Copy
Amennyiben hírlevelünk nem jelenik meg, kérjük, kattintson ide >>
IMM logó


IMMpress 
IPARMŰVÉSZET | DIZÁJN | KÖZÖSSÉG
nyúlgyűrű
Stomfai Krisztina: Gyűrű - Nyúl (Budapest, 1994-1995)
Jó sokan látogattak el április 1-jén a Ráth-villába, hogy részt vegyenek akár tárlatvezetésen, akár a barkácsműhely programján. A mostani hírlevélben két húsvéttal kapcsolatos cikket ajánlunk. Egyrészt egy képválogatást, másrészt a múzeumpedagógusaink elárulják, hogyan készíthetünk nyulat húsvéti asztaldísznek. Videó készült arról, amikor múlt héten visszarakták a falra a Vörösruhás nőt, Ripp-Rónai József nagyszerű falikárpitját, és nem tágítunk a faltól, mesélünk kicsit a tapétákról. Melocco Miklós 88. születésnapját ünnepeljük a kerámiagyűjteményben található pazar teás szettel. Ha megittuk a teát, utazzunk a kortárs design gyűjteménnyel Berlinig a Retrotopia-kiállításra, és tekintsük meg a szocialista terek designját. 
Újranyitott a Ráth-villa, húsvétkor is látogatható 
eszter
melindadóri
kézműveskedés
kefe
Hogy mennyire sokan szeretik a Ráth-villát, A mi szecessziónk című állandó kiállítást, tárlatvezetéseinket és múzeumpedagógusaink barkácsműhelyeit, azt jól bizonyítja, hogy milyen sokan jöttek el április 1-jén a villa újranyitására. Várjuk önöket a megszokott nyitvatartás szerint, húsvétkor is, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.
Csináljunk otthon asztaldíszt nyúllal
priosnyúl
lilanyúl
Rengetegen vittek haza asztaldíszt nyuszival az április 1-jei szecessziós barkácsműhelyből. Hogy azok is lehetőséget kapjanak, akik nem jutottak el a Ráth-villába, múzeumpedagógusaink segítségével megmutatjuk, hogyan készülnek ezek a bájos nyulak. 
ÉN IS SZERETNÉK NYUSZIT!
Legyen ünnep az Iparművészeti műtárgyaival! 
tojas
nyúl
bohóc
stühmer
Zörgő csokipapírok, színes tojáshéjak, az ünnepi terített asztal és a frissen tépett fű illata. Száz és száz apró momentum, amelyről a húsvéti készülődésre asszociálunk. Elefántcsontból készült, bibliai jelenetet ábrázoló faragott dombormű vagy a húsvét szimbolikus tojásformáját mintázó bohócfej: műtárgyválogatásunkkal az ünnep szakrális és profán üzeneteit idézzük meg, amelyek a nagyböjt után a megújulás és az újjászületés ígéretét rejtik.
MŰTÁRGYVÁLOGATÁSUNKAT ITT KERESSÉK!
Visszatért a villába Vörösruhás nő – videó
vörösruhás
Újra a Ráth-villa szecessziós ebédlőjének falán lóg Rippl-Rónai József fantasztikus falikárpitja, a Vörösruhás nő, amely a műtárgyvédelmi okokból kötelező, hosszabb pihentetés után tért vissza. A sajtóeseményen Vincze Máté közgyűjteményekért felelős helyettes államtitkár és Cselovszki Zoltán, múzeumunk főigazgatója is részt vett. Kattintson a képre a videóért.
A falra hányt korsó
vörössárga
tapéta
virág
páva
Csak bámuljuk a falat, mégsem mutatunk lehangoló képet mai tárgytúránkon. Az olcsó virágdekortól az arannyal szövött különlegességig számos izgalmas tapétát válogattunk össze gyűjteményünkből. Felújítanának? Konkrét ötletet nem adunk, de megmozgatjuk a fantáziájukat!
GYÖNYÖRKÖDNÉK A TAPÉTÁKBAN
Kezeskedünk a teáért – Melocco Miklós 88 éves
készlet
kézzel
csészealjjal
Ugye, mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor a meleg itallal teli bögrét átölelve melegszünk fel? Az edényre simuló kéz motívumát idézi meg a szett összes fogantyúja – kancsón, csészén, cukortartón és tejkiöntőn. A készletet a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Melocco Miklós tervezte a herendi porcelángyárnak 1998-ban, ezzel az izgalmas részlettel szobrászati igényesség és a funkcionális tervezés szép példáját valósította meg. A 88 éves, április 3-án született szobrászművész nevét napjainkban főképp köztéri alkotásai kapcsán hallhatjuk, de a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Mikus Sándor és Pátzay Pál mestereknél végzett Melocco alkalmazott művészeti alkotásokban is letette névjegyét.
A herendi porcelángyár felkérésére számos ipar- és képzőművész tervezett porcelánokat, főként mióta 1930-ban megkezdték a figurák gyártását. A manufaktúra égisze alatt több olyan alkotó is megvalósíthatta ötleteit, akik kísérletező kedvvel és a hagyományokat felpezsdítő, megújító szándékkal fordultak az alapanyag felé. Melocco készletén a zöld pikkelyeket idéző mintára szépen csatlakozik a kéz alakú fehér fogantyú, amely ezúttal is a formabontó jellegével tűnik ki, külön érdekessége pedig, hogy ezek csak jobb kezet formáznak.
illemkalauz
VÁROSI SÉTA, KÜLÖNLEGES TÁRLATVEZETÉSEK, PROGRAMOK A MI SZECESSZIÓNK KIÁLLÍTÁSBAN

SZECESSZIÓS KAPUNYITOGATÓ – VILLÁK, NAGYPOLGÁRI LAKÓHÁZAK A SZECESSZIÓ JEGYÉBEN - VÁROSI SÉTA

2023. április 15., szombat 10:00-12:30
ÉJSZAKA A VILLÁBAN – ZSEBLÁMPÁS TÁRLATVEZETÉS
2023. április 28., péntek 18:00-19:00
HŰSÉGES SZOLGÁLÓ VAGY KÉSŐN ÉRŐ MENYECSKE? – IDŐUTAZÁS A RÁTH-VILLÁBAN A MARE TEMPORIS KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL
2023. május 6., szombat 11:00-12:00
ILLEMKALAUZ A SZÁZADFORDULÓN – CSUDA TÖRTÉNETEK GYEREKEKNEK
2023. május 27., szombat 11:00-12:00 
JEGYVÁSÁRLÁS  ITT
faludigyűrű

Japánba készülnek a magyar kortárs kerámiák

Az Artnews is beszámolt arról, hogy hamarosan Japánba indulnak azok a műtárgyak az Iparművészeti Múzeumból, amelyeket a Szólamok kerámiában: Kortárs magyar kerámiaművészet (1965–2022) című kiállításban mutatnak be április 22.-július 2. között a szigetország kerámia-völgyének nevezett Gifu tartományban, Tadzsimi város modern kerámiaművészeti múzeumában. A kiállítás kurátorai: Hayashi Izumi (Museum of Modern Ceramic Art, Gifu) és Novák Piroska (Iparművészeti Múzeum, kerámia- és üveggyűjtemény).

mft

Újra kiírták a Magyar Formatervezési Díjat

A Kulturális és Innovációs Miniszter – a Magyar Formatervezési Tanáccsal – 44. alkalommal hirdeti meg a Magyar Formatervezési Díjat. A pályázat célja a magyar formatervezés bemutatása és népszerűsítése, kiemelkedő alkotóinak elismerése, valamint a termékek nemzetközi versenyképességének javítása a formatervezés eszközeivel. A legrangosabb hazai design díj elnyerésére az elmúlt három évben létrehozott termékekkel, szolgáltatásokkal jelentkezhetnek tervezők, gyártók, kereskedők és megrendelők.
A pályázatokat május 2-ig elektronikusan lehet beküldeni az mfd@hipo.gov.hu címre. Részletes kiírás.

 

A kortárs design gyűjtemény a berlini Retrotopia-kiállításban
judit
konyhagyári
falakon
tárlatvezetés
Március 24-én nyílt, és július 16-ig látogatható a berlini Kunstgewerbemuseumban a Retrotopia. A szocializmus tereinek designja című kiállítás, amelyet 11 ország közreműködésével rendeztek meg. A magyar részvétel az Iparművészeti Múzeum kortárs design főosztályának köszönhető. A kiállításhoz katalógus is készült, amelyben Dr. Horváth Judit és Komporday Rita a hatvanas évek térelválasztóiról, Farkasdy Melinda pedig a házgyári konyhaprogramról jegyez tanulmányt.
A több mint háromórás sajtótájékoztatón minden társkurátor ismertette saját kiállítási koncepcióját. A megnyitón óriási volt az érdeklődés a hidegháború designja iránt. A Kunstgewerbemuseum megbízott igazgatója, Lothar Lambacher elmondta, hogy a múzeum életében soha nem volt még ilyen nagyszabású és sokszereplős kiállítás.
Facebook
Instagram
YouTube
LinkedIn

Kövessenek minket közösségimédia-felületeinken!

Érdemes követni minket folyamatosan frissülő honlapunkon, a Facebook és az Instagram felületeinken, mert virtuális galériákat, tematikus sorozatokat, izgalmas posztokat találhatnak nálunk minden nap. Az Instastoryba meg gifeket, minivideókat és kvízeket is feltöltünk, például tippelős fotójátékot. Közösségi oldalainkon azt is megtudhatják, a múzeum sokszínű gyűjteményén túl milyen múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt. 

Facebook
Instagram
YouTube
LinkedIn
Email
Website
Kiadja:
Iparművészeti Múzeum | Kommunikációs és Közönségszolgálati Főosztály
Copyright © 2023 Iparművészeti Múzeum, Minden jog fenntartva.


Módosítani szeretné a feliratkozáskor megadott adatokat?
Adatait itt módosíthatja vagy itt tud leiratkozni.

Email Marketing Powered by Mailchimp