Copy
Gratis & 24/7 bereikbaar voor praktische
vragen, een luisterend oor en advies

Wij nemen de tijd voor je! Bel 0800 - 777 33 33 

De eerste maand van 2021 zit er alweer bijna op en er is veel gebeurd. Momenteel geldt er een avondklok, wat betekent dit voor jou? MantelzorgNL heeft hierover contact gehad met de Rijksoverheid. Wij delen hun adviezen met jou. De Rotterdampas kan verlengd worden, wij vertellen je hoe. En hoe gaat het met jouw goede voornemens? Wij geven je tips hoe je ze volhoudt. Lees snel verder!

Avondklok

Tot woensdag 10 februari 04:30 uur geldt er een avondklok, tussen 21:00 en 04:30 uur moet iedereen binnenblijven. Met een Eigen verklaring avondklok kunnen mantelzorgers indien nodig 's avonds toch mantelzorg verlenen.

De verklaring is te downloaden via www.mantelzorg.nl/avondklok. Je vindt hier ook duidelijke instructies.

Je mag de verklaring op je mobiel downloaden, ondertekenen is dan niet nodig. Printen mag ook, dan moet je er wel een handtekening op zetten.

Hulp nodig? Misschien kunnen buren of bekenden helpen. Zo niet, bel dan naar Mantelfoon 0800 - 777 33 33, wij nemen graag de tijd voor je.

Verleng je mantelzorgverklaring & Rotterdampas

Jouw inzet als mantelzorger wordt door de gemeente Rotterdam erg gewaardeerd. Daarom kreeg je afgelopen jaar van de gemeente de mantelzorgwaardering, bestaande uit een gratis Rotterdampas met OV-tegoed.

Ben je mantelzorger en wil je deze waardering in 2021 ook (weer) ontvangen? Volg dan onderstaande stappen.
 1. Vraag je mantelzorgverklaring aan via www.rotterdam.nl/loket/mantelzorgverklaring.
 2. Na het aanvragen ontvang je een bevestiging met vouchercode. Hiermee kun je vanaf 1 februari 2021 je Rotterdampas aanvragen of verlengen via www.rotterdampas.nl/bestellen.
Kom je er niet uit? Bel ons dan via 0800 777 33 33, wij helpen je graag verder.

Hoe houd je goede voornemens vol?

Iedereen kent het wel; een tijd lukt het om je goede voornemens vol te houden, maar vervolgens val je terug in je oude patroon. Met deze tips is dat verleden tijd!
 1. Stel realistische doelen, knip grote doelen op in kleinere subdoelen.
 2. Probeer je doelen te integreren in je dagelijkse leven, zodat het geen extra tijd of moeite kost.
  Hierbij een voorbeeld van onze mantelzorgcoach Anniek: “Na de geboorte van mijn (destijds) zorgintensieve zoon kwam ik weinig buiten en bewoog ik weinig. Het hielp mij om dagelijks de deur uit te moeten om boodschappen voor het avondeten te doen. Die werden dus niet meer aangeschaft tijdens de grote boodschappen. Zo moest ik wel dagelijks naar buiten en was ik in beweging.”
 3. Formuleer je doelen positief: richt je op wat je wél wil en niet op wat je niet wil.
  Dus niet: "Tijdens het thuiswerken loop ik niet de hele dag in mijn joggingbroek."
  Maar wel: "Tijdens het thuiswerken trek ik elke dag kleren aan die ik ook naar mijn werk aan zou doen."
 4. Houd je voortgang bij in een dagboek en richt je daarbij op wat er goed gaat. Zie een uitglijder niet als falen, maar als een leermoment.
 5. Doe het samen. Het helpt als je anderen vertelt over je goede voornemens. Vaak hebben anderen dezelfde goede voornemens als jij. Hoe fijn is het dan als je hier samen aan kan werken?!
 6. Houd vol! Volgens onderzoekers duurt het 21 dagen voordat gedrag een gewoonte is en 6 maanden tot gedrag een deel van je persoonlijkheid is geworden.
Toi toi toi!

Mantelfoon podcast over mantelzorggeldzaken

Als mantelzorger kun je zo gefocust zijn op de zorg voor je naaste, dat er geen ruimte overblijft om je te verdiepen in het woud van wet- en regelgeving. Geen zorgen! In deze podcast bespreken we welke regelingen, voorzieningen en vergoedingen er bestaan voor mantelzorgers.
 
Nieuwsgierig? Luister de podcast hier!
YouTube YouTube
Spotify Spotify
iTunes iTunes

Het allereerste Mantelfoon-webinar

Op donderdag 18 februari 2021 vindt het allereerste Mantelfoon-webinar plaats. Tijdens dit webinar staat het thema overbelasting bij mantelzorgers centraal en delen we de eerste resultaten van Mantelfoon. Het webinar is bedoeld voor professionals, maar mantelzorgers zijn ook welkom.

Het webinar vindt plaats op donderdag 18 februari van 14:00 tot 16:30 uur.

Aanmelden kan via www.mantelfoon.nl/aanmelden.

Mantelzorgers gezocht!

Op dit moment ontwikkelt PROOF-adviseurs in opdracht van het ministerie van VWS een ketenaanpak ter preventie en terugdringing van depressies bij mantelzorgers. De ketenaanpak moet zorgen voor preventie van depressies en snelle effectieve interventies als die optreden. Mantelfoon is gevraagd naar haar visie op een landelijke ketenaanpak. Het ontwikkelen van deze aanpak kan niet zonder mantelzorgers!

Wil jij bijdragen aan het ontwikkelen van een landelijke ketenaanpak ter voorkoming en terugdringen van depressies bij mantelzorgers? En wil je deelnemen aan twee sessies en een gesprek? Stuur dan een mailtje naar lianneke@proofadviseurs.nl

Meer informatie is te vinden in deze flyer.

Volg Mantelfoon op social media


Mantelfoon is actief op social media. We delen nieuws, verhalen van mantelzorgers en andere belangrijke informatie. Op Facebook kun je Merel persoonlijk volgen voor een kijkje achter de schermen. Volg jij ons al?
Facebook Facebook
Volg Merel Volg Merel
Instagram Instagram
Website Website
Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten! Mantelfoon is gratis en 24/7 bereikbaar.

bel: 0800 777 33 33  |  mail: info@mantelfoon.nl  |  online: www.mantelfoon.nl 
Mantelfoon is een initiatief van de gemeente Rotterdam. De uitvoering ligt bij
De ZorgCentrale en wmo radar, beide onderdeel van Incluzio.
Copyright © 2021 Mantelfoon, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp