Copy
Bekijk dit bericht in uw browser

Wissels nr. 89 - november 2020

Wissels is de digitale nieuwsbrief van Grenspark Kalmthoutse Heide. Een grensoverschrijdend natuurgebied aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens van bijna 60 km². Het is een landschap van heide, vennen, bossen en landduinen.

Verbeteren van Europees beschermde natuur

Grenspark Kalmthoutse Heide werkte 6 jaar lang aan natuurherstel, samen met partners Natuurpunt, Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurmonumenten. Samen met hen blikken we terug op het HELVEX-LIFE project en de inspanningen die de partners leverden voor een robuustere natuur aan beide kanten van de grens.
Bij de afronding van het project kregen alle inwoners van Essen, Kalmthout, Stabroek, Zandvliet, Berendrecht en Woensdrecht een speciale krant in de bus waarin de partners vertellen over de doelstellingen en de voorlopige resultaten van het project.

Woon jij buiten deze regio en ben je ook benieuwd naar de resultaten?
Lees de krant dan integraal via onze website.


Dit project is financieel mogelijk gemaakt door het Life programma van de Europese Unie en subsidie van Provincie Noord-Brabant.

Akkerenven Kortenhoeff: hoe de ene plant ons helpt de andere te bestrijden

Het Akkerenven, gelegen in Kortenhoeff, een deelgebied in Grenspark Kalmthoutse Heide had te kampen met de invasieve exoot watercrassula.

Het uitbaggeren van het Akkerenven en het verwijderen van de watercrassula is inmiddels door de Staatsbosbeheer uitgevoerd en het ven lijkt klaar te zijn voor de toekomst. Maar we zijn er nog niet! Invasieve soorten als watercrassula verspreiden zich erg gemakkelijk via allerlei wegen en kunnen dus een recentelijk geschoond gebied weer bereiken. 
Om toch in enige mate voorbereid te zijn op een nieuwe besmetting schakelt Staatsbosbeheer hulptroepen in. Hierbij moet niet worden gedacht aan een leger van vrijwilligers of boswachters die permanent het terrein gaan bewaken maar aan hulp vanuit de natuur zelf. Die is er namelijk in de vorm van oeverkruid. 

Lees meer

Herstelwerkzaamheden aan de heide op de Brabantse Wal
 

De heide is een thuis voor tal van insecten en bijzondere dieren als de gladde slang, levendbarende hagedis en nachtzwaluw. Door een overmaat aan stikstof uit de lucht, groeit de heide versneld dicht met boompjes. Hierdoor krijgen andere soorten minder kans om te groeien. Om dit te voorkomen, voert Natuurmonumenten een natuurherstelproject uit op de heide van de Brabantse Wal.
 
Je kunt het met het blote oog niet zien, maar elke dag brengen de landbouw, de industrie en het verkeer stoffen in de lucht, zoals ammoniak en stikstofoxiden. De stoffen maken ook de bodem zuurder. Sommige plantensoorten (zoals berken en dennen) gaan hard groeien, waardoor ze andere soorten verdringen. Om de heide, insecten en dieren die hier leven te beschermen, worden jonge zaailingen van boompjes verwijderd.

Lees meer


Altijd op de hoogte!

Heeft u deze nieuwsbrief niet rechtstreeks van ons ontvangen? En wilt u op de hoogte blijven van het nieuws uit Grenspark Kalmthoutse Heide.
Meld u zich dan hier aan.

De abonnees op Wissels krijgen automatisch de vernieuwde digitale Wissels per mail toegestuurd. Wie de Wissels liever niet meer wenst te ontvangen, kan zich onderaan uitschrijven.
 Volg Grenspark Kalmthoutse Heide:

  

 

Foto’s: Marc Slootmaekers, Grenspark Kalmthoutse Heide, P. Vandickelen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer ....
Dank voor het ter beschikking stellen van de foto’s.
© Grenspark Kalmthoutse Heide 2020 

Voorkeuren voor deze nieuwsbrief wijzigen?
Je kunt hier je voorkeuren aanpassen or uitschrijven van deze lijst.
 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Grenspark Kalmthoutse Heide · Putsesteenweg 129 · Kalmthout 2920 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp