Copy
Thema deze week

Geld

Het zakgeldsysteem

Al van jongs af aan moesten ik, en mijn 3 zussen, meehelpen in het huishouden. Zo kon je iedere dag kiezen tussen tafel dekken, tafel afruimen, de hond uitlaten of afwassen. Maar het coördineren van de taken was voor mijn ouders niet makkelijk. Vooral mijn oudste zussen, die inmiddels op de middelbare school zaten, werden steeds creatiever met het verzinnen van smoesjes als het ging om het uitvoeren van de taken. Zo zat mijn oudste zus een half uur op het toilet wanneer er afgewassen moest worden en had mijn andere zus plots een proefwerk die volgende dag waar ze echt nog even voor moest leren. 

Mijn vader bedacht een zakgeldsysteem. Je kon het wekelijkse zakgeld verdienen door iedere dag je taken te doen en deze te laten afvinken door hem. Het afvinken deed hij met zijn handtekening om overenthousiaste pubers voor te zijn. Wanneer je een hele week alle vinkjes had staan kreeg je je zakgeld. En, wanneer je een extra taakje deed kon je een bonus bovenop je zakgeld verdienen. Hij vond het een winnend idee. De lijst hing hij op aan de binnenkant van de deur in de meterkast.
De eerste dagen waren wennen, maar algauw deed iedereen vol overgave de taakjes en ontvingen we aan het einde van de week stralend ons zakgeld. 
Maar pubers zouden pubers niet zijn als dit het einde van het verhaal is.

Na een paar maanden werden de taken minder enthousiast uitgevoerd en zag je bij het afruimen of tafeldekken de oudste twee steeds minder.
Echter ontvingen ze nog steeds netjes iedere week hun zakgeld wanneer ze de afgevinkte lijst aan mijn moeder lieten zien. 
Zij vertrouwde het niet en haalde verhaal bij mijn vader. Die zei dat hij al een tijdje geen handtekening meer gezet had. Er werd gefraudeerd.
Het zakgeldsysteem werd stopgezet en de bonussen ook. 

De lijst hangt nog steeds in de meterkast. Af en toe halen we de die herinnering op en kunnen we er allemaal hard om lachen. 

Wist je dat...
69% van alle 5 - 12 jarige zakgeld krijgt?

Het adviesbedrag per week ligt voor 5-jarige rond de 0,50 en voor 12-jarige tussen de 2,30-3,00. Wil je meer informatie over het geven van zakgeld? Bekijk het hier.

"Opa Brom heeft een winkeltje vol met letters: grote letters en kleine letters. Oma Blom is dol op cijfers en tellen en rekenen. Ze vindt dat allemaal zo leuk dat ze, naast het letterwinkeltje van opa Brom, een cijferwinkeltje heeft geopend. Marjolein is dol op kleuren. En daarom verkoopt ze in haar winkeltje alle kleuren van de regenboog. Deze drie maken in hun winkeltjes elke dag heel wat mee."
 
"Max en zijn beste vrienden Lotte en Mo zijn bezorgd om de zwartvoet-bunzing. Die wordt met uitsterven bedreigd. Maar om het dier te redden is veel geld nodig. Hoe krijgen ze ooit een groot bedrag bij elkaar? Door een bank te beroven, verzint Mo voor de grap.
Dat zijn ze natuurlijk niet echt van plan. Hoewel… Joris uit hun klas beweert dat hij weet hoe dat moet, een bank overvallen. Voor ze het weten, raken Max, Lotte en Mo betrokken bij Joris’ plan."

"Elvis Watt is de rijkste jongen van het stadje
Sonsbeek. Sinds hij een envelop met daarin
twee miljoen heeft gekregen, kan hij kopen
wat hij wil: honderd potten pindakaas, een
helikopter of een huis met een zwembad op
het dak. Er zijn alleen geen winkels meer waar
hij iets kan kopen, want die zijn een voor een
dichtgegaan. Het stadje lijkt wel een spookstad.
Kan Elvis Sonsbeek nog redden? Of heeft
hij hulp nodig van de rijkste man ter wereld:
Benjamin Spoek?"
 

"Cash. Poen. Money. Doekoe. Geld. Alles wat je moet weten over hoe je het spaart, leent, verdient, weggeeft, investeert en doneert samengevat in een superhandig boek voor investeerders in de dop."

 
"Ach, voor die ene week,’ zei mijn moeder. ‘Een jaar,’ mompelde ik. ‘Hm?’ zei mijn vader afwezig, terwijl hij door foto’s van tenten scrolde. ‘Geen week,’ zei ik, ‘een jaar.’ Er viel een korte stilte. ‘Een jáár?’ riepen ze toen tegelijkertijd. Ze keken me aan alsof ik had gezegd dat ik zonder parachute uit een vliegtuig wilde springen. Kortom, ik had wat uit te leggen.
Voor een challenge-week die meester Sinan op school organiseert, besluit de elfjarige Zwaan geld op te halen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als uitdaging kiest ze ervoor om in een tent in de achtertuin te gaan slapen. Dat is niet de minste uitdaging, want ze wonen heel afgelegen, en dat terwijl Zwaan met angsten worstelt – angsten die ze graag wil overwinnen. Nog voordat ze aan haar challenge begint, besluit ze die langer te laten duren dan een week: een jaar, zelfs. Het wordt een eng, moeilijk, spannend, bizar maar ook mooi en leerzaam jaar. En dat in een bijzondere tent, die alles te maken heeft met een dramatische gebeurtenis van twee jaar daarvoor…"

"Als Sjakie een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola, gaat zijn diepste wens in vervulling: hij krijgt een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek van meneer Willie Wonka, de ongelofelijkste, geweldigste en verbazingwekkendste chocoladefabrikant ooit. En wie zou niet willen rondwandelen op de plek waar ze opstijglimonade met prik, holle-kiezen-vullende karamels, aardbeiensap-waterpistolen of aflikbaar behang voor kinderkamers maken? Maar in de fabriek schuilen ook grote gevaren. Bijvoorbeeld voor Caspar Slok, die door een rivier van hete chocolade wordt meegesleurd…"
Facebook
Website
Email
Copyright © 2021 Leesvink, All rights reserved.


Vragen?
Bel ons op 06-24235563 of mail je vraag naar vivian@leesvink.nl
This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Leesvink · Oostzeedijk 108 · De Achtertuin, unit 7 · Rotterdam, 3063 BG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp