Copy
                 Ne vidite vseh vsebin?
Preberite novice v brskalniku.
Pozdravljeni!

Pred vami je novičnik Mreže za družbeno odgovornost Slovenije za mesec November. Ta mesec je zagotovo najbolj zaznamovala tradicionalna vsakoletna konferenca Mreže - Trendi na področju družbene odgovornosti 2020. Letos je prvič, drugače kot vsako leto potekala preko spleta.  Pred nami je še zadnji mesec v tem nenavadnem letu. Preživimo ga čim bolj odgovorno in skrbno. 
 
Lep pozdrav, Ekipa Mreže za družbeno odgovornost Slovenije

Novice Mreže za družbeno odgovornost Slovenije


VAŠE MNENJE o delovanju Mreže za družbeno odgovornost Slovenije NAS ZANIMA! 


Vabimo vas k izpolnitvi ankete o delovanju in o vašem zadovoljstvu z delovanjem Mreže za družbeno odgovornost Slovenije. Vaši odgovori nam bodo pomagali pri nadgradnji aktivnosti in delovanja Mreže in nam dalo novo vzpodbudo za leto 2021! 
Dostop do ankete: https://www.1ka.si/a/312895

Najlepša hvala! 

 

Poročilo Konference - trendi na področju družbene odgovornosti 2020!

5. novembra 2020 je Ekvilib Inštitut skupaj z Mrežo za družbeno odgovornost Slovenije, IEDC – Poslovno šolo Bled in Inštitutom WISE organiziral tradicionalno konferenco Trendi na področju družbene odgovornosti. Na konferenci smo gostili strokovnjake, ki so predstavili svoje vidike in poglede na nujno bodočo normalnost (Wayne Visser, Violeta Bulc in Ajda Pistotnik) kot tudi predstavnike podjetij in svetovalce na tem področju (Sandra Damijan, ga. Levanič iz Pivovarne Laško Union, g. Majcen iz Henkel Maribor d.o.o. in druge). Konferenca je potekala v virtualni obliki na spletni platformi MiTeam. Konference se je udeležilo 65 udeležencev (skupaj z organizatorji in govorci). Konferenca je potekala v okviru projekta Certifikat družbeno odgovoren delodajalec in sicer je tematika konference neposredno naslavljala področje celostnega naslavljanja družbene odgovornosti in posredno tudi druga področja certifikata. 

Intervju z Vayne Wisserjem

Na konferenci Trendi na področju družbene odgovornosti 2020, smo gostili priznanega profesorja in strokovnjaka družbene odgovornosti podjetij - Wayne Visserja. Časopis Delo (Delo - Posel in denar) je z njim opravil intervju, ki je bil objavljen 30.11.2020. Povzetek pogovora objavljamo tukaj: 

Družbeno odgovornost že dolgo naj ne bi več razumeli v obliki CSR 1.0., kar pomeni, družbena odgovornost kot obramba, ali kot filantropija, promocija ali sistemskem pristopu. Pravi pristop je CSR 2.0. kar pomeni transformacija, ki spreminja naš poslovni model. Viseer tukaj poda primerjavo s hamburgerjem. Podjetja prevečkrat razumejo družbeno odgovornost kot solato, ki je dodana v hamburger. "Včasih mislimo, da si, če si poleg velikega sočnega burgerja krompirčkom naložimo nekaj solate, naredimo zdrav obrok. to ne gre tako. Za številna podjetja je CSR solata. Vendar, kar moramo narediti, je, da burger spremenimo solato, to pomeni, da popolnoma spremenimo jedro posla." Nadalje doda, da je bila pred desetletji kakovost tista, ki bila nekaj dodatnega in se je z leti lepo integrirala v bistvo poslovanja podjetij. Na podoben način bi se morala integriati tudi družbena odgovornost.

V nadaljevanju prikaže pozitiven odziv podjetij na pandemijo Covid 19, izzive ki so se pri tem pokazali in priložnost za boljšo družbeno odgovornost. Intervju pa zaključi z mislijo: "Naslednja stopnja trajnosti je regeneracija. tem pišem novo knjigo. Zdaj organizacije veliko časa porabijo za to, da zmanjšujejo negativne vplive poslovanja, preiti moramo na to, da bodo ustvarjale pozitiven učinek na sisteme. Torej, da bo svet izdelkom, ali storitvijo, ki ga bomo ponudili trgu, avtomatično boljši po vseh dimenzijah trajnosti. Hočemo prihodnost, kateri posel regenerira družbo, skupnost in naravo. Mislim, da je to naslednji korak."

Novice članov Mreže za družbeno odgovornost Slovenije

HOFER doniral 120 osebnih računalnikov

HOFER je Društvu za trajnostni razvoj Duh časa doniral 120 rabljenih računalniških sistemov, kjer jih bodo ustrezno pripravili za nadaljnjo uporabo ter jih namenili šolarjem. Svojo donacijo so podprli še z denarnim prispevkom 1000 evrov.
 
»Zavedamo se, da je računalnik osnovna oprema, brez katere učenci ne morejo dostopati do učne snovi, prav tako jim računalnik omogoča ohranjati stike s sošolci in dostop do informacij,« so povedali pri podjetju HOFER. Računalniško opremo so namenili prostovoljcem Društva za trajnostni razvoj Duh časa, ki rabljeno računalniško opremo tehnično in programsko usposobijo ter jo podarijo naprej v uporabo. »Tako prispevamo k zmanjšanju količine odpadkov in z donacijo pomagamo tistim, ki si nakupa računalniške opreme ne morejo privoščiti. Vse kar delamo, temelji na konceptu gospodarstva osnovanega na virih, ki predstavlja temeljni cilj naše organizacije,« so povedali in poudarili, da se je v zadnjih mesecih, na račun šole na daljavo, količina prošenj še povečala, zato so se obeh donacij srčno razveselili.
 

Zavarovalnica Triglav d.d. in aplikacija DRAJV 
 

Novi DRAJV – višja prestava varnosti

Prva zavarovalniška rešitev na področju telematike oziroma avtomobilskega zavarovanja na podlagi voznikovih navad je bila v Sloveniji predstavljena leta 2015, ko smo v Zavarovalnici Triglav razvili prvo mobilno aplikacijo za pametne telefone z imenom DRAJV. Rešitev je bila razvita predvsem z namenom, da na nevsiljiv, a korekten in čim bolj relevanten način vpliva predvsem na zmanjšanje prekoračitev hitrostnih omejitev, spodbuja varnejšo vožnjo in predvsem vožnjo z manjšim številom prometnih nesreč. Dejstvo je, da sta neprilagojena hitrost in pomanjkanje pozornosti dva izmed najpogostejših vzrokov prometnih nesreč s hujšimi posledicami.

Nove funkcionalnosti za še varnejšo vožnjo
Aplikacija, ki ima za seboj že kar nekaj kilometrine – skupno kar 530 milijonov prevoženih kilometrov – nove uporabnike vabi, da se pridružijo varnim voznikom in si tudi sami vsak mesec privozijo razne ugodnosti.
Med prednostmi novega DRAJV-a velja izpostaviti:
  • Prikaz trenutne hitrosti in spremljanje omejitev hitrosti med vožnjo.
  • Spremljanje napak pri vožnji v realnem času (uporaba telefona, prekoračitev hitrosti, ostri zavoji ipd.).
  • Možnost nastavitve avtomatičnega snemanja voženj.
Več o novih funkcionalnostih aplikacije si lahko ogledate v predstavitvenem videu.

Z varno vožnjo do 25 % popusta
Novi DRAJV uporabnikom, ki vozijo varno, še naprej prinaša popust na avtomobilska zavarovanja (zavarovanje odgovornosti, zavarovanje voznika in zavarovanje splošnega avtomobilskega kaska) in zavarovanje za mladega voznika. Uporabniki, ki mesečno prevozijo 400 km z rezultatom minimalno 90 točk od 100, si lahko zagotovijo 25 % popusta, manj mesečno prevoženih kilometrov, prinaša nekaj manj popusta.
 

Zanimivosti in dogodki s področja družbene odgovornosti

Vabilo na okroglo mizo - "RAZNOLIKOST PROTI PANDEMIJI"


Pobuda - Listina raznolikosti vas vabi k udeležbi na okroglo mizo "RAZNOLIKOST PROTI PANDEMIJI". Okrogla miza je priložnost, da se ponovno potrdi pomen raznolikosti in vključenosti za okrevanje gospodarstva ter nujnost globalne solidarnosti ter »zavedanja o soodvisnosti in dopolnjevanju, s prevzemanjem naših vplivov za bolj uspešno in trajno družbo« (iz Listine raznolikosti Slovenija).


KDAJ: 10. decembra13.00 CET
KJE: online
Program dogodka - spletna stran

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku (prevajanje ne bo zagotovljeno), zaradi lažje organizacije pa vas prosimo, da izpolnite e-prijavnico.

 

Novozelandska vlada bo simbolično razglasila podnebne izredne razmere
 

Novozelandska vlada premierke Jacinde Ardern bo razglasila podnebne izredne razmere. To je simboličen ukrep z namenom povečati pritisk za delovanje proti globalnemu segrevanju.
Več na: https://www.rtvslo.si/svet/azija-z-oceanijo/novozelandska-vlada-bo-simbolicno-razglasila-podnebne-izredne-razmere/543542

Odrast – postopen odmik od trajne gospodarske rasti, ki izčrpava planet

"Neomejena rast na omejenem planetu ni mogoča, zato imamo v prihodnosti dve možnosti: ali nadaljevati eksistenčno samomorilski model rasti ali pa poiskati drugačne civilizacijske vzorce," je prepričan Dušan Plut, ki predlaga "odrast".

Več na: https://www.rtvslo.si/okolje/zeleni-petek/odrast-postopen-odmik-od-trajne-gospodarske-rasti-ki-izcrpava-planet/539590
Facebook
Twitter
Website
Vse pravice pridržane © 2020 Mreža za družbeno odgovornost Slovenije.


Želite spremeniti način sprejemanja naših sporočil?
Posodobite nastavitve ali se odjavite.

Email Marketing Powered by Mailchimp