Copy
Thema deze week

Nederland

Oranje boven!

Koningsdag staat weer voor de deur en dat betekent dat de boekentips van deze week oranje gekleurd zijn. De mooiste kinderboeken over ons prachtige kikkerlandje vind je hieronder.

Vorig jaar zaten we sinds enkele weken in lockdown toen ik de boekentips schreef over Nederland. Inmiddels zijn we een jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat het nieuwe normaal went, als ik vanuit mezelf spreek dan. Als vanzelfsprekend trek ik mijn mondkapje op bij het binnentreden van de supermarkt, begroet ik mensen met een glimlach in plaats van drie zoenen en heb ik geen wekker meer nodig die mij om 21:30 vertelt dat ik naar huis moet.

Wij mensen zijn gewoontedieren. Waar een vergadering via Zoom, het 20x handen wassen op een dag en de 1,5 meter afstand eerst nog wat onwennig voelde, doe ik dit tegenwoordig zonder er bij na te denken. 
Vanuit herhaling ontstaat gewenning, en dat is wat er is gebeurd. 

Maar ik wil niet aan wil wennen is een digitale Koningsdag.
Ik wil ongegeneerd tompoucen eten met mijn familie, rondstruinen op overvolle marktjes om vervolgens veel te vroeg een fles champagne open te trekken, en te proosten met de buren op onze Koning.
Dit jaar moet ik nog even dromen over een Koningsdag zoals hierboven beschreven. 
Maar als we nu nog even, met elkaar, volhouden, tanden op elkaar en rekening houden met. Zullen we dan afspreken dat we volgend jaar, met elkaar, de straten oranje kleuren? En we samen, net iets te dicht tegen elkaar, proosten op de het aller mooiste Nederland.
Wist je dat...
Amsterdam gebouwd is op houten palen?

Omdat de bodem van Amsterdam bestaat uit een dikke laag ven en klei, zijn alle gebouwen gebouwd op houten palen die zijn gefixeerd in een zandlaag die gemiddeld 11 meter diep zijn. Het Koninklijk Paleis op de Dam is gebouwd op maar liefst 13.659 houten palen.

"Wie Nederland openslaat wordt op de schutbladen al naar open zee gevoerd, waar de Vliegende Hollander en een walvisvaarder de wateren onveilig maken. Op een heiige zomerse ochtend gaat de kijker bij het Haringvliet aan land om de rest van het jaar zijn tocht door Nederland te vervolgen. Van hagepreek tot bokkenrijders, van Madurodam tot het Achterhuis, van Koninginnedag in Marken tot bloeiende bollenvelden"
 
"Kunst is er om naar te kijken. Natuurlijk is er bij elk schilderij een officieel – kunsthistorisch – verhaal. Zo’n verhaal kan je helpen een kunstwerk beter te begrijpen. Maar in goede kunst kun je vooral ook je eigen fantasie kwijt. Wat zie je zelf als je echt goed kijkt? Waar gaat dat jongetje dat door De Nachtwacht rent naartoe? Wat staat er in de brief die de Brieflezende vrouw van Vermeer aan het lezen is? Waarom is De bedreigde zwaan die Jan Asselijn schilderde zo boos? De beste kinderboekenschrijvers uit Nederland en Vlaanderen laten in Het grote Rijksmuseum voorleesboek hun fantasie de vrije loop en vertellen hun verhaal bij vijfentwintig beroemde meesterwerken uit het Rijksmuseum."
"Ga met de Zoete Zusjes mee op reis naar een prachtig eiland. Spreken ze daar wel Nederlands? Dat maakt niet uit, als er maar genoeg te doen is! Je kunt er strandjutten, ijsjes eten, fietstochten maken, mee met de vissersboot, wadlopen en zelfs zeehonden zien. Samen met papa, mama en broer Bram beklimmen Saar en Janna een oude vuurtoren, wandelen ze over een blotevoetenpad en bezoeken ze het Juttersmuseum. En wat vindt Saar in zee? Is dat soms flessenpost? Het wordt een vakantie om nooit te vergeten!"
 

"Wil je weten: Hoe een schipper duizenden levens redde? Wat de gevaarlijkste vulkaan van Nederland is? Hoe het komt dat wortels oranje zijn? Waarom zoete drop zouter is dan zoute drop? Hoe kleine dieren grote projecten tegenhouden? Verbluffende weetjes en grappige feiten over het land van melk en water"

 
"Van de zeemeermin uit Zeeland tot een spookhuis in Friesland, een hoofdloze juffrouw in Limburg tot de witte wieven uit Gelderland: dit boek bundelt de mooiste volksverhalen uit de twaalf Nederlandse provincies. Gebaseerd op oude sagen, mythen en sprookjes, maar ook op nieuwe feiten, laten deze verhalen je het land van vandaag opnieuw ontdekken. De geheimzinnige gebeurtenissen zijn van alle tijden en loeren om de hoek …"
"Op de eerste dag van de vakantie brak mijn broer zijn been. Dat was jammer voor hem, maar eigenlijk wel leuk voor mij, want bij de dokter kwam ik Tess tegen. Tess had bruine ogen met vlekjes erin. Ze kende haar eigen vader niet, zei nooit sorry en was nogal bazig: ik moest meteen een rare dans met haar oefenen op de parkeerplaats van de dokter. Het kon niet anders, zei ze. Haar leven hing ervan af…"
Facebook
Website
Email
Copyright © 2021 Leesvink, All rights reserved.


Vragen?
Bel ons op 06-24235563 of mail je vraag naar vivian@leesvink.nl
This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Leesvink · Oostzeedijk 108 · De Achtertuin, unit 7 · Rotterdam, 3063 BG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp