Copy
Thema deze week

Voorlezen

De voorloper van het luisterboek
 
Het grote Jip en Janneke voorleesboek was bij ons thuis vroeger groot favoriet. Mijn vader las ons altijd voor op het 'grote bed'. Iedere avond twee of drie verhaaltjes, en wanneer het boek uitgelezen was begonnen we gewoon weer opnieuw. Tijdens het voorlezen van het derde verhaaltje hoorde je mijn vaders stem langzaam vertragen en zakten zijn oogleden steeds verder naar beneden. 
Mijn vader was overduidelijk minder blij met het herhaaldelijk voorlezen van dezelfde verhaaltjes en bedacht hierop een oplossing.
Hij besloot het voorlezen op te nemen met een audiorecorder. Wekenlang kropen we dicht tegen hem aan, drukte hij op het rode record knopje, hielden ons heel stil (want anders zou het te horen zijn op het bandje) en luisterden naar de ineens enthousiaste stem van onze vader. 
Na een paar weken stond het boek op tape en veranderde ons voorleesritueel. Mijn vader las 1 verhaaltje zelf voor waarna hij de recorder tevoorschijn haalde, op afspelen zette, en zijn ogen sloot. Mijn zusje en ik lagen vervolgens roerloos tegen onze vader aan te luisteren naar zijn stem uit de speakers. En we wisten, dat als we heel stil lagen, het wel even zou duren voordat 'ie uitging. 
Wist je dat...
voorlezen de band tussen ouder en kind versterkt?

 

In onze drukke samenleving is het soms moeilijk om veel (kwalitatieve) tijd door te brengen met je kinderen. Door elke dag eventjes tijd te maken om voor te lezen kun je toch een fijn, ontspannen moment met je kind doorbrengen, waarbij alle aandacht naar hem of haar uitgaat.

 
"Prutje en Snotje zijn zo vies dat echt níémand ze wil hebben. Behalve tante Dalia… Flop en Fladdertje zijn zo vreselijk stout dat ze de ettertjes worden genoemd. Tante Dalia krijgt gewoon grijze haren van die twee… Mees en Moontje hebben het erg gezellig bij tante Tivoli. Tot juffrouw Pin de twee in haar kindertehuis wil opnemen. Dan móéten Mees en Moontje wel echte griezeltjes worden… En Joris en Jetje krijgen van ome Ko allebei een opgeknapt kermisbusje en mogen daar de hele dag in rondrijden. Ze verrichten zelfs echte heldendaden!"
 
"Heb jij je weleens afgevraagd waar de sokken die in de wasmachine verdwenen zijn naartoe gaan? Kleine Bee wel. Er verdwijnen steeds vaker sokken bij haar thuis, waarna er eenzame sokken overblijven. Volg de wonderbaarlijke avonturen van tien ontsnapte sokken uit de wasmachine van kleine Bee. De sokken trekken de wijde wereld in en worden detectives, muizenmoeders en zelfs filmsterren.'
"Nieuwe dierenverhalen van Toon Tellegen, schitterend in kleur geïllustreerd door Carll Cneut. In dit prachtboek van twee grootmeesters kan het vuurvliegje veranderen in de vuurzeevlieg, kunnen de steeltjes op het hoofd van de giraf besluiten dat ze heel goed zonder giraf verder kunnen en komt de bizon tot zijn grote schrik op een dag zomaar zichzelf tegen."
 

"Als baby was ze al anders. Ze keek zó helder en onverschrokken uit haar diepbruine ogen, dat sommige bezoekers terugdeinsden als ze zich over haar wieg bogen.
Ze kwam al op voor de zwakkeren voor ze kon praten: ze was nog maar een dreumes toen ze haar buurjongetje resoluut op zijn kop sloeg, omdat hij voortdurend zijn zusje pestte.
Zijwieltjes weigerde ze. Na vier keer vallen kon ze fietsen.
Zwemles heeft ze nooit gehad. Ze redde al kevers uit het water voor ze kon zwemmen.
Ja, het was al vroeg duidelijk. Ze werd dan ook geen juf, kapster, tandarts, politievrouw, imker, piloot of hondentrimster, nee, ze werd ridster. En niet zomaar ridster, maar de dapperste ridster van het land."

 
"Het verhaal uit 1900 kon wel een opfrisbeurt gebruiken, dus Margaretha van Andel heeft de tekst onder haar literair vaardige handen genomen en maakte er met deze hervertelling weer een sprankelend avontuur van. En Marieke Nelissen blies alle karakters (jazeker, ze zijn er allemaal: Doortje en haar hondje Toto, de laffe leeuw, de vogelverschrikker en de blikken boswachter – en natuurlijk ook nog een hoop Munchkins en andere wezens) met haar verf en penselen nieuw leven in."
"De spin Anansi is de eeuwige underdog die iedereen te slim af is. Hij weet altijd een list te bedenken om konijn, schildpad, krekel of tijger geld en eten afhandig te maken. Ook de koning besteelt en bedriegt hij keer op keer. Tot de koning er genoeg van heeft. Hij laat Anansi in een ton opsluiten en geeft soldaten opdracht de ton in zee te gooien. Kan de slimme spin zich hieruit redden? Natuurlijk!"
Facebook
Website
Email
Copyright © 2021 Leesvink, All rights reserved.


Vragen?
Bel ons op 06-24235563 of mail je vraag naar vivian@leesvink.nl
This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Leesvink · Oostzeedijk 108 · De Achtertuin, unit 7 · Rotterdam, 3063 BG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp