Copy
Gratis & 24/7 bereikbaar voor praktische
vragen, een luisterend oor en advies

Wij nemen de tijd voor je! Bel 0800 - 777 33 33 

De komende maanden gaan wij het hebben over het thema dementie en mantelzorg. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders krijgt het. Maar wat is dementie precies? Misschien maak je je zorgen over je eigen geheugen of dat van iemand anders. Doe dan de geheugentest. Of luister onze nieuwe podcast aflevering over dementie en mantelzorg. Lees snel verder!Dementie wat is dat precies? 

"Dementie is achteruitgang in het hogere denkwerk. Het gaat niet alleen om vergeetachtigheid maar ook onhandigheid. Niet meer weten hoe je dingen moet doen, maar ook taalproblemen, oriëntatieproblemen en overzichtsproblemen kunnen voorkomen." Vertelt geriatrisch arts Marleen Harkes-Blokhuizen in de nieuwste Mantlefoon podcast. 

Dementie veroorzaakt schade aan de hersenen. Hierdoor kan je naaste simpele dagelijkse taken minder goed of niet meer uitvoeren. In het begin zal je naaste bijvoorbeeld moeite hebben met het juist innemen van medicijnen, of het betalen van rekeningen. Later zullen ook taken als koken en aankleden steeds meer moeite gaan kosten.  

Op de signalenkaart Rotterdam kun je zien aan welke signalen je dementie kunt herkennen. Als er meerdere signalen vaak voorkomen, dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Bekijk de signalenkaart Rotterdam.  

Doe de geheugentest

Maak je je zorgen over je eigen geheugen of dat van iemand anders? Alzheimer Nederland heeft een geheugentest gemaakt. Met de geheugentest krijg je in een paar minuten inzicht in de mate van vergeetachtigheid. Je kunt de test zelf maken of voor een ander.
Doe de geheugentest!

Mantelfoon-podcast over dementie

De gasten in deze podcast-aflevering zijn Anneke Smit (mantelzorger voor haar partner met dementie), Zeki Celikkaya (wijkteammedewerker ouderen) en Marleen Harkes-Blokhuizen (geriatrisch arts in het Maasstadziekenhuis). In deze aflevering hoor je wat dementie is, hoe je dementie kan herkennen, wat je kan doen en waar je terecht kan als je vermoedt dat er bij je naaste sprake is van (beginnende) dementie en welke impact het kan hebben op de mantelzorger die zorgt voor een naaste met dementie. Ook is er specifiek aandacht voor dementie bij mensen met een migratieachtergrond en hun mantelzorgers.
 
Nieuwsgierig? Luister de podcast hier!
YouTube YouTube
Spotify Spotify
iTunes iTunes

Babbeltrucs

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: ouderen die slachtoffer worden van oplichting door babbeltrucs. Is degene voor wie jij zorgt ouder en kwetsbaar? Bespreek dan met elkaar de tips om misbruik te helpen voorkomen.

Een tip is om de deur alleen open te doen voor mensen die je kent. En wil je iets pakken, bijvoorbeeld je telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe de deur dicht.

Bekijk de overige tips in deze flyer met tips om babbeltrucs tegen te gaan.

Online workshop | Balans in werken en privé

In deze één uur durende gratis online workshop leer je hoe je een goede balans kunt aanbrengen tussen alle dingen in je leven die belangrijk zijn. Kijk voor meer informatie over de workshop in deze flyer.

Tips voor Belastingaangifte

Sinds 1 maart kun je belastingaangifte doen over 2020. Wie veel zorgkosten heeft, kan deze mogelijk aftrekken van de belasting. Lees hier meer over op de website van MantelzorgNL.

Volg Mantelfoon op social media

Mantelfoon is actief op social media. We delen nieuws, verhalen van mantelzorgers en andere belangrijke informatie. Op Facebook kun je Merel persoonlijk volgen voor een kijkje achter de schermen. Volg jij ons al?
Facebook Facebook
Volg Merel Volg Merel
Instagram Instagram
Website Website
Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten! Mantelfoon is gratis en 24/7 bereikbaar.

bel: 0800 777 33 33  |  mail: info@mantelfoon.nl  |  online: www.mantelfoon.nl 
Mantelfoon is een initiatief van de gemeente Rotterdam. De uitvoering ligt bij
De ZorgCentrale en wmo radar, beide onderdeel van Incluzio.
Copyright © 2021 Mantelfoon, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp