Copy
Gratis & 24/7 bereikbaar voor praktische
vragen, een luisterend oor en advies

Wij nemen de tijd voor je! Bel 0800 - 777 33 33 

Dinsdag 10 november was het de Dag van de Mantelzorg. Ondanks de corona-maatregelen hadden veel van onze partners toch een manier bedacht om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. En dat is goed gelukt, partners bedankt! In deze nieuwsbrief blikken we terug op deze dag en lees je wat de partners hadden bedacht.

Vlogs met mantelzorgcoaches

Mantelzorgcoaches Anniek en Sabine zijn de afgelopen weken alle Rotterdamse gebieden langs gereden om de spullen voor de Dag van de Mantelzorg langs te brengen en om te horen wat de welzijnspartners gingen organiseren voor de mantelzorgers in hun gebied. Samen met sommige welzijnspartners hebben zij leuke vlogs opgenomen.  
“Het waren mooie weken waarin we iedereen hard hebben zien werken om er voor de mantelzorgers een mooie dag van te maken. En nooit hadden wij, als mantelzorgcoaches, gedacht te leren vloggen. Maar wat was het leuk om korte filmpjes te maken bij de verschillende welzijnspartners! De wisselende corona-maatregelen maakten dat de partners flexibel en creatief moesten zijn in het organiseren van hun activiteiten voor de Dag van de Mantelzorg. En wat een energie lieten zij hierbij zien! Stuk voor stuk vonden zij het belangrijk om de mantelzorgers toch in het zonnetje te kunnen zetten. Petje af voor wat zij met elkaar hebben weten neer te zetten.”

Benieuwd naar de vlogs? Bekijk ze hier allemaal!

Partners bedankt!

Veel partners hadden een veilige manier bedacht om mantelzorgers tóch in het zonnetje te zetten, daar willen wij hen voor bedanken.

Bekijk hier het filmpje van Open Rotterdam waar Yvonne en Ger door de collega's van Buurtwerk Prins Alexander in het zonnetje worden gezet.

Lees hier een AD-artikel over mantelzorgers in Feijenoord. De liefde van mantelzorgers gaat diep: "Het verpleeghuis? Dat nooit!".

Mantelzorgwaardering 

De Gemeente Rotterdam wil Rotterdamse mantelzorgers graag bedanken voor hun inzet. Als mantelzorger kun je daarom de mantelzorgwaardering aanvragen. Deze bestaat onder andere uit de Rotterdampas en €25,- OV-tegoed. Met de Rotterdampas kun je meer dan 750 leuke dingen doen, gratis of met korting. Kijk voor alle acties op https://www.rotterdampas.nl/acties/alle-acties

Voor de aanvraag van de pas heb je een mantelzorgverklaring nodig. Heb je al een gratis pas, dan kan je deze verlengen. Je kunt het OV-tegoed bij één van de RET-servicepunten op uw OV-chip laden. Bekijk op onze website welke stappen je verder moet ondernemen.

Hulp nodig bij het aanvragen? Bel of mail naar Mantelfoon of ga langs bij één van de VraagWijzers.

Mooi gedicht

Overstappen van zorgverzekeraar?

Tot 31 december 2020 kun je overstappen van zorgverzekeraar. Het is een klus, maar het loont vaak de moeite om even te controleren of je zorgverzekering nog bij je past. Het is belangrijk om na te gaan welke zorg belangrijk voor jou is (en jouw naaste)? En of de zorgverzekeraar de meeste kosten voor deze zorg vergoedt, maar let op! De vergoedingen kunnen elk jaar worden aangepast, dus ook bij jouw huidige verzekering.

Speciaal voor mantelzorgers zijn er zorgverzekeraars die speciale mantelzorgondersteuning aanbieden (vaak via de aanvullende verzekering):
  • Respijtzorg (vervangende mantelzorg), zodat zorgtaken van de mantelzorger voor een dag(deel) of langere periode worden overgenomen. 
  • Mantelzorgmakelaar ondersteunt de mantelzorger bij o.a. regeltaken. De mantelzorgmakelaar dient aangesloten te zijn bij de beroepsvereniging www.bmzm.nl.
  • Cursussen zoals mindfulness, of omgaan met dementie.
MantelzorgNL heeft de meest voorkomende vragen over de zorgverzekering in relatie tot mantelzorg op een rij gezet: veel gestelde vragen zorgverzekering.

Op www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mantelzorg vind je de vergoedingen voor mantelzorgondersteuning in 2021 per zorgverzekeraar. Let wel, hier staan de voorwaarden niet bij vermeld, bijvoorbeeld of je vrij een zorgaanbieder kan kiezen, of alleen gecontracteerde zorgaanbieders.

Op bijvoorbeeld www.independer.nl/zorgverzekering kun je zorgverzekeraars vergelijken op basis van jouw persoonlijke situatie.

Sinds haar negentiende mantelzorger


Nina Struik (41) is al sinds ze negentien is mantelzorger voor haar moeder, die op haar 52ste een hersenbloeding kreeg. 

"Ik wilde gewoon dat het goed ging met mijn moeder. Ik voelde mij verantwoordelijk voor haar. Het is een vrouw die middenin de wereld stond met een sociaal leven en haar werk, die toen opeens werd teruggeworpen op zichzelf."

Lees het hele artikel hier.

Rotterdam telt 85.000 mantelzorgers

Deze mantelzorgers dragen dagelijks zorgen met zich mee. Naast werk, studie en sociale activiteiten blijft het zorgen voor een naaste doorgaan. Daarom staat Mantelfoon 24 uur per dag, 365 dagen per jaar klaar voor mantelzorgers. We bieden hen een luisterend oor, advies en ondersteuning. Om zoveel mogelijk mantelzorgers in de stad te bereiken met deze boodschap, lanceerden we deze video. Geen mantelzorger staat er alleen voor! 

Help jij mee om Mantelfoon bekend te maken bij alle Rotterdamse mantelzorgers?
Deel deze video!

Volg Mantelfoon op social media


Met Mantelfoon zijn we actief op social media. We delen hier nieuws, verhalen van mantelzorgers en andere belangrijke informatie. Op Facebook kun je Merel persoonlijk volgen voor een kijkje achter de schermen. Volg jij ons al?
Facebook Facebook
Volg Merel Volg Merel
Instagram Instagram
Website Website
Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten! Mantelfoon is gratis en 24/7 bereikbaar.

bel: 0800 777 33 33  |  mail: info@mantelfoon.nl  |  online: www.mantelfoon.nl 
Mantelfoon is een initiatief van de gemeente Rotterdam. De uitvoering ligt bij
De ZorgCentrale en wmo radar, beide onderdeel van Incluzio.
Copyright © 2020 Mantelfoon, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp