Copy
Bekijk dit bericht in uw browser

Wissels nr. 95 - september 2021

Wissels is de digitale nieuwsbrief van Grenspark Kalmthoutse Heide. Een grensoverschrijdend natuurgebied aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens van bijna 60 km². Het is een landschap van heide, vennen, bossen en landduinen.

Grenspark Kalmthoutse Heide stelt zich kandidaat als Vlaams Nationaal Park

Grenspark Kalmthoutse Heide stelt zich kandidaat als Nationaal Park op basis van een open oproep van de Vlaamse Overheid. Aan Nederlandse zijde is het gebied al eerder erkend als Nationaal Park. Het dossier krijgt de steun van de gemeentes Kalmthout, Essen, Stabroek en Brasschaat en tal van andere partners.

Lees meer

Cultuur en natuur vonden elkaar tijdens de natuurtheatervoorstellingen KUDDE

Wandelend bij zonsondergang met een schaapskudde door de bloeiende paarse heide. Filmprojecties op de natuur. Een verhaal dat gefluisterd wordt in je oor... over een moedige man die besluit de kudde te verlaten. Een sprookje voor volwassenen over de moed die het vergt om te worden wie je werkelijk bent.

Grenspark Kalmthoutse Heide werd even het decor voor de exclusieve natuurtheatervoorstellingen KUDDE met een echte schaapskudde als hoofdrolspelers. Het Grenspark nodigde samen met de gemeente Kalmthout, De Vroente en het Agentschap voor Natuur en Bos de organisatie KUDDE uit om de voorstellingen in de Kalmthoutse Heide te laten doorgaan.

Theatermaker Heleen van Doremalen en beeldend kunstenaar Leonie Muller bundelden hun krachten voor deze unieke natuurtheatervoorstelling.
De 11 voorstellingen waren dan ook in een mum van tijd uitverkocht, in totaal konden zo’n 600 mensen deze exclusieve vertongingen bijwonen. Een bijzondere belevenis!
 

Enthousiaste nieuwe gastheren rondom het Grenspark

Grenspark Kalmthoutse Heide organiseerde dit jaar samen met IVN een derde cursus gastheerschap voor recreatieondernemers rondom het Grenspark. 13 deelnemers van 12 verschillende ondernemingen namen deel aan de cursus die begin 2021 startte. De eerste 2 middagen werden online gegeven, de lessenreeks werd afgesloten met een fietstocht in het gebied en een avond waarbij de eindopdrachten door de nieuwe gastheren en -vrouwen werden gepresenteerd met nadien een extra voorstelling van de natuurtheatervoorstelling KUDDE.
Het Grenspark telt nu in totaal 38 gastheren die als ambassadeur van het gebied bezoekers feilloos verwijzen naar de mooiste plekken van Grenspark Kalmthoutse Heide. De bedrijven van de gastheren situeren zich zowel in de verblijfsrecreatie, horeca, ontspanning, fietsverhuur, toeristische infokantoren en musea.

Lees meer

Nieuwe wandelpaden in het gebied

Recent zijn er 3 nieuwe wandelpaden in en rondom het gebied bijgekomen.
Wandelpad Calmeyn verbindt de poort Hemelrijk in Essen met het startpunt Stappersven aan de Huybergsebaan/Nolsebaan in Essen. Daar kan je aansluiten op andere wandelingen in het Grenspark. Het wandelpad is een lusvorm van 8 km, tot aan het startpunt Stappersven is het zo’n 4 km wandelen.
Wandelpad Buizerd neemt je mee door bos en open landbouwgebied in de Steertse Heide. De wandeling vertrekt vanaf parking Noord aan de Verbindingsstraat in Kalmthout, te bereiken via Essen.
Wandelpad Mont Noir vervangt het oude wandelpad Hagedis dat afgeschaft is. Mont Noir ligt dieper in het Grenspark en kan je pas bewandelen als je eerst een stukje van wandelpad Schaap of Ree doet.
De wandeling voert je door het voormalig privé landgoed Mont Noir. De zuilen die je in het gebied tegenkomt zijn nog een restant van het voormalige landgoed.
We plannen een herdruk van de wandelkaarten op het einde van 2021.

Meer info


Altijd op de hoogte!

Heeft u deze nieuwsbrief niet rechtstreeks van ons ontvangen? En wilt u op de hoogte blijven van het nieuws uit Grenspark Kalmthoutse Heide.
Meld u zich dan hier aan.

De abonnees op Wissels krijgen automatisch de vernieuwde digitale Wissels per mail toegestuurd. Wie de Wissels liever niet meer wenst te ontvangen, kan zich onderaan uitschrijven.
 Volg Grenspark Kalmthoutse Heide:

  

 

Foto’s: Marc Slootmaekers, Grenspark Kalmthoutse Heide, P. Vandickelen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer ....
Dank voor het ter beschikking stellen van de foto’s.
© Grenspark Kalmthoutse Heide 2021 

Voorkeuren voor deze nieuwsbrief wijzigen?
Je kunt hier je voorkeuren aanpassen or uitschrijven van deze lijst.