Copy
View this email in your browser
Tillsammans kan vi besegra prostatacancern 

NYHETSBREV 7/15September och den stora kampanjmånaden är på intåg

Nu är augusti snart till ända och september månad är snart här! Hoppas att ni alla har haft en fin sommar och är laddade för en bra höst och septemberkampanj.

Årets upplaga av septemberkampanjen går under namnet ”Så kan män leva längre – Bättre prostatacancervård”. Kampanjen har som syfte att få fler män att leva längre genom att förbättra prostatacancervården i Sverige. Samverkan kommer att ske med Prostatacancerförbundets 26 patientföreningar, Svensk Urologisk Förening, (SUF), Svensk Onkologisk Förening, (SOF), Svensk Förening för Urologisk Onkologi (SFUO), Riksföreningen för Sjuksköterskor inom Urologi (RSU) och Sjuksköterskor i cancervård samt ett antal läkemedelsföretag.

Kampanjens tre huvudfrågor är
Tillgång till livsförlängande läkemedel
- Prostatacancerförbundet kräver att alla prostatacancerpatienter ska ha tillgång till de läkemedel som finns

Kortare väntetider
- Prostatacancerförbundet kräver krafttag mot de orimligt långa väntetiderna
- Prostatacancerförbundet kräver snabba åtgärder för att minska väntetiderna väsentligt

Tidig upptäckt
- Prostatacancerförbundet kräver att ett system införs med allmän screening för prostatacancer
- Samtliga män bör kallas till PSA-prov vid uppnådda 45 år
 
Det kommer under hösten (oktober-november) att ske sex stycken regionala konferenser på olika platser i Sverige med paneldebatter mellan lokala politiker, läkare och patientrepresentanter för att påverka prostatacancervården i Sverige. Exakta platser och datum är ännu ej spikade och mer information kommer så snart detta är bestämt.

Till kampanjen hör även en folder som är under bearbetning och kommer vara som en nyare upplaga av förra årets broschyr Dödlighetskurvan. Vi inväntar bara på de nyaste siffrorna från NPCR som tyvärr inte kommer ut fören i mitten av september.
Annat material som hör till kampanjen; foldrar, t-shirtar, kepsar m.m. finner ni i webbshoppen
Ni som redan har beställt produkter via mig gick utskicken iväg från Reklamlogistik i onsdags.

Runt om i Sverige kommer det även att ske över 150 olika aktiviteter som ni patientföreningar anordnar. Lista med datum och plats finner ni här. Saknas någon av era aktiviteter maila då emma@prostatacancerforbundet.se så kommer även de att synas på hemsidan.

Like Nyhetsbrev från Prostatacancerförbundet nr 7/2015 on Facebookshare on Twitter
Information om Mustaschkampen

I november och december är det dags för nästa kampanj - nämligen Mustaschkampen. Tidigare var det Cancerfonden som körde denna kampanj med Robert Aschberg och Gert Fylking som var ute och vandrade genom Sverige men från och med i år är det Prostatacancerförbundet som driver Mustaschkampen.

Mustaschkampen har som syfte att:
- Skapa uppmärksamhet kring prostatacancer
- Samla in pengar till Fonden mot prostatacancer
- Verka för bättre manlig hälsa

Kampanjorganisationen består av följande:
Torsten Tullberg, förbundsdirektör
Tomas Tullberg, projektledare Mustaschkampen
Emma Magnusson, kommunikatör
Ella-Katrin Lindström, koordinator företagskontakter
Annica Öberg, utskick, sammanställning, uppdatering hemsida
Janne Östlund, AD/grafisk formgivare
Amelia Walby, Praktikant

Ta gärna kontakt med någon av oss om ni har frågor eller funderingar.

Vi har tagit fram dokument med erbjudande till idrottsföreningar, fackklubbar, andra organisationer och företag. Dokumenten varierar beroende på vilka vi riktar oss till. Vi kommer under september att skicka ut erbjudandena till utvalda om att medverka i Mustaschkampen.
Vet ni något företag eller organisationer där ni bor som kan vara intresserade av att medverka i Mustaschkampen; antingen genom att sälja pins eller reflexer eller gå in som företagspartner? Er förening får en viss procentsats av de medel som den kontakten inbringar i Mustaschkampen 2015. 

Det kommer att finnas möjlighet för företagen och organisationerna att anmäla sitt intresse om medverkan i Mustaschkampen på förbundets hemsida från och med mitten av september.

Brev, erbjudanden och annat material finns på inloget på hemsidan som kommer att uppdateras kontinuerligt. 
Like Nyhetsbrev från Prostatacancerförbundet nr 7/2015 on Facebookshare on Twitter

Rehabvecka för män med cancer

Cancer Rehab Fonden har under vecka 41 (5 till 9 oktober) en rehabvecka för män med prostatacancer - där det finns flera platser lediga.

Bräcke Diakoni är sedan januari 2014 ny ägare av RehabCenter Sfären - tidigare Röda Korsets Sjukhus - i Bergshamra/Solna. 

Programmet pågår i 5 dygn och rehabiliteringen anpassas vid start efter individuell förmåga och behov. Deras rehabilitering utgår från metoder som har stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet. Rehab-teamet består av rehabiliteringsläkare, sjuksköterska, sjukgymnast, psykolog/psykoterapeut, dietist, kurator och undersköterska.

Programmet bygger på fysisk aktivitet, samtal och information. Exempel på fysiska aktiviteter är vattengymnastik i varmvattenbassäng (33 grader), stavgång, medicinsk yoga, qi gong, kroppskännedom och gymträning. Samtal sker både enskilt och i grupp. Informationen kan handla om exempelvis fatigue/trötthet och sömn. 

Den fysiska miljön är både av äldre och modern stil i en härlig blandning. Varje deltagare bor i enkelrum, men kan ibland få dela badrum med en annan person. Helpension ingår under vistelsen.

För mer information och anmälan besök Cancer Rehab Fondens hemsida


 
Like Nyhetsbrev från Prostatacancerförbundet nr 7/2015 on Facebookshare on Twitter

Föreningssupports utbildningar under hösten
Föreningssuppport anordnar en rad utbildningar under hösten för er som är intresserade, det gäller för kunskaper om Medlemssystemet samt hantering av Webtool och er förenings hemsida.

Endagarskurser i Medlemssystemet
Kursen vänder sig till dig som vill komma igång att arbeta med medlemssystemet, men passar även för den som vill lära sig mer om systemets möjligheter. Datumen är den 28 september och den 23 november.
Det kommer att blandas teori med praktiska övningar och när dagen är slut ska du bland annat kunna lägga upp och hantera medlemmar och de olika varianter som är aktuella (medlemmar, intressenter, intresseanmälda osv.), använda rapportgenerator ”sök och skriv ut”, samt ha grundläggande kunskap om vad som krävs för att hantera de vanligaste uppgifterna i medlemssystemet.
De kommer att visa olika kopplingar till medlemsregistret såsom webbformulär för nya medlemmar och ”min sida” för befintliga medlemmar. Även en kortare genomgång av fakturamodulen, hur man hanterar inkomna betalningar (OCR fakturor). Inga förkunskaper krävs.

Endagarskurser i Webtool
Kurserna äger rum den 28 september och 23 november. Denna kurs är för dig som använder Webtool för din förenings webbplats och vill lära dig om systemets alla funktioner och möjligheter. Du behöver inte ha några förkunskaper, men vara behörig att redigera din förenings webbplats.
Det kommer att blandas teori med praktiska övningar och när dagen är slut ska du bland annat skapa nya sidor, lägga till text och bild, skapa interna och externa länkar, länka till pdf-filer, samt ha grundläggande kunskap om vad som krävs för att göra din webbplats attraktiv och användbar.  

Läs mer och anmäl dig på Föreningssupports hemsida.

 
Like Nyhetsbrev från Prostatacancerförbundet nr 7/2015 on Facebookshare on Twitter

Välgörenhetslopp genom Skåne

Avslutar detta nyhetsbrev med en liten bild från förra helgen ihop med Leif Ekstedt och Bertil Nilsson, ProLivskvalitet Helsingborg samt delar av KasernRiders Landskrona som genomförde ett nästan fem timmars långt välgörenhetslopp genom Skåne till förmån för Fonden mot Prostatacancer. Skicka gärna in era bilder från era aktiviteter. Maila mig emma@prostatacancerforbundet.se


 
Like Nyhetsbrev från Prostatacancerförbundet nr 7/2015 on Facebookshare on Twitter
Besök vår hemsida här
Share
Tweet
Prostatacancerförbundet med 26 föreningar erbjuder stöd till drabbade och anhöriga. Vi arbetar för ökad respekt för och kunskap om sjukdomen, för bättre vård och mer resurser till forskningen. Symbolen för kampen mot prostatacancer är Blå bandet.

Förbundsdirektör: Torsten Tullberg, telefon: 08-655 44 30, 0769-48 83 00
Ledning, ekonomi, verksamhetsutveckling, samarbeten, forskning, nya föreningar
Kommunikatör: Emma Magnusson, telefon: 08-655 44 30
Marknadsföring, annonser, hemsida, Facebook, nyhetsbrev och företagskampanjer
Administrativ assisten: Anette Söderberg, telefon: 08-655 44 39
Administration, Ekonomiadministration, kontakt för patientföreningar, Medlemsregister
-systemfrågor
Gåvohandläggare: Annica Öberg, telefon: 08-655 44 13
Gåvor till Fonden mot prostatacancer, ändringar i medlemsregister

Telefontid: Måndag-torsdag kl 10-15.
Avvikelser kan förekomma på grund av möten och externa aktiviteter.
Vid akut behov kan du nå Torsten Tullberg på hans mobil.
E-post: kansli@prostatacancerforbundet.se

Adress: Barks väg 14
170 73 SOLNA