Copy
 
  

Nieuwsbrief oktober 2015

Met deze Nieuwsbrief, die eens per kwartaal verschijnt, houden wij u graag op de hoogte van het reilen en zeilen van Werkendam Maritime Industries (WMI). De gemeente Werkendam, de Provincie Noord-Brabant en het maritieme bedrijfsleven in Werkendam e.o. trekken gezamenlijk op als het gaat om promotie van het maritieme cluster en het leggen en onderhouden van verbindingen tussen Onderwijs, Overheid en Ondernemers.

Uit & thuis 

In de afgelopen periode was het Werkendamse maritieme cluster opvallend veel buiten Werkendam actief. Dit gebeurde op verschillende manieren: leden van Werkendam Maritime Industries deden goede zaken in Paraguay, de heer en mevrouw Kieboom stelden hun schip open tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam en WMI presenteerde zich op een beurs in Duitsland. En… intussen gebeurde er ook veel aan het thuisfront in Werkendam, ook op het gebied van onderwijs en overheid. Wij geven u graag een update.

ONDERNEMERS

Opdracht van Rijksrederij voor Holland Shipyards
Instalho/Holland Shipyards heeft de opdracht voor de refit van visserijonderzoekschip Tridens in de wacht gesleept. De Tridens is eigendom van de Rijksrederij, met als hoofdafnemer het ministerie van Economische Zaken. Een van de belangrijkste taken van de Tridens is het testen en uitvoeren van innovatieve visserijmethoden. De refit betreft het aanpassen van het schip aan de huidige technische, veiligheids- en arbo eisen. 
Het is een omvangrijke opdracht, waar diverse onderaannemers uit Werkendam en Hardinxveld-Giessendam e.o. aan meewerken. 

Werkendam in Paraguay
Het Werkendamse maritieme cluster is steeds vaker te zien in Paraguay en omliggende landen. Het Zuid-Amerikaanse continent is een veelbelovende markt voor binnenvaart. De vaarwegen zijn er sterk in ontwikkeling en er is een groeiende behoefte aan milieuvriendelijk transport per binnenvaart. Met name de Concordia Group en de VEKA Group zetten in op deze markt. Zij ontplooien diverse activiteiten, zowel in Werkendam als in Paraguay, waar meerdere onderaannemers uit Werkendam e.o. bij betrokken zijn voor de levering van componenten, installaties en services.
 

Beurs Navegistic 2015
Onlangs heeft een aantal WMI-leden deelgenomen aan de beurs Navegistic 2015 in Asunción, Paraguay.
WMI-leden VEKA Group en de Concordia Group waren beiden aanwezig met een eigen stand en toonden de laatste technologie op het gebied van scheepsbouw in het algemeen en binnenvaart in het bijzonder.

Concordia vertegenwoordigde verschillende Nederlandse bedrijven op de beurs, waaronder WMI-leden Oechies Elektrotechniek, De Waal Machinefabriek - Scheepstechniek, Hoogendoorn MBI en Kieboom Werkendam. De stand van Concordia werd uitgeroepen tot de mooiste van de beurs.

Bouw grootste containerschip ter wereld gestart
In Paraguay wordt in opdracht van de Concordia Group gebouwd aan de Nautic Twin. Dit schip wordt samengesteld uit twee binnenvaartcasco’s en zal met een laadcapaciteit van 720 teu het grootste binnenvaartcontainerschip ter wereld worden. Het schip zal vanaf medio april 2016 onder de vlag van de Concordia Group containers gaan vervoeren tussen Paraguay en Urugay.

Oplevering Caesar Primo
De door Concordia ontworpen duwboot Caesar Primo is in Paraguay in de vaart genomen. De duwboot, 43 meter lang en 18 meter breed, heeft een vermogen van ruim 6.500 pk en wordt voortgestuwd door 4 schroeven. De duwboot kenmerkt zich door een bijzonder ontwerp met een geringe diepgang – een nieuw gezicht op de Rio Paraná in Paraguay.

Herkules V te water
Twee drijvende bokken hebben duwboot Herkules V in Werkendam te water gelaten. De boot is door de VEKA Group verbreed en voorzien van extra brandstoftanks om de actieradius te vergroten. De Herkules V is geschikt gemaakt om met 12 geladen bakken lange reizen te gaan maken in Paraguay.

 

Samenwerkingsovereenkomst
De VEKA Group heeft een overeenkomst tot samenwerking gesloten met CIE. Deze staalbouwer is gevestigd nabij de Paraguayaanse hoofdstad Asunción. VEKA en CIE zijn van plan samen seriematige scheepsbouw te ontwikkelen.  

OVERHEID

Colleges on tour
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht was onlangs op uitnodiging van het college van Werkendam op bezoek om kennis te maken met het maritieme cluster. Na een presentatie van WMI en een bedrijfsbezoek aan de VEKA Group bezocht het gezelschap een tanker op de afbouwlocatie van VEKA. In het kader van het doel van het bezoek: het vinden van mogelijkheden tot cross-sectorale samenwerking tussen ‘aerospace maintenance’ en ‘maritime maintenance’  zijn er inmiddels vervolgafspraken gemaakt tussen Werkendamse en Woensdrechtse bedrijven.
 
Werkendam koopt haventje
De gemeente Werkendam koopt het ‘haventje van Rijkswaterstaat'. Het haventje ligt tussen de Beatrixhaven en het voetveer en zal gebruikt worden om kleinere vaartuigen, die nu in de Beatrix- of Biesboschhaven liggen, een ligplaats te bieden.

ONDERWIJS & ONDERZOEK

WMI Seminar
Op 9 september jl. vond het WMI Seminar over composiet en 3D-printen plaats. Ruim 50 relaties uit het netwerk van WMI luisterden geboeid naar wat experts over composiet en 3D-printen te melden hadden.
Jeroen van der Vlis van het Werkendamse bedrijf Poly Products gaf een algemeen beeld van composiet en toepassingen. Felix Moonen van Jules Dock liet voorbeelden zien van (maritieme) toepassingen van composiet: van bruggen tot scheepsdeuren en van LNG container tot energieopslag.

Jacqueline Schardijn van InnovationQuarter nam de toehoorders mee naar de wereld van 3D-printen en Jeroen Kok van het MARIN deelde maritieme voorbeelden met het publiek, zoals een 3D-geprinte schroef. Hans Visser van LeXlab/Duurzaamheidsfabriek gaf in een presentatie aan wat het onderwijs voor het bedrijfsleven kan betekenen bij de begeleiding van innovatieprojecten en prototyping.

Jacqueline richtte zich met een wake-up call tot het publiek: ‘wie zich niet op tijd aanpast aan een nieuwe trend/technologie die later gemeengoed wordt, is gedoemd een marginale rol te spelen’. Zij nodigt bedrijven dan ook uit zich aan te melden voor het Fieldlab 3D-printen, een praktijkomgeving waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht oplossingen uit ontwikkelen, testen en implementeren.


Post-HBO Opleidingen

In de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht verzorgt HBO Drechtsteden post-hbo onderwijs speciaal bedoeld voor technici die zich verder willen ontwikkelen. Opleidingen zijn een belangrijk middel om als professional te werken aan de vereiste competenties. Immers kennis veroudert snel en in de wereld van maritieme techniek zijn de voortdurende ontwikkelingen enorm. HBO Drechtsteden biedt de volgende opleidingen aan:

Post-bachelor Engineeren en beoordelen van explosieveilige installaties

Het explosieveilig engineeren en integreren van de totale systemen. Deze praktijkgerichte cursus is bedoeld voor functionarissen als engineers, ontwerpers en projectleiders die verantwoordelijk zijn voor de realisatie van technische installaties. Start 28 oktober 2015.

Post-bachelor Effectief communiceren en klantgerichtheid voor technici

Bedoeld voor de technicus/leidinggevende met een hbo werk- en denkniveau. Belangrijk aspect van dit programma is dat ook het overdragen van communicatieve vaardigheden en klantgerichtheid aan de medewerkers waaraan leiding wordt gegeven, aan bod komt. Start 25 januari 2016.

Post bachelor Smart and rapid prototyping in maritime industry

In de maritieme industrie volgen de technologische ontwikkelingen elkaar snel op. De ontwikkeling van smart industry is een belangrijke aanjager voor de Nederlandse economie. Smart and rapid prototyping biedt organisaties kansen om nieuwe, slimme en snelle oplossingen te realiseren in de keten van ontwerp tot eindproduct.
Start 27 januari 2016.
 
In het kader van de verbinding tussen WMI en het onderwijs geldt voor WMI-leden een korting van 15% per aanmelding. Contactpersoon:  Peter Baldé 06 83 67 34 57, pbalde@davinci.nl

ONDERNEMERS (vervolg)

Tanker
VEKA Shipbuilding leverde binnenvaarttanker Somtrans VI op. Het schip is 125 m lang, 11 meter breed en heeft een laadcapaciteit van 4.560 m3 in 12 tanks. Het schip is gebouwd voor de Belgische rederij Somtrans, die het schip inzet voor het transport van minerale oliën.

Passagiersschip
In Werkendam leverde VEKA Shipbuilding het vijfsterren riviercruiseschip Charles Dickens op. Het schip, dat 110 meter lang is, biedt ruimte aan 152 passagiers en 43 bemanningsleden en is in een recordtijd van 8 maanden gebouwd op de VEKA werf in Lemmer. De Werkendamse bedrijven Werkina (scheepselektro) en Dik den Hollander (interieur) leverden een aanzienlijke bijdrage.

Splijtbakken
Bij Shipyard Jooren in Werkendam vond een dubbele doop plaats: splijtbakken die Shipyard Jooren in opdracht van de firma VandeGrijp Rental (Papendrecht) heeft gebouwd. De bakken hebben een inhoud van 500 m3 en kunnen zich – zoal de naam al doet vermoeden - in tweeën splijten om bijvoorbeeld zand, grind, slib of stenen te storten. Meerdere Werkendamse bedrijven zoals Cornet Straaltechniek, Voordendag Van der Stelt en Tecnospirit hebben een bijdrage geleverd aan realisatie van de bakken. 

Werkendams schip op Havendagen Rotterdam
De heer en mevrouw Kieboom uit Werkendam stelden tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam hun ms. Werchina open voor bezoekers. Zij deden dit in samenwerking met Bureau Voorlichting Binnenvaart, dat zich inspant om de bekendheid van de binnenvaart te vergroten. Er kwamen zo’n 320.000 bezoekers naar de Wereldhavendagen. Werchina is de naam van een riviertje in Werkendam.

Minister Ploumen bij Holland Shipyards
Tijdens de economische missie naar o.a. Sierra Leone bracht minister Liliane Ploumen een bezoek aan de werf van Holland Shipyards. Directeur Cor Hoogendoorn leidde haar rond over de werf en legde uit hoe Holland Shipyards de werf revitaliseert en de werkgelegenheid in Sierra Leone een impuls wil geven.

Uitbreiding JC Straaltechniek & Cornet Groep
JC Straaltechniek en de Cornet Groep hebben hun gezamenlijke bedrijventerrein in Werkendam met 3.725 m2 uitgebreid. Naast meer ruimte voor opslag betekent dit ook een uitbreiding van het machinepark.  Er is geïnvesteerd in o.a. een geïntegreerde wasstraat (15x5x5 meter), een extra spuitcabine (15x7 meter) en in de mogelijkheid kleine objecten te waterstralen. JC Straaltechniek is per 1 oktober lid van Werkendam Maritime Industries geworden. De Cornet Groep is al geruime tijd lid.

Meer ruimte voor Zwets pumps & supplies
Het in Werkendam gevestigde Zwets pumps & supplies, een onderdeel van de SKB group, heeft sinds kort de beschikking over een eigen werkplaats en magazijn nu de SKB group is verhuisd naar Strijen. De werkplaats is voorzien van diverse bovenloopkranen en gereed voor het repareren, samenstellen van (nieuwe) pompsets. Zwets verzorgt ook de in- en uitbouw van pompsets aan boord van schepen, in de industrie of elders. Ook het wijzigen van leidingwerk en andere constructiewerkzaamheden behoren tot de activiteiten.

STUWA producten en service nu rechtstreeks bij De Waal
De Waal Machinefabriek en Scheepstechniek heeft een organisatorische wijziging doorgevoerd. Na een jarenlange samenwerking met een partnerbedrijf is De Waal nu zelf het enige en rechtstreekse aanspreekpunt voor advies, verkoop én wereldwijde service van alle STUWA zeevaartroeren en stuurmachines. STUWA is al decennia lang het eigen merk van De Waal, voor alles op het gebied van voortstuwing en manoeuvreren van schepen zoals baggervaartuigen, coasters, viskotters en superjachten. 

Het Werkendamse maritieme cluster is volop in bedrijf en heeft altijd ruimte voor enthousiaste vakmensen. Er zijn plaatsen voor draaiers, frezers, leerling-verspaners, lassers, elektriciens, scheepsbouwers én duikers. Ook hebben verschillende bedrijven mogelijkheden voor leerlingen die een BBL of BOL-opleiding willen volgen. Voor meer informatie: kstruijk@werkendammaritimeindustries.nl

EVENEMENTEN

WMI op beurs in Duitsland
Op 29 en 30 september jl. was Werkendam Maritime Industries voor het eerst met een stand aanwezig op een beurs in Duitsland. Op de beurs SHIPPING-TECHNICS-LOGISTICS in Kalkar is gewerkt aan de naamsbekendheid in Duitsland en zijn er diverse interessante contacten gelegd.


 3 t/m 6 november Europort Rotterdam

Van 3 t/m 6 november 2015 zal een aantal  leden van Werkendam Maritime Industries op de beurs Europort acte de présence geven. De beurs is de internationale ontmoetingsplaats voor innovatieve technologie en complexe scheepsbouw. Europort heeft een sterke focus op special purpose schepen, inclusief offshore-, bagger-, constructie-, marine-, binnenvaart- en visserijschepen en megajachten. Met bijna 30.000 professionele bezoekers en 1.100 exposanten behoort Europort tot ’s werelds belangrijkste maritieme ontmoetingsplaatsen.Havendag Werkendam 2 juli 2016
Het is inmiddels een traditie dat er in en om de Werkendamse havens een Open Havendag wordt georganiseerd. De volgende editie is gepland voor  zaterdag 2 juli 2016. Deze dag krijgt als thema “Dag van de Scheepsbouw” mee. Dit thema wordt met de vele bedrijven en leerlingen van de Werkendamse basisscholen verder uitgewerkt. Ook zal de Havendag weer de vaste onderdelen kennen zoals de vlootschouw, taptoe, shantykoren, bedrijvencompetitie en een braderie.


 
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Facebook
Facebook
Copyright © 2015 Werkendam Maritime Industries (WMI).

U krijgt deze Nieuwsbrief omdat u een contact van WMI bent. Voor vragen en suggesties kunt u contact opnemen met Karin Struijk, programmamanager Werkendam Maritime Industries.

Deze Nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Regionaal Economisch Actieprogramma (REAP) West-Brabant.


uitschrijven     wijzigen