Copy
Gratis & 24/7 bereikbaar voor praktische
vragen, een luisterend oor en advies

Wij nemen de tijd voor je! Bel 0800 - 777 33 33 

De zomer is begonnen! Het is de tijd om te ontspannen of er tussenuit te gaan; even tijd voor jezelf en met elkaar. Als mantelzorger wil je soms ook wel eens vrijaf nemen van je zorgtaken, maar hoe regel je dat? Om hier een antwoord op te geven staat juist deze nieuwsbrief in het teken van respijtzorg.

Respijtzorg wat is dat? 
Respijtzorg is zorg die tijdelijk door anderen wordt overgenomen. Respijtzorg wordt ook wel vervangende (mantel)zorg genoemd. Het is bedoeld om mantelzorgers de mogelijkheid te geven om te kunnen ontspannen, bijvoorbeeld even een middagje winkelen, naar de kapper gaan of op vakantie. Respijtzorg helpt om overbelasting te voorkomen. Want door ontspanning neemt de stress af en kun je jezelf even opladen. 

Podcast over respijtzorg - deel 1 van 2

Mantelfoon was te gast bij Logeerhuis de Buren op Katendrecht voor de opname van twee podcasts over respijtzorg. In deel 1 spreekt Peter Robbemond met Johan Bos (mantelzorger en predikant), Rianne Kasse (gemeente Rotterdam) en Cor de Graag (mantelzorger en accountmanager van Mantelaar). Samen gaan ze in op vragen als 'Wat is respijtzorg precies?' 'Waarom is het belangrijk?' 'En waarvoor kun je bij Logeerhuis de Buren en Mantelaar terecht en hoe regel je dat?' In de volgende nieuwsbrief komt deel 2 over respijtzorg aan de orde.

Luister de Mantelfoon Podcasts:

Spotify Podcast Spotify Podcast
Luister op YouTube Luister op YouTube
iTunes Podcast iTunes Podcast
Wat passende vervangende vervangende zorg is, verschilt van persoon tot persoon; het is maatwerk. Wil je weten welke vorm van respijtzorg bij jou of voor anderen geschikt zou zijn? Bel Mantelfoon, we staan je bij met advies, raad en daad. 

Bel: 0800 777 33 33  of mail: info@mantelfoon.nl

Mantelaar: medische studenten ontzorgen met hulp aan huis

Mantelaar is een van de organisaties die respijtzorg biedt bij mensen aan huis en daarmee de mantelzorger en zorgontvanger maximaal ontlast. De medewerkers (medische studenten) helpen o.a. bij: wassen en aankleden, toiletbezoek, eten en drinken, kleine huishoudelijke taken, koken, boodschappen en begeleiden degene die verzorgd wordt bij een doktersbezoek of een dagje uit. 

Mantelaar kan op eigen kosten worden ingezet, via PGB WMO of via de zorgverzekeraar. Het VGZ Rotterdampakket is een van de zorgverzekeringen die een ruim aantal uren beschikbaar stelt voor vervangende zorg via Mantelaar. De flamboyante Cor de Graag (hierboven op de foto) is accountmanager in regio Rotterdam. Bij hem kun je terecht met vragen of kijk voor meer informatie op www.mantelaar.nl.
 
Logeerhuis De Buren 
Een andere vorm van respijtzorg is logeeropvang. Wie door een mantelzorger verzorgd wordt, kan tijdelijk bij Logeerhuis De Buren terecht op Katendrecht. Op die manier kan de mantelzorger in zijn/haar eigen omgeving even op adem komen in, op vakantie gaan of de zorg even aan een ander overlaten als hij/zij zelf een operatie moet ondergaan. Het overlaten van de zorg kan bij het logeerhuis met een gerust hart, want de logés worden door de vrijwilligers in de watten gelegd.

Er is geen indicatie nodig. De eigen bijdrage is laag of wordt zelfs vergoed door de verzekeraar en/of gemeente Rotterdam. Coördinatoren Paula & Martin staan voor je klaar om het verblijf eenvoudig te regelen. Nieuwsgierig geworden? Bekijk onderstaand filmpje om een indruk te krijgen van Logeerhuis de Buren of kijk op www.logeerhuisdeburen.nl.

Rijnmond radio te gast bij Mantelfoon

Erik Lemmers, presentator van radioprogramma Dwars door Rijnmond, was bij Mantelfoon te gast in Huis van de Wijk de Kip. Mantelfoon projectleider Merel van der Sar, studerende mantelzorger Laurine Philippe en mantelzorgcoach Sandro Toma vertellen over Mantelfoon en over hun ervaringen met mantelzorg. 

Benieuwd naar deze inspirerende verhalen? Luister de fragmenten hier terug.

Kennismaken met Sabine Schilt

Wie zit er eigenlijk achter Mantelfoon? In elke nieuwsbrief lichten we een van de medewerkers uit. Deze week in de spotlight: Sabine Schilt, mantelzorgcoach bij Mantelfoon. Voorafgaand aan mijn baan als mantelzorgcoach heb ik 15 jaar in de GGZ gewerkt en een korte periode als senior Wmo adviseur bij de gemeente Rotterdam. Hierdoor heb ik flink wat inhoudelijke en praktische kennis en ervaring opgedaan.
Iemand verder op weg kunnen helpen bij zijn vraag, op welke manier dan ook, vind ik enorm waardevol. Ik maak graag het verschil. Geen vraag is ons te gek bij Mantelfoon. Aan de slag gaan met een vraag doe ik met aandacht voor het verhaal van de mens, met oog voor verbinding en in contact met de mogelijkheden in de verschillende Rotterdamse wijken. Netwerken is dan ook onmisbaar voor Mantelfoon en mijn werk als mantelzorgcoach. Samen kunnen we tenslotte meer dan alleen.  

Volg Mantelfoon op social media


Met Mantelfoon zijn we actief op social media. We delen hier nieuws, verhalen van mantelzorgers en andere belangrijke informatie. Op Facebook kun je Merel persoonlijk volgen voor een kijkje achter de schermen. Volg jij ons al?
Facebook Facebook
Volg Merel Volg Merel
Instagram Instagram
Website Website
Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten! Mantelfoon is gratis en 24/7 bereikbaar.

bel: 0800 777 33 33  |  mail: info@mantelfoon.nl  |  online: www.mantelfoon.nl 
Mantelfoon is een initiatief van de gemeente Rotterdam. De uitvoering ligt bij
De ZorgCentrale en wmo radar, beide onderdeel van Incluzio.
Copyright © 2020 Mantelfoon, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp