Copy
Newsletter 22 Oct 2015
Share
Tweet
Forward
+1
Read Later

Καλειδοσκόπιο - Ομαδική Έκθεση

30 Οκτ - 27 Νοεμ 2015
Εγκαίνια Παρασκευή 30 Οκτ, ώρα 20.00

Γκαλερί ALMA
Άννης Κομνηνής & Καρανάσιου 13
42100 Τρίκαλα, +30 24310 74586


Ένα καλειδοσκόπιο προσωπικών αφηγήσεων και παραστάσεων,
συνθέτουν τα έργα των Λεωνίδα Γιαννακόπουλου, Αλέξανδρου Μαγκανιώτη, Κωνσταντίνου Πάτσιου και Δημήτρη Σκουρογιάννη, που παρουσιάζονται από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στην ομαδική έκθεση που φιλοξενεί η γκαλερί ALMA στα Τρίκαλα. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 27 Νοεμβρίου 2015.

 

Οι σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί με τα έργα τους «ταξιδεύουν» το θεατή από την δαημοσύνη στην ανάμνηση, από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον, και από τον πραγματικό κόσμο στον κόσμο του πιθανού και του υπερβατικού.

Ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος με την ιδιαίτερη τεχνική του, επινοεί μορφές ευρισκόμενες σε απροσδιόριστο χρόνο, που ισορροπούν μεταξύ γνώριμου και καινούργιου, αναμιγνύουν το λογικό με το άλογο, δημιουργώντας τελικά ένα περιβάλλον ουτοπικό. Η λεπτομέρεια των έργων του εντυπωσιάζει. Πρόκειται για προσεγμένη δουλειά με χαρακτηριστική καθαρότητα εικόνας, όπου η αντίληψη της πραγματικότητας, διασταυρώνεται με σύμβολα, έννοιες και χαρακτήρες συλλογικής μνήμης, δημιουργώντας κόσμους ονειρικούς.

Σε μια ένωση εικόνας και λόγου στα έργα του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη, το κάθε γράμμα γίνεται σύμβολο, που όταν αποκτά τη δική του εικόνα με ανθρωπόμορφους χαρακτήρες μέσα από τη χιουμοριστική - κυνική ματιά του δημιουργού, σχηματίζει λέξεις. Ο θεατής με αυτή την ευφάνταστη και πρωτότυπη τεχνική, εισχωρεί στις ονειρικές αφηγήσεις του κάθε έργου και αφήνεται έπειτα στους δικούς του συνειρμούς.

Οι αυθόρμητες συνθέσεις του Κωνσταντίνου Πάτσιου έχουν πολυποίκιλες προεκτάσεις και συμβολισμούς, τους οποίους ο καλλιτέχνης επεκτείνει και εμπλουτίζει με τα σύγχρονα υπαρξιακά, αλλά και πολιτικά και ιστορικά προβλήματα. Τα έργα αντανακλούν την αγωνία του για το σύγχρονο κόσμο, γίνονται εικονογραφημένες προβολές - εξομολογήσεις βιωμάτων και συναισθηματικών καταστάσεων, ζουν τη δική τους μυστική ζωή μέσα από την πολλαπλή σύνδεση φαινομενικά αταίριαστων εικόνων και εντυπώσεων, συνιστώντας μια αρμονική καλλιτεχνική πρόταση.

Η εικαστική γραφή του Δημήτρη Σκουρογιάννη, διαπνέεται από έντονο λυρισμό αλλά και βαθιά γνώση και κατανόηση της εκάστοτε θεματολογίας του. Τα έργα του φέρουν ένα αρχικό υπόστρωμα, στη συνέχεια, με πρωτότυπα υλικά και τεχνικές, εξελίσσονται από επίπεδο σε επίπεδο, νέα στοιχεία προστίθενται, καταλήγοντας σε έναν συνολικό συμβολισμό, πέρα από την αρχική τους αναφορά. Θέματα όπως η αναζήτηση της ταυτότητας, η ενηλικίωση, μέσω της «πολλαπλής ανάγνωσης» των έργων του, μετασχηματίζονται αποκτώντας έναν βαθύτερο στοχασμό.

Οι τέσσερις καλλιτέχνες άλλοτε αλληγορικά, άλλοτε υπαινικτικά, συμπλέκονται σε εικόνες πραγματικότητας και φαντασίας που οδηγούν ένα βήμα πιο πέρα απ’ τον ρεαλισμό, στο όνειρο και τη διαφυγή απ’ το συνηθισμένο. Σε μια εποχή που έχει ανάγκη τη διαφορετική σκέψη και την διαφορετική αισθητική, ο θεατής της έκθεσης καλείται σύμφωνα με την προσωπική του ματιά να αναγνωρίσει, να παραβάλει και τελικά να κατανοήσει τους συμβολισμούς.

Γατσά Ελένη, Ιστορικός Τέχνης

Δημήτρης Σκουρογιάννης, Barbie Masterpiece - Guido Reni, 37x47x14 cm, μικτή τεχνική, 2010
Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Minister of Intelligence, 26x34 cm, μελάνι σε χαρτί, 2015
Αλέξανδρος Μαγγανιώτης, Εγώ ο Κανένας, 205x122 cm, ακρυλικό μελάνι σε διαφάνεια, 2015
Κωνσταντίνος Πατσιος, Medea 1, 220x150 cm, μικτή τεχνική σε χαρτί, 2015
Copyright © 2015 ALMA Contemporary Art Gallery, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp