Copy
Thema deze week

Religie

Geen goed of fout

Mijn zoon gaat naar een zorgboerderij met een gereformeerde achtergrond en mijn dochters gaan naar de vrije school. Twee verschillende werelden die elkaar zo nu en dan weten te kruisen. Vorige week, tijdens het avondeten, kwamen we op het onderwerp baby's, en hoe bijzonder het is dat uit een zaadje en een eicel een compleet mensje geboren kan worden. Mijn middelste dochter vroeg wie dan de aller eerste mens gemaakt had, waarop mijn zoon antwoordde: God. Dat had hij geleerd op de zorgboerderij.  Vervolgens ontstond er een discussie, de een gelooft in de schepping van God en de ander niet. Ze vroegen mij om advies: wie had er gelijk?  Ik had niet meteen een antwoord paraat dus nam nog snel een hap van mijn eten om een kort moment tot nadenken te hebben. Ik bedacht me toen dat ik niet hoefde te kiezen, want ze hadden beide gelijk. Want het mooie aan geloof is dat er geen goed of fout bestaat. En zolang  je vanuit die gedachte handelt, dat iedereen zijn eigen overtuigingen heeft en dat die er allemaal mogen zijn, kunnen ze prima naast- en met elkaar bestaan.

Wist je dat...
de Hindoes een heilige rivier hebben?

De Ganges is de heilige rivier die door India en Bangladesh stroomt. Hij is zo'n 2510 km lang,  en hindoes geloven dat als ze zich erin wassen dat ze dan bevrijd worden van zonden.

"De spelers van SV OSSEMEM missen hun vriend Sami. Sami is met zijn vader en moeder naar zijn familie in Marokko om daar het Suikerfeest te vieren. Als verrassing organiseert trainer Ferry een heuse voetbalwedstrijd in Marokko en zo kunnen ze met zijn allen Sami bezoeken en hebben ze de kans om het suikerfeest op een bijzondere manier samen te vieren."
 
"Deze kinderbijbel bevat zeventig van de mooiste
verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament, zoals
het scheppingsverhaal, de Ark van Noach, verhalen
over Abraham en Mozes, David en Goliath, het
kerstverhaal en vertellingen over het leven van
Jezus.
'
"Dwaal door de drukbezochte straten en langs de bekende monumenten van één van de oudste steden ter wereld, Jeruzalem.
Deze visuele rondreis begint bij de Oude Stad waar de Rotskoepel uitkijkt op de Westmuur. Maar waar is de reisgids? Ga op zoek naar Jan, je persoonlijke wegwijzer, en verken de rest van deze complexe stad. Welkom in een mengelmoes van mensen, culturen en religies, dit is Jeruzalem!"
 

"In Planeet Omar: problemenmagneet maak je kennis met Omar, die net verhuisd is én naar een nieuwe school moet. Alsof het nog niet lastig genoeg is om thuis alle hindernissen te ontwijken, moet hij ook nog nieuwe vrienden maken! En dan heeft de bullebak van de klas het ook nog op hem voorzien. Gelukkig is het bijna Suikerfeest. Sowieso een feest (HOERA!), maar ook cadeautjes (DUBBELHOERA!). Nou ja, zolang Omar zich goed weet te gedragen natuurlijk..."

 
"Adam, Ibrahiem (Abraham), Salih en Mariam (Maria); in de Koran staan bekende en minder bekende verhalen. In Kinderen van Adam vind je deze op een toegankelijke manier naverteld. Lees hoe God aan Adam en zijn nakomelingen de opdracht gaf om goed voor de aarde te zorgen; hoe Noeh een groot schip bouwde; hoe Moesa zijn volk redde van de Egyptenaren; en hoe Ibrahiem de moed vond om bij zijn mening te blijven dat er maar één ware God bestaat.
Het zijn stuk voor stuk mooie verhalen om (voor) te lezen. Maar meer nog dan dat geven de verhalen richtlijnen om goed te leven.
"
"Adam, Mohammed, Siddharta, Jezus, Vishnu, Maria, Ganesha... Het zijn allemaal belangrijke figuren uit de vijf grote wereldreligies: christendom, islam, jodendom, boeddhisme en hindoeïsme. Janny van der Molen verzamelde de mooiste en belangrijkste verhalen uit die religies, en Els van Egeraat maakte er prachtige kleurenillustraties bij. De verhalen uit de ene religie zijn woest en avontuurlijk, die uit een andere poëtisch en filosofisch. Toch zijn de overeenkomsten tussen de godsdiensten verrassend groot. En zo is dit boek niet alleen een heerlijk (voor)leesboek, maar brengt het kinderen ook begrip bij voor mensen uit een andere cultuur."
Facebook
Website
Email
Copyright © 2021 Leesvink, All rights reserved.


Vragen?
Bel ons op 06-24235563 of mail je vraag naar vivian@leesvink.nl
This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Leesvink · Oostzeedijk 108 · De Achtertuin, unit 7 · Rotterdam, 3063 BG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp