Copy

 
View this email in your browser
NIEUWSBRIEF NES AMMIM NEDERLAND
Januari 2018
NES AMMIM NEDERLAND WENST U ALLE GOEDS VOOR 2018!
VAN HET BESTUUR 

In de vorige nieuwsbrief vertelde Wim Kuiper over de veranderingen in Nes Ammim. Hij sprak over een doorstart. Omdat ik momenteel een aantal maanden in Nes Ammim verblijf, ter ondersteuning van het management, heb ik het voorrecht deze doorstart van dichtbij te mogen meemaken.

Mensen die de afgelopen jaren in Nes Ammim zijn geweest, hebben misschien gezien en gemerkt dat het Europese karakter, zo belangrijk voor Nes Ammim, enigszins onder druk stond. Sinds het Israëlisch management plaats heeft gemaakt voor Europees management is er veel gebeurd. Het is heel bijzonder om te zien hoe snel de ontwikkelingen in Nes Ammim gaan. Er wordt hard gewerkt om van Nes Ammim een mooier dorp te maken, waarin alle ruimte is voor het dialoogwerk.
 
Er was te weinig aandacht voor het dorp zelf, maar dankzij ingrijpen en de inzet van nieuwe mensen, zit het dorp weer op het goede spoor. Samen met de enthousiaste groep vrijwilligers, onder leiding van Henny en Sicco Ritsema, is het dorp er in korte tijd weer bovenop gekomen. Daken zijn gerepareerd, de tuin is enorm opgeknapt, de chader ochel (eetzaal) is gezellig ingericht, het gebouw van het Centre of Learning and Dialogue (CLD) is opgeknapt en heeft er een grote vergaderzaal bij gekregen. Kortom, er gebeurt veel.

Ook op financieel gebied verwachten we in 2018 een sterke verbetering door te kunnen voeren. Derrek Zelcer, voor een aantal van u wellicht geen onbekende naam, kwam over uit Australië om in de maanden september en oktober het hotel management voor zijn rekening te nemen. Daarna nam Peter Singleton, voor velen van u ook geen onbekende, het stokje over om gedurende ongeveer een jaar leiding te geven aan het hotel en de ingezette veranderingen verder door te voeren.  
 
Begin november waren er vergaderingen in Nes Ammim met het internationale bestuur. Daarbij heeft Wim Kuiper aangegeven het voorzitterschap van de Board of Directors neer te leggen. Bij deze willen we hem hartelijk danken voor zijn inzet voor de Nes Ammim organisatie. Hij heeft leiding gegeven gedurende een periode die lang niet altijd makkelijk was. Ik mag het stokje van hem overnemen en ben vol ambitie om de lijn die is ingezet, voort te zetten.
 
Piet van Keulen
bestuur Nes Ammim Nederland, Board of Directors
DIALOOG IN DE PRAKTIJK 

NEIMA bestaat uit Palestijnse en Joods-Israëlische vrouwen die elkaar sinds twee jaar regelmatig ontmoeten. Elke twee weken komen zo’n 25 vrouwen samen om elkaar te steunen en om hun vriendschap te vieren. In Nes Ammim zijn zij graag geziene gasten.

In de afgelopen twee jaar zijn er vele sprekers geweest die diverse politieke thema's hebben opgeworpen. Ook maken de vrouwen regelmatig uitstapjes met elkaar. Ze delen lief en leed en staan ervoor open om moeilijke problemen met elkaar te bespreken.
 
Onlangs kwamen de vrouwen bij elkaar voor een picknick in Beit HaEmek (een voormalige kibboets). Zij hadden partners, echtgenoten, kinderen en kleinkinderen meegenomen. Er was een workshop over wie en wat zij nu eigenlijk zijn: Arabisch of Israëlisch? Het eten was overvloedig: pizza, boreka's (Israëlische specialiteit), taarten, etc. Er werd genoten van alle lekkernijen! Er waren ook activiteiten voor jongeren. Het hoogtepunt van de dag was een heuse musical. De deelnemers hebben een geweldige tijd gehad!

Joyce Rosman Brenner
NIEUWS UIT HET DORP  
 

Chadar Ochel
De afgelopen weken zijn wij druk bezig geweest met een aantal veranderingen aan te brengen in de Chadar Ochel (de woonkamer/eetzaal van de vrijwilligers). Zo hebben we onder andere de muren geschilderd, is de “wall of helping hands” tot leven gekomen, is de “chillhoek” uitgebreid omdat we nu met zo veel vrijwilligers zijn en is er een wereldkaart op de muur getekend.

Er staat een 360° foto van de Chadar Ochel op de facebookpagina van Nes Ammim. Vergeet niet gelijk de pagina te liken!
 
Airbnb
We zijn de afgelopen weken ook nog met iets anders bezig geweest. We hebben namelijk ons Nes Ammim account op Airbnb geactiveerd, waarmee wij nu vakantiehuizen in Nes Ammim te huur aanbieden! Kom gezellig een weekje vakantie vieren met familie of vrienden; tegen een goede prijs, ontmoet veel vrijwilligers uit verschillende landen en proef écht de cultuur van Israël!
 
Ons aanbod op Airbnb kun je hier vinden.
 
Warme en gezellige groeten uit Nes Ammim!

Rachelle Taverne

Nes Ammim dagen in Soest (Duitsland)
Op zaterdag 17 en zondag 18 februari zullen er in Soest (Duitsland) gezamenlijke Duits/Nederlandse Nes Ammim dagen worden gehouden. Het thema is “vrienden ontmoeten, herinneringen uitwisselen en ideeën voor de toekomst ontwikkelen”.

Iedereen is daarvoor hartelijk uitgenodigd!

Het voorlopige programma is:

Zaterdag         
15.00    Ontvangst
15.30    Opening
15.45    Actuele situatie in Nes Ammim Israël, gevolgd door een aantal workshops
18.00    Afscheid van Wim Kuiper
18.30    Avondeten met aansluitend gezellig samenzijn

Zondag           
09.30    Kerkdienst
10.00    Voordracht over de huidige situatie in Israël, met aansluitend discussie
12.30    Middagmaaltijd
13.30    Sluiting

De plek waar we bijeenkomen is Tagungsstätte Soest, Evangelische Frauenhilfe in Westfalen e.V., Feldmühlenweg 15, 59494 Soest.
Wie deel wil nemen moet daar even een paar dingen voor doen.
  1. Meld u aan bij Gerard Geitenbeek, tel. 0182 364540 of e-mail g.geitenbeek@gmail.com.
  2. Maak € 25 over op rekening van Nes Ammim NL51INGB0000055556 voor de kosten van de maaltijden (drankjes ’s avonds zijn voor eigen rekening) o.v.v. Nes Ammimdagen Duitsland.
  3. Als je wilt overnachten moet je dit zelf regelen. Er zijn mogelijkheden in de Tagungsstätte, waarbij geldt: vol is vol. Kosten hiervan zijn p.p. (incl. ontbijt) € 36,50 (1-persoonskamer), € 29,- (2-persoonskamer), € 27, (3-persoonskamer). Inlichtingen: Nes Ammim bureau Duitsland, tel. +49 2114562493 of info@nesammim.de. Je kunt ook zelf een hotel in de oude stad van Soest regelen. Zie hiervoor www.wms-soest.de/tourismus/uebernachten/. De meeste hotels zijn op loopafstand. 
Graag uw opgave uiterlijk 15 januari a.s.
7 februari 2018 Symposium in de sporen van Henk Vreekamp 
 
Op woensdag 7 februari 2018, 10.30-16.45 uur, vindt een tweede symposium ter nagedachtenis van Henk Vreekamp plaats.
Het symposium wordt gehouden in de synagoge van Zwolle onder auspiciën van Protestantse Raad voor Kerk en Israël en het Overlegorgaan van Joden en Christenen
Het thema is: In de sporen van dr. Henk Vreekamp, maar ook verder. Literaire, historische, dogmatische benaderingen.
Henk Vreekamp was, van 1999 tot 2002, o.a. beleidsmedewerker van de toenmalige Samen-op-Wegkerken. Hij publiceerde o.a. een verantwoorde historische inleiding in de hervomde Israël-theologie. Hij hoopte dat het inzicht bij alle christenen zou doorbreken dat de kerk zonder Israël niet volgroeid kan zijn.
Sprekers/workshopleiders zijn: dr. Anne marijke Spijkerboer (onder voorbehoud), Anton Ent, dr. Willem van der Meiden, Rabbijn Tamarah Benima, dr. Gert van Klinken, dr. Hans Schravesande, dr. Eeuwout van der Linden en dr. Maarten den Dulk.
Plaats: Synagoge te Zwolle
Tijd: 10.30-16.45 uur
Prijs: 20 euro inclusief lunch.
Meer informatie en opgave: ds. Derk F. Blom. E-mail:derkblom@gmail.com 
Financiën – 1 augustus  tot en met 30 november 2017
 
Naar aanleiding van de acceptgiro in magazine 2/2017 is tussen 1 augustus en ongeveer 30 september 2017 nog € 4.600 ontvangen, zodat het totaalbedrag voor de ontmoetingsruimte van het CLD nu € 10.600 is.
In magazine 3/2017 vroegen wij uw bijdrage voor het dialoogcentrum. Vanaf ongeveer 1 oktober tot 30 november 2017 is daarvoor € 8.500 binnengekomen.
Daarnaast hebben we in de afgelopen maanden, tussen 1 augustus en 30 november 2017, van diaconieën giften voor een totaalbedrag van € 3.250 gekregen, waaronder een gift uit Barneveld van € 1.512.
Een speciale gift van € 1.250 van de kringloopwinkel uit Woudenberg hebben we ontvangen voor nieuwe dekbedden en dekbedovertrekken voor de vrijwilligers.
En tenslotte hebben we een voorschot van € 6.861 gekregen uit een nalatenschap van een eind 2016 overleden mevrouw uit Weststellingwerf.
 
Wij danken alle gevers heel hartelijk voor hun donaties in de periode 1 augustus tot 30 november 2017.

Peter Hoffer
penningmeester bestuur Nes Ammim Nederland 


Giften zijn welkom op NL51INGB0000055556 t.n.v. Stichting Nes Ammim Nederland, Apeldoorn.
AGENDA

GEORGE EN ERAN LOSSEN WERELDVREDE OP! DE FINALE
THEATER

12 Jan '18 | Theater de Omval, Diemen
15 - 16 Jan '18 | De Krakeling, Amsterdam
18 - 20 Jan '18 | Toneelschuur, Haarlem
26 Jan '18 | Theater Zuidplein, Rotterdam

In de muzikale conflictkomedie ‘George & Eran lossen Wereldvrede op! De Finale’, keren de twee vrienden voor een laatste keer terug op het podium om eindelijk de klus te klaren waar ze drie jaar geleden aan begonnen.
George ondernam een reis richting moederland en strandde in Lesbos waar hij elke dag honderden landgenoten aan zag spoelen in overvolle en beschadigde boten. Hij deed wat hij kon en droeg zoveel zijn schouders dragen konden. Eran trok vol goede moed naar Den Haag en ondernam een reis die hem leidde langs beleidsmakers en wetgevers. Via Brussel langs Parijs naar Berlijn om te praten met mensen die het verschil kunnen maken, om zo de vrede als domino-effect over de wereld te verspreiden. In dit slotstuk van hun bewierookte trilogie hebben zij de sleutel gevonden waarmee ze de poorten openen die naar Wereldvrede zullen leiden.

THE SHAH OF HOLLAND
THEATER

14 Jan '18 | Nutshuis, Den Haag
Een aangrijpende storytelling show over de journey van een Nederlandse-Afghaan die twee werelden op één aarde knutselt. De verhalen tonen kwetsbaarheid, liefde, schaamte, verdriet en trots. Shah neemt het publiek op een innemende wijze mee in zijn persoonlijke ervaringen en schijnt zijn licht op de Afghaanse wereld in Nederland. Soms met verbazing, altijd met humor en vooral met compassie. De voorstelling richt zich op de uitdagingen binnen de Westerse en Oosterse idealen en de huidige ontwikkeling in de Nederlandse samenleving. De show wordt vergezeld door een prachtige muzikale inbreng van twee muzikanten.

QUATUOR POUR LA FIN DU TEMPS
MUZIEK

11 Jan '18 | Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam
13 Jan '18 | Muziekgebouw, Eindhoven
14 Jan '18 | De Doelen, Rotterdam

Vier excellente kamermusici spelen onder andere de klassieker Quatuor pour la fin du temps van Messiaen, een van de meest originele en invloedrijke componisten van de twintigste eeuw. Olivier Messiaen schreef zijn Quatuor pour la fin du temps in 1940 in een Duits krijgsgevangenenkamp in Polen. In het kamp zaten ook de cellist Étienne Pasquier, de klarinettist Henri Akoka en de violist Jean Le Boulaire. Samen met Messiaen aan de piano brachten ze op 15 januari 1941 het Quatuor in première voor duizenden gevangenen en de kampbewaarders. Naderhand zei de componist: ‘Nooit is er met meer aandacht en begrip naar mijn muziek geluisterd.’

FIDDLER ON THE ROOF
THEATER
Tot eind april in diverse theaters
Acht grote Nederlandse theaters presenteren de musicalklassieker Fiddler on the Roof . Fiddler on the Roof is de originele en wereldwijd gebruikte titel van de productie die we in Nederland kennen als Anatevka. Thomas Acda speelt de hoofdrol van Tevye en neemt je op innemende en geestige wijze mee in deze meeslepende musical. Fiddler on the Roof, met ‘If I Were A Rich Man’ en vele andere beroemde evergreens, gaat over een wereld op de vlucht waarin uiteindelijk de liefde overwint. Een dynamische voorstelling met veel dans en muziek, die entertaint in grootsheid en ontroert in intimiteit. Deze actuele musical toont ons de betekenis van familie in een veranderende wereld waarin wij overeind proberen te blijven met onze tradities.
NIEUWSBRIEF
Onze gratis nieuwsbrief verschijnt meerdere malen per jaar.

MAGAZINE
Wilt u meer lezen? Bij een jaardonatie vanaf € 25,- (NL51INGB0000055556) ontvangt u viermaal per jaar ons magazine.

Redactie nieuwsbrief: 
nieuwsbrief@nesammim.nl 
Share
Forward to Friend
Facebook
Facebook
Website
Website
E-mail
E-mail
Copyright © 2018 Nes Ammim Nederland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp