Copy

 
View this email in your browser
NIEUWSBRIEF NES AMMIM NEDERLAND
 december 2019

Voor u ligt alweer de laatste Nieuwsbrief van 2019, met weer veel informatie over het reilen en zeilen van Nes Ammim Israël. Een jaar waarin veel is gebeurd. We hebben u door middel van deze Nieuwsbrieven en het Magazine daarvan op de hoogte gehouden. Voor 2020 hebben we dezelfde plannen. In deze brief de bekende vaste items, informatie uit de diverse overlegsituaties, waaruit de ambities voor Nes Ammim blijken. Nieuws uit het dorp. Belangrijk aandachtspunt is de kleine groep vrijwilligers, die Nes Ammim Israël draaiend moeten houden. In 2020 zullen we aan de werving van zowel jongere als seniore vrijwilligers aan de slag moeten. Doet u mee.!!  
Het is begin december. We zien uit naar de Kerstdagen en het Nieuwe jaar. Met al onze wensen en verwachtingen. De redactie wenst u goede en gezellige feestdagen en een mooi en gezond 2020.


Heeft u vragen of opmerkingen laat het ons weten nieuwsbrief@nesammim.nl.
De volgende Nieuwsbrief komt medio eind januari 2020 uit.

Vriendelijke groet,
Kees Pieneman.

Van het bestuur

In november vergaderden de BoD (Board of Directors) en de General Assembly (GA) in Nes Ammim in Israël. Het belang van een vergadering daar is, dat alles veel concreter wordt. Een mooi voorbeeld daarvan is de renovatie van het appartementengebouw. Het is duidelijk dat daar iets aan moet gebeuren. En met eigen ogen zien is dan toch het beste.

Dat zeggen en het dan ook gaan doen zijn twee dingen. Er zal financiering gevonden moeten worden, maar dat geldt ook voor een aantal andere projecten. De komende maanden gaan de besturen daarmee aan de slag, u hoort daar meer van!

Een vergadering in het dorp Nes Ammim biedt ook de gelegenheid om de sfeer te proeven. De maaltijd delen met de vrijwilligers leidt vanzelf tot gesprekken over het wel en wee van het dorp. Er is een kleine groep vrijwilligers momenteel en dat betekent dat er voor sommige taken steeds een beroep gedaan moet worden op de kleine schare om ergens even bij te springen. Het is geweldig om te zien hoe dat iedere keer weer lukt en dat typeert ook de goede sfeer die er hangt in het dorp. De nieuwe manager, Matthew Fox, is overduidelijk aanwezig met zijn gezin in woord en daad. Matthew is een inspirerende persoonlijkheid.

Het bezoek leverde veel huiswerk op voor de Nederlands en Duitse besturen. Als Nederlands bestuur vergaderen we in december weer en veel van het besprokene zal daar geagendeerd worden. We gaan ermee aan de slag en door het bezoek zijn we extra gemotiveerd, we weten waar we het voor doen!

 Gerard Geitenbeek
g.geitenbeek@gmail.com
 

Van de BoD

Begin November was er een vergadering van de Board of Directors (BoD) in Nes Ammim. We plannen dit altijd in het weekend van de Kristallnacht herdenking. Ook dit jaar was het weer een indrukwekkende bijeenkomst met stijlvolle inbreng door onze vrijwilligers. Bijzonder om mee te maken.

Het is onmogelijk om wat er allemaal voorbij komt tijdens zo’n weekend met vergaderingen in een paar woorden te bespreken. Daarom kort enkele indrukken.

Het was de eerste BoD-vergadering met onze nieuwe manager Matthew Fox. Het was voor hem en voor ons goed om ruim twee maanden na zijn aantreden bij elkaar te zitten om de eerste indrukken te verwerken. We zijn onder de indruk van zijn inspanningen om alle ins en outs van Nes Ammim te leren kennen. Hij pakt zaken snel op. Ook zijn gezin is al helemaal gesetteld in Nes Ammim. Met de zeven kinderen is de dynamiek van het dorp best wel veranderd.

Het dialoogwerk floreert. We hebben nog nooit zoveel groepen en activiteiten in Nes Ammim gehad als in 2019. Deels zijn het zelfstandige groepen die hun eigen dialoogprogramma doen, het grootste deel zijn echter activiteiten die door ‘onze eigen dialoogwerkers’ worden georganiseerd. Mede dankzij een extra donatie van Kerk in Actie kunnen we zoveel doen. We zijn daar dankbaar voor!

Een beetje spannend is het aantal vrijwilligers nu in Nes Ammim. Het varieert tussen de 20 en 30, maar moet eigenlijk 40 zijn. Hierdoor rust er te veel werk op te weinig schouders. We zullen ons moeten inspannen, nu en het komende halfjaar, om meer mensen te vinden die naar Nes Ammim gaan. Helpt u mee deze te vinden? Zie ook de posteractie in deze nieuwsbrief.

Het hotel draait goed. De huidige manager Rima Volinsky en haar staf hebben veel aandacht voor kwaliteit. Zo is de waardering op booking.com het afgelopen jaar met meer dan 1 punt gestegen tot 7,7. Haar streven is 8 te halen en daarna proberen nog hoger uit te komen. Het hotel is en blijft een belangrijk economische pilaar waarop Nes Ammim drijft. Het hotel is echter ook essentieel bij het faciliteren van onze missie, het bij elkaar brengen en in gesprek brengen van verschillende volken.

Tijdens het vergaderweekend vergaderde ook de General Assembly (GA), het hoogste bestuursorgaan van Nes Ammim. De GA bestaat uit afgevaardigden uit de Duitse en Nederlandse Stichtingen. Op dit moment zijn er vier leden ( 2 Duitse en 2 Nederlandse), maar in de vergadering is besloten dat dit er 6 tot 8 gaan worden. Dat geeft de mogelijkheid dat er meer specifieke kennis in de vergadering komt. Alle beleidsterreinen komen immers aan de orde, dat wil zeggen financiële zaken, technische zaken, ideologische zaken, juridische zaken, organisatorische zaken, publicitaire zaken, enz.

Nog een laatste ding: de samenwerking met buurkibbutz Beth Haemek op het gebied van de avocado’s verloopt goed. Vorig jaar was een uitzonderlijk goed jaar, echter ook dit jaar was goed. We hebben nu 35 hectare maar we gaan het met nog eens 10 hectare uitbreiden. Ook zijn we bezig met het vinden van een huurder voor het gebied waar vroeger de kassen stonden. Dit is aan langdurig proces, maar we hebben enkele interessante opties. We houden u op de hoogte!

Piet van Keulen

Uit het dorp

 

2019 is een drukbezet jaar geweest in het hotel. De vele feestdagen zorgen voor veel drukte. Dit start al in april met Pesach en gaat door tot en met Sukkot in september. We kunnen eigenlijk wel stellen dat we tijdens deze dagen altijd volgeboekt zijn. Maar niet alleen de feestdagen brengen gasten naar het hotel. In juli vond het zomerkamp van Musalaha plaats. Nes Ammim werd overlopen door Arabische en Joodse kinderen. De maand augustus, de gehele maand volledig volgeboekt.

Dit alles levert natuurlijk mooie resultaten op. Voor de vrijwilligers is het echter flink aanpoten. Het zijn soms lange dagen waarin alles in korte tijd moet worden opgezet. Waar we in de zomermaanden vooral Joodse gasten ontvangen, wordt de variëteit in de komende maanden groter. We verwachten veel Nederlandse en Duitse toeristen. Dat betekent dat we ook veel tours door Nes Ammim zullen geven. En natuurlijk faciliteren we de groepen die, via het Centre of Learning & Dialogue, Nes Ammim bezoeken. 

Kristallnacht

Op 10 November vond de jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht plaats. Vanwege de Shabbat kon deze niet op 9 November worden gehouden. In de House of Prayer & Study werden vele gasten ontvangen. Nadat door Tobias Kriener de dienst was geopend werden er toespraken verzorgd door de Rainer Stuhlmann en Rabbi Ariella Graetz-Bar Tuv. Voor de gelegenheid was er ook een koor samengesteld bestaande uit vrijwilligers. Het was een indrukwekkende avond.
Studietrip Akko en  Fietstocht naar Rosh Ha’nikra.

Het studieprogramma bracht ons begin Oktober naar Akko. Een stad die regelmatig wordt bezocht door de vrijwilligers, maar dan voornamelijk om de kapper te bezoeken en van de hummus te genieten. Tijdens dit bezoek, begeleid door Taiseer Khatib, was er vooral aandacht voor het religieuze en sociale leven in Akko. De dag startte met een rondleiding in de Baha’i Garden, de belangrijkste religieuze plek voor de Baha’i volgelingen omdat de graftombe van Bahá'u'lláh hier staat, welke de eerste echte leider van het Baha’i geloof was. Vervolgens hebben we de Tunesische synagoge bezocht, welke bedekt is in prachtige mozaïeken. Natuurlijk ontbrak een bezoek aan de Al-Jazzar moskee en de Grieks-Orthodoxe kerk niet. Na een lunch bij Hummus Said begon de rondleiding van Taiseer, die ons veel vertelde over de sociale omstandigheden in Akko. We verlieten Akko met een ander, completer beeld en bewondering voor de veerkracht van deze gemeenschap.

Het is 30 oktober en 27 graden. Een prima dag dus voor een fietstocht naar Rosh Ha’nikra. Sportief of niet, bijna alle vrijwilligers hadden zich hiervoor ingeschreven. De tocht is zo’n 16 kilometer lang. We volgden de route direct aan de kust. De eerste tussenstop was bij het monument Yad Leyad. Wie de route kent weet dat je daarna bij het Ma'apilim monument komt wat van oude schipsdelen is gemaakt en het verhaal van de illegale immigranten verteld. De fietstocht werd afgesloten met een bezoek aan de Grottos in Rosh Ha’nikra. Een aanrader voor u, als u in Nes Ammim verblijft, om deze route eens te fietsen. De kustlijn biedt een prachtig uitzicht en wanneer het echt te warm wordt, kan de zee voor verkoeling zorgen. 

Tussenjaar? Sabbatical?
De winterperiode in Nes Ammim is voor het doen van klussen waar gedurende de overige tijd van het jaar geen tijd voor is. Hiervoor kunnen wij heel veel helpende handen voor gebruiken.
Heb jij een tussenjaar, een sabbatical, veel vrije tijd of misschien gestopt met je opleiding en even geen idee wat te doen. Kom dan werken in Nes Ammim. Dit is een change of a lifetime. Stap uit je comfortzone en kom werken in een internationale gemeenschap, en maak deel uit van de community. In deze periode zal je veel over jezelf leren, skills op doen waar je de rest van je leven plezier van zal hebben.
Wij zoeken avonturiers die de handen uit de mouwen kunnen steken, terwijl ze dit geweldige en complexe land leren kennen! Het hotel zal ook in 2020 en dan met name in het voorjaar en de zomer, op volle toeren draaien. Dat betekent dus vele kamers schoon maken, tafels af ruimen en borden afwassen. Uiteraard blijft er naast dit werk nog voldoende tijd over om aan het bijzondere studieprogramma deel te nemen of lekker te ontspannen bij het zwembad! Heb je belangstelling? Laat het ons weten.
Kijk op onze website hoe je je kan aanmelden of neem contact op met Ellen van der Meij via hrm@nesammim.com.  

Hang een poster op in school of kerk
U kunt ons ook helpen nieuwe vrijwilligers te werven en hang deze op bij de jeugdclub van de kerk, in de kantine van de school of de sportvereniging.
We hebben een nieuwe poster laten maken voor de werving van jonge én oudere mensen.
Wilt u, wil jij ons helpen door een of meer posters op te hangen op school of in de kerk?
Stuur een mail naar post@nesammim.nl of bel met 06 2807 2390, geef het aantal en adres door en ze worden toegestuurd. 
 

Dialoog programma.

Na de vakantie en de feestdagen van Sukkot in september is het dialoogprogramma weer volop gestart. In de maand november hebben diverse groepen Nes Ammim bezocht voor het houden van o.a. workshops. Voor de maand december staan o.a. de volgende activiteiten gepland:

CLD Peace Activists.

Samen met Givat Havivia op touw zetten van een nieuw project: Peace Activists om de vrede te promoten in het Midden-Oosten.

 

CLD Facilitators Day.

De activiteiten op deze dag zijn gericht op de ondersteuning en nieuwe tools voor medewerkers en opleiders, die zich bezig houden met dialoogprogramma’s voor Joden en Arabieren en op het gebied van sociale veranderingen en opleidingen in Israël.

 

Woman Group Naima

Naima is een interactieve organisatie van vrouwen, zowel Palestijnse als Joodse, die wonen in het westen van Galilea in Israël. Onlangs begonnen de vrouwen zich te realiseren dat zij erg voorzichtig keken naar gevoelige en politieke items gerelateerd aan de items van het naast elkaar leven.

Agenda.

Jongerenreis Israël en Palestina, zomer 2020
In de zomer van 2020 organiseert de Protestantse Kerk een jongerenreis naar Israël en Palestina. Het is geen doorsnee vakantiebestemming, maar iedereen die er eenmaal geweest is, wil nog eens terug: Israël, het land van melk en honing, maar ook een land met een turbulente geschiedenis. Jongeren uit uw gemeente kunnen mee!
Samen met leeftijdsgenoten het beloofde land ontdekken, en een duik nemen in deze oriëntaalse wereld waarin mensen van allerlei afkomst met elkaar samen leven maar waar de verschillende werelden ook voortdurend botsen. Wil je meer weten, kijk dan op de website van Kerk en Israël van de PKN. Daar vind je ook het enthousiaste  verhaal van Talya, die twee jaar geleden een tussenjaar heeft doorgebracht in Nes Ammim. Tegen jongeren die overwegen om mee te gaan met de jongerenreis wil ze zeggen: “Gewoon doen!
 

 

NIEUWSBRIEF
Onze gratis nieuwsbrief verschijnt meerdere malen per jaar.

MAGAZINE
Wilt u meer lezen? Bij een jaardonatie vanaf € 25,- (NL51INGB0000055556) ontvangt u viermaal per jaar ons magazine.

Redactie nieuwsbrief: 
nieuwsbrief@nesammim.nl 
Share Share
Forward to Friend Forward to Friend
Facebook
Facebook
Website
Website
E-mail
E-mail
Copyright © 2019 Nes Ammim Nederland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nes Ammim Nederland · Kantoor: Beatrice Hoffer · post@nesammim.nl, 06 28072390 · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp