Copy
Bekijk dit bericht in uw browser

Wissels nr.91 - maart 2021

Wissels is de digitale nieuwsbrief van Grenspark Kalmthoutse Heide. Een grensoverschrijdend natuurgebied aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens van bijna 60 km². Het is een landschap van heide, vennen, bossen en landduinen.

Rust voor broedende vogels op de heide

Vanaf half maart start het broedseizoen tot 1 juli, ook in Grenspark Kalmthoutse Heide. Omdat vele zeldzame broedvogels extra onder druk staan de laatste tijd, zullen er tijdens die periode extra paden centraal in de heide tijdelijk worden afgesloten om de vogels zo de nodige rust te gunnen. Vooral de wulp en de nachtzwaluw hebben als grondbroeders behoefte aan voldoende rust in het gebied.

Lees meer

De heikikker is echt een koele kikker

De heikikker is een heel jaar onopvallend bruin. Maar enkele dagen per jaar kleuren de mannetjes blauw. Je zag het dus goed, als je vorige week blauwe kikkers in de vennen zag... Het was gewoon paartijd! Deze verkleuring duurt echter maar een paar dagen, nu zijn ze terug onopvallend bruin.

Wil je meer weten over deze bijzondere soort: https://www.ecopedia.be/dieren/heikikker

Foto: Bram Vogels

Kleine zwanen op de Kalmthoutse heide

Wie deze winter vroeg genoeg op de Kalmthoutse heide was, heeft misschien de Kleine zwanen ook wel opgemerkt die kwamen slapen op de vennen en dan vooral het Stappersven. In Vlaanderen komen drie soorten zwanen van nature voor. De Knobbelzwaan die hier jaarrond voorkomt en bekend is bij de meeste mensen, maar daarnaast komen ook de Kleine en de Wilde zwaan in de winter voor. De Kleine zwaan is de soort die het meest noordelijk broedt in de Russische toendra en vele duizenden kilometers moet vliegen om in onze regio te komen overwinteren.

Lees meer

Foto: Bram Vogels


Altijd op de hoogte!

Het nieuwsbrief archief biedt een overzicht van de voorgaande digitale uitgaven.

Heeft u deze nieuwsbrief niet rechtstreeks van ons ontvangen? En wilt u op de hoogte blijven van het nieuws uit Grenspark Kalmthoutse Heide.
Meld u zich dan hier aan.
 Volg Grenspark Kalmthoutse Heide:

  

 

Foto’s: Marc Slootmaekers, tenzij anders vermeld. Dank voor het ter
beschikking stellen van de foto’s.
© Grenspark Kalmthoutse Heide 2021 

Voorkeuren voor deze nieuwsbrief wijzigen?
Je kunt hier je voorkeuren aanpassen or uitschrijven van deze lijst.
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Grenspark Kalmthoutse Heide · Putsesteenweg 129 · Kalmthout 2920 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp