Copy
Bekijk deze e-mail in je browser

Lieve groet met vleugels, Toukomst & Online talentenjacht

VRIJDAG Advies is de verbindende schakel tussen amateurs, professionals en instellingen die het maken, beleven en delen van kunst en cultuur stimuleren. Ook in deze tijd zijn we er voor iedereen die muziek, theater, dans, literatuur of beeldende kunst (mogelijk) maakt in de provincie Groningen. In deze tweewekelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van al het culturele nieuws in de provincie.

In deze nieuwsbrief:

Nieuws

POPgroningen: Skills & Knowledge Sessions nu online
POPgroningen organiseert elk jaar een serie workshops met diverse professionals uit de muziekindustrie. De workshops gaan over allerlei onderwerpen die gepaard gaan met het muzikantschap. De sessie vinden nu online plaats. Bekijk alle info op de website van POPgroningen.

 • Dinsdag 21 april: Masterclass songwriting
 • Dinsdag 12 mei: Optredens fixen in Nederland
 • Dinsdag 9 juni: Promotie en visie

KultuurCentrale en KultuurBlad op Toukomst
Toukomst is een initiatief van (o.a.) het Nationaal Programma Groningen. Met Toukomst bouwen ze aan projecten voor de toekomst van Groningen. Voor de uitvoering van deze projecten is 100 miljoen euro beschikbaar. De afgelopen maanden zijn projecten ingediend. Het team van VRIJDAG Advies heeft 2 van haar producten op Toukomst gezet:

 1. Het KultuurBlad, ons onregelmatig verschijnend magazine dat de verhalen laat zien van Groningers die muziek, theater, dans, literatuur en beeldende kunst (mogelijk) maken in de provincie. 
 2. De KultuurCentrale, een gebruiksvriendelijke online community die alle groepen binnen het culturele veld in een paar muisklikken met elkaar én met de wereld daar buiten verbindt.

Lees hier meer over.

(Amateur)kunstenaars opgelet!
Biblionet Groningen heeft een flinke stapel gesaneerde boeken liggen. Deze kunnen door (amateur)kunstenaars worden gebruikt om een artistiek werk van te maken. Verzoek is wel om iets te maken wat weer terugkomt in de bibliotheek, bijvoorbeeld een meubelstuk of een (onderstel voor een) lamp. Vergoeding voor het maken is bespreekbaar, zeker in deze onzeker tijden van corona. Uiteraard zal je naam genoemd worden. Wil je gebruik maken van dit aanbod om er iets creatiefs van te maken? Neem gerust contact op met Peter Doorn van Biblionet Groningen via p.doorn@biblionetgroningen.nl of 06-23188192.

Digitale verdienmodellen in de cultuurwereld
Digitaal cultuuraanbod is de afgelopen weken in een stroomversnelling geraakt. Wat betekent dat voor ondernemende kunstenaars en culturele instellingen?

 • DEN geeft een overzicht van digitale mogelijkheden om toch je publiek te bereiken en om online geld te verdienen met je werk. Bekijk het overzicht.
 • Cultuur+Ondernemen (hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector) beschrijft verschillende mogelijkheden van verdienmodellen. Bekijk de modellen
 • Petje.af biedt je grootste fans een gemakkelijke manier om jouw content te supporten met een lidmaatschap of donatie. Compleet onafhankelijk van een baas of adverteerder.

Gezocht

Nationale Online Open Solistenwedstrijd van start
Je wilde iedereen laten horen wat je in je mars had en nu gaat het concours, concert of de voorspeeldag vanwege het coronavirus niet door. Jammer van het vele oefenen. Maar KNMO Klankwijzer biedt je met de Nationale Online Open Solistenwedstrijd de kans om je solo toch voor een groot publiek te spelen. Alle muziekstijlen, instrumenten en niveaus zijn welkom. Je mag ook in duo of trio met een vriend/vriendin of huisgenoot meedoen. Deelname is simpel. Kies een solowerk naar eigen keuze, studeer het in en maak een filmpje van je uitvoering van maximaal 4 minuten. De inzendtermijn sluit op 1 juni 2020. Er zijn ook prijzen te winnen! Klik hier voor meer informatie over de wedstrijd.

Vacatures bij Jonge Harten
Stichting Jonge Harten organiseert jaarlijks hét negendaagse theaterfestival met theater, performance, dans en meer in Groningen. Ze kijken alvast uit naar een november vol cultuur, theater en dans. Ze zijn daarom op zoek naar twee nieuwe collega's:

MartiniPlaza online talentenjacht
Heb jij talent? Zing jij de sterren van de hemel of bespeel je een muziekinstrument? Droom je van jouw eigen podium? Doe dan mee met de online talentenjacht van MartiniPlaza en maak kans om jouw nummer te zingen of spelen tijdens een uitverkochte muziekshow! Lees meer over de online talentenjacht.

KultuurAgenda


De KultuurAgenda is dé culturele agenda van Groningen. Op de website kultuuragenda.nl plaats je en vind je alle culturele activiteiten in de provincie Groningen! Helaas gaan i.v.m. coronamaatregelen de voorstellingen, concerten, exposities voorlopig niet door. Daarom wijzen we je graag op een aantal digitale alternatieven! 

Beleven

Grand Theater: GT Online
Grand Theatre in Groningen zendt, onder de noemer GT Online, gratis online registraties van theatervoorstellingen uit. Medewerkers van het Grand Theater dragen voorstellingen aan waar ze een bijzondere band mee hebben. Op vrijdag 10 april zenden ze de voorstelling Hotel Perdu van Het Houten Huis uit. In 2014 won Hotel Perdu de Zapp Theaterprijs én de Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende productie! Voor iedereen vanaf 6 jaar. Kijk je ook?

Documentaires over het culturele en sociale leven in Noord-Nederland
Vanwege de coronacrisis kun je een maand lang, voor bijna niets documentaires over het culturele en sociale leven in het Noord-Nederland bekijken. Bij Stichting Beeldlijn is er op Vimeo on Demand een keuze uit meer dan twintig documentaires, waarin facetten van noordelijke kunst, cultuur en landschap tot uitdrukking komen. Bekijk de documentaires.

Beeldende kunst digitaal bekijken?
Ronddwalen in een museum aan de andere kant van de wereld? Alle schilderijen bekijken van Frida Kahlo of Gustav Klimt? Kunstwerken van een bepaalde stroming bekijken? Het kan allemaal via Google Arts & Culture.

Kunstshot
Ben jij de laatste weken ook thuis en begin je je te vervelen? Of werk je hele dagen thuis en kan je wel een pauze gebruiken? Kunstspot selecteerde de mooiste films die je gratis online kunt bekijken, van en over Nederlandse makers. Veel kijkplezier!

Doen

OOG TV maakte een reportage over de kaartenactie Een lieve groet met vleugels.

Een lieve groet met vleugels
We kunnen helaas niet fysiek in de buurt werken, daarom brengen we cultuur heel graag naar de mensen thuis! Dinanda Luttikhedde (Cultuurcoach Ten Boer) heeft de kaartenactie Een lieve groet met vleugels opgezet. Kinderen maken kaarten voor ouderen ​bij hen in de buurt. Dat kunnen ouderen in ​een woonzorgcentrum​ zijn, of ouderen die zelfstandig thuis wonen. Het team van VRIJDAG in de Buurt wil deze geslaagde actie uitzetten in de hele gemeente Groningen. We zoeken ​scholen, kinderopvangorganisaties, ouders van kinderen, woonzorgcentra, thuiszorgorganisaties, vrijwilligersorganisatie en andere organisaties die met en voor ouderen werken om zoveel mogelijk ouderen bij te kunnen maken met lieve groeten van kinderen. Lees meer over dit bijzondere project.

Quarantaine doe-tips van het Groninger Museum
Het Groninger Museum geeft thuisblijvers iedere week een nieuwe creatieve opdracht. Deel je creatie en maak kans op toffe prijzen!

Gevorderde amateurdirigenten opgelet!
BALK begint op 15 april 2020 met een online arrangeercursus. De cursus wordt verzorgd door toparrangeur Tijs Krammer. De cursus is bedoeld voor gevorderde amateurdirigenten die ervaring hebben met het schrijven van close-harmony en voor musici die aan het conservatorium studeren of al een conservatoriumstudie hebben afgerond. De online cursus neemt zes achtereenvolgende woensdagmiddagen in beslag en is met deelnameprijs € 100,- bewust laag gehouden omdat veel koorleiders en andere professionals op dit moment nauwelijks inkomsten hebben. De online bijeenkomsten worden gehouden via ZOOM Meetings. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij.

Signaal Taptoe Infanterie
Oproep voor 4 mei aan alle trompettisten! Het duurt nog even, maar op internet zagen we een mooie oproep voorbij komen voor trompettisten. Speel op 4 mei buiten op je balkon, in de voortuin of op straat om 19.58 uur het ‘Signaal Taptoe Infanterie’. Uiteraard kan dat ook met een ander muziekinstrument. Laat jij je horen?

Maak het bij VRIJDAG!

Een voorbeeld van een video uit de thuisagenda
VRIJDAG Thuisagenda: maak je mee?
Onze kunstenaar-docenten bedenken de komende tijd leuke projecten, die je zelf thuis kunt maken. Deze opdrachten kun je vinden op bijvrijdag.nl/thuisagenda. Het zijn opdrachten voor kinderen en volwassenen met theater, muziek of beeldende kunst. We proberen regelmatig wat nieuws te plaatsen. Doe je mee?

Vacatures bij VRIJDAG 
VRIJDAG is het huis van de amateurkunst voor Groningen. VRIJDAG ondersteunt en stimuleert kunst maken in de vrije tijd in stad en provincie. We zijn op zoek naar drie nieuwe collega's: 

 • Docent ruimtelijk werken voor 1 of meerdere cursussen, waaronder boetseren
 • Docent mode/textiel voor 1 of meerdere cursussen, waaronder o.a. modeatelier voor jongeren
 • Projectassistent VRIJDAG Onderwijs

Iets voor jou? Kijk op onze website voor alle informatie.

Fotografiechallenge CBK

Het CBK (Centrum Beeldende Kunst Groningen) organiseert een leuke fotografiewedstrijd. Jij kan hier ook aan mee doen! 

Met lege straten, pleinen en parken, is er de komende weken alle ruimte voor Kunst op Straat. Daarom daagt het CBK jou tijdens de Kunst op Straatweken uit! Ga in huis op zoek naar een mens, dier of ding dat als kunstwerk een plekje in jouw straat verdient. Omdat het mens, dier of ding zo bijzonder is of omdat het zo perfect bij de straat en haar bewoners en gebruikers past. Zet het zo mooi mogelijk op de foto en fotografeer het zo dat het lijkt alsof het buiten staat. Denk bijvoorbeeld aan binnen bij een raam met uitzicht op jouw straat.

Maak kans op een (fotografie)cursus bij VRIJDAG en mail je foto voor vrijdag 10 april naar info@cbkgroningen.nl. Vermeld in welke categorie je meedoet #totenmet12 of #13enouder. Of deel je foto op Instagram met #kunstopstraatchallenge en je leeftijdscategorie.

Schrijf je in!

VRIJDAG is het huis van de amateurkunst voor Groningen. Theater, beeldende kunst en muziek – we zijn er voor iedereen: alle leeftijden en elk niveau. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van ons actuele aanbod en onze activiteiten. Maak het bij VRIJDAG! Schrijf je in voor deze nieuwsbrief.
VRIJDAG is het huis van de amateurkunst voor Groningen.

VRIJDAG Advies is de verbindende schakel tussen amateurs, professionals en instellingen die het maken, beleven en delen van kunst en cultuur stimuleren. We zijn er voor iedereen die muziek, theater, dans, literatuur of beeldende kunst (mogelijk) maakt in de provincie Groningen.
 
Copyright © 2020 VRIJDAG / KultuurLoket, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list