Copy
View this email in your browser
Tillsammans kan vi besegra prostatacancern 

NYHETSBREV 2/15Bra start på det nya året
Prostatacancerförbundets föreningar växer och vi har nu passerat den magiska gränsen och är uppe i över 9 000 medlemmar, 9 354 för att vara exakt. De som ökade mest procentmässigt under 2014 var PCF Norrsken som ökade med 48 procent följt av ProClub Möre och prostataföreningen Gotland med 26 respektive 23 procent. PCF Norrsken var även den förening som ökade mest antalsmässigt med 113 stycken nya medlemmar. Jämtgubben ökade med 85 stycken och Viktor med 74 stycken nya medlemmar. Ni föreningar gör alla ett fantastiskt jobb!

12 föreningar har nya hemsidor
Prostatacancerförbundet tog i slutet av 2013 fram en ny mall till hemsidor för föreningarna som bygger på den hemsida som förbundet har. Det är redan tolv stycken föreningar som är uppe och rullar med nya fina hemsidor fullproppade med nyttig information till medlemmar och andra intresserade. Är det någon av er andra föreningar som är sugna på att haka på denna karusell är det bara att maila Emma på emma@prostatacancerforbundet.se så ordnar vi det.Like Nyhetsbrev från Prostatacancerförbundet nr 2/2015 on Facebookshare on Twitter

Förberedelserna inför förbundsstämman är igång
För er som ska boka biljetter till förbundsstämman i Stockholm 20-21 april kommer här tiderna:
Måndagen den 20 april är det incheckning i Viking Lines terminal,
Stadsgården kl 11.00-11.45.
Vi är åter tillbaka i Stockholm tisdagen den 21 april klockan 15.30

Föreningarna kan representeras av 2 ombud samt även ansvariga för närståendegrupper kommer att inbjudas. Kallelse med mer information kommer senast 30 dagar före stämman.

Vem ska få 2015 års hedersutmärkelse?
Förra året tilldelades Marika Laliberté Prostatacancerförbundets hedersutmärkelse för sitt personliga och aktiva arbete med patientföreningar och året dessförinnan tilldelades Anders Gyhlenius detta pris för sitt uppmärksammade arbete för att sprida kunskap om sjukdomen. Vem är då årets mottagare av Prostatacancerförbundets hedersutmärkelse?

Förslag på person med motivering ska vara inne senast den 27 februari och skickas till Torsten Tullberg på kansli@prostatacancerforbundet.se


Like Nyhetsbrev från Prostatacancerförbundet nr 2/2015 on Facebookshare on Twitter

Stipendier går nu att söka året om
Då det varit lite knapert med stipendieansökningar som kommit in till Prostatacancerförbundet har vi nu beslutat att ta bort ansökningstiderna så att det numera går att söka stipendier för kompetensutveckling året om. Stipendier till vårdpersonal och patientföreträdare kommer därmed också att kunna delas ut kontinuerligt under året.

Stipendierna avser deltagande i kurser och konferenser där forskningsrön och behandlingsmetoder presenteras. Tanken är att bidra till att snabbt föra ut forskningsresultat till berörd personal för att på så vis förbättra vården av patienter med prostatacancer - och därmed höja livskvalitén för dem och deras anhöriga. En prioriterad målgrupp är de yrkesgrupper som befinner sig nära patienten i vården såsom sköterskor och uroterapeuter.

Sprid gärna detta vidare och tipsa gärna vidare om detta och hänvisa dem in på hemsidan för stipendieansökningar.

För ansökan och mer information finner ni här

Like Nyhetsbrev från Prostatacancerförbundet nr 2/2015 on Facebookshare on Twitter

Ny kampanj om manlig hälsa på sociala medier
Under februari lanserades den virala kampanjen ”Manlig hälsa för mig” där svenska män uppmanades till att kommentera på sociala media om vad de tyckte vad manlig hälsa är under hashtagen #ManligHälsaFörMig. Syftet var att öppna upp en diskussion bland männen och kartlägga vad de har för uppfattning om hälsa, manlighet och ett gott liv. Bland deltagarna var Steffo Törnqvist, Paul Ronge och Olof Lundh som alla skrev korta twitterinlägg och uppmanade sina följare att göra detsamma. Kommentarerna från kändisarna samt deras följare samlades i Storify, en tjänst som möjliggör användare att skapa ”berättelser” eller tidslinjer genom sociala media-kanaler som Twitter, Facebook och Instagram. I skrivande stund pågår kampanjen fortfarande. För att läsa kommentarerna klicka in på https://storify.com/PCF.


Like Nyhetsbrev från Prostatacancerförbundet nr 2/2015 on Facebookshare on Twitter

In memoriam: Hans Bäckfalk
Hans Bäckfalk ordförande i patientföreningen PCF Värmland har avlidit. Under sin tid som ordförande i PCF Värmland arbetade Hans mycket aktivt med att få till allmän screening för alla män som fyllt 45 år. Mycket tack vare Hans tillsammans med PCF Värmland startades ett projekt i Värmland där alla som fyller 50, 60 och 70 år får en inbjudan till att ta ett PSA-prov.

Hans gjorde även en uppskattad film om sig själv och sin historia som prostatacancerdrabbad och som uppmanar alla män att gå och ta ett PSA-prov i tid. Se filmen och dela den gärna för att sprida Hans viktiga budskap till alla män.

Länk till Hans Bäckfalks film

Våra tankar går till Hans familj och vänner!

Like Nyhetsbrev från Prostatacancerförbundet nr 2/2015 on Facebookshare on Twitter
Besök vår hemsida här
Share
Tweet
Prostatacancerförbundet med 26 föreningar erbjuder stöd till drabbade och anhöriga. Vi arbetar för ökad respekt för och kunskap om sjukdomen, för bättre vård och mer resurser till forskningen. Symbolen för kampen mot prostatacancer är Blå bandet.

Förbundsdirektör: Torsten Tullberg, telefon: 08-655 44 30, 0769-48 83 00
Ledning, ekonomi, verksamhetsutveckling, samarbeten, forskning, nya föreningar
Kommunikatör: Emma Magnusson, telefon: 08-655 44 30
Marknadsföring, annonser, hemsida, Facebook, nyhetsbrev och företagskampanjer
Administrativ assisten: Anette Söderberg, telefon: 08-655 44 39
Administration, Ekonomiadministration, kontakt för patientföreningar, Medlemsregister
-systemfrågor
Gåvohandläggare: Annica Öberg, telefon: 08-655 44 13
Gåvor till Fonden mot prostatacancer, ändringar i medlemsregister

Telefontid: Måndag-torsdag kl 10-15.
Avvikelser kan förekomma på grund av möten och externa aktiviteter.
Vid akut behov kan du nå Torsten Tullberg på hans mobil.
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se

Adress: Barks väg 14
170 73 SOLNA