Copy
Uitgelicht: Hollandse molens door Armand Guillaumin in stand 333 op Tefaf bij mijn partners Stoppenbach & Delestre
Bekijk deze mail in uw browser
ARMAND GUILLAUMIN (Frankrijk, 1841-1927)
“Moulin en Hollande”, ca. 1904
Doek: 60 x 73 cm
Gesigneerd linksonder

Herkomst
Durand-Ruel Gallery, Paris
Sale Paris, Me Picard, 23 June 1995, lot 21


Tentoonstellingen
Gallery Raphael Gérard, 1941

Literatuur
G. Serret, D. Fabiani, Armand Guillaumin, Catalogue raisonné de l'oeuvre, Editions Mayer,
Paris, 1971, n.608, afbeelding in zwart-wit


Auteur en groot kenner van de molens in de Zaanstreek Ron Couwenhoven liet ons weten dat Armand Guillaumin in 1904 de zuidoever van het schiereiland De Hemmes bij het Kalf in Zaandam (oost) heeft geschilderd. We zien van links naar rechts de oliemolens De Kogmeeuw, De Zeemeeuw, De Oude Zwan, De Roggebloem of Tasch en De Oranjeboom. Aan de overzijde van het water staat de pelmolen De Sint Willebrordus aan het Kalf. Deze inham in de Zaan werd – en wordt nog steeds - de Kuil genoemd. De Kogmeeuw werd in 1909 als eerste van deze molens afgebroken.
 
Guillaumin heeft vermoedelijk ter hoogte van de sluis in Koog aan de Zaan aan de westzijde van de Zaan gezeten toen hij dit schilderij maakte. Op de zuidoever van de sluis stond de herberg De Waakzaamheid waar hij wellicht logeerde. Dat vermoeden is ook gebaseerd op het feit dat zijn andere Zaanse schilderijen allemaal van de Hemmes en omgeving zijn. Hij kon alle molens op de Hemmes daar vandaan uitstekend zien.

Het schilderij wordt op de komende TEFAF getoond bij mijn partners Stoppenbach & Delestre uit Londen, stand no. 333. Voor nadere informatie kunt u mij bellen op telefoonnummer 06-53928822.

Ivo Bouwman
Copyright © 2020 Kunsthandel Ivo Bouwman, All rights reserved.


Klik hieronder voor het:
bijwerken van uw gegevens of afmelden van deze liist

Email Marketing Powered by Mailchimp