Copy

Nieuwsbrief Nummer 8 - 1 juli 2016

Bekijk deze email in je browser

Beste bierliefhebber,

Dit is de achtste nieuwsbrief van Brouwerij Hommeles uit Houten, bestemd voor onze klanten, vrienden en belangstellenden. Stelt u het niet op prijs om deze nieuwsbrief te ontvangen, dan kunt u zich makkelijk uitschrijven via de link onderin deze nieuwsbrief.
Met deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen en verkrijgbaarheid van de Hommeles-bieren en de activiteiten van het Houtens Brouw Collectief.
Voor achtergrondinformatie over onze brouwerij, onze bieren en verkoopadressen verwijzen wij graag naar onze uitgebreide website: www.brouwerijhommeles.nl.
 
Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers

In deze Nieuwsbrief:
 • 6e PINT Utrechtse Bierbrouwers Festival: geweldige sfeer!
 • 1e prijs Maple Coffee Porter Dutch Beer Challenge
 • Hoptuin
 • Biergids
 • Biernieuws 1: nieuwe samenwerkingbieren
 • Biernieuws 2: nieuw Hommeles bier en collab met Ramses
 • Biernieuws 3: herfstbieren weer in aantocht
 • Of je worst lust!
 • Hommeles is art!
 • Onze bieren
 • On the road

6e PINT Utrechtse Bierbrouwers Festival: geweldige sfeer!

Het PINT Utrechtse Bierbrouwers Festival, dat wij voor de 6e keer organiseerden, was wederom een succes. Vooraf waren we daar allerminst zeker van. Immers, omdat het knusse terrein bij molen De Ster te klein was geworden, waren we naar De Fabrique verhuisd: een geweldige plek, maar gelegen aan de rand van de stad. En een aanzienlijk duurdere locatie. Hoe zou dat uitpakken? Voeg daarbij de slechte weersverwachtingen en 'werkzaamheden aan het spoor' rond Utrecht, en we begonnen ons toch wel een beetje zorgen te maken. Uiteindelijk waren er toch zo'n 1500 mensen op de been en konden we uit de rode cijfers blijven. Met 27 Utrechtse brouwers braken we andermaal het record en de sfeer was zonder meer geweldig! Volgend jaar weer in de Fabrique, ongetwijfeld zullen dan nog meer liefhebbers ons weten te vinden! De datum is al geprikt, dus meld je alvast aan op Facebook: zaterdag 27 mei 2017.
 

Genieten van Utrechts speciaalbier op een heerlijk terras

1e prijs Maple Coffee Porter Dutch Beer Challenge

Vorige maand vond tijdens de vijfde Week van het Nederlandse Bier ook de prijsuitreiking plaats van de Dutch Beer Challenge 2016. De Maple Coffee Porter, een gezamenlijk brouwsel van Hommeles en Bierbrouwerij De Eem (Amersfoort) - voor het eerst gebrouwen op het erf van Molen De Ster -  sleepte hier een gouden medaille binnen! Eerder dit jaar was er al een bronzen medaille voor dit bier in Barcelona.
 

Luc de Raedemaeker, Jan Ausems, Marco Philipsen, Jos Eberon en Fedor Vogel

Hoptuin


De hoptuin op 5 juni 2016

Op onze hoptuin in Odijk schieten de ranken de hoogte in! Mede dankzij het 'groeizame' weer. Hoop werk om dat allemaal in goede banen te geleiden, maar dan heb je ook wat. De hopbellen zullen zich vooral in augustus ontwikkelen. De hoppluk is voorlopig gepland op zondag 4 september, maar de natuur is grillig. Houd onze Facebook-pagina in de gaten!

Biergids

Het Houtens Brouw Collectief is momenteel druk bezig met een biergids voor Utrecht! Het wordt een eye-opener voor iedereen die nog niet heel erg thuis is in de huidige bierwereld, en een state-of-the-art-overzicht voor iedereen die er al wat meer van weet. Kortom, een standaardwerkje, met alle Utrechtse brouwerijen, de belangrijkste biercafés, Utrechtse bierhistorie en bierwandelingen door Utrecht en Amersfoort! En veel beeld! Leuk om te hebben en geweldig cadeautje! PINT Regio Midden werkt ook mee en de gids verschijnt in oktober! De winkelprijs zal €15,95 bedragen. 
Omdat wij er van overtuigd zijn dat we er hier 2000 van kunnen verkopen, doen wij niet aan crowdfunding of zo, maar vragen wij iedereen die sympathiek staat tegenover dit initiatief één (of meer) gids(en) te kopen of te bestellen. Dat kan vanaf nu via info@houtensbrouwcollectief.nl. Alvast bedankt!
 

Biernieuws 1: nieuwe  samenwerkingsbieren

Op het Utrechtse Bierbrouwers Festival werd de eerste Hooimeid uitgeschonken: een lekker voorjaarsbier van 6% dat wij in samenwerking met Mitra Rialto Slijterijen en de Sallandse Landbier Brouwerij hebben gebrouwen. Mitra Rialto is een keten van tien Utrechtse slijterijen, gespecialiseerd in bier. Alleen in deze winkels te krijgen, zo lang de voorraad strekt!
 

De Hooimeid is gebrouwen i.s.m. Mitra Rialto Slijterijen

Met studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) hebben wij het honingbier Buzzed gebrouwen met honing van HNBY uit Wijk bij Duurstede. De opbrengst van dit bier gaat geheel naar de bescherming van bijenrassen. Het bier wordt 20 en 21 augustus gepresenteerd tijdens het Food-Y-Fort event op Fort bij Rhijnauwen. Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Amped.
 

De brouwers van Buzzed: Eline Holtes, Jantine van den Berg en Jos Eberson
 

Biernieuws 2: nieuw Hommeles bier en collab met Ramses

Het succes van de Maple Coffee Porter, de "collab" met Bierbrouwerij De Eem, vraagt natuurlijk om een vervolg. Omdat De Eem zijn collabs wil afbouwen, hebben we een nieuw recept gemaakt met een heel andere manier om de koffie toe te voegen. Bijzonder is dat we Burundi koffie gebruiken, een Fair Trade koffie, waarvan een deel van de verkoopprijs ten goede komt aan kleine koffieboeren in Burundi. De naam is: Troast, een Burundi Koffie Porter. De Maple Syrup komt niet meer in de naam voor, maar is in het recept gehandhaafd.
 

Etiket van de Troast

Eind juni hebben we met Ramses Bier een collaboration brew gebrouwen, waarbij we onze Molotov en de stout van Ramses zo'n beetje hebben gecombineerd en vervolgens op barrels (Burnside, Caol Ila en Edradour) hebben afgevuld. Duurt nog wel even voordat dit bier vrijkomt, maar we zijn natuurlijk erg benieuwd. Als naam voor dit bier werd tijdens het brouwen de Houtworm geopperd. Dat zal 'm wel gaan worden. Ramses noemt al zijn bieren naar dieren en dat wordt hier mooi gecombineerd met Houten en de houten barrels.
 

Jan Ausems en Ramses Snoeij

Biernieuws 3: herfstbieren weer in aantocht

Inmiddels zijn we al druk met onze herfstbieren bezig. In Raalte is de eerste Bokkepruik al gebrouwen. Dit tweevoudig bekroonde bier - verrijkt met een pietsie rookmout en honing - zullen we in iets grotere oplage op de markt brengen, maar het aanbod blijft beperkt. Op tijd er bij wezen dus!
Dat geldt nog meer voor onze Papoen: zoals ieder jaar gebrouwen in samenwerking met Epe Bier Collectief, met pompoenen van onze eigen tuinen. Pompoenbier is nog niet zo gangbaar in Nederland, maar wij voorspellen een hype! Eenmalig brouwsel: ook op tijd bij wezen dus!
En dan natuurlijk ook onze Rat Ale Green Hops: gebrouwen met vers geplukte - dus niet gedroogde - hop uit onze eigen hoptuin! De kruidigheid van de verse hopbellen is niet te missen. Collab met Bierbrouwerij De Eem. Ook hier: eenmalig brouwsel, dus snel erbij zijn.  
 

Etiket van de Bokkepruik

Of je worst lust!

In samenwerking met de ambachtelijke Slagerij Ferry Lempers uit Linschoten zijn er droge worsten gemaakt met varkensvlees van het Blokhovens Linievarken. Er zijn twee verschillende worsten gemaakt, namelijk met toevoeging van onze Ondeugd en onze Molotov.
 

Droge worst met Ondeugd en Molotov

Hommeles is art!

Ferdinand Harts van Harts Productions heeft voor ons meerdere artistieke Hommeles-uitingen gerealiseerd, Jullie treffen ze aan op onze festivalbar maar een Bowl Belly hangt bijvoorbeeld ook bij Kloek aan de wand. More to come!
 

Jan Ausems en Ferdinand Harts proosten op een goede samenwerking

Onze bieren

Onze bieren worden op kleine schaal, ambachtelijk gebrouwen. Daarbij houden wij ook rekening met het seizoen. Daarom zijn niet al onze bieren het hele jaar door leverbaar.
Onze bieren zijn te bestellen via:
Bierboom Bierdistributie
van Essen Bierservice
Melgers Wijn en Dranken
Multibier Asten
Drankenhandel Nectar

Daarnaast is ons bier te koop bij de betere slijter en horeca-gelegenheid. Een overzicht van de locaties is te vinden op onze website.

Op dit ogenblik kunnen wij de volgende bieren aanbieden:
 • Gluiperd - Fruitige tripel, 8% (op fust en op fles voorradig)
 • Dorstvlegel - Saison (award-winning!), 6% (op fles voorradig)
 • Hopdonder - IPA, 6% (op fust en op fles voorradig)
 • Molotov - Imperial Russian Stout, 9% (op fust en op fles voorradig)
 • Goede Raat - Honingbier (niet zoet), 7,5% (op fust en op fles voorradig)
 • Ondeugd - Mild peated rookbier (award-winning!), 6% (op fust en op fles voorradig)
In het najaar zijn weer de Bokkepruik, Papoen en Rat Ale Green Hops verkrijgbaar.

Overige producten:
 • Hommeles-glazen
 • Hommeles-kadobox ("kadoosje")
 • Hommeles-viltjes
 • Hommeles-zeep
 • Hommeles-craftbeershirt "Sodemieter hop!"

On the road

Brouwerij Hommeles is de komende tijd aanwezig bij, of doet mee aan, de volgende activiteiten:

Jos Eberson, Kees Volkers en Jan Ausems (v.l.n.r.)
      
Copyright © 2016 Brouwerij Hommeles, All rights reserved.