Copy
Gratis & 24/7 bereikbaar voor praktische
vragen, een luisterend oor en advies

Wij nemen de tijd voor je! Bel 0800 - 777 33 33 

De corona-maatregelen zijn weer aangescherpt en dat betekent dat we ons bevinden in lockdown-light. De horeca is dicht en we mogen minder mensen ontmoeten. We moeten ons constant aanpassen en dat kan er voor zorgen dat je uit balans raakt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je weer in balans komt en dat ook blijft? Je leest het in deze nieuwsbrief van Mantelfoon.

Balans en mantelzorg

Eén van de grootste uitdagingen voor mantelzorgers is om naast het zorgen voor en het zorgen maken om de ander, ook voldoende voor zichzelf te zorgen. Want hoewel mantelzorgen voldoening en daarmee ook energie kan geven, is het vaak ook inspannend. Voor je het weet is de balans verstoord tussen wat energie kost en energie geeft. En als de optelsom van alles wat je doet voor langere tijd meer energie kost, ligt overbelasting op de loer en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je balans bewaren of herstellen is belangrijk, maar hoe doe je dat?
 
In deze nieuwsbrief gaan we hier verder op in en vertellen we welke eerste stap gemaakt kan worden naar het (her)vinden van een goede balans.
De eerste stap
Wanneer je wilt weten hoe het met je eigen balans gesteld is, dan kun je beginnen met inventariseren wat je feitelijk allemaal doet. Als je dat doet, geeft dat inzicht in de hoeveelheid taken die je hebt, waar de knelpunten zitten en of de verhouding tussen wat energie geeft en vraagt in balans is. Onze mantelzorgcoaches kunnen je ondersteunen om op zoek te gaan naar balans. Interesse? Mail naar info@mantelfoon.nl of neem alvast een kijkje in de tips:
Tips eerste stap naar balans

Sandro Toma over balans

Sandro Toma is mantelzorgcoach bij Mantelfoon en heeft ervaring met het helpen tegengaan van overbelasting bij mantelzorgers.

"Ik weet dat het niet eenvoudig is om verandering te brengen in een situatie waarin een mantelzorger zit, maar ik weet ook dat het noodzakelijk is actie te ondernemen als het de mantelzorger boven het hoofd dreigt te groeien en de balans tussen de dingen die energie vragen en energie geven verstoord wordt.
In mijn voorgaande baan gaf ik regelmatig workshops om mantelzorgers te helpen niet overbelast te raken en overbelasting te verminderen.
Het viel daarbij op dat de deelnemers vaak pas heel laat tot het besef kwamen dat zij naast de zorg voor de ander, ook goed voor zichzelf moesten zorgen. Het is natuurlijk niet vreemd dat de focus vooral op de ander ligt, want die heeft zorg nodig. Daarnaast kan de zorg die je moet verlenen in het geval iemand plotseling ernstig ziek wordt vanuit het niets in alle hevigheid nodig zijn, maar het kan ook een geleidelijk proces zijn waarin de taken zich steeds meer opstapelen. Niet raar dus dat je jezelf dan vergeet, maar op den duur kan dat je wel opbreken.
Ik pleit ervoor dat mantelzorgers al in een vroeg stadium ruimte nemen en krijgen voor zichzelf, zodat zij ook zelf niet vergeten te leven, maar vooral voldoende mogelijkheden hebben om zich op te laden met dingen die hen energie geven. Over hoe zij dat voor elkaar kunnen krijgen, kan ik uiteraard advies geven. Mantelfoon kan dus ook gebeld worden met vragen over hoe je als mantelzorger in balans kunt blijven."

Podcast over balans

Als mantelzorger houd je vaak veel ballen in de lucht. Je bent een magneet voor regeltaken. Je wordt heen en weer geslingerd door emoties van jezelf of de ander. De zorgen neem je misschien zelfs mee bij het slapen gaan. Dit alles doe je naast je eigen bezigheden. Als daar nog tijd voor is.
Binnenkort wordt aflevering 5 gelanceerd. In deze aflevering van de Mantelfoon-podcast gaan Ingrid de Geus (van de Roodkapjes), Susan van Schaick (werkende mantelzorger) en Sandro Toma (mantelzorgcoach bij Mantelfoon en wmo radar) met elkaar in gesprek over balans tussen wat energie kost en energie oplevert voor mantelzorgers.

Luister de Mantelfoon-podcast (binnenkort) hier:

Spotify Spotify
YouTube YouTube
iTunes iTunes
Tips voor balans
In balans blijven is net als koorddansen; best lastig. Maar door te oefenen kun je er steeds beter in worden. Als steuntje in de rug geven we je een aantal praktische tips: 
  1. Doe elke dag minstens 1 ding voor jezelf. 
  2. Schrijf elke dag voordat je gaat slapen 3 dingen op waar je die dag dankbaar voor was. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit helpt om je positiever te voelen. 
  3. Stel jezelf de vraag: MOÉT IK DIT NU DOEN? Je kunt de vraag op 5 manieren lezen, waarbij de klemtoon op verschillende woorden kan liggen. Zoals: moét of mag het? Moet ik het doen of kan iemand anders het doen? Moet nu of kan het op een ander moment?  
  4. Ga naar buiten. Even een frisse neus elke dag en wat beweging, doet een mens goed.
  5. Probeer eens aandachtsoefeningen uit. Doe bijvoorbeeld deze 3 minuten ademruimte-oefening. Een fysiotherapeut begeleidt de oefening en helpt je even adempauze te nemen. Klik op onderstaande knop voor de video:
Video ademruimte

De Roodkapjes

De eerste mantelzorger, was dat Roodkapje?

Zorgen voor naasten is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Zij doen dit uit liefde voor elkaar. Om goed voor een ander te kunnen zorgen is het nodig om ook goed voor jezelf te zorgen. Dat is niet altijd eenvoudig. Is er weinig of geen tijd voor jezelf dan raak je mogelijk uit balans. De Roodkapjes bedachten daarvoor de ‘Dag zonder Zorgen’.
Een dag om op te laden en er weer “fris” tegenaan te kunnen gaan. Hiervoor maken zij gebruik van de natuur en zetten zij creativiteit in om ervaringen vorm te geven.

Kijk voor meer informatie over de Roodkapjes op hun website http://deroodkapjes.nl.

 

Oproep! Mantelzorgers gezocht voor podcast

Elke maand neemt Mantelfoon een podcast op. Het thema voor de podcast van januari is terugblikken op 2020 en vooruitblikken op 2021. Voor deze podcast zoeken wij 3 mantelzorgers die willen vertellen over hun mantelzorg ervaringen van afgelopen jaar en hoe zij de toekomst voor zich zien. De opnames staan gepland op maandagochtend 7 december.

Geïnteresseerd of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar info@mantelfoon.nl.
Mantelzorgen is soms net koorddansen. Balanceren tussen wat je kunt (belastbaarheid) en wat je wilt/moet (belasting). Evenwicht vinden tussen belasting en belastbaarheid kan soms knap lastig zijn. Wist je dat een ergotherapeut hierbij kan helpen? Ergotherapie zit standaard in het basispakket van de zorgverzekering. Hulp nodig om een ergotherapeut te vinden?

Bel: 0800 777 33 33  of mail: info@mantelfoon.nl

Dag van de Mantelzorg - 10 november

10 november is elk jaar de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag zetten we mantelzorgers in het zonnetje.

Rotterdam telt ruim 85.000 mantelzorgers. Hier zijn we trots op! We waarderen het enorm dat zij vrijwel elke dag klaar staan voor hun naaste(n). Als blijk van waardering zijn er ideeën bedacht om mantelzorgers te verrassen en ze te bedanken voor hun inzet. Voorgaande jaren varieerden de activiteiten van gezellige muziekvoorstellingen, tot een lekkere high-tea en diverse workshops. Door corona zijn feestelijke samenkomsten niet mogelijk en zijn er alternatieven bedacht.
De poster voor de Dag van de Mantelzorg is sinds dinsdag 27 oktober overal te zien in het centrum van Rotterdam. Met deze abri-campagne vraagt Mantelfoon aandacht voor de Dag van de Mantelzorg t/m 10 november. Heb jij ze al gespot? 

Benieuwd naar de activiteiten in de stad? Neem een kijkje op www.mantelfoon.nl/dvdmz

Volg Mantelfoon op social media


Met Mantelfoon zijn we actief op social media. We delen hier nieuws, verhalen van mantelzorgers en andere belangrijke informatie. Op Facebook kun je Merel persoonlijk volgen voor een kijkje achter de schermen. Volg jij ons al?
Facebook Facebook
Volg Merel Volg Merel
Instagram Instagram
Website Website
Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten! Mantelfoon is gratis en 24/7 bereikbaar.

bel: 0800 777 33 33  |  mail: info@mantelfoon.nl  |  online: www.mantelfoon.nl 
Mantelfoon is een initiatief van de gemeente Rotterdam. De uitvoering ligt bij
De ZorgCentrale en wmo radar, beide onderdeel van Incluzio.
Copyright © 2020 Mantelfoon, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp