Copy
Bekijk deze e-mail in je browser.
Beste lezer

De Vlaamse Waterweg nv wenst je een gelukkig en welvarend 2019! Er staat dit jaar weer heel wat op de planning van Seine Schelde Vlaanderen. Zo lopen de werken in Harelbeke (Leie) stilaan op hun einde en werken we tegen eind dit jaar de nieuwe brug in Ingelmunster (kanaal Roeselare-Leie) af. Meer daarover lees je verderop in deze nieuwsbrief.

Het nieuwe jaar heeft dus heel wat in petto; zo presenteren we met trots een gloednieuw infomagazine over Seine Schelde Vlaanderen! In dit jaarlijkse magazine blikken we terug op het afgelopen jaar én vooruit op het volgende. Ook laten we onze collega’s en partners aan het woord over dit ambitieuze binnenvaartproject.

Benieuwd naar ons magazine? Surf dan snel naar onze website om deze gratis digitaal te lezen. Veel leesplezier!
 
Bekijk hier het magazine van Seine Schelde Vlaanderen

Thuishaven Europa

divider

Volle vaart vooruit voor de modernisering van de Grensleie


Vooraleer de Leie kan worden aangepast aan de moderne binnenvaart, moeten er eerst heel wat officiële stappen doorlopen worden.

Zo werd eind vorig jaar het Grensleie-Verdrag ondertekend als eerste stap en wordt momenteel een instemmingsdecreet opgesteld. Deze internationale samenwerking tussen Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk is dus nog niet aan de eindmeet!

Lees alles over de verschillende stappen en betrokken overheden op onze website.

Vlaanderen vaart uit

divider

Ingelmunster


Ingelmunster is een werf in volle vaart. Hier bouwen we een nieuwe brug van 286 meter lang over het kanaal Roeselare-Leie. In de zomer van 2017 werd de oude brug afgebroken en in september 2018 werd de nieuwe stalen boogstructuur geplaatst met behulp van kranen die tot 30 meter hoog reikten.
Intussen zijn we bezig met de aanleg van het betonnen brugdek. Deze werken kennen vier fases en zouden tegen de zomer van 2019 klaar moeten zijn. In totaal wordt er 1.400 m³ beton aangebracht bovenop de staalstructuur van de brug.
Daarna – wanneer de omgeving, de wegmarkeringen en de trappen naar het jaagpad zijn afgewerkt – kan de brug eind 2019 open voor het verkeer.

Meer over de spectaculaire werken aan het brugdek ontdek je in het volledige artikel.

Leiewerken in Harelbeke in een stroomversnelling


De Leiewerken in Harelbeke zijn al een tijdje in uitvoering en worden eind dit jaar volledig afgerond. Momenteel wordt de definitieve stuw gebouwd en transformeren we de Twee-Bruggenstraat en Vrijdomkaai tot echte verblijfsplekken.

Benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? Klik hier voor meer info.

Nieuwe sluis in Sint-Baafs-Vijve in opbouw


In Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke) zijn we in de zomer van 2018 gestart met de bouw van een nieuwe sluis. De damplanken en buispalen hiervoor zijn
ondertussen geplaatst en ook de betonwerken zijn gestart. Er is echter nog heel wat werk voor de boeg. De nieuwe sluis zal vermoedelijk klaar zijn midden 2020.

Boei-ende gebeurtenissen

divider

INEA op bezoek


Seine Schelde Vlaanderen maakt deel uit van het Europees gesubsidieerd binnenvaartproject Seine Schelde. Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk zetten er samen met de EU hun schouders onder.
 
De vier overheden werken dan ook constructief samen. Om het projectverloop in goede banen te leiden, kijkt het Innovation and Networks Executive Agency – kortweg INEA – toe op de technische en financiële vooruitgang.

Om deze met hun eigen ogen te zien, komt er jaarlijks een delegatie van INEA op bezoek. Op 29 januari 2019 stonden de Leiewerken in Harelbeke, de bouw van de nieuwe sluis in Sint-Baafs-Vijve, de aanleg van natuurvriendelijke oevers op de Leie en de recent aangepaste bochten op het Afleidingskanaal van de Leie op de planning. Een goed gevulde dag dus!

Audit van de Europese Rekenkamer


Ook de Europese Rekenkamer komt dit jaar langs. Zij voeren begin maart een doelmatigheidsaudit van Seine Schelde Vlaanderen uit om na te gaan of de Europese subsidies correct worden besteed en de gewenste resultaten opleveren. Een goede opvolging bij grote investeringen als Seine Schelde is dan ook erg belangrijk voor de vooruitgang van het project! Hun audit bestaat uit het controleren van verschillende documenten, interviews met projectmedewerkers en terreinbezoeken. Naast Seine Schelde Vlaanderen, krijgen ook de Franse en Waalse collega’s een bezoek van de Europese Rekenkamer.

Waterkiekjes

divider
Heb jij ook een ‘spetterend’ kiekje op of langs een waterweg genomen? Deel je foto op Instagram, Facebook of Twitter met #seineschelde en wie weet ontdek je jouw meesterwerk dan in de volgende editie van ons magazine!
outline-light-twitter-48.png
outline-light-facebook-48.png
outline-light-instagram-48.png
outline-light-link-48.png

De Vlaamse Waterweg nv
Havenstraat 44
3500 Hasselt
België