Copy
Bekijk deze e-mail online | Doorsturen

Mijn boek viel afgelopen week zodanig met de neus in de boter dat u het me hopelijk zult vergeven dat ik er nog eens op terugkom. Zaterdag plofte de Volkskrant op de deurmat met pontificaal voorop de aankondiging van mijn essay over een effectiever klimaatbeleid. In Trouw stond een boekfragment ook al op de voorpagina vermeld. Van zoveel aandacht kan iedere freelance journalist-auteur meestal slechts dromen.  

De koppenmakers deden alsof die stukken over kernenergie gingen. Toch viel dat woord niet of nauwelijks. Maar met die link naar het actuele debat waren mijn stukken wel ineens nóg urgenter geworden dan toen ik ze schreef. 

Daarom in deze editie van Tegengeluid een samenvatting van mijn stukken over de energietransitie, met speciale aandacht voor kernenergie. (Geen zorgen: de volgende editie wordt weer een gewone.) 

PS: Actie wegens succes verlengd! Woont u ook in Rotterdam? Koop 
De energietransitie bij mij en ik bezorg 'm op de fiets! 


Marco Visscher
samensteller Tegengeluid

Tijd voor een koele blik op klimaatbeleid

Zo zag die voorpagina er dus uit. Mijn verhaal gaat over hoe goede bedoelingen niet altijd doeltreffend zijn. Over wat we kunnen leren van de "effectief altruïsten" die bij hun liefdadigheid geld doneren aan goede doelen die de meeste impact hebben. En over hoe ons CO2-beleid eruit zou zien als we, net als de effectief altruïsten, het vraagstuk benaderen met "een warm hart, een open geest en gezond verstand". (Oh, en het woord "kernenergie" komt in het hele stuk niet voor.)

>> Lees mijn essay in de Volkskrant (of via Topics)
 

Wind en zon zijn (helaas) niet genoeg

Dit voor Trouw bewerkte boekfragment behandelt één van de meest ontnuchterende lessen die ik leerde tijdens het schrijven van mijn boek. Het stuk begint met een quizvraag ("Hoeveel procent van alle energie op de wereld is afkomstig van windmolens en zonnepanelen?") en eindigt met deze conclusie: "De dreiging van klimaatverandering is te urgent om te blijven vertrouwen op energiebronnen die simpelweg onvoldoende zijn ontwikkeld om een rol van betekenis te spelen."

>> Lees het bewerkte boekfragment bij Trouw (of via Topics)
 

27 lessen over de energietransitie

Ik leerde er wel 286, maar voor Vrij Nederland mocht ik 27 lessen op een rijtje zetten die ik leerde tijdens het schrijven van mijn boek. Dat heb ik toen maar gedaan. (Drie keer raden welk woord de koppenmaker erboven zette.)

>> Lees ze alle 27 bij Vrij Nederland

Waarom we kernenergie nodig hebben

De meest overtuig(en)de voorstander van kernenergie die ik ken, is Michael Shellenberger. Hij is grondlegger van het ecomodernisme en richtte jaren geleden een milieuactiegroep op waarmee hij strijdt voor de veiligste, schoonste en goedkoopste bron van CO2-vrije energie die in staat is om de klimaatverandering tegen te gaan, de natuur te sparen en arme mensen vooruit te helpen. (We hebben het inderdaad nog steeds over kernenergie.) 

>> Bekijk zijn TED-talk (ook Nederlands ondertiteld)
 

Of nee, wacht, misschien toch niet?

Bekijkt u liever een debat, zodat de voorstander van kernenergie ook enig weerwoord krijgt? Prima! Dan is hier het eerste TED-debat ooit, met de legendarische Stewart Brand in de rol van milieubeschermer die de voordelen van kernenergie ontdekte, en met Mark Jacobsen als de tegenstander. 

>> Bekijk het TED-debat (ook Nederlands ondertiteld)
 

Iets anders! Interview met Brendan O'Neill

Brendan O'Neill, hoofdredacteur online magazine Spiked 

Onze dwarse columnist werd geïnterviewd voor het internet. Wel anderhalf uur lang, want dat kan online. En anderhalf uur is helemaal niet moeilijk uit te zitten, want saai wordt het bij Brendan O'Neill niet snel. Over de teloorgang van linkse politiek, over het elitaire dedain voor de Brexit-stemmers, en over de verstikkende cultuur om een ongemakkelijke mening voor je te houden.


>> Bekijk het interview op YouTube
 

Forward
Share
Tweet
Tegengeluid is een (min of meer) tweewekelijkse nieuwsbrief met linkjes en introducties naar de meest prikkelende, onconventionele meningen. Als u verward achterblijft, is onze missie geslaagd. Contact: marco@tegengeluid.nl

Waardeert u Tegengeluid? Stuur door!

 
Copyright © 2018 Redactie Tegengeluid. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft aangemeld en/of omdat u via social media verbonden bent met de redactie.


This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dapper Voorwaarts Media · Schietbaanlaan 34a · Rotterdam, 3021 LK · Netherlands