Copy
Bekijk deze e-mail in je browser

Open Podium, Ruimte voor Cultuur & Fondsen

VRIJDAG Advies is de verbindende schakel tussen amateurs, professionals en instellingen die het maken, beleven en delen van kunst en cultuur stimuleren. Ook in deze tijd zijn we er voor iedereen die muziek, theater, dans, literatuur of beeldende kunst (mogelijk) maakt in de provincie Groningen. In deze tweewekelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van al het culturele nieuws in de provincie.

In deze nieuwsbrief:

 • Door alle coronamaatregelen kunnen we voorlopig nog geen Open Podium mét publiek organiseren. Toch wil VRIJDAG jou graag de kans bieden om jezelf te presenteren. Daarom organiseren we op vrijdag 3 juli een digitaal Open Podium. Doe mee!
 • Heb jij door de coronamaatregelen een andere een repetitie- of presentatieruimte nodig? Laat het ons weten.
 • Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft drie nieuwe regelingen geopend. Lees meer.

Nieuws

Zoek jij Ruimte voor Cultuur?
De coronamaatregelen maken het voor amateurgezelschappen knap lastig om te repeteren en te presenteren. VRIJDAG Advies wil graag helpen met het vinden van een goede (tijdelijke) locatie. Heb jij een repetitie- of presentatieruimte nodig die coronaproof is? Stuur dan een e-mail naar advies@bijvrijdag.nl met daarin de naam van je gezelschap/vereniging en de gemeente(n) waar je wilt repeteren of presenteren. We houden je dan op de hoogte van onze zoekactie naar locaties in jouw buurt.

Online Cultuurcafé
Op vrijdag 19 juni organiseren de gemeente Groningen en VRIJDAG Advies een online Cultuurcafé. Paul de Rook (wethouder Cultuur), Annemarie van der Molen (beleidsambtenaar Cultuur) en de projectleiders van VRIJDAG Advies gaan dan graag met jou in gesprek. Welke impact heeft de coronacrisis op onze cultuursector? En op jouw vereniging? Het online Cultuurcafé is van 16.15 tot 17.15 uur. Graag aanmelden via advies@bijvrijdag.nl. Na aanmelding krijg je een link voor de bijeenkomst toegestuurd.

Oproep voor het culturele amateurveld van de provincie Groningen!
Het LKCA heeft in samenwerking met o.a. het Koornetwerk Nederland en de KNMO opnieuw een enquête samengesteld om de gevolgen van de coronacrisis voor de langere termijn in kaart te brengen. Laat jij horen welke consequenties deze situatie voor de culturele sector in de provincie Groningen heeft? Vul de vragenlijst uiterlijk 21 juni in.

Gemeente Midden-Groningen zet leefbaarheidsfonds in voor culturele activiteiten in coronatijd
Via het leefbaarheidsfonds kun je subsidie krijgen voor activiteiten die de leefbaarheid in deze gemeente verbetert. Dit kan een pleinfeest zijn, maar ook een grotere activiteit zoals een optocht of een festival. Het moet een activiteit zijn die de sociale problemen rond corona verhelpt of verzacht. De standaard aanvraagtermijnen worden nu tijdelijk losgelaten. Als je een aanvraag indient, beslist de gemeente zo snel mogelijk! Lees meer.

Provincie Groningen stelt geld beschikbaar
De provincie Groningen stelt in totaal € 11,5 miljoen beschikbaar om de gevolgen van corona aan te pakken. De provincie gaat allereerst ondernemers ondersteunen bij het inrichten van hun onderneming voor de anderhalvemetereconomie. De provincie richt zich hierbij specifiek op kleine ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren, zoals het mkb, de vrijetijdssector en culturele instellingen. Voor de (middel)lange termijn richt de provincie zich op de toekomst van Groningen. Naar verwachting kan de regeling voor de anderhalvemetereconomie ingaan vanaf begin juli. Lees meer.

Protocol KNMO
De KNMO heeft een protocol opgesteld voor de instrumentale amateurmuzieksector, oftewel voor alle blaasmuzikanten en HaFaBra-orkesten! Bekijk hier het protocol.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft drie nieuwe regelingen:

 • Makers, meld je aan voor Horizon!
  Makers uit de werkterreinen theater, dans en film kunnen geld krijgen voor artistiek onderzoek. Het nieuwe programma 'Horizon' heeft als doel om makers ruimte, tijd en geld te bieden om een artistiek experiment uit te werken.
 • Nieuw Cultuurmakersfonds voor professionele makers zonder meerjarige subsidie.
  Het Cultuurmakersfonds biedt deze makers steun om een nieuw project te starten en een impuls te geven aan het huidige culturele aanbod.
 • Ontvang als kleinere erfgoedorganisatie extra steun en versnelde procedure vanuit Fonds Vrijwilligers Erfgoed.

  Meer informatie lees je op de tijdelijke KultuurCentrale.

Gezocht

Ricciotti’s Competitiewedstrijd gaat van start
Componisten worden uitgedaagd een muziekstuk te schrijven voor orkest met musici op anderhalve meter. Hoe klinkt een orkest wanneer musici anderhalve meter afstand houden? Welke mogelijkheden ontstaan er bij een andere ruimtelijke opstelling van dirigent en spelers? Ricciotti nodigt je uit om een innovatie compositie voor hen te schrijven mét ruimtelijk plan. De wedstrijd staat open voor alle componisten: professioneel, student en amateur. Composities dienen vóór 1 augustus te worden ingediend. Doe je mee?

Art Rocks weer van start
Muziekcompetitie Art Rocks is een Nederlandse muziekcompetitie die muziek en beeldende kunst samensmelt. Er zijn ruim 100 kunstwerken en objecten geselecteerd, waar muzikanten zich door kunnen laten inspireren. Muzikanten kunnen vanaf nu aan de slag met het maken van een nummer bij een kunstwerk uit de selectie. Iedereen vanaf 14 jaar kan deelnemen aan Art Rocks. Win een optreden in het museum naast je gekozen kunstwerk, een optreden in Paradiso en een geldprijs van €1000,-. Lees meer.

Docenten gezocht voor Summerschool MDT
In de maanden juli en augustus organiseert MDT Veendam de eerste Summerschool MDT met workshops in de foyer van cultuurcentrum van Beresteyn. Kinderen en volwassenen kunnen meedoen aan activiteiten als djembé, gitaar, kleinkunst, kinderkoor, elektronische muziek, dans en theater. Ervaren docenten met een goed idee, kunnen contact opnemen met Harry van der Laan.

KultuurAgenda


De KultuurAgenda is dé culturele agenda van Groningen. Op de website kultuuragenda.nl plaats je en vind je alle culturele activiteiten in de provincie Groningen! 

Beleven

Expositie Impressie van de stad 
Van d’Olle Grieze tot het Peerd van Ome Loeks. Allerlei bekende locaties van de stad Groningen zijn te zien op de schilderexpositie van de 40 cursisten uit het atelier van Marleen Bakker en Renate Martini in de Blauwe Schuit in Winsum. Kom je kijken?

Gronings Vuur arriveert in Oldambt
Cultuurprogramma Gronings Vuur maakt met lokale cultuurmakers in korte tijd een eindpresentatie over een onderwerp dat lokaal gekozen wordt, die vanwege het corona virus de vorm heeft gekregen van een “collage-docu-film”. Te zien op RTV Go op 27 en 28 juni vanaf 19:00 uur.

Première Virtueel Concert van De Bazuin Winsum
De Bazuin Winsum viert dit jaar haar 100 jarig jubileum. Bekijk hier het virtuele concert van het orkest met drie verschillende werken. Met een verrassing voor de oplettende kijker.

Ook leuk:

Houd de tijdelijke KultuurCentrale in de gaten voor meer leuke activiteiten.

Doen

VRIJDAG Open Podium gaat digitaal! Doe jij mee?
Door alle coronamaatregelen kunnen we voorlopig nog geen Open Podium mét publiek organiseren. Toch wil VRIJDAG jou graag de kans bieden om jezelf te presenteren. Daarom organiseren we op vrijdag 3 juli een digitaal Open Podium. Het digitale Open Podium wordt uitgezonden op OOG TV en via de socials van VRIJDAG. Op deze manier is het toch mogelijk om jezelf te presenteren aan het publiek en kunnen je ouders, broers en zussen, vrienden en kennissen jouw optreden vanaf de bank bewonderen! Lees meer.

Workshop Bewegen doet Zingen
Wil je weten hoe je beter je lijf kunt gebruiken tijdens het zingen? Dan zijn de online workshops Panda van Proosdij op 15 en 22 juni echt iets voor jou.

Schilderen op Landgoed Fraeylemaborg
Wil je ongestoord in de buitenlucht genieten? Reserveer schildersartikelen die je mee kunt nemen in het park en zoek een mooi plekje op het landgoed! Je krijgt dan een ezel mee, met milieuvriendelijke kalkverf en schilderskarton. Iets voor jou?


Ook leuk:

Houd de tijdelijke KultuurCentrale in de gaten voor meer leuke activiteiten.

Verbinden

Matchmakers Cultuur
Heb jij een idee voor een tof cultuurproject? Benieuwd naar waar fondsen jou allemaal mee kunnen helpen? Op zoek naar een manier om jouw toffe culturele idee werkelijkheid te maken? De Matchmaker Cultuur in Groningen, Joachim de Vries, gaat op 30 juni graag in gesprek met jou. Matchmakers cultuur is een initiatief van Fonds Podiumkunsten, VSBfonds en Fonds voor Cultuurparticipatie.

Maak het bij VRIJDAG!

Een voorbeeld van een opdracht uit de thuisagenda van VRIJDAG: Hoedje van papier
Thuisagenda
Onze kunstenaar-docenten bedenken leuke projecten, die je zelf thuis kunt maken en doen. De opdrachten zijn te vinden op bijvrijdag.nl/thuisagenda. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag met een eigen collageheld, ga je maanmannetjes weven of op bezoek bij de kabouters met Nanda. We proberen regelmatig nieuwe video's en opdrachten te plaatsen. We plaatsen opdrachten voor alle leeftijden. Doe je mee?

Vrije Inloop weer van start!
Helaas kon de Vrije Inloop door het coronavirus sinds maart niet doorgaan, maar inmiddels mogen we de Vrije Inloop weer organiseren! Op 17 juni en 24 juni kunnen kinderen tussen 14.30 en 17.00 uur weer terecht aan de Walstraat 34. Omdat vanaf 1 juni maximaal 30 mensen in de VRIJDAG-locatie aan de Walstraat 34 aanwezig mogen, is er maar beperkt plek. Inschrijven is dus verplicht. Dit kan uiterlijk tot 12.00 uur op de dag zelf. Lees meer.

7 jongeren van VRIJDAG doen mee aan het project #CoronaVirusTimeCapsule. Het project is begonnen als een initiatief van Theatergroep Company Three uit Londen en inmiddels doen er wereldwijd meer dan 2500 jongeren mee.

Je hebt de afgelopen weken vast al een aantal video's voorbij zien komen op onze Facebookpagina. Deze week staat in het teken van #WhenThisIsOver, een XL-variant van de #CoronaVirusTimeCapsule door alle deelnemers uit Nederland

OOG Radio & Televisie kwam afgelopen week langs voor een reportage! 

Schrijf je in!

VRIJDAG is het huis van de amateurkunst voor Groningen. Theater, beeldende kunst en muziek – we zijn er voor iedereen: alle leeftijden en elk niveau. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van ons actuele aanbod en onze activiteiten. Maak het bij VRIJDAG! Schrijf je in voor deze nieuwsbrief.
VRIJDAG
iedereen kan meedoen aan kunst en cultuur

VRIJDAG Advies is de verbindende schakel tussen amateurs, professionals en instellingen die het maken, beleven en delen van kunst en cultuur stimuleren. We zijn er voor iedereen die muziek, theater, dans, literatuur of beeldende kunst (mogelijk) maakt in de provincie Groningen.
Copyright © 2020 VRIJDAG / KultuurLoket, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list