Copy

SOCIETAT ESPANYOLA DE PSICOANÀLISI - SEP
www.sep-psicoanalisi.org

 

NEWSLETTER SEP
Tardor 2014

 

SALUTACIÓ DEL PRESIDENT DE LA SEP


Benvolguts/des,
Comencen un nou curs, passada ja la pausa estival, i ens agrada retrobar-nos amb tots aquells de vosaltres que acolliu amb interès les nostres propostes de cada tardor. Per una part, la Taula Rodona Inaugural del curs 2014-2015 que enguany ha debatut la possibilitat d’un "Model Integrat en Salut Mental", a partir de bastir ponts entre enfocaments diferents: neurociència, psiquiatria de base biològica i psicoanàlisi. A més, ens permet estrènyer els nostres lligams amb institucions properes a nosaltres, com ha estat en aquest cas la Secció de Psiquiatres del Col·legi Oficial de Metges. La psicoanàlisi es va iniciar com una activitat lligada a la ciència mèdica i durant dècades ha sigut una part essencial de la formació de moltes generacions de psiquiatres. El fet que es vulgui ara deixar-la de banda, empobreix irremeiablement la manera de tractar el sofriment humà. Capgirar aquesta situació requereix temps, bona disposició i entendre que ara som un element més, al costat d’altres, del conjunt d’eines teòriques i tècniques que ha de posseir un professional ben format.         

Per altra banda, les XXIX Jornades de la Revista Catalana de Psicoanàlisi, un punt de trobada habitual de cada novembre, sota e
l tema "Del plor del bebè a la crisi adolescent" oferirà una visió de moments cabdals de l’evolució de l’individu humà.

Per mitjà d’aquestes activitats d’inici de curs, intentem oferir  nous estímuls, noves aportacions al coneixement de la psicoanàlisi com a eina substancial per a la comprensió de la ment humana.

En aquesta Newsletter hi trobareu ressenyes de moltes de les activitats que la Societat Espanyola de Psicoanàlisi va realitzant i, també, anuncis de les properes. Com sempre, esperem que siguin del vostre interès.

Una bona tardor!      
 

Rafael Ferrer
 

CALENDARI D'ACTES

DISSABTE 15 DE NOVEMBRE
XXIX JORNADES DE LA REVISTA CATALANA DE PSICOANÀLISI
Del plor del bebè a la crisi adolescent. Trastorns de la primera infància
i les seves expressions en l'adolescència: punts en comú i abordatge terapèutic

Presentació a càrrec de Rafael Ferrer i Isabel Laudo
Ponents: Marie Rose Moro i Montserrat Guàrdia
Discussió a càrrec d'Antònia Llairó i Mark Dangerfield

9:00h - Auditori CosmoCaixa, Barcelona
Inscripció

DISSABTE 14 DE FEBRER 2015
HOMENATGE AL DR. PERE FOLCH I MATEU, COFUNDADOR DE LA SEP
A través de la música, la poesia i els parlaments de companys i amics
es recordarà la seva figura

10:00h - Casal del Metge, Barcelona
Acte gratuït
S'obrirà inscripció


DISSABTE 7 DE MARÇ 2015
CONFERÈNCIA DE BJÖRN SALOMONSSON
El malestar del bebè i les seqüeles a llarg termini: una investigació sobre el tractament psicoanalític mare-nen

Intervenen: Björn Salomonsson i Majlis Winberg
10:00h - Lloc a confirmar

Acte organitzat pel Departament d'Anàlisi de Nens i Adolescents
S'obrirà inscripció

PRIMER TRIMESTRE 2015
SESSIÓ CLÍNICA DE JORDI ARTIGUE
El llistat d’ítems en Salut Mental (LISMEN): un instrument d’exploració i detecció del risc d’alteració en els vincles a la infància i a l'adolescència

Intervenen: Jordi Artigue i Neri Daurella
P
resentació dins el cicle de sessions clíniques organitzades per la Secció de Psicologia Clínica i de la Salut del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya
Acte gratuït

S'obrirà inscripció

DIVENDRES 15 DE MAIG 2015 
XIII DEBATS DE LA SEP
La saviesa dels mites

Presentació a càrrec d'Assumpció Luengo
Representació teatral de l'obra AQUEST SÍSIF d'Arnau Vilardebò
Taula de debat: Jaume Almirall i José Luis Lillo
Modera: Glòria Zegrí
Cloenda a càrrec de Rafael Ferrer
20:00h - Espai Francesca Bonnemaison - Sala "La Cuina", Barcelona
S'obrirà inscripció


Podeu consultar els actes interns aquí.
 

ÈXIT DEL CURS DE LA SEP A LA UNIVERSITAT D'ESTIU DE LA UB

La Societat va impartir el curs "La descoberta de l'inconscient a través dels somnis, l'art i les neuroimatges" del 7 a l'11 de juliol a la Universitat d'Estiu de la Universitat de Barcelona (Els Juliols).


M. Teresa Miró Coll i Rafael Ferrer

El curs, de 20 hores de durada, va oferir un recorregut per descobrir l'inconscient a través de l'expressió artística, el cinema, la conducta, i mostrant com la neurociencia actual pot entendre i explicar com l'ésser humà desenvolupa alguna de les seves manifestacions i conductes sense saber-ne les motivacions més profundes.


Alumnes del curs

Va estar coordinat per M. Teresa Miró Coll, membre de la SEP i docent de la Facultat de Psicologia de la UB. A més, Juan Bellido, Rosa Royo, Rafael Ferrer i Jaume Aguilar també van formar part del professorat.

Aquesta primera edició va ser un èxit i va comptar amb l’assistència d’una vintena d’alumnes.
 

SEMINARIS 2014-2015 

Us recordem que sou a temps d’inscriure-us als seminaris per al curs 2014-2015.
Una gran part d’aquests seminaris comencen aquest mes de novembre, i una altra gran part a principis del 2015.
S’imparteixen a la seu de la SEP a Barcelona, excepte els indicats que es fan a Sevilla.

Programa de Seminaris

També podeu fer la vostra inscripció online a través del web.
 

US ESPEREM A LES XXIX JORNADES DE LA REVISTA CATALANA DE PSICOANÀLISI
EL 15 DE NOVEMBRE

 
El tema d’enguany ens porta a centrar-nos en els trastorns de la primera infància i les seves expressions en l’adolescència. Ens preguntarem entre d’altres qüestions:
- Com podem entendre els primers vincles?
- Com es reediten els traumes del bebè a l’adolescència?
- De quines eines terapèutiques disposem?


     
Montserrat Guàrdia          Marie Rose Moro

M. Guàrdia, psicòloga clínica i psicoanalista de nens, adolescents i adults de la SEP-IPA:
Les comunicacions inicials del nadó no tenen llenguatge. És a partir del món sensorial que s’organitzen les primeres interaccions, els primers vincles que poden obrir pas o entorpir el desenvolupament emocional i la capacitat de mentalització del bebè.
Reflexions teòriques i vinyetes clíniques ens permetran posar algunes paraules a tot allò viscut i sentit, però escassament mentalitzat, que s’expressa en la patologia de la primera infància i que sense intervencions terapèutiques pot perdurar posteriorment.
 
M. R. Moro, psiquiatra de nens i adolescents; psicoanalista titular de la SPP-IPA:
Els bebès i els adolescents en situacions d’esdeveniments traumàtics greus apareixen com una població més vulnerable que els nens d’edat escolar. En els estudis es constata la importància de les expressions somàtiques en els bebès i els adolescents, l’expressió a través del cos (...).
La narrativitat i el trauma són qüestions difícils d’abordar però apassionants. Abordar-les a partir de seqüències clíniques de psicoteràpia, elaborar-les i reinscriure-les en la història per donar un nou impuls vital... Cal organitzar espais de pensament, d’elaboració, espais intermediaris on la fantasia, la imaginació i allò real s’articulen, interaccionen i es fecunden. Per inscriure el trauma en un relat, ja sigui el bebè o l’adolescent, cal trobar les modalitats per somiar de nou, per jugar, per pensar...

Més informació aquí
 

EDICIÓ D'HIVERN DE LA REVISTA CATALANA DE PSICOANÀLISI 

El proper número de la Revista Catalana de Psicoanàlisi, que tenim previst que surti al desembre, serà un número especial d’homenatge a Pere Foch. Comptarem amb les aportacions de diversos autors que han tingut relació amb ell i que han volgut oferir-nos els seus treballs de forma especial per a aquest volum. Us avancem tot seguit alguns articles que hi podreu llegir:
 
Jaume Aguilar ens parlarà de musica i psicoanàlisi en un treball que fa ponts entre aquestes dues disciplines.
 
Mª J. Buxó explora la influència de les noves tecnologies en la sexualitat i en les relacions interpersonals. El treball es titula Neosexualitat: les fronteres poroses de la tecnobiocompatibilitat.
 
Guillermo Bodner ens parla d’El procés de simbolització en la transferència en un treball que integra aportacions molt interessants d’algun autor poc conegut, com és Sapisochin.
 
Antònia Grimalt recupera un projecte que havia partit d’una proposta de Pere Folch i Terttu Eskelinen i escriu sobre Trasformacions en “O” en Bion i els “espectres de quantitats desaparegudes”, relacionant les aportacions de Bion amb la crítica que feia Berkeley a la teoria de les fluxions de Newton.
 
Enric Larreula en un article titulat Dolor de llengua exposa com es pateix per una llengua que recula i quines són les conseqüències d’aquest “dolor de llengua”.
 
Salomon Resnik ens ha ofert Disquisicions metafísiques i ètiques, a mena d’introducció. És el primer capítol del seu llibre Metafísica del maquinismo, i ens parla de les seves motivacions i experiència en el tractament de l’autisme infantil, del qual va ser-ne precursor a l'Argentina dels anys 40.
 
Jordi Sala explora la relació entre l’experiència poètica i l’experiència psicoanalítica en un article que intercala poemes i reflexions.
 
Jonh Steiner ens ha permès publicar Millora i torbament per la tendresa, un capítol del seu llibre Seeing and Being seen, que aviat apareixerà publicat en català (traduït per un equip de companys de la SEP i pel mateix Dr. Folch), en el qual analitza les inquietuds i reptes dels pacients a mesura que comencen a emergir de la protecció dels replegaments psíquics.
 
Mabel Silva ens ofereix una acurada revisió sobre alguns dels articles publicats per Pere Folch. Inclou, entre altres, treballs que parlen de dinàmica de grups, enactament, escissió, contenció, canvi psíquic, etc.
 
Hi trobareu també els escrits de Carme Vilaginés i Valentín Barenblit que ens parlen de la relació que van tenir amb Pere Folch. També, el d’Elena Fieschi, que reflexiona a l’entorn de la seva experiència de la llengua i la psicoanàlisi.

I alguna sorpresa més que ara no us avancem!
 

DESTACATS

LA REVISTA DE PSICOANÁLISIS PUBLICA UN ARTICLE D'ESTER PALERM SOBRE LA CONTRATRANSFERÈNCIA
Més informació aquí

LA REVISTA THE INTERNATIONAL JOURNAL OF PSYCHOANALYSIS PUBLICA UNA RESSENYA DE NERI DAURELLA SOBRE EL LLIBRE LA PRÁCTICA DE LA PSICOTERAPIA RELACIONAL DE JOAN CODERCH
El podeu llegir aquí

LA REVISTA THE INTERNATIONAL JOURNAL OF PSYCHOANALYSIS PUBLICA UN ARTICLE DE JAUME NOS SOBRE INDUCCIÓ COL·LUSÒRIA
Més informació aquí

LA REVISTA ATENCIÓN PRIMARIA PUBLICA UN ARTICLE DE JORDI ARTIGUE I JORGE L. TIZÓN SOBRE LA REVISIÓ DELS FACTORS DE RISC PER A TRASTORNS MENTALS GREUS 
El podeu llegir aquí

JORDI SALA I ESTER PALERM PUBLIQUEN DOS CAPÍTOLS EN EL LLIBRE WOMEN AND CREATIVITY
Jordi Sala reflexiona sobre la presentació Creativity and authenticity d’Irma Brenman Pick i Ester Palerm sobre A particular kind of sterility de Jones de Luca​. 
Més informació aquí
 

RESSENYES D'ACTIVITATS

SESSIÓ CIENTÍFICA DE LUIS J. MARTÍN CABRÉ
MARCAS TEMPRANAS Y TRANSFERENCIA


   Per Sacha Cuppa

Luis Jorge Martín Cabré, membre titular didàctic i expresident de l’Associació Psicoanalítica de Madrid (APM), va ser convidat per la Societat Espanyola de Psicoanàlisi a presentar la sessió científica "Marcas tempranas y transferencia" el 17 d’octubre a la seu de la SEP.


D'esq. a dreta: Rafael Ferrer, Luis J. Martín Cabré i Llúcia Viloca

La conferència de Martín Cabré va encarar la temàtica del trauma considerant-la com a “una violació psíquica i desmentida de la desesperació del nen per part de l’adult”. Aquesta manera d’entendre el trauma es fonamenta en els treballs del psicoanalista d’origen hongarès Sándor Ferenczi (1873-1933). Ferenczi va ser l’analista, entre d’altres, de Michael Balint, Melanie Klein i Ernest Jones, biògraf oficial de Sigmund Freud.

Accediu a la ressenya completa aquí


PRESENTACIÓ DEL LLIBRE AVANCES EN PSICOANÁLISIS RELACIONAL
DE JOAN CODERCH


 Per Ana Ferrer

El 2 d’octubre es va presentar a la seu de la Societat el nou llibre de Joan Coderch "Avances en Psicoanàlisis Relacional. Nuevos campos de exploración para el psicoanálisis". Davant d’un nombrós públic que omplia la sala d’actes, la presentació va anar a càrrec de Rafael Ferrer, president de la SEP; Ana Ferrer, SEP –IPA; Francesc Sainz, SEP-IPA, i l’autor.


D'esq. a dreta: Francesc Sainz, Joan Coderch, Ana Ferrer i Rafael Ferrer


Joan Coderch va incidir en què la psicoanàlisi relacional no és una nova orientació o escola dins del corrent general de la psicoanàlisi, sinó que és una altra psicoanàlisi. Aquesta nova orientació es basa en el paradigma relacional que parteix del concepte que l’ésser humà és constitucionalment relacional des de la seva naturalesa biològica.

Accediu a la ressenya completa aquí


ACTE INAUGURAL DEL CURS 2014-2015

   Per Rafael Ferrer

El 26 de setembre es va celebrar la Taula Rodona Inaugural de Curs de la Societat Espanyola de Psicoanàlisi 2014-2015 a la sala d’actes del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. L’activitat va estar coorganitzada amb la Secció Col·legial de Psiquiatria del COMB.

   
D'esq. a dreta: Ll. Albaigès, I. Elduque, V. Pérez, M. Dierssen, C. Molina i R. Ferrer

En aquesta ocasió el tema de la Taula va ser "Trastorn d’angoixa: vers un model integrat en Salut Mental". La idea d’abordar a partir d’un tema clínic la possible integració de diferents models de comprensió del trastorn mental es va traduir en la composició de la Taula: un psicoanalista, un neurocientífic i un psiquiatre d’orientació biològica.

    
Víctor Pérez Sola                                       Mara Dierssen

L’activitat va començar amb la benvinguda per part del president de la SEP, Rafael Ferrer, i amb unes paraules a càrrec de la Sra. Cristina Molina, responsable del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya, que va destacar la importància de fer actes en els quals professionals de diferents associacions i orientacions apropessin els seus punts de vista.

    
Cristina Molina                                   Isabel Elduque

Com a representant de l’administració pública, va mostrar el seu suport a aquesta iniciativa tot recordant la Taula Rodona de l’any anterior que va aplegar diversos professionals en relació a l’abordatge de l’autisme.

Accediu a la ressenya completa aquí
 

CONFERÈNCIA DE JOSEPH AGUAYO
NOTES SOBRE MEMÒRIA I DESIG DE BION 

Per Joseph Aguayo

Joseph Aguayo, psicoanalista de Los Angeles (EUA), va ser convidat per la SEP a través del programa CAPSA a pronunciar una conferència sobre Bion el 27 de juny.

El  Dr. Aguayo va fer un escrit sobre la seva estada a la Societat, que podeu llegir aquí.SESSIÓ CIENTÍFICA D'EILEEN WIELAND
PENSANT EN LA SUPERVISIÓ

Per Eileen Wieland

La psicoanalista de la SEP Eileen Wieland va presentar en una sessió científica oberta el treball titulat "Pensant en la supervisió" el 19 de juny a la seu de la Societat.

Segons el punt de vista de l’autora, aquesta activitat -que és un dels tres pilars per a la formació de psicoterapeutes- requereix d'una reflexió minuciosa de la naturalesa d’aquesta relació. Al Congrés Internacional de Psicoanàlisi realitzat a Berlín el 1922 es va establir la necessitat de tenir un espai diferenciat del procés analític personal. Des de llavors, la conceptualització de la supervisió sobre la funció i els objectius s’ha anat enriquint per l’experiència i la reflexió continuada.

Accediu a la ressenya completa aquí.


NOTA CLÍNICA DEL DANA SOBRE UN CAS D'AUTISME

     Per Antònia Grimalt

El Departament d’Anàlisi de Nens i Adolescents de la SEP (DANA) va presentar el passat 5 de juny a la seu de la SEP la nota clínica titulada "Comprensió psicoanalítica d’un cas d’autisme". 

A través d’unes filmacions que mostraven  moments de contacte molt fugissers, gairebé imperceptibles, en un tractament -conduït per Rosa Coca- que anava adreçat a desenvolupar el vincle entre una nena autista amb la mare, es va parlar sobre la  comprensió dels registres primaris, les dificultats d’evolució i l’enclavament en la sensorialitat  com a  protecció enfront a la invasió d’unes emocions no tolerables.

Accediu a la ressenya completa aquí.
 

SEMBLANÇA DEL DR. ANTONI BOBÉ MALLAT
Per Maria Cristina Betrian i Piquet


Psicoanalista compromès, home bo i alliberador, el Dr. Antoni Bobé Mallat, metge i membre didacta de la SEP-IPA ens va deixar el 7 de juliol als 84 anys a la ciutat de Barcelona.

El Dr. Bobé ha estat un professional compromès plenament amb la seva funció psicoanalítica. En la nostra Societat, va ser vicepresident (1992-1993) i també director de l’Institut de Psicoanàlisi de Barcelona (1994-1997). Durant molts anys, a més, va exercir com a tresorer de la SEP i de l’IPB.

Va ser membre cofundador de la Fundació Vidal i Barraquer (1968), institució que es va iniciar per la voluntat d’assistir a persones amb dificultats psicopatològiques. Actualment, també n’era membre del patronat.


Antoni Bobé Mallat (1930-2014)

Accediu a la semblança completa aquí.

 

ENTREVISTA

JOAN CODERCH
AUTOR DEL LLIBRE AVANCES EN PSICOANÁLISIS RELACIONAL.
NUEVOS CAMPOS DE EXPLORACIÓN PARA EL PSICOANÁLISIS

 

Què explica el seu llibre?
 

El llibre explica que la psicoanàlisi relacional va més enllà de ser una terapèutica per a les persones que demanen ajuda a causa dels seus trastorns emocionals. Està interessada en ser, també, una terapèutica social i en la comprensió, des de la perspectiva psicoanalítica, de totes les dimensions
de l’activitat humana.

 

Per què va escriure aquest llibre?

Després de diversos llibres en els quals explico els fonaments, antecedents i trets de la psicoanàlisi relacional, tant a nivell teòric com clínic, vaig sentir la necessitat de donar a conèixer les exploracions de la psicoanàlisi relacional en camps molt diversos, així com la seva vinculació amb l'antropologia i les ciències de la complexitat.
 

ÈTICA I PSICOANÀLISI PER A UNA VIDA BONA 

   Per Mercè Olmo

La paraula ètica deriva del grec "ethos" que significa costum, caràcter.

L'ètica seria el conjunt de principis i regles morals que regulen el comportament i les relacions humanes. Però l'ètica, segons Aristòtil, no té com a objecte determinar el Bé, sinó ajudar-nos a portar una vida "bona". I, per això, és precís especificar quin és el fi últim al qual tendeixen les nostres accions.

Una de les raons per les quals es va produint la reflexió ètica al llarg de tota la història és la persistent demanda humana d'aconseguir la felicitat.

Per a Aristòtil el fi o el bé últim de l’ésser humà és l’eudaimonia, que podríem traduir com a "florejament" o "plenitud d'ésser". Arribar a ser allò que cadascú pot ser a través de l'exercici virtuós d'allò específicament humà: la raó. Únicament una vida racional és pròpia d'una vida humana. De manera que l'home aconseguiria la felicitat practicant la virtut.

Per als grecs l'ètica era una qüestió d'hàbits. En habituar-se a actuar d'acord amb la virtut, l'ésser humà troba satisfacció en aquesta manera de ser i de fer, no únicament perquè és bo, sinó perquè és bell, confluint llavors ètica i estètica.

La vida bona i la veritable cultura haurien d’afavorir el cultiu de la intel·ligència -aprendre a pensar-, de la voluntat -aprendre a voler el bé -, i de l'afectivitat -aprendre a estimar els altres amb bons sentiments-.

Arribem així a la connexió amb la psicoanàlisi.

Diferents psicoanalistes han escrit sobre ètica i psicoanàlisi. Mencionaré algunes idees de dos d'ells: Erich Fromm i Erik H. Erikson, probablement influenciats pels esdeveniments de la II Guerra Mundial i el nazisme.

E. Fromm proposa una ètica humanista que defineix com la ciència aplicada de "l'art de viure" i té per objecte desenvolupar allò que cadascú és potencialment. Per a l'ètica humanista "allò bo" és l'afirmació de la vida, el desplegament dels poders de l'home. I la virtut és la responsabilitat cap a la pròpia existència.

L'ésser humà és un ésser social que necessita de la relació amb els altres per a la seva supervivència. La debilitat biològica de l'home en néixer, posa en marxa el desenvolupament de qualitats específicament humanes com la solidaritat. El seu benestar i felicitat depenen de la solidaritat amb els seus consemblants, amb les generacions passades i futures.

Per a E. H. Erikson totes les propensions morals i ètiques s'inicien en la primerenca experiència de mutualitat en la infantesa que, si pot donar-se adequadament, ajuda a establir la fortalesa humana fonamental: l'esperança.

L'esperança és la primera i la més indispensable de les virtuts inherents al fet d'estar viu. Res a la vida humana està assegurat des del seu origen, llevat que es pugui verificar en l'íntima trobada amb altres en situacions socials favorables.

Únicament qui participa d'una trobada amb l'altre amb una actitud activa i generosa i no dependent i exigent podrà aconseguir que les potencialitats d'aquesta trobada es facin realitat.

L'ètica generativa suggereix una nova versió de la Regla d'Or: fes a l'altre allò que promourà el seu desenvolupament tal com promou el teu propi.

És la nostra responsabilitat com a psicoanalistes propiciar una trobada amb els nostres pacients que promogui el màxim desenvolupament de les seves potencialitats i els permeti una vida més autònoma i millor. Una vida bona.

 

SOCIETAT ESPANYOLA DE PSICOANÀLISI - SEP
Fundada el 1959
Component de la International Psychoanalytical Association - IPA
Fundada el 1910


www.sep-psicoanalisi.org

 

Copyright © 2014 SOCIETAT ESPANYOLA DE PSICOANÀLISI - SEP, Tots els drets reservats
Carrer Alacant 27, entresòl C - 08022 Barcelona

Si us plau, no respongueu aquest correu
em vull donar de baixa