Copy
Thema deze week

Alles over poep en scheetjes

Schijten, poepen, kakken, bouten, breien en draaien

We laten de hele dag door winden. Ongeveer 12 tot 25 per dag. Waar volwassenen het liever mijden, verlaat het onderwerp poepen een kindermond te pas en te onpas, en wordt er vooral hard om gelachen. 
En waar kinderen aan de eettafel hun gassen, te pas en te onpas, de vrije loop laten, houden volwassenen in gezelschap hun kringspier krampachtig gesloten. Waar ging het mis? Waar komt die schaamte toch vandaan? Volgens de Vlaamse professor maag- en darmziekten Danny De Looze, moeten we ons vooral niet schamen voor onze scheten en ze lekker laten vliegen. Juist wanneer je de gassen probeert binnen te houden kun je last krijgen van nare buikpijn- en een opgeblazen gevoel. 

We doen het allemaal: scheten laten en stinken.
Maar hoe komt zo'n scheet tot stand en waarom? Ik deed een beetje onderzoek op het internet en vond verschillende theorieën en verhalen. Ik bleef hangen bij dit artikel van het AD waar er uitgebreid wordt ingegaan op het ontstaan van de scheet, boordevol leuke en interessante weetjes. 

Nu is voor veel kinderen het lezen van een krantenartikel saai en een hoop abracadabra-taal. 
Daarom hebben we voor alle kleine sch(ee)atjes die meer willen weten, een hilarische  selectie boeken voor jullie neergezet. 

Wist je dat...
er 1,5 kilogram aan bacteriën in je darmen leven?

De oppervlakte van je darmen is maar liefst 150-200 m2! Dit komt omdat je darmen in vele kronkeltjes opgevouwen in je buik zitten. In je darmen kunnen wel 500-1000 verschillende soorten bacteriën zitten, die bij elkaar 1,5 kg wegen! Je zult geen mens in de wereld vinden die precies dezelfde soorten en hoeveelheid bacteriën in zijn darm heeft als jij. 

"De briljante, super-bijdehante robot-drollenruimer is verdwenen en de poep stapelt zich op!
Iedereen zit in hoge nood!
Kan Arabella Meur, poep-rechercheur, hen redden?"

 
"Elke dag eet je en ga je naar de wc, maar wat gebeurt er eigenlijk met eten in je lijf? En wat gebeurt er in het riool? ‘Dag drol’ legt het allemaal uit voor nieuwsgierige kleuters. Van het moment dat je hap neemt van een appel, totdat het in het riool belandt, volgt dit toegankelijke prentenboek de reis van het eten.'
"O nee, lieve help! Zet een raam open! Wat een putlucht! Wie was dit keer de schuldige? Tsja, hoe erg ze ook stinken: iedereen laat scheten! Zelfs de koning en de koningin. En ja, ook die stinken. De een wat meer dan de ander (de stiekeme zachte pufjes zijn het ergst). Maar wat is een scheet nu eigenlijk precies, wat gebeurt ermee als je ze inhoudt en waarom ruiken ze anders als je op vakan¬tie bent? Dit hilarische én informatieve boek is een samen werking tussen Sanne de Bakker en Kees de Boer en vertelt je zonder enige schaamte of terughoudendheid álles over winden. Zoals het ver¬schil tussen mensen¬ en dierenscheten, de officiële scheikundige scheetkunde, het ultieme stinkvoedsel, de beste windweetjes, schetengrappen en stinkrijmpjes en nog veel meer!"
 

"Vind jij poepen eng en vies?
Schaam jij je voor die vreselijke geur?
Schrik jij van het bulderende geluid als je de wc doortrekt?
Houd jij je drolletjes liever in en krijg je dan buikpijn?
Dan is het vast goed om te weten dat je niet de enige bent.
Lees het verhaal van koning Jonathan van Antipoepia maar.
Hij vond het vréselijk om naar de wc te gaan,
en stonk daardoor een uur in de wind.
Niemand durfde in zijn buurt te zijn.
De beste vrienden van de koning bedachten een mooi plan om hem toch zo ver te krijgen.
Het heeft gewerkt! Nu gaat hij zelfs graag naar de wc en is trots op z’n drollen.
Gelukkig maar! Want niet kunnen poepen is echt niet tof. Om dit vrolijke, meurende poepverhaal kunnen álle kinderen lachen. Ook als je niet bang bent voor je eigen drollen."

 
"Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht.
Mol gaat op zoek naar de dader.
"
"Wist je dat de allerduurste koffie ter wereld gemaakt wordt met koffiebonen die zijn uitgepoept door een kleine kattensoort? En dat je roofdierenpoep kunt gebruiken om vervelende katten en honden bij je huis weg te jagen? En wist je dat je kamelenkeutels kunt gebruiken om een vuurtje mee te maken?"
Facebook
Website
Email
Copyright © 2021 Leesvink, All rights reserved.


Vragen?
Bel ons op 06-24235563 of mail je vraag naar vivian@leesvink.nl
This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Leesvink · Oostzeedijk 108 · De Achtertuin, unit 7 · Rotterdam, 3063 BG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp