Copy
Bekijk deze e-mail in je browser

Meezingcafé, KultuurCentrale & Koningsdag

VRIJDAG Advies is de verbindende schakel tussen amateurs, professionals en instellingen die het maken, beleven en delen van kunst en cultuur stimuleren. Ook in deze tijd zijn we er voor iedereen die muziek, theater, dans, literatuur of beeldende kunst (mogelijk) maakt in de provincie Groningen. In deze tweewekelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van al het culturele nieuws in de provincie.

In deze nieuwsbrief:

  • Het VRIJDAG Online Meezingcafé beleefde vorige week vrijdag zijn debuut. Ook jij kan de volgende keer meezingen. Lees hoe je kunt mee doen.
  • We hebben onlangs onze (tijdelijke) KultuurCentrale gelanceerd. Ook jij kunt activiteiten en nieuws insturen. Lees meer.
  • Volgende week maandag is het Koningsdag. Verschillende organisaties doen een oproep voor dansers en muzikanten. Bekijk de oproepen.

Nieuws

Koningsdag Groningen doet oproep!
Oproep aan iedereen die van plan was om te zingen, instrument te bespelen of anders op te treden tijdens Koningsdag! Stuur je filmpje in naar de oranjevereniging via muziek@oranjegroningen.nl en zij geven je een podium op hun website en social media kanalen!

Doe mee met #Wilhelmus2020 op Koningsdag
Het Concertgebouworkest roept iedereen op om maandag 27 april om klokslag 10.00 uur samen het Wilhelmus ten gehore te brengen. De musici van het orkest hopen dat zo veel mogelijk mensen meedoen door het volkslied vanaf het balkon, uit het raam of in de tuin mee te zingen of te spelen. Het orkest stelt partijen beschikbaar van het nationale volkslied voor allerlei soorten bezettingen: koperkwartet, trio, orkest, koor en diverse andere instrumenten. Deze zijn te vinden op de website van het Concertgebouworkest. Doe jij mee?

Ontwikkellink biedt online workshops aan
Ben jij vrijwilliger in de gemeente Groningen, bijvoorbeeld bij een muziek- of theatervereniging? Link050 organiseert diverse (gratis) workshops. Heb jij bijvoorbeeld altijd al willen weten hoe je een simpele header, flyer of poster voor jou organisatie of vereniging kan ontwerpen? Doe mee!

Online crowdfundingworkshop
Op 21 april organiseren voordekunst en de Universiteit van Amsterdam een gratis online workshop waarin je leert hoe je een effectieve crowdfundingcampagne ontwerpt op het gebied van kunst, cultuur en entertainment. De online workshop vindt plaats van 16:00-18:00 uur via Zoom. Lees meer.

KultuurCentrale

VRIJDAG Advies werkt momenteel hard aan de KultuurCentrale, hét nieuwe online cultureel platform voor de provincie Groningen. Met de KultuurCentrale willen we alle makers en mogelijkmakers met elkaar verbinden. 

De KultuurCentrale is er nog niet, maar we hebben vanwege de crisis rond het coronavirus alvast een start gemaakt op onze eigen website. Deze (tijdelijke) KultuurCentrale is dus een bescheiden versie van wat het platform uiteindelijk moet worden. Op de tijdelijke webpagina kun je terecht voor leuke activiteiten (Doen) en delen we concerten, voorstellingen en exposities (Beleven) uit de Groninger kunst- en cultuursector. Aan professionals geven we informatie over regelingen en nieuwe verdienmodellen en geven we tips om online les te gaan geven of te repeteren met een koor. 

Jouw activiteit op de KultuurCentrale?
Deze informatie bedenken we natuurlijk niet allemaal zelf! We raadplegen de Kultuuragenda en roepen iedereen in het culturele veld van Groningen, van harmonie-orkest tot museum en van dirigent tot illustrator, op om ons activiteiten toe te sturen zodat we dat aan iedereen kunnen laten zien!

Geef met een korte omschrijving aan wat jouw activiteit is, stuur een link mee naar een website, Facebookpagina o.i.d. en vergeet niet om een goeie (rechtenvrije) foto mee te sturen.

Stuur ons een e-mail met jouw activiteit

KultuurAgenda


De KultuurAgenda is dé culturele agenda van Groningen. Op de website kultuuragenda.nl plaats je en vind je alle culturele activiteiten in de provincie Groningen! Helaas gaan i.v.m. coronamaatregelen de voorstellingen, concerten, exposities voorlopig niet door. Daarom wijzen we je graag op een aantal digitale alternatieven! 

Beleven

Spinbarg: reis toch nog een beetje mee
Spinbarg reisde de afgelopen maanden door de gemeente en is nu online te bekijken. Spinbarg bestaat uit 10 korte verhalen beleeft, vormgegeven en verteld door Groningse kunstenaars, animatoren, filmmakers en componisten. Deze oude volksverhalen en mythes vertellen over de geschiedenis van Groningen en het landschap. Elk filmpje duurt ongeveer 3 minuten en het is de bedoeling de afleveringen op volgorde te kijken.

Pictura organiseert groepsexpositie: ‘VRIJ’
Kunstlievend Genootschap Pictura de galerie aan de St. Walburgstraat 1 in Groningen is open! Van woensdag tot en met zondag is de prachtige expositie VRIJ te bekijken. De groepsexpositie is een selectie van 85 werken gemaakt door 60 kunstenaars. Kom het zelf bekijken, je bent welkom!

Tentoonstelling Groningen, Kunstenaarsparadijs
Museum Wierdenland laat je elke week kennismaken met drie kunstwerken uit de huidige expositie Groningen, Kunstenaarsparadijs. Bekijk de werken.

Jongleur Marco Bonisimo
Jongleur Marco Bonisimo zorgt voor vrolijkheid op verjaardagen met verjaardagsfilmpjes. Ook verzorgt hij optredens buiten bij verzorgingstehuizen of bij iemand voor de deur! Bekijk het aanbod van Marco Bonisimo.

Ook zeker tof om te bekijken:

Houd de KultuurCentrale in de gaten voor meer leuke activiteiten.

VRIJDAG Meezingcafé gaat digitaal!

Maandelijks wordt het Meezingcafé in Groningen georganiseerd. Ingrediënten: live muziek, heerlijke evergreens, duidelijke songteksten en een hoop gezelligheid. Ook het Meezingcafé kan de komende tijd niet meer georganiseerd worden vanwege het coronavirus. Daarom gaat het Meezingcafé digitaal! Het digitale VRIJDAG Meezingcafé is afgelopen vrijdag van start gegaan en wordt wekelijks georganiseerd, op vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur.  Er worden per keer 5 liedjes gezongen met als afsluiter het Coronacafélied. Het café heeft ruimte voor maximaal honderd bezoekers. Doe je mee? Meld je aan! Dat kan op de website bijvrijdag.nl/meezingcafé. Daar vind je ook een filmpje en PDF met instructies zodat je alles hebt wat nodig is om mee te kunnen doen.

Doen

De Puzzelkerk
Duik in het verleden van kerken en maak je eigen Puzzelkerk! Doe dit aan de hand van afbeeldingen uit het kijkboek De kerk als tijdmachine. De werkbladen voor kinderen in de leeftijd van groep 3 t/m 8 zijn gratis te downloaden. Deel je creatie met Stichting Oude Groninger Kerken, de mooiste inzending wint een kijkboek.

Hove Noten
Dorie ten Hove van Hove Noten geeft nu online Muziek op Schoot-les. Op de website is een voorproefje te zien van een les, die je als ouder met jonge kind(eren) kunt doen. Ouders kunnen zich abonneren op een video-kanaal, waarop 8 lessen een maand lang eindeloos te zien zijn. Kijk op hovenoten.nl

Hoop met Woorden
Schrijver en dichter Gerard Rozeboom uit Sappemeer is een actie gestart om mensen, zowel woonachtig in Midden-Groningen als daarbuiten, tijdens de coronacrisis met taal te verbinden. Het idee is simpel: met één of weinig woorden voor jezelf of iemand anders iets op papier schrijven of printen, eventueel met een afbeelding erbij. Vervolgens plak je dit aan de binnenkant van je eigen raam. Doe ook mee.

Ook leuk: 

Houd de KultuurCentrale in de gaten voor meer leuke activiteiten.

Maak het bij VRIJDAG!

Een voorbeeld uit de Thuisagenda: Bouwen met vergeten dingen
VRIJDAG Thuisagenda: maak je mee?
Onze kunstenaar-docenten bedenken de komende tijd leuke projecten, die je zelf thuis kunt maken. Deze opdrachten kun je vinden op bijvrijdag.nl/thuisagenda. Het zijn opdrachten voor kinderen en volwassenen met theater, muziek of beeldende kunst. We proberen regelmatig wat nieuws te plaatsen. Doe je mee?

Twee toffe online theaterprojecten bij VRIJDAG!
VRIJDAG nodigt iedereen uit om mee te doen aan twee gratis theaterprojecten. Theaterdocenten van VRIJDAG hebben dit initiatief genomen vanwege de crisis rond het coronavirus. Theaters zijn dicht en ook de theaterlessen van VRIJDAG zijn helaas voorlopig afgelast, maar theater stopt nooit. Maken kan je ook gewoon thuis!
  1. The coronavirus time capsule: jongeren tussen de 11-19 jaar
  2. Vers van de bank tv: Iedereen die een (smartphone met) camera heeft kan meedoen. Alle leeftijden zijn welkom.
JOG en JOG Junior spelen online
Het JOG (Jeugd Orkest Groningen) en het JOG Junior hebben een bijzondere manier gevonden om nu toch samen muziek te maken. In deze nieuwsbrief delen we de Quarantaine-Canon van JOG Junior! Je kunt de Lockdown-Canon van het JOG ook bekijken op ons YouTube-kanaal.
Quarantaine-Canon van JOG Junior!

Schrijf je in!

VRIJDAG is het huis van de amateurkunst voor Groningen. Theater, beeldende kunst en muziek – we zijn er voor iedereen: alle leeftijden en elk niveau. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van ons actuele aanbod en onze activiteiten. Maak het bij VRIJDAG! Schrijf je in voor deze nieuwsbrief.
VRIJDAG is het huis van de amateurkunst voor Groningen.

VRIJDAG Advies is de verbindende schakel tussen amateurs, professionals en instellingen die het maken, beleven en delen van kunst en cultuur stimuleren. We zijn er voor iedereen die muziek, theater, dans, literatuur of beeldende kunst (mogelijk) maakt in de provincie Groningen.
 
Copyright © 2020 VRIJDAG / KultuurLoket, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list