Copy
Bekijk dit bericht in uw browser

Wissels nr. 87 - september 2020

Wissels is de digitale nieuwsbrief van Grenspark Kalmthoutse Heide. Een grensoverschrijdend natuurgebied aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens van bijna 60 km². Het is een landschap van heide, vennen, bossen en landduinen.

Laatste fase HELVEX LIFE - project

De exotenbestrijding van de pontische rododendron in het noordoostelijk deel van de Boterbergen werd terug opgestart. Er worden daarbij geen extra open plekken meer gemaakt in het bos, enkel werkgangen zodat de machines aan de rododendrons kunnen. De bosranden worden verder afgewerkt door het frezen van stronken, plaggen en het uitstrooien van maaisel van struikheide. Door deze maatregelen wordt de scherpe grens tussen bos en heide vervaagd, want veel heidesoorten kunnen niet zonder bos en omgekeerd. Karakterbomen en boskernen worden behouden en in de Boterbergen krijgen open plekken en bosranden een plaats waar dieren en planten optimaal gebruik van kunnen maken. 
Dit zijn de laatste werken die kaderen in het Europese HELVEX LIFE – project. Het project stopt op 30 november 2020.

Door deze werken is wandelpad eik tijdelijk afgesloten voor publiek. Er kan wel gewandeld worden vanaf De Ster naar de Huybergsebaan en omgekeerd.


Stiltedag zondag 25 oktober

Grenspark Kalmthoutse Heide organiseerde een fotowedstrijd in het kader van de Stilte in het Grenspark. Met deze wedstrijd willen we de aandacht vestigen op de status van Stiltegebied in het Grenspark en de jaarlijkse stiltedag eind oktober.
We ontvingen bijna 200 inzendingen van fotografen die de stilte in het Grenspark mooi in beeld brachten. 
De jury gaat nu aan de slag om alle inzendingen te beoordelen. De winnaars worden eind oktober bekend gemaakt. Om de laureaten in de kijker te zetten, zal er een fotowandeling met de winnende foto's uitgestippeld worden in de omgeving van het Ravenhof/Moretusbos. Deze openlucht tentoonstelling zal vanaf 25 oktober te bezoeken zijn.


Natuurherstel in Akkerenven Kortenhoeff

Staatsbosbeheer is gestart met het herstel van het Akkerenven. 
Het Akkerenven is begroeid geraakt met watercrassula. Een waterplantje dat normaal gesproken hier niet voorkomt, een zogenaamde ‘exoot’. Dit invasieve plantje voelt zich hier zo goed thuis dat het een grote verstikkende mat in het ven heeft gevormd. Hierdoor is er geen ruimte meer voor planten om te groeien en verschillende diersoorten om te leven en zich voort te planten. Door het plantje en de bodem van het Akkerenven 20 cm af te graven wordt de watercrassula en de grond met wortels verwijderd. De natuurwaarden in het ven zullen hierdoor stijgen. Na de werkzaamheden zijn er weer volop mogelijkheden voor inheemse planten om te groeien. Om dit proces te versnellen, worden na de werkzaamheden twee soorten planten in het ven geënt, namelijk; oeverkruid en moerashertshooi. Deze soorten zullen de concurrentiestrijd met watercrassula aangaan zodat het plantje geen kans krijgt om terug te keren. 
Meer info: https://grensparkkalmthoutseheide.com/natuurherstel-akkerenven-kortenhoeff/


Altijd op de hoogte!

Heeft u deze nieuwsbrief niet rechtstreeks van ons ontvangen? En wilt u op de hoogte blijven van het nieuws uit Grenspark Kalmthoutse Heide.
Meld u zich dan hier aan.

De abonnees op Wissels krijgen automatisch de vernieuwde digitale Wissels per mail toegestuurd. Wie de Wissels liever niet meer wenst te ontvangen, kan zich onderaan uitschrijven.
 Volg Grenspark Kalmthoutse Heide:

  

 

Foto’s: Marc Slootmaekers, Grenspark Kalmthoutse Heide, .... Dank voor het ter
beschikking stellen van de foto’s.
© Grenspark Kalmthoutse Heide 2020 

Voorkeuren voor deze nieuwsbrief wijzigen?
Je kunt hier je voorkeuren aanpassen or uitschrijven van deze lijst.
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Grenspark Kalmthoutse Heide · Putsesteenweg 129 · Kalmthout 2920 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp