Copy
                 Ne vidite vseh vsebin?
Preberite novice v brskalniku.
Pozdravljeni!

Pred vami so zadnje letošnje novice mreže MDOS. Upamo, da bomo tudi v naslednjem letu z vami te novice in tudi samo skupnost Mreže za družbeno odgovornost Slovenije, gradili še naprej. 
 
Lep pozdrav, Ekipa Mreže za družbeno odgovornost Slovenije

Novice Mreže za družbeno odgovornost Slovenije


Leto 2020 se poslavlja in prihaja Novo leto 2021. Naj bo čim bolj trajnostno in odgovorno. 


Kar malo smo si oddahnili, da se to nenavadno leto približuje h koncu. A kljub vsemu, smo veseli, da nas je naučilo marsikaj novega nam dalo zanimive izzive in priložnosti za osebni razvoj, pa tudi razvoj podjetij in organizacij, da postanemo boljši, bolj družbeno odgovorni in trajnostni. Vsem članom Mreže za družbeno odgovornost Slovenije, partnerjem in vam ki nas spremljate želimo čim bolj srečno, zanimivo, mirno in odgovorno v letu 2021. 

 

Novice članov Mreže za družbeno odgovornost Slovenije

UniCredit sodeluje s podjetjem Treedom pri ustavrjanju UniCredit gozda 

UniCredit sodeluje s spletno platformo Treedom, ki omogoča sajenje dreves in spremljanje njihove rasti preko
spleta.

Pobuda poudarja zavezanost skupine UniCredit trajnostnemu poslovanju, pomaga zmanjšujevati CO2 in vključuje vse zaposlene v Skupini. Rezultat pobude bo UniCredit gozd, sestavljen iz vsaj 90.000 novih dreves, ki bodo zasajena v Italiji, v Kolumbiji, na Haitiju, v Keniji, na Madagaskarju in v Tanzaniji. UniCredit gozd bo v naslednjih 10 letih pomagal zmanjšati globalni CO2 za približno 20.542.500 kg, kar ustreza emisijam, ki jih vsako leto proizvede približno 4.400 avtomobilov. Vsi zaposleni v Skupini bodo imeli priložnost, da se vključijo v projekt, tudi z brezplačno zasaditvijo lastnega drevesa v UniCredit gozdu.

Zavarovalnica Triglav sodeluje z gasilci in Zavodom Reševalni pas

Gasilci nas vabijo: bodi prvi, bodi junak

 »Trenutki, ko se sekunde spreminjajo v minute. Ko čakaš, da te vozniki opazijo in se odmaknejo.« Tako pomen pravilnega reševalnega pasu v prometnih nesrečah zgovorno opisujejo tisti, ki tja (od)hitijo na pomoč. Gasilci in reševalci občutijo največjo nemoč, ko pridejo na kraj nesreče pozneje, kot bi prišli, če bi bil reševalni pas pravilno narejen. Ali ko pridejo na kraj nesreče prepozno.

V Zavarovalnici Triglav smo zato z namenom ozaveščanja združili moči z gasilci in Zavodom Reševalni pas ter gasilska intervencijska vozila opremili s kamerami za snemanje voženj. S posnetki voženj in (ne)ustvarjanja reševalnega pasu ozaveščamo voznike o tem, kako pomembno vlogo imajo pri reševanju življenj ob nesrečah.

 »V času reševanja se osredotočamo na svoje delo. Čas, ki pride po končanem posegu oziroma intervenciji, pa je poln slik, ki nam ostanejo v glavah. Premišljujemo, kakšen je bil postopek, kaj bi lahko naredili bolje, kje se je kaj zalomilo in zakaj,« pove Simon Šter, vodja oddelka gasilcev Gasilsko-reševalne službe Kranj, kjer so v preteklem letu intervenirali v 142 primerih prometnih nesreč.
Sedmo leto preventivne akcije »Za boljši jutri«

S posledicami nespametnega ravnanja voznikov se prvi spopadajo gasilci, ki vseskozi opozarjajo na pomen ustrezne preventive. Slednjo v ospredje s tradicionalno novoletno preventivno akcijo Za boljši jutri že sedmo leto zapored postavljamo tudi v Zavarovalnica Triglav in del svojih sredstev ob koncu leta tradicionalno preusmerjamo v podporo različnim preventivnim projektom po vsej državi. Letos smo tako med 23 projekti podprli tudi pet prostovoljnih gasilskih društev iz osrednje Slovenije. Odslej bodo še učinkoviteje posredovali gasilci PGD Tunjice, PGD Ribnica, PGD Rakitna, PGD Gorenji Logatec in PGD Ponova vas.

V zadnjih šestih letih je Zavarovalnica Triglav pod okriljem akcije Za boljši jutri podprla skoraj 160 preventivnih projektov po vsej Sloveniji, medtem ko jih bo letos še 23. Skupaj torej več kot 180. V preteklih letih je tako pomagala že številnim gasilskim društvom po državi, sofinancirala nakup defibrilatorjev, ultrazvočnega aparata in EKG-aparata ter podprla številne druge projekte na področju zdravstva, civilne zaščite, poplavne in prometne varnosti ter razvoja in varnosti otrok.
 

HOFERjeva donacija Slovenski karitas v višini 4.450 €

Pri podjetju HOFER so tradicionalno decembrsko akcijo, ki je bila že 12. po vrsti, prilagodili trenutnim epidemiološkim razmeram. Izvedli so jo z donacijo 89 nakupovalnih vozičkov, ki so vsebovali izdelke v skupni vrednosti 4.450 evrov.

HOFER in Slovenska karitas dvakrat letno izvajata zbiralno akcijo izdelkov za ljudi, ki so se znašli v stiski. Letos so bili primorani zbiralne akcije, ki so običajno potekale dva vikenda v marcu in decembru, prilagoditi trenutni zdravstveni situaciji. »Pri HOFERju si že od naših začetkov v okviru lastne iniciative Danes za jutri prizadevamo spodbujati medsebojno pomoč in sočutje. Ker sta varnost in zdravje za nas dve zelo pomembni vrednoti, smo akcijo prilagodili trenutnim epidemiološkim razmeram ter jo izvedli s samostojno donacijo v vrednosti 4450 evrov, v obliki nakupovalnih vozičkov, napolnjenih z živili in higienskimi izdelki.« so povedali v podjetju in dodali, da se zavedajo svojega vpliva in odgovornosti do socialnih organizacij, ki v času številnih stisk mnogim zagotavljajo osnovne potrebščine. V letu 2020 so Slovenski karitas v okviru zbiralne akcije Majhen dar, veliko zadovoljstvo tako darovali izdelke v skupni vrednosti preko 8000 evrov.
 

Zanimivosti in dogodki s področja družbene odgovornosti

Poziv zasebnemu sektorju k sodelovanju v mednarodnem razvojem sodelovanju 

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije sporoča, da bo predvidoma proti koncu januarja 2021 objavilo javni razpis za nevladne organizacije, kjer pa k sodelovanju z njimi vabi tudi zasebni sektor. Z razpisom želijo dati podjetjem priložnost, da se vključijo v projekt glede na znanje, izkušnje in poslovni interes. Udeležba zasebnega sektorja je lahko v finančni, materialni in storitveni obliki.
Eno od razpisanih področju bo izvajanje razvojnih projektov v eni od držav Podsaharske Afrike s poudarkom na vodo kot odziv na pandemijo covida-19.

Več na: http://www.sloga-platform.org/najava-javnega-razpisa-in-poziv-zasebnemu-sektorju/

Slovenija ponovno zdrsnila na lestvici boja proti podnebnim spremembam 2021

Iz Umanotere obveščajo, da je bila 7. decembra objavljena nova lestvica indeksa uspešnosti na področju boja proti podnebnim spremembam 2021, ki ponuja pregled nad naslavljanjem podnebne krize v 57. državah (in v EU kot celoti) z najvišjimi izpusti toplogrednih plinov.

Top 7 zgodb uspeha na področju trajnostnega razvoja v letu 2020 - novice iz sveta

Vas zanima kaj je bolj trajnostno kokosovo ali palmovo okolje in ali veste da bo Švica kmalu postala prva držav, ki bo podjetja imenovala za odgovorna v primeru zlorab v nabavnih verigah....? Preberite članek o teh in podobnih zgodbah, ki so krojila trajnostni razvoj v letu 2020. 
https://www.triplepundit.com/story/2020/-environmental-stories-2020/709241

OGLAŠEVANJE - tudi oglaševanje prispeva k podnebni krizi? 

Na kaj pomislimo ko razmišljamo o glavnih akterjih z največjimi negativnimi vplivi na okolje? Letalski prevozi, naftna industrija, hitra moda....?  Kaj pa oglaševalci? Je prenasičenost z reklamami, letaki, produkti....tudi razlog za negativne vplive na okolje in družbo? 

Več: https://www.triplepundit.com/story/2020/advertising-climate-crisis/709081

GRI organizacija zaposluje! 

GRI - Global Reporting Initiative zaposluje! 

Želite delati na področju trajnostnega razvoja - bolj točno v zvezi s trajnostnim poročanjem? Zaposlite se: https://www.globalreporting.org/about-gri/work-at-gri/?utm_campaign=12045694_Newsletter-December-2020&utm_medium=Engagement%20Cloud&utm_source=Global%20Reporting%20Initiative&dm_i=4J5,766IM,QANU6C,T1LG3,1
Facebook
Twitter
Website
Vse pravice pridržane © 2020 Mreža za družbeno odgovornost Slovenije.


Želite spremeniti način sprejemanja naših sporočil?
Posodobite nastavitve ali se odjavite.

Email Marketing Powered by Mailchimp