Copy

Een spannende legende… | Sloepenpost #8


• SLOEP! #2 het zomernummer in druk!
• Enig in zijn soort!
• Wil jij hem op je deurmat?
• Word nu abonnee voor 25,- per jaar! 


OM DE NACHT IN DE SLOEP SLAPEN

Als wij ‘s morgens aankomen bij Sloepenmarkt Grou om onze nieuwe Langweerdersloep op te halen en de auto uitladen, komen wij tot de ontdekking dat wij onze, vorige week nieuw gekochte, slaapzakken vergeten zijn. Wij wilden om de nacht in de sloep slapen.
Het is vandaag maandag en tot één uur zijn alle winkels dicht. Als wij ’s middags pas weggaan dan komen wij veel te laat in Ossenzijl, waar wij een trekkershut gereserveerd hebben.
 

HANDIG ZO’N ZUS

Inno van Sloepenmarkt helpt ons uit de brand. Hij heeft een zuster die in Echternerbrug woont en na wat rondbellen blijken daar in een winkel wel acht slaapzakken op voorraad zijn. Daar komen wij toch langs! Wij nemen afscheid van Sloepenmarkt, een bedrijf met een fantastische service met mensen die doen wat ze beloven.
Via het Prinses Margrietkanaal, het Sneekermeer en de Langweerder Wielen varen we naar het Tjeukemeer. In Echtenerbrug liggen inderdaad twee slaapzakken voor ons klaar! Via de Pier Cristiaansloot naar de Kuinder/Tjonger. Om kwart over zes komen wij, na bijna zeven uur motoren, aan in Ossenzijl. Een mooie tocht en… met prachtig weer!
 

MODDERIG EN SCHADUW

Van de zeven trekkershutten is er één verhuurd en wij krijgen de meest sombere, schaduwrijke en daardoor modderige, tweede hut. In het restaurant, waar wij heerlijk eten, vertellen wij ons verhaal aan de serveerster. ‘Maar dat kan toch niet! Ik ga een andere hut voor u regelen’. Inderdaad krijgen wij een zonnige hut aan de Kalenberger Gracht, waar wij de sloep voor de deur kunnen leggen. Als ik de volgende dag bij de receptie af ga rekenen, krijg ik te horen dat ik de sloep niet in de gracht had mogen laten liggen omdat men daar geen ligplaatsen heeft. Het gekke is, dat ik niet onder het betalen van liggeld uitkom.
 

TANKEN?

Lees hier het hele verhaal…
En kijk hier voor eten, drinken, slapen & tanken!
    

BUITEN BELEVING

De HISWA te water is elk jaar buiten en elk jaar beleving. Toch verschilt elk jaar van elkaar. Het ene jaar staan we gezellig dicht bij elkaar om te schuilen en om warm te worden. Het andere jaar schijnt de zon uitbundig en worden overal parasols vandaan gesleept om voor verkoeling te zorgen. Elk jaar heeft zijn eigen charme en op elk jaar kijken we weer met een warm hart terug.
 
HISWA te water 2016 was een heerlijk zonnig en warme beurs. Dat voelde je op de steigers terugkomen. Hartelijkheid, positieve inzet, gezamenlijkheid, en gezelligheid voerde de boventoon. Een beurs is voor sloepenbouwers en sloepliefhebbers  heel belangrijk. Het gaat om ontmoeten en ervaren. Om gevoel en een klik hebben. De HISWA te water 2016 was een en al gevoel en ervaren.
 
- Bekijk hier alle foto’s
- Of check het filmpje
 

WINTERVERZORGING

Per 1 oktober gaat Jachthaven Het Anker in Loosdrecht weer beginnen met het op de kant en in de loods plaatsen van de boten voor de komende winterstalling.
Winterstalling bij Jachthaven Het Anker is niet zo maar een winterstalling. Het is meer dan dat. Het is meer en meer ‘winterverzorging’. Een compleet traject van heerlijk varen de hele zomer naar aandacht in de winter.
 
Winterstalling en jachthavens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daar hoort ‘winterverzorging’ bij. Extra aandacht voor je sloep, even alles mooi afspuiten en schoonmaken, klopt de verlichting nog, loopt het stuurwiel lekker soepel, accu’s checken, goed kijken naar de motor want dat is heel belangrijk. Kortom ‘winterverzorging’ is een term die bij Jachthaven Het Anker serieus genomen wordt! 
 
hetanker.nl
 
    

Volg de twee uur durende Tulpenroute langs de verhalen. Op bijzondere plekken vertellen borden deze verhalen in de vorm van inspirerende weetjes, feiten en anekdotes die de Veense polder bijzonder maken.

 

DE SLUIS

In 1632 werd de polder omkaderd vanwege wateroverlast van de Braassem. Er werden vier houten sluizen aangelegd voor waterregulering en ontsluiting. Dit is de enige sluis die er nog is. Hij stamt uit 1894 en verving de eerste, houten sluis.
 

VAN GROENTE NAAR BLOEMEN

De producten uit deze polder waren in Europa befaamd. Peulen gingen naar het Franse Hof en de Engelse Koningin was gek op Veense aardbeien. De groenteteelt werd vanaf 1930 geleidelijk vervangen door bloementeelt: dat leverde meer op. 
 

BOLLEN EN BLOEMEN

Vanaf 1880 werden hier tulpenbollen gekweekt. In 1927 werden de eerste bollen voor de bloemenproductie geplant. Kwekers wilden in de winter – als er geen groente groeit - ook wat verdienen. Het is de start van een bloeiende bedrijfstak.
 

WATERTORENTULP

Roelofarendsveen is van oorsprong een van de dorpen waar de meeste tulpen gebroeid worden van Nederland. De enorme tulp op de watertoren geeft deze toppositie weer, maar staat ook symbool voor de tuinbouw in deze gemeente.
 

TULP

De tulp komt oorspronkelijk uit Turkije en dankt zijn naam aan de tulband van sultans. De Nederlanders hebben tulpen gecultiveerd en grootgemaakt. De hier gebroeide tulpen vinden via exporteurs wereldwijd hun weg naar consumenten.
 

VEEN

Veen is ‘dik water’ en bestaat uit plantaardige resten. Veengrond klinkt altijd in. Onder woningen is geheid, maar straten zakken continu met het veen mee. Zo ook de Noorderhemweg, op de Zeelandbrug na de langste brug op palen in ons land.
 
In 2017 komt deze mooie Tulpenroute op Sloepenkaart Kaag & Braassem!
 
Bekijk het filmpje.
 
Bron:
www.rondomkaagenbraassem.nl/zien-en-doen/routes/tulpenroute
www.veensesluis.nl/?Sluis:Werking
 
PS
Let goed op de bordjes. Ze zijn soms moeilijk te vinden. Oriënteer je van tevoren op de route.

JE HANDEN VOL

The Quaich has a profound history.
De geschiedenis van de Quaich zit diep geworteld in de Schotse geschiedenis.
Zoals in elke mooie en spannende legende, heeft ook de quaich een verhaal. Een verhaal met een gedachte. De Quaich bezegelt je vriendschap!
 
Er zitten twee oortjes aan de Quaich. Je vult hem met echte Schotse whisky en je biedt hem iemand altijd aan met twee handen. Wanneer je de Quaich aanpakt doe je dat ook met twee handen. Mocht diegene die hem aanpakt kwaad willen - wetende dat elke Schot in zijn rechter kous een dolk heeft - deze ‘kwaadwiller’ nooit zijn dolk kan pakken aangezien hij zijn handen al vol heeft…

WIL IK BESTELLEN
 

VERLICHT VAREN OVER KAGERPLASSEN

De Kaegse Gondelvaart was een grote belevenis. In Jachthaven Kaagdorp was het een drukte van jewelste. Vele verlichte boten met muziek aan boord voeren mee over de Kager plassen. Maar er was ook een gevarieerd programma te beleven. Hou het in de gaten in 2017 want de Kaegse Gondelvaart vindt elke 3e zaterdag van augustus plaats. 
 
Het mooist versierde schip kreeg een prachtige prijs! De jury had het zwaar dit jaar. De een had zich nog meer uitgesloofd dan de ander. Een hele kluif. Naast de avondlijke Gondelvaart was er voor de kinderen ook veel te beleven. Een springkussen – geheid een succes – clowns, een loterij, de brandweer deed mee, er was een loterij en heerlijke suikerspinnen.
 
Sloepenkaart Kaag-en-Braassem
 

‘KEKKE’ FOTO’S

Aan de ‘Piraten op het water’, mail je mooiste, gekste, stoerste, liefste foto van jou naar redactie@daemesenheeren.nl en win een set Shoeps (ter waarde van 9,95) in de kleur die jij wil! Mail ook gelijk even je adres waar we ze naar toe op moeten sturen! Kijk tussen de foto’s in je mobiel of tussen de foto’s van je ouders! Kom maar op met al die ‘kekke’ foto’s!
 

STOER EN WARM

Het steigerglaasje is een unieke combinatie van stoer buiten aan boord en van binnen warm gehouden worden. Weduwe Joustra houd je warm en het steigerblokje houdt haar in evenwicht. Als relatiegeschenk, als cadeau voor goede vrienden, als presentje aan de schipper, als gift aan de voorzitter van je club, voor iedere watersporter is deze attentie een waar genot.
 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Instagram
Instagram
Pinterest
Pinterest
Webshop
Webshop
Bekijk deze email uw browser

Copyright © 2016 Daemes op de Golven & Heeren op het Water


Klik hier om u af te melden  |  Update hier uw voorkeuren 

Email Marketing Powered by Mailchimp