Copy
Bekijk deze nieuwsbrief altijd in je browser
Nieuwsbrief maart 2020: Zelfstandigheid
De wereld staat op zijn kop door het Coronavirus; het treft ons allemaal. Via het nieuws op tv, radio en social media blijven we up to date over de ontwikkelingen en/of nieuwe maatregelen. Ook via de sites van het CJG Alkmaar en GGD Hollands Noorden kun je op de hoogte blijven (klik op de buttons).
Voor deze nieuwsbrief hadden we het onderwerp "Zelfstandigheid" al veel eerder gekozen en dit is nu extra relevant! Nu we simpel gezegd "met z'n allen thuis zitten" is het vooral voor gezinnen met kinderen wel zo prettig dat je kinderen, in welke leeftijdsgroep dan ook, een bepaalde mate van zelfstandigheid hebben of hoe je dat kunt stimuleren. Dat en meer in deze nieuwsbrief. We beginnen met tips over hoe je de dagen met elkaar kunt doorkomen. Pas goed jezelf en op elkaar.

 
CJG Alkmaar
GGD Hollands Noorden
Het leren van bijvoorbeeld bord- en kaartspelletjes draagt bij aan een mate van zelfstandigheid bij kinderen. Hebben ze het eenmaal door, dan kunnen ze er ook zonder ouders zoet mee zijn. Vooral nu is het extra leuk om met het hele gezin aan een spel deel te nemen. Denk aan monopoly, of mens-erger-je niet. Maar ook spelletjes/activiteiten die niet uit een doos komen dragen bij aan het goed doorkomen van deze dagen.
Spelletjes
Meer tips aan ouders met kinderen die thuiszitten. Zo biedt Bol.com elke week 10 kinderboeken en luisterboeken voor 1ct per stuk aan. Of volg de online campagne van Media Ukkie Dagen van 27 maart t/m 3 april; voor tips en tools om samen met je ukkie leuk én veilig aan de slag te gaan met media.
 
Thuisblijvertjes
Ukkies
De theaterzalen zijn helaas de komende tijd gesloten, maar dat betekent niet dat we niet meer van theater kunnen genieten. Vele gezelschappen hebben opnames van voorstellingen online beschikbaar gemaakt, zodat jij en  je gezin van een heerlijk avondje theater kunnen genieten. Gewoon vanuit je huiskamer. Ook leuk: maak je eigen theater thuis.
 
Online theater
Maak je eigen thuistheater
Geen school, dus ook geen gymles. Sporten bij hun club is voor je kinderen momenteel ook geen optie. Gelukkig zijn er zat alternatieven want ze (en we) moeten wel in beweging blijven. Zo heeft Alkmaar Sport een Beweegkanaal op You Tube. Ook op gymspiratie staan leuke thuisgym-filmpjes.
 
Alkmaar Sport op You Tube
Thuisgym
Het lijkt misschien van niet, maar ook je baby is op een bepaalde manier best al zelfstandig: prima in staat om zelf aan te geven wanneer hij honger heeft en wanneer hij genoeg gegeten heeft. Ook slapen is iets dat je als ouder moeilijk kan sturen. Probeer maar eens een baby wakker te houden die omvalt van de slaap! Hoe gaat het verder met de verstandelijke ontwikkeling van een baby in het eerste jaar?

 
lees meer
Klik op de button voor een leuke video met tips van Fiona hoe je je peuter kunt stimuleren en helpen om dingen zèlf te doen.
Samen spelen met je kind is leuk en gezellig, maar het is ook belangrijk dat het leert om alleen te spelen. Het vermogen om dingen te leren en te onthouden wordt hierdoor gestimuleerd. Ook zal het hun onafhankelijkheid en autonomie verbeteren. 

 
Alleen spelen
Zelfstandigheid speelt een grote rol in het leven van pubers. Hun focus verlegt zich van jou als ouder/verzorger naar  vrienden en vriendinnen. Ze willen ervaren hoe hun leven is zonder aanwezigheid van hun ouders. Toch is jouw rol nog steeds van groot belang. 
Pubers

Als je kind  18 jaar wordt gaat er van alles veranderen. De kinderbijslag stopt. Hij/zij is voortaan zelf verantwoordelijk voor zijn/haar geldzaken.Je kind moet  zelf een zorgverzekering afsluiten en zorgtoeslag aanvragen. Het is handig om alles wat geregeld moet worden op een rijtje te hebben. Beantwoord (samen) de vragen in de link hieronder en je ziet precies wat er moet gebeuren.

18 jaar! En nu?
Volg het Centrum voor Jeugd en Gezin Alkmaar ook op Facebook en Instagram. Hoe meer likes en gedeelde berichten, hoe meer gezinnen ons zullen weten te vinden. Dank je wel!
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram

Contact CJG Alkmaar


In verband met de corona-crisis is de dienstverlening van het Centrum voor Jeugd en Gezin beperkt.
Kijk HIER in welke vorm onze (inloop)spreekuren plaatsvinden.
Voor opvoedadvies kun je via het telefoonnummer 088 – 01 00 550 (bereikbaar tijdens kantooruren) laten weten contact te willen met een opvoedadviseur. 

Alle cursussen en groepsbijeenkomsten worden t/m 1 juni 2020 geannuleerd.
Voor meer informatie, kijk op de site van GGD Hollands Noorden.

 
CJG Alkmaar (088) 0100550
E-mail: info@cjgalkmaar.nl
www.cjgalkmaar.nl
 
Email Marketing Powered by Mailchimp 
Copyright © 2019 CJG Alkmaar, Alle rechten voorbehouden.
Verwijder mij uit deze lijst  |  Inschrijving bewerken  |  Bekijk deze mail in mijn browser
Copyright © 2020 CJG Alkmaar, All rights reserved.


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
CJG Alkmaar · Straat 1 · Leeuwarden, Fr 8911 AA · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp