Copy

Nieuws, inspiratie en de Hardzeildag


Kapitein van het jaar: kleinzoon Ben in de Crescent Allure van zijn opa.

Stuur de knapste, liefste, beste of leukste kapitein en win een Goed Zeemanschap Waaier!


WEER, WIND EN WOLKEN 

In Friesland kun je heerlijk doorvaren van het Sneekermeer tot Heeg, de Fluessen tot de Morra, van Lemmer tot de Oudegaaster Brekken. Gezellige dorpjes als Langweer, Terherne, Heeg en Sloten omarmen je als je binnenvaart. Verlangend naar rust en ruimte zoeken sloepvaarders hun plek. De ongerepte oevers met oude Friese hoeves en wapperende Friese vlaggen zijn een lust voor het oog.
 
Terherne is een eiland, of eigenlijk een verzameling eilandjes. Zowel natuurlijke als aangelegde eilandjes. Terherne heeft ongeveer achthonderd vaste inwoners, maar in de zomer, met de watersportgasten erbij, bijna zesduizend. De rust van het water trekt hen aan. De wereld bezie je anders vanaf het water. Het water straalt rust uit en je raakt er ontspannen van.
 
De lichtval in Friesland lijkt ook wel anders te zijn. De echte Nederlandse luchten zoals we die uit schilderijen kennen zijn hier de gewoonste zaak van de wereld. Het weidse landschap speelt daar een grote rol in. De vogels fluiten vrolijker, de wind blaast vriendelijker, de lucht ademt frisser, en het land neemt je mee.
 
Varen in Friesland is een uitje naar een Nederland dat nergens anders bestaat. Geen haast, zwaaien en elkaar helpen!
 
daemesenheeren.nl/sloepenkaarten/sloepenkaarten
    

GENIETEN

Heerlijke bungalows in Villapark Langweer om te genieten van de rust en een sloep huren van Langweerder Sloep om te varen op het Friese water.
 

BINNEN HANDBEREIK

Stel je dit nu voor op loopafstand van het gezellige dorp Langweer met direct om de hoek restaurantjes, cafés en winkels.
Privacy, comfort en gezelligheid binnen handbereik. Friesland op zijn mooist.
 
www.villaparklangweer.nl
www.langweerdersloep.nl

MOOIE TOCHTEN

Dit nationale park is ideaal te verkennen per sloep. Vanuit de tuin van de bungalow kun je alle wateren van Friesland bereiken en mooie korte of langere tochten maken. 
 

LUXE

Luxe bungalows met welness, sloep en/of buitenspa-jacuzzi in het Friese Midden-meren gebied. Bovendien veertien- en zestien-persoons huizen dichtbij het prachtige waterrijke natuurgebied De Alde Feanen, een uniek laagveenmoeras.
 
www.bungalowparkitwiid.nl
      

'SNEEKWEEK IS BELEVING PUR SANG'

De Sneekweek is al bijna 20 jaar belangrijk voor Klaas Schiphof. Elk jaar iets om naar uit te kijken. De afgelopen drie jaar kon hij niet gaan omdat hij toen op vakantie was. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de vakantie nu gepland buiten de Sneekweek.
 

ZEILBOTEN OVERAL WAAR JE KIJKT

De Sneekweek is uniek. Op vrijdag, de openingsdag van De Sneekweek, is er de vlootschouw waar alle deelnemende schepen door Sneek (bij de Waterpoort) varen, alleen maar zeilboten. Overal waar je kijkt. Dit onder het toeziend oog van de commissaris van de koningin, John Jorritsma. Aansluitend op de vlootschouw is er een groots vuurwerk en gaat de Sneekweek van start.
 

LEKKER DRUK

De gezelligheid en het feest speelt zich voor het grootste deel af in het centrum van Sneek. De zeilwedstrijden zijn op het Sneekermeer en zijn goed te volgen vanaf het water of van het zogenaamde Starteiland midden in het Sneekermeer waar het groot feest is. Uiteraard kiest Klaas ervoor om de wedstrijden vanaf het water te volgen. Gezellig met een groep vrienden in één van de sloepen van Antaris, Makma of Maril. Het gaat om de sfeer, het is vaak drie of vier rijen dik liggen dan. Lekker druk.
 

SNEEKERSTAPPERSAVOND…

En weet je dat van oudsher de dinsdagavond de ‘Sneekerstappersavond’ is?Dat komt omdat op woensdag de zogenaamde ‘HardZeilDag’ plaats vindt. Dan waren de ondernemers vrij en de zaak dus dicht. Dat betekende dat dinsdag lekker gedronken kon worden en gefeest…
Het is beleving pur sang, watersport in alle facetten. Zeilen en sloepen komen bij elkaar. Veel zeilers hebben ook een sloep als bijboot.
 
www.antarisboats.com
   

NIET EERDER VERTOOND

Geïnspireerd door de historische reddingssloep ‘Sir William’ ontwierp Jachtwerf de Jong de ‘De Jongsloep 9.50’ . De sloep is met de modernste technieken getekend en is uniek door de  romp van lattenbouw en boven de waterlijn begint de gangenbouw.
Deze bouwwijze is nog nooit eerder vertoond.
 

MODERN EN NOSTALGISCH

De ‘De Jongsloep 9.50’ heeft een modern onderwaterschip met een nostalgische bovenkant. De romp is van mahoniehout met eiken spanten. Verder is alles te kiezen, van aftimmering, kleur, gelakt of niet gelakt tot het interieur. De luxe stuurstoel met het grote stuur en hydraulische stuursysteem bekoort iedere schipper.
 
www.jachtwerfdejong.nl

HET GROOTSTE

SAIL Amsterdam is met het decor van de internationale Tall Ships het grootste publieksevent van Nederland. Elke vijf jaar varen ruim 600 schepen door het Noordzeekanaal om af te meren in en rond de IJhaven. Van 19 t/m 23 augustus wordt SAIL voor de negende keer georganiseerd.
 

SAMEN

Op 19 augustus, woensdagochtend vroeg om  – 07:30 – varen we met een aantal sloepvaarders van Amsterdam naar IJmuiden voor de SAIL IN. In je eigen sloep SAIL beleven en toch de gezelligheid en support van andere sloepvaarders om je heen. Vertrek locatie volgt nog.
 
Vaar je mee?
Meld je aan via: 
info@daemesenheeren.nl
   

ONTSTAAN  UIT HARDZEILDAG

De Sneekweek is ontstaan vanuit de beroemde Hardzeildag. Deze Hardzeildag wordt al vanaf 1814 jaarlijks op een woensdag in augustus georganiseerd. Alles wat sindsdien in Sneek over een zeil beschikte ging naar 'de meer' toe om deze dag te vieren.
 

1934

In 1934 werd voor de eerste keer de Sneekweek georganiseerd. Deze wedstrijdserie (van 6 dagen) ontstond door het samenvoegen van de twee wedstrijdseries van de toenmalige twee Sneeker Zeilverenigingen. Dit waren de Koninklijke Zeilvereniging Sneek (opgericht in 1851) en de Sneeker Zeilclub (opgericht in 1902). De eerste helft van de serie werd georganiseerd door de KZS, de andere helft van de serie door de SK. Ieder met zijn eigen boeien, wedstrijdcomité en prijzen.
 

BINDEND ELEMENT

In 1966 werd het Sneekweek Comité opgericht, dat gezamenlijk de hele week organiseerde. Bij de eerste Sneekweek in 1934 deden in totaal 177 deelnemers mee. Met als grootste klasse de 16m2. Tegenwoordig verschijnen ca. 1000 zeilboten aan de start. De Sneekweek werd het bindende element tussen beide zeilverenigingen, wat in 1981 leidde tot het samengaan tot 1 vereniging: "de Koninklijke Watersportvereniging Sneek".
 
De Sneekweek is het grootste binnenwater zeilevenement van Europa: de perfecte combinatie van gezelligheid en sportiviteit. Of, zoals ze in Sneek zeggen: "Overdag om de eer, 's avonds voor de sfeer."
 
www.sneekweek.nl

CARIBISCHE BELEVING

Wanneer je vanaf de Langweerder Wielen de Scharsterrijn op vaart richting Scharsterbrug of van de andere kant ( het Tjeukermeer ) komt, komen de palmbomen je vanzelf tegemoet. Ook vanaf het bungalowpark zal de Caribische vrolijkheid je niet ontgaan.
 

BISTA LAGO

De naam van het restaurant is omgedoopt tot Bista Lago, wat Meerzicht in het Papiaments betekent. De kaart van het restaurant is Nederlands met Caribische invloeden, zoals b.v. Caribische snacks, een pittig visstoofpotje of een lekker fruitig dessert. Een ( alcoholvrije ) fruitpunch, Amstel bright biertje of heerlijk kopje koffie/ thee ontbreken natuurlijk niet op de drankenkaart. De prijzen zijn opvallend scherp en vertegenwoordigen een goed prijs/ kwaliteitsniveau.
 

CARIBISCH

Het terras rondom het restaurant is met ca. 60 zitplaatsen uitgebreid en is voorzien van heerlijk zittende lounge banken, palmbomen en het bezit een prachtig uitzicht over het water. De aankleding van het in- en exterieur van het restaurant is in originele Caribische kleuren ( groen, geel, blauw en rood ) ingericht en geverfd, waardoor je een ware Caribische sfeer beleeft. Deze stijl is zelfs helemaal doorgetrokken op de gehele haven en het sanitair gebouw.
 
Kom gezellig langs en beleef deze ongedwongen Caribische relaxsfeer in Jachthaven De Woudfennen en restaurant Bista Lago!
 
www.bista-lago.nl

De Grey Lady is een voormalige oude reddingssloep met ongetwijfeld haar eigen historie, maar sinds april 2013 is zij het trotse bezit van Mariska Meijer & Rob van Barneveld uit Heeg.
 

LADY

De sloep is vernoemd naar hun hond, ‘Lady’, die nooit ontbreekt op de vele tochten die worden gevaren. Grey Lady is inmiddels opgedoft  tot een stoere, statige, mooie en grijze ‘Lady’,  maar is vooral een gezellige borrelsloep waarmee in ruim 2 jaar tijd al meer dan 4000 mensen zijn meegevaren.
 

MASCOTTE

Onze hond Lady is een prachtige Bullmastiff van 3 jaar en is de mascotte op de sloep. Ze gaat altijd mee. Tot laatst, toen werd ze geweigerd door één van onze gasten. Dat was even slikken. We hebben haar toen weer thuis afgezet en verontwaardigd en verdrietig keek ze ons na. Hoe leg je dat uit? Niet dus.
 

SLOEPENLEED

Grey Lady hebben we in april 2013 aangeschaft en sindsdien heeft ze al veel geleden, en wij dus ook. Van startmotor, dynamo, accu, schroefas tot uiteindelijk een hele nieuwe motor. Helmstok, nieuwe vloer en motorkist. En dan moet de buitenkant er ook mooi uitzien. Een forse investering. Maar eentje die we er echt voor over hebben. Nu is het een juweeltje. We varen dagelijks met haar over de Friese meren en vergeten volledig alles om ons heen. Het is alsof het leven dan even stilstaat. We genieten intens van het zijn op het water, alleen of met onze gasten.
 

KAMPEREN

1 x per jaar houden we de sloep voor ons zelf en trekken we een weekje door Friesland met z’n drieën. Rob, Lady en ik. In die volgorde. Lady ligt nog net niet op mijn helft op het opblaasbedje. Ze ligt braaf en waaks aan onze voeten. Toen we een keer in Sneek bij de Waterpoort lagen, liep er ‘s nachts een dronken man voorbij. Hij viel bijna in onze boot toen sloeg Lady zo hard aan dat wij ons helemaal dood schrokken. Maar de dronkaard was meteen weer nuchter en holde zo hard hij kon, in een rechte lijn, Sneek uit.
 

BEVOORRECHT

Varen, varen en nog eens varen. Dagelijks maken wij tochtjes. Elke keer in een andere samenstelling. We varen dan langs kades en kroegjes, Lady statig voorop. Dan zie je de mensen kijken. En elke keer voel ik mij trots en bevoorrecht. Dat wij de eigenaren mogen zijn van onze Ladies. Sloep en hond zijn voor altijd aan ons verbonden.  
    
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Instagram
Instagram
Pinterest
Pinterest
Webshop
Webshop
Copyright © 2015 Daemes op de Golven & Heeren op het Water


Klik hier om u af te melden  |  Update hier uw voorkeuren 

Email Marketing Powered by Mailchimp