CopyNe vidite vseh vsebin?
Preberite novice v brskalniku.
Dragi bralci,
 
pred vami so druge novičke v znamenju epidemije. Za vas smo poiskali nekaj novic iz sveta družbene odgovornosti, in vas lepo vabimo k branju!

 
Lep pozdrav,

Ekipa Mreže za družbeno odgovornost Slovenije

Ne spreglejte!

Serija spletnih seminarjev UN Global Compact Academy 


UN Global Compact Academy je ta mesec začela z predvajanjem posebne serije spletnih seminarjev, ki gostijo višje vodstvo zasebnega in javnega sektorja in govorijo o tem, kako se spoprijeti s takojšnjimi in prihajajočimi izzivi, ki so posledica pandemije COVID-19. Globalni spletni seminarji raziskujejo teme, kot so človekove pravice in podpora svetu dela. Več spletnih seminarjev v prihodnjih mesecih bo naslovilo ključna poslovna vprašanja o tem, kako si bomo lahko vsi opomogli bolje. 

Pretekle seminarje si lahko ogledate TUKAJ, kjer se lahko tudi prijavite na seminarje, ki bodo potekali v maju. 

Zanimivosti s področja družbene odgovornosti

Pomen nefinančnega poročanja za prehod v »zeleno« gospodarstvo tudi po Covid 19


Ekvilib Inštitut se še naprej zavzema za prehod v bolj »zeleno« in predvsem družbeno odgovorno gospodarstvo in način poslovanja med in po COVID19. Nefinančno poročanje je in ostaja pri tem pomembno orodje in aktivnost podjetij. Tega se zaveda tudi Evropska komisija, ki ravno v teh dneh izvaja revizijo Direktive o nefinančnem poročanju (NFRD), v kateri bo svoje mnenje prispeval tudi Ekvilib Inštitut z namenom, da postane poročanje bolj učinkovito, kakovostno, predvsem pa primerljivo.

Evropska unija, pa tudi vodilna organizacija s področja nefinančnega poročanja GRI – Global Reporting Initiative – ugotavljata, da je število nefinančnih/trajnostnih poročil v zadnjih letih res naraščalo, toda odpira se veliko vprašanj in izzivov v zvezi z učinkovitostjo in kakovostjo razkritij v poročilih, predvsem pa v zvezi s primerljivostjo in uporabnostjo.

Celoten zapis najdete TUKAJ.

Pazljivo z zavajanjem pri korona virusu

Ali podjetja resnično poskušajo pomagati ali pandemijo Covid-19 uporabljajo kot tržno priložnost? In kako komunicirati v Covid eri?

Podjetja iz vseh možnih sektorjev, od e-trgovine do celuloze in papirja, so javnosti pokazala, kako pomagajo v boju proti virusu. Izliv velikodušnosti podjetij je pokazal, da ima lahko kapitalizem srce. Vendar je bilo storjenih tudi nekaj napak, ki so pokazale, da je določeno podjetje bolj fokusirano na izkoriščanje trženjske priložnosti kot na pomoč tistim, ki to potrebujejo. 

Slabi primeri segajo od McDonaldsa, ki je spremenil svoj logotip tako, da se loka ne prekrivata, medtem ko bi bila boljša ideja, da svojim zaposlenim omogoči plačano bolniško odsotnost. Še tobačna industrija, za katero res težko rečemo, da je z nami v teh težkih časih, se je pridružila komentarjem, kako virus ponovno povezuje skupnosti.

Celoten članek lahko preberete TUKAJ.

Sedem let po kolapsu tovarne Rana Plaza so življenja tekstilnih delavcev ponovno ogrožena zaradi COVID-19 


24. aprila 2020 so v Bangladešu obeležili sedmo obletnico zrušitve stavbe Rana Plaza, v kateri je umrlo najmanj 1.134 ljudi, poškodovanih pa je bilo več kot 2000. Kolaps osemnadstropne stavbe, v kateri je bilo več kot pet tovarn oblačil, ki dobavljajo svetovnim blagovnim znamkam, ostaja ena najsmrtonosnejših industrijskih nesreč do danes. Sedem let pozneje nevarni delovni pogoji in smrtonosni dogodki še naprej zaznamujejo svetovno industrijo oblačil. 

Odziv blagovnih znamk in trgovcev na pandemijo korona virusa je še dodatno ogrozil življenje oblačilnih delavcev zaradi preklica naročil in podaljšanih plačilnih pogojev. Več kot dva milijona (večinoma) žensk, ki delajo v tekstilni industriji, je izgubilo službo ali so na čakanju, mnoge brez plače ali odpravnine. Kjer tovarne še vedno obratujejo, delavci poročajo, da so prisiljeni delati brez ustreznih varnostnih ukrepov, zaradi česar so v nevarnosti okužbe tako sami, njihove družine kot skupnosti.

Celoten članek najdete TUKAJ.

Zaradi korona epidemije v Evropi dihamo čistejši zrak


Zaradi boljše kakovosti zraka v Evropi, ki jo je povzročila zaustavitev mnogih dejavnosti in prometa, smo se izognili 11.300 prezgodnjim smrtim. Kot je ugotovila študija Centra za raziskovanje s sedežem v Helsinkih, so omejevalni ukrepi zaradi širjenja novega koronavirusa, ki so jih mnoge države uvedle v marcu in aprilu, prinesli vsaj eno pozitivno stvar – onesnaženost zraka se je na stari celini močno zmanjšala.

"Posledice ukrepov držav bi lahko primerjali s tem, da bi vsi kadilci v Evropi za en mesec nehali kaditi," je dejal vodja raziskave Lauri Myllyvirta in dodal: "Ugotovili smo, da je samo z obsežnim upadom izkoriščanja fosilnih goriv prišlo do izjemnih koristi za javno zdravje in kakovost življenja."

Vir: MMC RTV Slovenija

Evropske vlade, nevladne organizacije in izvršni direktorji pozivajo k postavitvi človekovih pravic in okoljskih standardov v središče načrtov za oživitev po COVID-19


Evropska koalicija za korporativno pravičnost poziva k mednarodnim standardom za odgovorno poslovno ravnanje in obvezen skrben pregled za človekove pravice in okolje kot pogoj za reševanje podjetij. 

Kriza COVID-19 je pokazala nujno potrebo po boljšem urejanju gospodarske globalizacije za zaščito človekovih pravic in okolja ter krepitev trajnosti v globalnih vrednostnih verigah. Človekove pravice in okoljski skrbni pregled ter z njimi povezani pogoji za reševanje podjetij so ključnega pomena za preprečevanje in odzivanje na prihodnje svetovne krize.

Celoten članek je na voljo TUKAJ
Facebook
Twitter
Website
Vse pravice pridržane © 2020 Mreža za družbeno odgovornost Slovenije.


Želite spremeniti način sprejemanja naših sporočil?
Posodobite nastavitve ali se odjavite.

Email Marketing Powered by Mailchimp