Copy
Uitnodiging MVS DOET - 'De dynamiek van vrijwillige inzet'
Bekijk deze uitnodiging in uw browser
De Servicepunten Vrijwilligers uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam bieden u deze conferentie aan. De bijeenkomst vindt plaats in de Stadsgehoorzaal aan de Schiedamseweg 51 in Vlaardingen.

De vrijwilligers van nu zijn niet de vrijwilligers van vroeger. Ze hebben behoefte aan meer flexibiliteit en willen ruimte voor eigen ontwikkeling. Aan de andere kant stelt de samenleving hogere eisen aan hen. Op welke manier spelen deze veranderingen door in het vrijwilligerswerk? En hoe kunnen organisaties leren om beter in te spelen op deze veranderingen?
 
Op een interactieve manier worden deze onderwerpen met elkaar onderzocht. Goede praktijkvoorbeelden worden gedeeld, informatie en tips uitgewisseld. Eén ding is zeker…. u verlaat de conferentie met inspiratie en praktische tips, waarmee u aan de slag kunt. 
Programma
 
16.00 uur          Inloop en registratie
16.30 uur          Welkom door de Vlaardingse wethouder Cees Oosterom.
                         Inspirerende aftrap “De vrijwillige kracht van motivatie”. De                          sleutel van vrijwilligerswerk is het luisteren naar motivatie.                          Directeur Joost van Alkemade van Vereniging Nederlandse                          Organisaties Vrijwilligerswerk zal u inspireren.
17.10 uur          Inspiratiesessies ronde 1
                         Kies één van de zeven thema’s
18.15 uur          Buffet
19.00 uur          Inspiratiesessies ronde 2
                         Kies één van de zeven thema’s
20.10 uur          Afsluiting
20.45 uur          Netwerkborrel

Via onderstaande knop kunt u zich inschrijven. U kunt voor maximaal 2 inspiratiesessies uw voorkeur aangeven. Na afloop van uw inschrijving ontvangt u een bevestiging per e-mail. Vergeet deze bevestiging niet mee te nemen naar de conferentie.

AANMELDEN
INSPIRATIESESSIES
Levensloop en vrijwilligerswerk
Ton van Elst (Movisie)
Hoe levensloop bestendig is uw vrijwilligersbeleid? Heeft het zin om met vrijwilligers een vrijwilligerslevensloop traject te bespreken en wat bespreek je dan? Waar te beginnen en waar kun je opletten? Tijdens deze sessie gaan we aan de slag met deze vragen. Doel is elkaar te inspireren tot een beleid waarin vrijwilligers meer tot hun recht komen. Aan het eind van de bijeenkomst hebben we met elkaar een eerste stap geformuleerd.

Ton van Elst is senior adviseur bij Movisie. Hij houdt zich bezig met de thema’s zelfregie en decentralisaties, gender en diversiteit, waarderend onderzoek en coaching.
De kracht van verenigen
David Wijnperle (Kuperus & Co)
Samen kunt u meer dan alleen. Een instrument bespelen is leuk, maar samen muziek maken is leuker. Verenigen biedt kansen, maar verenigen is ook een werkwoord: het gaat meestal niet vanzelf! Hoe zorgt u dat mensen in uw vereniging geloven en zich willen aansluiten? Hoe kunt u leden (en misschien ook niet leden) prikkelen om mee te doen? Aan de hand van een paar eenvoudige modellen gaan we praktisch nadenken over hoe we onze eigen vereniging leuker en levendiger kunnen maken.

David Wijnperle is actief op de thema’s vrijwilligers, besturen en democratie. Hij begeleidt veranderingsprocessen, geeft trainingen en is auteur van meerdere publicaties op het gebied van vrijwilligers en besturen. 
Bestuurlijke vernieuwing
Marike Kuperus (Kuperus & Co)
Vrijwilligers vinden kan al lastig zijn, nieuwe bestuursleden vinden is helemaal een uitdaging…. Mensen sluiten zich niet meer vanzelfsprekend aan bij je organisatie. Voor jonge generaties is het traditionele bestuurswerk echt niet aansprekend. Tegelijkertijd groeit het aantal coöperaties, buurtinitiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond en crowdfunding is booming. Mensen zijn echt nog net zo actief, maar liever in klein verband: Je even druk maken voor iets waar je warm voor loopt en dan weer verder. Andere tijden vragen ook om andere manieren van sturen en be-sturen. Kan dat, anders besturen? Wie heeft het lef om de oude gewoontes los te laten? Marike neemt in haar inleiding de deelnemers mee door een veranderend landschap van verenigingen en stichtingen.

Marike Kuperus werkt 20 jaar in het veld van verenigingen en vrijwilligerswerk. Met Kuperus&co adviseert zij een breed scala aan stichtingen en verenigingen op het gebied van vrijwilligersbeleid, bestuursvernieuwing en contact met de achterban. Ze begeleidt verandertrajecten en bestuursessies en is auteur van ‘De vereniging op survival’.
Bruisen, Bouwen, Binden
Heleen van Praag (Ideeënbrouwerij)
Hoe kun je meer bruisen en minder vergaderen? Mensen enthousiasmeren en zorgen voor meer samenwerking en verbinding? Maak kennis met de BRUISmethode. Je krijgt 10 tips voor een bruisende organisatie en het benutten van de kracht van het netwerk.

Heleen van Praag is community builder bij de Ideeënbrouwerij, aanjager van Gouda Bruist en auteur van ‘Bruisen, Brouwen, Binden! – handboek voor lokale community builders.
Vrijwilligersbeleid onder de loep
Tim ‘s Jongers (PeP Den Haag)
Deze lezing start met de verschillende visies die overheid, organisatie en het individu hebben op vrijwilligerswerk. Vervolgens wordt u in vijf stappen meegenomen op een kritische verkenning van uw eigen vrijwilligersbeleid.

Tim ’s Jongers is coördinator Kenniscentrum bij PEP Den Haag. PEP is een kennis- en adviescentrum op de domeinen participatie en emancipatie. Tim heeft binnen Den Haag veelvuldig onderzoek gedaan naar vrijwilligersorganisaties en de uitdagingen waar ze voor staan.   
Pak de Passie! Zet betrokkenheid om in actie
Willem Jan de Gast (Movisie)
Ontdek de verschillende vormen van betrokkenheid van mensen. Leer hoe u daar slim op kunt inspelen door het maken van een mooie ruil. In deze sessie ontdekt u: dat de motivatie van vrijwilligers kan veranderen en hoe u het Vrijwilligerskwadrant kunt gebruiken om vrijwilligers te binden en vinden.

Willem-Jan werkt als adviseur en trainer bij Movisie, het landelijk kenniscentrum voor maatschappelijke ontwikkeling. Hij houdt zich al meer dan tien jaar bezig met vrijwilligersmanagement en is auteur van een aantal boeken over dit thema.
Je hebt meer vrijwilligers dan je denkt!
Karin Pannekoek (Maatschappelijke Verantwoord Verenigen)
Heeft u een idee hoe groot de bron is, van waaruit u uw vrijwilligers kunt putten? Weet u welke invloed de cultuur van uw organisatie heeft op uw vrijwilligers? Heeft u een missie en visie waar uw leden zich aan verbonden voelen? Verstaat uw vereniging de kunst van het verenigingen? Tijdens deze inspiratiesessie ontdekt u of u meer vrijwilligers heeft dan u denkt!
 
Karin Pannekoek is senioradviseur bij Maatschappelijk Verantwoord Verenigen Nederland. Zij helpt gemeenten en vrijwilligers om kansen te zien op het gebied van maatschappelijke verbindingen, die zorgen voor gelukkigere burgers en sterkere vrijwilligersorganisaties.

Via onderstaande knop kunt u zich inschrijven. U kunt voor maximaal 2 inspiratiesessies uw voorkeur aangeven. Na afloop van uw inschrijving ontvangt u een bevestiging per e-mail. Vergeet deze bevestiging niet mee te nemen naar de conferentie.

AANMELDEN

 
Vrijwilligerssteunpunt Maassluis
Servicepunt Vrijwilligers Vlaardingen
Servicepunt Vrijwilligers Schiedam
Copyright © 2016 Servicepunt Vrijwilligers Schiedam, All rights reserved.


Indien u deze e-mails niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich hier afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp