Copy
Thema deze week

Kriebelbeestjes

Er komt een spinnetje aangekropen...

Als kind kon ik uren zoet zijn in de tuin met het vangen van spinnen. Vooral die met een grijs kruisje op hun rug vond ik bere-interessant. Ik zette ze in een Tupperware bakje met wat blaadjes en takjes erin om ze vervolgens te kunnen verzorgen op mijn kamer. Maarja, binnen enkele ogenblikken hadden de spinnen een weg naar buiten gevonden en nestelden zich voordat ik het doorhad in een van de hoeken in ons huis. En dan begon ik, tot grote ergernis van mijn zussen, mijn zoektocht gewoon weer opnieuw. 
Inmiddels vind ik spinnen helemaal zo leuk niet meer, dus wanneer ik er een tegenkom in huis vraag ik manlief om deze weg te halen. En het liefst zo gauw mogelijk. 

Veel mensen gruwelen van spinnen en insecten. Maar waar komt die angst voor deze kleine achtpotige wezentjes toch vandaan?

Spinnen zijn - althans bij ons in de buurt - ongevaarlijk, dus daar ligt het niet aan. Maar veel insecten, spinnen en slangen waren wél gevaarlijk voor onze jagende en verzamelende voorouders. Een gangbare redenering is dat onze voorouders die snel leerden dat spinnen (of slangen) gevaarlijk konden zijn en de dieren uit angst uit de weg gingen, minder kans hadden voortijdig het loodje te leggen. Daardoor hadden ze een groter ‘reproductief succes’: ze hadden een grotere kans op nakomelingen. Maar die nakomelingen van deze spin-angstige jagers en verzamelaars erfden dan ook de neiging om snel bang te worden voor spinnen. En dat erfelijkheidseffect zou meer dan 100.000 jaar lang zijn opgetreden. Ons DNA verschilt niet of nauwelijks van de jagende en verzamelende homo sapiens, vandaar dat we nu opgezadeld zitten met die spinnenangsten. Lekker dan ;-)


bron

WINACTIE!

Onze Merel heeft haar tweede boek uitgebracht en om dat te vieren geven wij een exemplaar weg onder een van onze volgers: hoe leuk?!

Wil jij kans maken op dit spik-splinter-nieuwe boek? Mail dan voor 19 maart naar
vivian@leesvink.nl waarom juist jij dit boek moet winnen. 
Wist je dat...
dat er gemiddeld 1000 spinnen in je huis wonen?

Er zijn zo’n 40.000 tot 50.000 verschillende spinnensoorten over de hele wereld. Heb jij last van spinnen in huis? Wees dan vooral blij dat je ze niet allemaal ziet! In totaal leven er zo’n 1000 spinnen in één huis.

"Wil jij alles weten over insecten? In dit boek lees je alles over kleine kriebelbeestjes. Hoelang bestaan ze al? Hoe worden ze groot? En waarom is een spin géén insect? Je vindt in dit boek ook een leuk bouwproject, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt."
 
"Ontmoet allerlei vliegende, stekende en wriemelende beestjes van over de hele wereld. En ontdek wat ze eten, hoe ze jagen, waar ze hun baby's krijgen, wie er op het water kan lopen en allerlei andere wonderlijke feitjes...'
"Wist je dat er meer dan 150.000 verschillende soorten vlinders en motten bestaan? En dat ze voorkomen op elk continent?
Dit schitterend geïllustreerde boek geeft je een unieke kijk in de wereld van de vlinders. Laat je verrassen door de verbazingwekkende feiten en sta versteld van spreads met uitgeklapte vleugels in sensationeel detail.
"
 

"Dit is het schrift van Hidde. Hij heeft een insectenverzameling in de kelder en nu wil zijn broer die kelder inpikken. En dus is het oorlog. Hidde maakt geen enkele kans, maar hij heeft één wapen: het geheim dat de broers al een paar jaar bewaren. Een verschrikkelijk geheim."

 
"Keverkoningin Lucretia Cutter houdt zich diep in de regenwouden van de Amazone verborgen en dreigt haar leger van gemuteerde reuzenkevers op de wereld los te laten. Wil ze oorlogen ontketenen? Wil ze de mensheid uitroeien? Darkus en zijn vrienden moeten haar vinden voor het te laat is. Als ze Lucretia’s laboratorium binnendringen om Darkus’ vader te bevrijden, doen ze een schokkende ontdekking. Lucretia is zichzelf aan het klonen!"
"Wie verstopt zich achter een grassprietje? Wat schuilt er onder dat blad? Dit prachtige kartonnen boek brengt alles over insecten én hun leefomgeving spelenderwijs bij elkaar. Til het flapje op en bekijk hoe een mierenhoop er vanbinnen uitziet of ontdek hoe een vlinder wordt geboren. Door zelf op onderzoek uit te gaan, ontdekken kinderen de fascinerende wereld van de insecten!"
Facebook
Website
Email
Copyright © 2021 Leesvink, All rights reserved.


Vragen?
Bel ons op 06-24235563 of mail je vraag naar vivian@leesvink.nl
This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Leesvink · Oostzeedijk 108 · De Achtertuin, unit 7 · Rotterdam, 3063 BG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp