Copy
Bekijk deze e-mail in je browser

De Bonte Zomer, Cultuurcafé & Ruimte voor Cultuur

VRIJDAG Advies is de verbindende schakel tussen amateurs, professionals en instellingen die het maken, beleven en delen van kunst en cultuur stimuleren. Ook in deze tijd zijn we er voor iedereen die muziek, theater, dans, literatuur of beeldende kunst (mogelijk) maakt in de provincie Groningen. In deze tweewekelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van al het culturele nieuws in de provincie.

In deze nieuwsbrief:

  • VRIJDAG in de Buurt organiseert deze zomervakantie de Bonte Zomer voor kinderen in Selwerd en de Korrewegwijk van Groningen. Doe je mee?
  • Op 19 juni ging Paul de Rook (wethouder Cultuur, gemeente Groningen) in gesprek met een aantal personen uit het culturele veld van de gemeente Groningen. Van het gesprek is een opname en verslag beschikbaar. Lees meer.
  • Heb jij door de coronamaatregelen een andere een repetitie- of presentatieruimte nodig? Laat het ons weten. Inmiddels hebben zich al een aantal aanbieders bij ons gemeld. Lees verder.
Dit is de laatste nieuwsbrief van VRIJDAG Advies voor de zomervakantie. In augustus pakken we de draad weer op. Het team van VRIJDAG Advies wenst je een fijne zomer!

Nieuws

Arbeidstevredenheid kunstdocenten
In het najaar van 2019 konden kunstprofessionals deelnemen aan een enquête waarin het LKCA de tevredenheid bevroeg op onder meer inkomen, waardering, samenwerking, leerlingen en werkzekerheid. Ook VRIJDAG Advies heeft de enquête gedeeld via de nieuwsbrief. Bekijk de resultaten van het onderzoek.

Online Cultuurcafé gemeente Groningen
Op 19 juni ging Paul de Rook (wethouder Cultuur, gemeente Groningen) in gesprek met een aantal (bestuurs)leden van verenigingen, dirigenten, kunstenaars en theatermakers. Ze bespraken vragen over repetitieruimtes in de gemeente Groningen en vragen voorwaarden van reeds gehonoreerde subsidies. Bekijk hier het gesprek en/of lees het verslag met de vragen en antwoorden.

Handboek Better Music Cities
Waar zouden we zijn zonder muziek! Helemaal in deze tijd is muziek erg belangrijk. Als gemeenten er (meer) aandacht aan gaan besteden, worden er betere steden gecreëerd als we uit de coronacrisis komen. Sound Diplomacy heeft in het kader van Better Music Cities een handboek opgesteld. Bekijk het handboek.

Nationaal Programma Groningen opent subsidieregeling Impulsloket
Het Impulsloket is een subsidieregeling vanuit Nationaal Programma Groningen voor inwonersgroepen en kleine ondernemers uit de provincie Groningen met een goed idee, waarvoor net even een wat grotere investering nodig is. Lees meer.

VRIJDAG in de Buurt: De Bonte Zomer
Ontdek tijdens het Bonte Zomerprogramma wat jij leuk vindt! Speel theater alsof je leven ervan af hangt, zing je schor, jam je suf, dans de sterren van de hemel, creëer als een echte kunstenaar, timmer de buren wakker, jongleer het dak eraf; samen maken we er een onvergetelijke, Bonte Zomer van!

We hoeven deze zomer niet stil te zitten want Selwerd en de Korrewegwijk stromen vol met kunst en cultuur! Als onderdeel van de Onvergetelijke Zomer van 2020 organiseert VRIJDAG in de Buurt de Bonte Zomer. In de hele zomervakantie kun je meedoen met allerlei creatieve workshops. Zo staat het MAAKlab in de wijken, komt Circus Santelli een paar dagen langs en is Het Houten Huis ook van de partij!

Ben je tussen de 4-12 jaar en wil je ontdekken wat je leuk vindt? Doe mee! Deelname is GRATIS en je hoeft je niet aan te melden!

Gezocht

Gronings Vuur zoekt jongeren in Pekela, Stadskanaal en Veendam
Wil jij met andere jongeren een cultureel evenement bedenken en vormgeven? Samen met professionele makers maak je dit najaar een evenement voor de inwoners van Pekela, Stadskanaal en Veendam. Vind je kunst en cultuur leuk en ben jij tussen de 12 en 20 jaar? Denk en doe mee! 

Culturele aanbieders in gemeente Groningen opgelet!
Maar liefst 2189 kinderen in de gemeente Groningen hebben zich ingeschreven voor de Sport- en Cultuurhopper periode lente/zomer. Heb jij cultureel aanbod in de gemeente Groningen voor kinderen van 4 tot 13 jaar, meld je dan aan voor Sport- en Cultuurhopper herfst/winter! Dit kan tot en met 10 augustus 2020.
Op de website www.sportcultuurhopper.nl worden al deze cursussen verzameld en komt vraag en aanbod bij elkaar. Aanbieders kunnen op de website hun cursussen plaatsen en kinderen schrijven zich via de site in. Huis voor de Sport Groningen regelt de PR en organisatie en doet dit voor de culturele aanbieders i.s.m. VRIJDAG Advies. De aanbieder verzorgt de cursussen. Samen maken wij de Sport- en Cultuurhopper!

Roodehaan zoekt artiesten
Door het enorme succes van de afgelopen concerten en de bijna of helemaal uitverkochte concerten in juli gaat Roodehaan in augustus nog een aantal concerten plannen. Op zaterdagavond en/of zondagmiddag. Lijkt het jouw leuk om daar op te treden? Neem contact op met Roodehaan!

Groningse schrijfsters gezocht!
Op het Grunnegs online literair tiedschrift Oader plaatst de redactie regelmatig bijzondere verhalen en gedichten in het Gronings. De redactie is op zoek naar (recente) in het Gronings geschreven verhalen en gedichten door vrouwen. Mail jouw verhaal of gedicht voor Oader.nl.
 
Ruimte voor Cultuur
VRIJDAG Advies hoort het graag wanneer jouw vereniging (door de nieuwe richtlijnen) op zoek moet naar een grotere repetitieruimte. Eind augustus gaan wij, met de dan geldende maatregelen, op zoek naar geschikte ruimtes voor jullie. Mocht je in de zomervakantie al willen repeteren of optreden? Je bent in de zomer al van harte welkom bij:

Heb jij een repetitieruimte beschikbaar of ben je juist op zoek? Laat het ons weten via advies@bijvrijdag.nl.

KultuurAgenda


De KultuurAgenda is dé culturele agenda van Groningen. Op de website kultuuragenda.nl plaats je en vind je alle culturele activiteiten in de provincie Groningen! 

Beleven

Theater Oosterwijtwerd
Genieten van Groninger artiesten, gecombineerd met middag of avondeten (zeg mor: een bord waaaarm eten) in een grote oude Groninger boerenschuur aan het water in Oosterwijtwerd. Met onder andere Imca Marina, Freek de Jonge, Bert Visscher, Karin Noeken en Erwin de Vries. Vanaf 16 juli tot eind augustus.
 
Expositie Als kunst je lief is

30 hedendaagse, veelal noordelijke kunstenaars en schilderijen ingebracht door particulieren en verzamelaars. Te zien in Galerie Ruigewaert in Appingedam. Iets voor jou?
 
Ook leuk:

Houd de tijdelijke KultuurCentrale in de gaten voor meer leuke activiteiten.

Doen

Interessant leesvoer voor muzikanten tijdens de zomer
POPgroningen organiseert elk jaar een serie workshops met diverse professionals uit de muziekindustrie. Deze Skills & Knowledge sessies gaan over allerlei onderwerpen die gepaard gaan met het muzikantschap. Van alle sessies worden verslagen gemaakt, met alle tips en tricks op een rij, bekijk deze hier!

BuitenTheater
De hele maand juli zijn er op woensdagavond en zondagmiddag zijn o.l.v. Frank Odijk een keur aan creatieve, experimenterende theaterworkshops in Stadspark Groningen! De workshops zijn vanaf 18 jaar, en of je nou veel of weinig of geen ervaring hebt, je jong of oud voelt, alleen komt of samen; je bent van harte welkom!

NNT Leesclub
Het NNT organiseert 30 juni om 20.00 uur nog een laatste leesclub voor de zomer via ZOOM. Te gast is Tsjechisch schrijver Marek Šindelka van het boek ‘Anna in de kaart gebracht’. Iets voor jou?

Houd de tijdelijke KultuurCentrale in de gaten voor meer leuke activiteiten.

Verbinden

René Paas, commissaris van de Koning, is benieuwd naar de verhalen van Groningers die hun bedrijf, hun club, hun leven in de coronacrisis opnieuw moeten uitvinden. Wil jij je verhaal delen met René Paas? Als jij zorgt voor de koffie, zorgt René voor de koek.
Webinar: vinden en binden van vrijwilligers
Hoe vind ik vrijwilligers voor mijn initiatief? Kom erachter bij de online webinar van Ideeënbank Groningen en CMO STAMM. Dinsdag 30 juni van 15:00-16:00 uur. Lees meer.
 
Matchmakers Cultuur

Heb jij een idee voor een tof (urban arts) cultuurproject? Benieuwd naar waar fondsen jou allemaal mee kunnen helpen? Op zoek naar een manier om jouw toffe culturele idee werkelijkheid te maken? De Matchmaker Cultuur voor de gemeente Groningen, Joachim de Vries, gaat op 30 juni graag in gesprek met jou. Matchmakers cultuur is een initiatief van Fonds Podiumkunsten, VSBfonds en Fonds voor Cultuurparticipatie.

Open call voor startups in de muziek sector
Music Worx, een organisatie uit Hamburg, doet een open call voor de internationale muziek scène/industrie. Ze organiseren een acceleratie-programma met trainingen, workshops en meer, voor startups in de muziek-sector. Deelname staat open vanuit heel Europa, dus bekijk de voorwaarden en meer info op de website en schrijf je hier in (inschrijving is in het Engels)! Let op: Inschrijven kan t/m 13 juli.

Maak het bij VRIJDAG!

Open Podium gaat digitaal
Door alle coronamaatregelen kunnen we voorlopig nog geen Open Podium mét publiek organiseren. Om amateurkunstenaars toch een kans te bieden zichzelf te presenteren, zijn er vorige week opnames geweest in het VRIJDAG Theater. Het digitale Open Podium wordt op 3 juli om 12:10 uur uitgezonden via OOG TV. De uitzending is later ook terug te zien via onze socials. Het belooft een bijzondere editie te worden! Kijk je mee?

Korte workshops in augustus en september
Heb je geen tijd voor een cursus? Wil je een keer sfeer komen proeven? Of zoek je juist verdieping in een specifieke techniek bij textiel of keramiek? Dan zijn onze workshops ideaal voor jou. VRIJDAG Kort is er voor iedereen: voor beginners en gevorderden. Doe je mee?

  • Indigo verven in combinatie met Shibori met Henny Zikken (25 aug & 1 sept)
  • Houtdrukken: Miniaturen met Marjolein Terwindt-Wetterauw (25 aug)
  • Zomerdraaidriedaagse met Susan van Straten (25 aug26 aug27 aug)
  • Een portret van mijn huisdier met Bart Nijstad (26 aug)
  • Ajour en transparant vilten met Henny Zikken (27 aug)

Schrijf je in!

VRIJDAG is het huis van de amateurkunst voor Groningen. Theater, beeldende kunst en muziek – we zijn er voor iedereen: alle leeftijden en elk niveau. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van ons actuele aanbod en onze activiteiten. Maak het bij VRIJDAG! Schrijf je in voor deze nieuwsbrief.
VRIJDAG
iedereen kan meedoen aan kunst en cultuur

VRIJDAG Advies is de verbindende schakel tussen amateurs, professionals en instellingen die het maken, beleven en delen van kunst en cultuur stimuleren. We zijn er voor iedereen die muziek, theater, dans, literatuur of beeldende kunst (mogelijk) maakt in de provincie Groningen.
Copyright © 2020 VRIJDAG / KultuurLoket, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list