CopyNe vidite vseh vsebin?
Preberite novice v brskalniku.
Dragi bralci,

v zelo nenavadnih časih smo se znašli, zato z vami tokrat delimo novice, ki so povezane s korona virusom in družbeno odgovornostjo. V teh spremenjenih razmerah se tudi družbena odgovornost zelo jasno vidi - na površje so namreč splavale resnične vrednote, ki jih podjetje ima - ne samo na papirju, ampak v resničnih preizkušnjah. Tako odgovornost do zaposlenih, vseh deležnikov, skupnosti, dobaviteljev, kupcev - zdaj šele resnično lahko vidimo, kako povezano je vsako podjetje z njimi in kako se obnaša do njih. 

Epidemija je odnesla tudi našo tradicionalno konferenco, ki jo prestavljamo na drugo polovico leta. Seveda vas bomo o vseh novih datumih redno obveščali. 

Upamo, da epidemija čim prej mine, da se lahko z vami srečamo na dogodkih in aktivnostih, ki jih bomo pripravili. Do takrat pa ostajamo v virtualnem stiku!
 
Lep pozdrav,

Ekipa Mreže za družbeno odgovornost Slovenije

Ne spreglejte!

15. IRDO mednarodna znanstveno-poslovna konferenca: DRUŽBENA ODGOVORNOST IN IZZIVI ČASA 2020: vabilo za avtorske prispevke


IRDO vabi na 15. mednarodno znanstveno-poslovno konferenco z naslovom DRUŽBENA ODGOVORNOST IN IZZIVI ČASA 2020: OSEBNA IN DRUŽBENA ODGOVORNOST ZA TRAJNOSTNO PRIHODNOST, ki bo potekala 4. in  5. junija 2020 v Mariboru v ONLINE IZVEDBI.

Konferenca bo zaradi kriznih razmer in pandemije potekala kot online izvedba (preko aplikacije Zoom oz. podobne aplikacije). Fizična prisotnost avtorjev in udeležencev v Mariboru (Slovenija) ni obvezna. Vabijo vas, da na njej sodelujete z vašim avtorskim prispevkom in/ali kot poslušalci.

Glavni namen konference je iskati povezave med človekovo odgovornostjo do družbe in do sebe za našo skupno trajnostno prihodnost. Taka odgovornost posameznika je predpogoj za družbeno odgovornost, brez širše okoljske in družbene odgovornosti ni preživetja človeštva niti orodja za dosego trajnostnega razvoja/prihodnosti.

Poudarek je tokrat na delovanju posameznika, ki lahko pomembno spreminja družbo in s tem njegova aktivna participacija kjerkoli postaja gonilo prenove na svetovni ravni.

Na konferenco vabijo tako avtorje kot poslušalce, da delijo svoje izkušnje, poglede in predloge z drugimi udeleženci, vključno z znanstvenimi in drugimi raziskovalci, vrhunskimi svetovalci, drugimi strokovnjaki in izkušenimi praktiki, ki se bodo udeležili te konference kot poslušalci in/ali kot avtorji prispevkov. Tudi mladi avtorji, dijaki in študentje, ki sodelujejo v izobraževalnih procesih, so zelo dobrodošli. Rok za predložitev prispevkov je 15. april. 

Več informacij najdete TUKAJ.

SPIRIT enotna informacijska točka o COVID-19


SPIRIT želi olajšati iskanje vseh potrebnih informacij za poslovanje v izrednih razmerah, zato so na svoji spletni strani vzpostavili enotno informacijsko točko ukrepov v podporo gospodarstvu za blažitev posledic vpliva COVID-19.

Na spletni strani www.spiritslovenia.si/koronavirus lahko na enem mestu najdete vse aktualne in redno osvežene informacije, vezane na različne segmente delovanja podjetij v izrednih razmerah:
  • najpogostejša vprašanja in odgovori v zvezi s poslovanjem
  • enostavno razloženi interventni ukrepi
  • brezplačni spletni seminarji različnih področij
  • povezavo do novonastalega števca COVID-19
  • uporabne vsebine za uravnavanje stresa in interaktivne vadbe za vse generacije

Zanimivosti s področja družbene odgovornosti

Paul Polman: Korona virus je test za deležniški kapitalizem


Situacija s korona virusom je pokazala, kako pomembni so za podjetje vsi njegovi deležniki.

V intervjuju z urednikom Ethical Corporation nekdanji izvršni direktor Unileverja razloži, kako Mednarodna gospodarska zbornica (ICC), ki ji predseduje, sodeluje s Svetovno zdravstveno organizacijo v boju proti pandemiji.

V intervjuju Paul Polman govori o tem, kako so se podjetja odzvala na krizo, ter kaj v teh časih resnično pomeni odgovorno poslovanje.

Povzetek intervjuja je dostopen TUKAJ.

Kako se delodajalci po vsem svetu odzivajo na epidemijo


V času epidemije so se morali delodajalci hitro prilagoditi na nove razmere. Številni so sprejeli ukrepe za delo na domu. Tukaj so bili sicer v prednosti tisti, ki so to možnost omogočali že prej, za nekatere pa gre za novo obliko organizacije delovnega procesa.

Delodajalci so se po vsem svetu prilagodili na različne načine - od tega, da so (predvsem ameriška podjetja) vzpostavili plačano bolniško odsotnost, do novih načinov dostave z brezstičnim plačevanjem. 

Pozabiti ne smemo tudi na mentalno zdravje - Starbucks tako svojim zaposlenim omogoča dostop do spletnega svetovanja ter do spletnih orodij, do katerih bodo zaposleni lahko brezplačno dostopali. 

Prav tako je virus vplival na zaposlovanje - nekatera podjetja tako celoten postopek zaposlitvenih razgovorov selijo na splet.

Celoten članek najdete TUKAJ.

Destilarne in proizvajalci parfumov sredi pandemije korona virusa izdelujejo sredstva za čiščenje rok


Medtem ko zaskrbljenost sredi nove pandemije korona virusa narašča, ljudje po vsem svetu kopičijo zaloge, kot so toaletni papir, milo za roke in sredstva za razkuževanje rok. Skladiščenje potrebnih predmetov lahko pomeni, da brez dostopa do njih ostanejo drugi kupci in izvajalci zdravstvenih storitev, kar za ranljive posameznike še veča tveganje za okužbo. 

Medtem ko se trgovci trudijo, da bi svoje police ponovno založili, podjetja, ki že uporabljajo ključne sestavine sredstev za čiščenje rok, pomagajo zapolniti vrzeli.

Shine Distillery and Grill iz Portlanda v Oregonu na primer svoje alkoholne stranske proizvode že uporablja za čiščenje po trgovini. "Pozanimali smo se pri nadzornih organih. Dokler svojega izdelka ne bomo prodajali, ga lahko podarimo brezplačno," je povedal lastnik Jon Poteet.

V Franciji proizvodni obrati, ki so bili namenjeni luksuznim parfumom, v celoti prehajajo na proizvodnjo sredstva za čiščenje rok.

LVMH, matična družba, ki stoji za blagovnimi znamkami kot sta Christian Dior in Givenchy, bo uporabljala vse proizvodne zmogljivosti za proizvodnjo razkužil za roke za francoske zdravstvene organe in bolnišnice.

Celoten članek je na voljo TUKAJ

Kako lahko spremembe, ki jih je prinesel korona virus, pomagajo pri reševanju podnebne krize


Gospodarska dejavnost in emisije ogljikovega dioksida sta tesno povezani zaradi količine energije, ki jo pridobivamo iz fosilnih goriv. To pomeni, da nas lahko čaka nepričakovano presenečenje zaradi pandemije korona virusa: upočasnitev izpustov ogljikovega dioksida zaradi zmanjšane porabe energije. Na podlagi novih napovedi  za ohlajanje gospodarstva bi učinki korona virusa lahko močno zmanjšali svetovne emisije.

Kot so pokazale pretekle gospodarske krize, se sicer emisije hitro spet dvignejo, ko je kriza mimo.Toda preudarna uporaba ukrepov za spodbujanje gospodarstva in trajno sprejetje novih delovnih navad bi lahko vplivala na gibanje emisij v prihodnosti.

Zdaj je priložnost za vlaganje finančnih spodbud v strukturne spremembe, ki vodijo do zmanjšanja emisij, ko se gospodarska rast vrne, na primer nadaljnji razvoj čistih tehnologij.

Prav tako nas je korona virus prisilil v nove navade dela od doma, kar omejuje potrebo po vožnji v službo, in širšo uporabo spletnih sestankov, kar zmanjšuje potrebo po dolgih poslovnih poletih. To povečuje možnost dolgoročnega zmanjševanja emisij, če bi ta nova delovna vedenja obstajala tudi po trenutnih izrednih razmerah.

Celoten članek je na voljo TUKAJ

Fiat Chrysler bo proizvajal maske za obraz za zdravstvene delavce


Fiat Chrysler Automobiles (FCA) je eno od podjetij, ki je pristopilo v pomoč tistim, ki so v boju z epidemijo v prvih vrstah. Proizvajal in daroval bo namreč več kot milijon zaščitnih mask za obraz na mesec. Pretekli teden so začeli s postavljanjem proizvodnih zmogljivosti, podjetje pa bo v prihodnjih tednih začelo izdelovati obrazne maske z začetno distribucijo po ZDA, Kanadi in Mehiki.
 
Podjetje bo maske doniralo policiji, reševalcem in gasilcem, pa tudi delavcem v bolnišnicah in zdravstvenih ambulantah. Ta akcija je prva od globalnih programov, ki jih je podjetje razvilo z uporabo proizvodnega in inženirskega strokovnega znanja za podporo globalnemu boju proti pandemiji korona virusa.

Celoten članek je na voljo TUKAJ
Facebook
Twitter
Website
Vse pravice pridržane © 2020 Mreža za družbeno odgovornost Slovenije.


Želite spremeniti način sprejemanja naših sporočil?
Posodobite nastavitve ali se odjavite.

Email Marketing Powered by Mailchimp