem op jouw favoriete taart!
De inzendingen voor de taartenwedstrijd zijn allemaal binnen en het zijn stuk voor stuk pareltjes! Vroedvrouwen, familieleden en vrienden gingen aan de slag om de mooiste vroedvrouw-geïnspireerde taart te bakken. Ook de kinderen hielpen mee en stuurden trots de foto's van hun creaties. Hartelijk dank aan allen die deelnamen!
Benieuwd naar al dat moois? Ga naar onze Facebook-pagina en stem jouw favoriet naar de overwinning. Like en deel de foto's massaal. Ook dit is een manier om ons beroep in de kijker te zetten. Stemmen kan nog tot dinsdag 30/8/2016 om 23u59.

Trefdag 20 oktober 2016
Met de proefprojecten rond het vervroegd ontslag uit het ziekenhuis na de bevalling, staan zowel de vroedvrouwen in het ziekenhuis als de vroedvrouwen in de thuiszorg voor grote uitdagingen. Het vraagt naast een goede samenwerking tussen de verschillende hulpverleners, ook een andere manier van werken. Eén van de topics die hierbij naar boven komt, is de tijdige diagnose van cardiale afwijkingen die meestal pas tot uiting komen in de eerste vijf dagen. Een eenvoudige niet-invasieve techniek hiervoor is de pulse oximetrie screening. Op onze Trefdag vertelt Dr. Michiel Voeten, Neonatoloog van het UZ Antwerpen hier meer over.
Bekijk onze andere actuele onderwerpen en schrijf je in voor de jaarlijkse Trefdag.

Nieuwe Raad van Bestuur Belgian Midwives Association 
De Belgische overkoepelende organisatie van vroedvrouwen is nog jong maar heeft toch al twee legislatuurperiodes achter de rug. Op 15 oktober 2016 zal de Algemene Vergadering statutair een nieuw bestuur kiezen. Heb jij interesse in het reilen en zeilen binnen de vroedvrouwenwereld op nationaal en internationaal niveau en ben je lid van de VBOV vzw,  dan kan je jezelf kandidaat stellen voor de Raad van Bestuur van de BMA vzw. Je inbreng wordt erg gewaardeerd en je krijgt de kans mee richting te geven. Interesse gewekt? Stuur een mailtje naar info@belgianmidwives.be, we nemen dan contact met je op en kunnen de invulling van dit mandaat verder verduidelijken. Van harte welkom!!!

Medianieuws voor vroedvrouwen


Wat als de mama terug gaat werken en nog borstvoeding geeft? 
Serena Debonnet van de Belgische Vereniging van Lactatiekundigen, sprak in het VTM-nieuws over het wennen aan flessen of cupjes vóór de baby naar de opvang gaat. We willen hierbij een signaal geven dat er dringend werk dient gemaakt te worden van een langere periode bevallingsrust of borstvoedingsverlof. Er kan dan op een rustige manier langer worden gevoed en dit vermijdt veel stress. De WHO raadt aan tot 6 maanden exclusief borstvoeding te geven. 
Herbekijk het fragment in het VTM Nieuws

Paracetamol tijdens de zwangerschap kan invloed hebben op het gedrag van je kind
In een publicatie in het vakblad JAMA Pediatrics staat dat kinderen van mama's die tussen de 18e en 32e week van de zwangerschap paracetamol hebben ingenomen, vaker hyperactief waren en meer met emotionele problemen kampten. Verder onderzoek is nodig omdat deze studie geen rekening hield met het aantal pijnstillers die werden ingenomen en voor hoelang. 
Lees het artikel in Het Nieuwsblad

4 op 10 Belgische vrouwen niet goed voorbereid op zwangerschap
iVOX voerde een marktonderzoek uit bij 1.000 Belgische vrouwen en kwam tot de constatatie dat 2 op 5 Belgische vrouwen niet weten dat ze al voor de conceptie maatregelen kunnen nemen die de gezondheid van hun baby positief beïnvloeden. Zo neemt bijna de helft van de vrouwen met een kinderwens geen foliumzuur.
Lees het artikel in De Standaard
Lees het artikel in het Laatste Nieuws

Helft van baby's en peuters krijgen antibiotica
Uit nieuwe cijfers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat de helft van de kinderen onder de drie jaar minstens één keer per jaar antibiotica krijgen. De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor duidelijkere richtlijnen voor artsen rond antibioticagebruik. Volgens experts moeten ook ouders meer geduld uitoefenen als hun jonge kinderen ziek lijken.
Herbekijk het item in het VTM Nieuws
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Pil heeft wel degelijk invloed op je seksleven
Een recente Zweedse studie bij 332 vrouwen toonde aan dat vrouwen die de pil namen over het algemeen minder zin hadden in seks, minder snel opgewonden raken en er minder plezier aan beleefden.
Lees het artikel in Het Nieuwsblad 

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie   Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Voor Brusselse vrouwen is vroedvrouw niet centrale persoon bij zwangerschap, arbeid en bevalling
In het tijdschrift Midwifery verschijnt in september een onderzoek van een aantal vroedvrouwen en onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmus Hogeschool. Ze onderzochten bij Brusselse vrouwen in hun reproductieve levensfase, welke professionele gezondheidswerker ze bij voorkeur wensten om hun ongecompliceerde arbeid en bevalling te begeleiden en wat hun kennis was over de wettelijke bevoegdheden van vroedvrouwen tijdens de zwangerschap, arbeid en bevalling.
Uit de conclusies blijkt dat in het algemeen Brusselse vrouwen vroedvrouwen niet als eerste hulpverlener verkiezen bij een ongecompliceerde arbeid en bevalling. Vroedvrouwen spelen voor hen ook geen centrale rol in een ongecompliceerde zwangerschap. Ook de wettelijke bevoegdheden van vroedvrouwen zijn niet goed gekend, vooral niet bij jonge vrouwen en vrouwen die nog nooit bevallen zijn. 

Download het artikel Women's preferences and knowledge about the legal competences
of midwives in Brussels, Belgium. A descriptive observational study, Vermeulen, J. e.a., Midwifery 40 (2016) 177–186

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren