Copy

 
View this email in your browser
NIEUWSBRIEF NES AMMIM NEDERLAND
Augustus 2017
DIALOOG IN DE PRAKTIJK
 

De Mastery Foundation komt sinds drie jaar regelmatig naar Nes Ammim. Deze instelling uit San Francisco in de VS is actief op plaatsen in de wereld waar religieuze verschillen een bron van conflict zijn. Op dit moment zijn ze actief in Israël en Noord-Ierland.

 
De Mastery Foundation omschrijft zichzelf als volgt: een non-profit, vrijwilligers- en interreligieuze organisatie die sinds 1983 bestaat ter ondersteuning van allen die dienstbaar zijn voor anderen in het creëren van nieuwe mogelijkheden voor henzelf en hun gemeenschappen. Ze delen hun activiteiten als volgt in: Interkerkelijk, Vrede en bemiddeling hierin, Activeren van Gemeenschappen en hun School voor Leiderschap. Deze School voor Leiderschap bestaat sinds 2006 en is succesvol gebleken. In Nes Ammim namen zo’n 40 Israëlische deelnemers met allerlei religieuze achtergronden deel aan een seminar in juli.

 

Het viel op dat de deelnemers zo vriendelijk en aardig waren. Ze vroegen regelmatig aan de Nes Ammimniks hoe het ging en waren belangstellend naar de vrijwilligers. Ze maakten onder andere gebruik van het House of Prayer and Study (HOPS). Hier hadden ze dagelijks activiteiten met sprekers, groepsopdrachten en creativiteit, met als gezamenlijk doel: groeien en ontwikkelen.

 

Geïnteresseerd of wil je meer info? Kijk op www.masteryfoundation.org

Rolf Poolman, Communication Officer Nes Ammim Israël

NIEUWS UIT HET DORP  
 

De afgelopen weken is het team van de Technical Services (TS), Amit en Wissam, maar ook Sicco (Community Manager) erg druk geweest met het renoveren en onderhouden van de Nes Ammim woningen. Dit ging in overleg en in samenwerking met Henny (de vrouw van Sicco en hoofd Village Services) en Frieda die de VS ondersteunt. En dit alles in hoogzomer met dagelijkse temperaturen van zo’n 30 tot 35 graden in de volle zon. Goed werk! Het doel van dit alles was tweevoudig: het was weer tijd voor renovatie van de woningen, maar het was ook nodig ter voorbereiding op de huisvesting voor de volgende groep vrijwilligers.

 

Wij zijn namelijk blij en trots om te kunnen melden dat we de komende maanden 24 nieuwe jongere vrijwilligers in Nes Ammim mogen verwelkomen. En ook zullen we ondersteuning krijgen van 12 senioren/oudere vrijwilligers die al eerder in Nes Ammim zijn geweest. Toch kunnen we altijd nog extra handen gebruiken; het ideale aantal voor het huidige Nes Ammim ligt op zo’n 40 fulltime vrijwilligers. Meld je aan of deel deze nieuwsbrief.

 

Groeten vanuit het warme Nes Ammim, Israël!

Rolf Poolman, Communication Officer Nes Ammim Israël

VAN HET BESTUUR 
 
Er is weer flink vergaderd de afgelopen tijd. In juni hadden we vergaderingen van de Board of Directors, de General Assemblee en ons Nederlandse bestuur. Eind juli was er een extra vergadering van de Board. Voor het eerst zullen we in september een gezamenlijke vergadering van de Duitse en Nederlandse besturen hebben en wordt een gezamenlijke Nes Ammim dag voorbereid. Goed dat we de banden die al goed zijn nu verder versterken. Dat is wel eens anders geweest geloof ik. Alles is er op gericht om na de moeilijke fase van de afgelopen jaren weer enthousiast en met nieuwe mensen een doorstart te maken van het project dat ons allemaal zo dierbaar is. Het ziet er naar uit dat de leiding van het hotel de komende tijd in Europese handen zal komen, na het recente vertrek van Oranit. Ook bereiden we ons voor op het aanstaande vertrek van onze Israëlische manager Ariel later dit jaar. Van het vrijwilligersfront hoor ik vooral positieve berichten. Ik ben dankbaar voor het feit dat we zowel in ons land, als in Duitsland en Israël nog altijd met veel mensen bereid zijn onze schouders onder Nes Ammim te zetten!

Wim Kuiper, voorzitter bestuur Nes Ammim Nederland, voorzitter Board of Directors 
PERSONEEL - Goede bezetting na de zomer! 

Bij de vorige nieuwsbrief stonden we nog voor de zomer. Nu zitten we er middenin en voor Nes Ammim is dat de transitieperiode. De mensen van het afgelopen jaar vertrekken en de nieuwe mensen arriveren. Begin augustus arriveerde de eerste persoon van de nieuwe groep en de komende twee maanden zal het dorp weer worden opgevuld. Dit voorjaar moest er veel werk verzet worden wat betreft publiciteit. Er is veel gebeurd zowel in Nederland als in Duitsland, en het heeft gewerkt. Eind september zitten we weer op een groep van meer dan 25 jong-volwassenen en daar zijn we zeer tevreden over. Uit Nederland een aantal, veel mensen uit Duitsland, maar ook mensen uit België, Oostenrijk en zelfs iemand uit India.

Gedurende de drukke zomermaanden is de bezetting krap en is Nes Ammim genoodzaakt Israëli’s in te huren. Hiervoor worden ook kinderen en andere familieleden van Israëlische werknemers ingezet. Volgens Sicco Ritsema, de communitymanager, geeft dit een mooie dynamiek. De dialoog wordt tijdens de maaltijden en op de werkvloer in praktijk gebracht.

De komende periode zijn we dus goed bezet. Senioren zijn echter altijd welkom en we zoeken nog een aantal specialisten waaronder een ICT deskundige en een Financial controller. Voor meer informatie en onze vacatures, zie www.nesammim.nl.

Piet van Keulen, bestuur Nes Ammim Nederland, Board of Directors
23 oktober: Landelijke Netwerkdag Kerk en Israël

Wie ben je? Waar sta je voor? Wat is je identiteit? Hoe noem je je? In een snel veranderende samenleving en wereld is er een nieuwe zoektocht naar identiteit bij individuen, bevolkingsgroepen en ook kerkgenootschappen. De Protestantse Kerk in Nederland wil in een nieuwe beweging terug naar de bronnen (Kerk 2025, back to basics). Daarbij horen zeker ook de bezinning en heroriëntatie op de Joodse wortels en het voortgaande gesprek met het levende Jodendom. Op deze netwerkdag gaan we met elkaar in gesprek. Wat roepen de veranderingen in onze kerk op? Hoe kunnen we vanuit het joods-christelijke gesprek de kerk nieuwe impulsen geven? Welke relevante vragen zijn er vanuit dit gesprek te stellen aan de gemeenten, de nieuw te vormen classes, de kerk?

Het programma, met o.a. journalist/schrijfster Ronit Palache en projectleider Kerk 2025 Lieuwe Giethoorn, duurt van 10.00 tot 15.30 uur, inclusief lunch. 

De kosten van de dag bedragen 10 euro, te betalen bij binnenkomst. Opgave vóór 1 oktober bij f.barnhoorn@protestantsekerk.nl.
Financiën – 16 april tot en met 31 juli 2017
 
N.a.v. de acceptgiro in magazine 1/2017 hebben we vanaf de tweede helft van april tot en met half juni € 8.500 ontvangen. Samen met de reeds eerder tussen half maart en half april ontvangen € 9.500 is er € 18.000 binnengekomen voor het doel uit magazine 1/2017. 

N.a.v. de acceptgiro in magazine 2/2017 voor het verbeteren van de ontvangstruimten in het dialoogcentrum, hebben we in de tweede helft van juni en in de maand juli 2017 € 6.000 ontvangen.

Daarnaast mochten we vanaf half april tot eind juli van verschillende diaconieën en instellingen giften ontvangen voor een totaalbedrag van € 2.055, waaronder twee giften van ieder € 500 en een gift van € 200 uit Brugge.
 
Alle gevers hartelijk dank!

Peter Hoffer, penningmeester bestuur Nes Ammim Nederland 

Giften zijn welkom op NL51INGB0000055556 t.n.v. Stichting Nes Ammim Nederland, Apeldoorn.
AGENDA

THROUGH THE WALL
17 Aug - 30 Sep | Diverse cinema
FILM
Michal staat op het punt te trouwen maar één dag voor haar bruiloft gaat haar verloofde er vandoor. Ze weigert de bruiloft te annuleren en eist van God dat hij haar binnen 24 uur een nieuwe verloofde geeft. Met Through the wall, een grappige en schrijnende romantische komedie, keert de opvallende schrijver-regisseur Rama Burshtein (Fill the Void) terug naar de besloten Joods orthodoxe gemeenschap die ze van dichtbij kent. Klik hier voor de trailer. Klik hier voor meer info. 

BAR BAHAR
19 en 25 Aug | Rialto Filmtheater, Amsterdam
23 Aug | De Balie, Amsterdam

FILM
Reis de wereld rond zonder de stad te verlaten tijdens de 8e editie van World Cinema Amsterdam, met de beste onafhankelijke films uit Latijns Amerika, Azië en Afrika. Ontdek deze landen en culturen door de ogen van jonge en getalenteerde filmmakers. Een van de geselecteerde films voor het festival is Bar Bahar, geregisseerd door Palestijns-Israëlische regisseur Maysaloun Hamoud. Bar Bahar is een soort Midden-Oosterse Sex and the City: drie onafhankelijke en onconventionele Palestijns-Israëlische vrouwen delen een appartement in Tel Aviv. Klik hier voor de trailer. Klik hier voor meer info. 

UIT DE TIJD VALLEN
21 Aug - 2 Sep | Industrieel Museum Zeeland
THEATER
"Uit de tijd vallen" is een onsentimenteel verhaal waarin David Grossman de pijn en het verdriet verkent van ouders die een kind verliezen. Vijf jaar nadat zijn eigen zoon Uri werd gedood in een oorlog, slaagde Grossman in iets dat bijna onmogelijk lijkt: hij schreef er een bestseller over. Uit de tijd vallen is geschreven in de vorm van een dialoog, waardoor het bijzonder geschikt is voor aanpassing naar een theatertekst. En dat is precies wat het Zeeland Nazomer Festival deed. Uit de tijd vallen is een ontroerende en spannende theaterprestatie.
Klik hier voor meer info.


HOME IS WHERE YOU FIT
27 Aug - 8 Okt | Nieuw Dakota, Amsterdam
EXPOSITIE
Na een intensieve periode van creatieve uitwisseling tussen het kunstenaarsduo Gil & Moti en Mosab Anzo, een gevluchte Syrische kunstenaar, presenteert Nieuw Dakota het resultaat van deze gewaagde experimentele samenwerking: MG&M Collective. MG&M Collective maakt complexe vragen rondom vluchtelingenproblematiek op authentieke wijze inzichtelijk. Ze zet kunst in om tot nieuwe humanere inzichten te komen over onthechting, oorlogstrauma’s en de condition humaine. Klik hier voor meer info. 

THE MARRIAGE CERTIFICATE
29 Aug | Uilenburgersjoel, Amsterdam
30 Aug - 1 Sep | Crea, Amsterdam
2 Sep | Zeeheldentheater, Den Haag

THEATER
The Marriage Certificate is een komedie van de beroemde Hongaarse-Israëlische toneelschrijver en satiricus Ephraim Kishon (en anderen). Het is een verhaal van een paar dat na 25 jaar ontdekt dat ze misschien nooit wettelijk getrouwd zijn. Hun ontbrekende huwelijksakte dreigt het huwelijk van hun dochter in gevaar te brengen. Uitgevoerd in het Hebreeuws met Nederlandse ondertiteling. Klik hier voor een video preview. Klik hier voor meer info. 
NIEUWSBRIEF
Onze gratis nieuwsbrief verschijnt meerdere malen per jaar.

MAGAZINE
Wilt u meer lezen? Bij een jaardonatie vanaf € 25,- (NL51INGB0000055556) ontvangt u viermaal per jaar ons magazine.

Redactie nieuwsbrief: 
nieuwsbrief@nesammim.nl 
Share
Forward to Friend
Facebook
Facebook
Website
Website
E-mail
E-mail
Copyright © 2017 Nes Ammim Nederland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp