Copy
Werkendam Maritime Industries nieuws
Logo WMI


Dutch knowledge and skills
Nieuwsbrief  |  december 2016

Met deze Nieuwsbrief, die eens per kwartaal verschijnt, houden wij u graag op de hoogte van het reilen en zeilen van Werkendam Maritime Industries (WMI). De gemeente Werkendam, de provincie Noord-Brabant en het maritieme bedrijfsleven in Werkendam trekken gezamenlijk op als het gaat om de promotie van het maritieme cluster en het leggen en onderhouden van verbindingen tussen Onderwijs, Overheid en Ondernemers.
Foto: Frans Jan Fortunati      

Verbindingen

In het afgelopen kwartaal zijn er weer veel verbindingen in en met het Werkendamse maritieme cluster gelegd. Die verbindingen hebben geleid tot bijvoorbeeld een nieuwe promotiefilm, een KennisEvent over digitalisering en robotisering, een lasrobotproject, een nieuwe opleiding én het in de vaart brengen van prachtige, innovatieve, schepen. In deze nieuwsbrief leest u er meer over!  

Ondernemers

WMI promotiefilm

Onlangs gepubliceerd: de WMI promotiefilm, die een indruk geeft van de activiteiten van Werkendam Maritime Industries. 
Video

Rotra Vente opgeleverd

De Concordia Group heeft onlangs een bijzonder innovatief schip opgeleverd en in de vaart gebracht. Het betreft een zware lading “roll-on/roll off’’ coaster, die speciaal ontworpen is voor het efficiënt vervoeren van onderdelen voor windmolens. De Rotra Vente is 141 meter lang en ruim 20 meter breed. Opvallend zijn de speciaal ontwikkelde boeg en de uitschuifbare ‘ramp’ (oprit) waardoor lading aan en van boord gereden kan worden. Het schip is in Werkendam en Hardinxveld-Giessendam omgebouwd. Onder hoofdaannemer Holland Shipyards hebben veel bedrijven uit Werkendam e.o. hun steentje bijgedragen.
 

Revolutionaire havensleepboot


Holland Shipyards heeft havensleepboot Telstar opgeleverd, de tweede EDDY-tug. EDDY staat voor ‘Efficiency Double-ended DYnamic’. De hybride havensleepboot met twee schroeven is revolutionair als het gaat om wendbaarheid, kracht, stabiliteit, brandstofverbruik en emissies. De enorme trekkracht (76 t bollard pull) maakt dat het schip bij uitstek geschikt is voor de begeleiding van zeeschepen in havens en sluizen. Eigenaar Iskes Towage & Salvage zet het schip in op het Noordzeekanaal en in IJmuiden. 

IJveer 60 in de vaart

Onlangs is er een nieuwe veerpont in Amsterdam in de vaart gekomen: IJveer 60, gebouwd door Holland Shipyards/ Instalho. Het nieuwe veer is schoner dan de andere veren: het heeft een diesel-elektrische voortstuwing, met een uitlaatgassen-nabehandelingssysteem. Het veer wordt ingezet op de verbinding Centraal Station-Buiksloterweg. Omdat het schip 5 meter langer is dan de andere veren, kunnen er ongeveer 70 personen meer per vaart worden overgezet. Aan de bouw en afwerking van het veer hebben diverse WMI-leden meegewerkt.

Varen als de brandweer

Brandweer Brabant Noord beschikt sinds kort over een nieuwe vloot snelle boten. Vooraf heeft de brandweer proefgevaren met een rib die Euro Offshore 4 jaar geleden aan de Brandweer Antwerpen heeft geleverd. Na het winnen van de tender heeft Euro Offshore 5 custom built ribs (rigid inflatable boats) gebouwd en de bijbehorende trailers geleverd. De ribs kunnen een snelheid van 65 km/h halen, zodat de Brabantse brandweermensen snel ter plekke zijn om hun taken bij blussen, rampenbestrijding en hulpverlening aan/op/in het water te kunnen uitvoeren. 
Video

Overheid/ondernemers

WERK-bezoeken

Burgemeester De Boer en wethouder Van Oosten hebben weer een aantal boeiende WERK-bezoeken afgelegd bij WMI-leden. Zo bezochten zij Voordendag Van der Stelt,  Dik den Hollander, Clean en Dacom Werkendam/Travelvision. Samen met het college van b en w van de gemeente Hardinxveld-Giessendam brachten zij een bezoek aan Holland Shipyards/Instalho. Inspirerende verbindingen tussen overheid en ondernemers! 

Dag van de Toekomst

Op 1 januari 2019 gaan de gemeenten Woudrichem, Aalburg en Werkendam fuseren. Op de Dag van de Toekomst, 1 oktober jl., konden visiegroepen hun blik op de nieuwe gemeente laten zien. Ook het WMI-bestuur heeft op die dag acte de présence gegeven: met een stand, animatie, promotiefilm en presentatie heeft WMI in beeld gebracht wat de betekenis van het maritieme cluster voor de regio is. WMI heeft nadrukkeljk aandacht gevraagd voor exta havencapaciteit om watergebonden bedrijven te kunnen (blijven) accommoderen.

Succesvolle match WerkLink

Kim van Oord is een mooi voorbeeld van een succesvolle match tussen WerkLink en het Werkendamse bedrijfsleven. Kim was via de gemeente Werkendam als werkzoekende aangemeld bij WerkLink, een samenwerkingsverband tussen de gemeente Werkendam en diverse andere gemeenten, !GO en UWV.  Door middel van professionele matching is Kim als meest geschikte kandidate voorgesteld op een vacature van Dacom Werkendam/ Travelvision. En met succes: na een proefperiode is het contract van Kim verlengd en heeft Travelvision zich verzekerd van vakkundige assemblage van satellietontvangstsystemen.
http://wspwestbrabant.nl/

Onderwijs 

PLC Besturingstechniek in industriële (maritieme) toepassingen

Dankzij een nauwe samenwerking tussen De Waal bv en HBO Drechtsteden is er een cursus PLC Besturingstechniek in industriële (maritieme) toepassingen ontwikkeld, bedoeld voor werktuigbouwkundigen die meer van PLC's willen weten. Medewerkers van De Waal hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van de lesstof, wat betekent dat aansluiting bij de professionele praktijk gegarandeerd is.
Interesse? Op 23 januari 2017 is er van 17 - 18:30 uur een informatiebijeenkomst in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Aanmelden kan via Peter Baldé, 06-83673457 of via pbalde@hbodrechtsteden.nl

Geslaagd KennisEvent Robotisering & digitalisering

Samen met Altena Kennispoort en Rabobank Altena heeft Werkendam Maritime Industries een Kennisevent Digitalisering & Robotisering georganiseerd. Er waren interessante, inspirerende sprekers, waaronder de bekende trendwatcher/futurist RIchard van Hooijdonk. Het publiek werd meegenomen in de ontwikkelingen rondom robotisering en digitalisering. Een aantal bedrijven liet nieuwe toepassingen 'live' in de zaal zien. Het was een inspirerende bijeenkomst, die 'food for thougt' opleverde voor de ca. 170 bezoekers. 
(Foto: Frans Jan Fortunati)

KennisEvent Digitalisering & robotisering voor jeugd


150 kids maakten in oktober kennis met technieken van de toekomst. Zij waren op uitnodiging van Altena Kennispoort, Rabobank Altena en Werkendam Maritime Industries 's middags te gast bij het Kennisevent Robotisering & Digitalisering. Kennis maken met een robot, animaties maken, 3D-printen, virtueel lassen, onderhouden en ontwerpen met augmented en virtual reality - niets was te gek. En voor de broodnodige ontspanning gaven de pro's van Golfpark Almkreek golfclinics tussendoor. Een geslaagde middag!

WERK-safari

Ca. 35 leerlingen van basisschool Het Baken uit Werkendam gingen op WERK-safari bij de VEKA Group. De kinderen kregen een film over WMI te zien, een bedrijfspresentatie van VEKA en deden mee aan een quiz. Het bezoek was compleet na een rondleiding op een tanker in aanbouw. Een mooie WERK-safari, die de leerlingen mogelijk inspireert bij hun school-/beroepskeuze.

Ondernemers (vervolg)

Luifel & loopbrug


De afdeling spoedeisende hulp van het AMC, het grootste ziekenhuis van Amsterdam, heeft een prachtige nieuwe entree met luifel gekregen. Uit Werkendam!  JC Straaltechniek BV heeft deze opdracht in samenwerking met Olivier – Spek Architecten verzorgd. Een stalen frame is met EPS bekleed, gespoten en afgelakt. In het EPS is een dakgoot en regengoot verwerkt. De vloer is afgewerkt met een slijtlaag, antislip en belettering.
Voor Instalho BV heeft JC Straaltechniek verschillende loopbruggen mogen stralen en spuiten. De loopdekken van de bruggen zijn voorzien van een slijtlaag van epoxy met grind.

Eerste lasrobot in bedrijf

De Waal Machinefabriek B.V. heeft de eerste lasrobot geïnstalleerd.  De robot wordt ingezet voor het lassen van scheepsroeren. De zeer geavanceerde technologie zorgt voor een hoge kwaliteit met een snelle levertijd tegen een scherpe kostprijs. De roerenproductie kan in Nederland blijven en medewerkers worden opgeleid in een geheel nieuw vakgebied. De Waal werkt in dit Europese innovatieproject samen met de Duurzaamheidsfabriek, Valk Welding en Scheepswerf Slob. ​
Video
 

Powerpack XXL

Onlangs heeft De Waal een 1.200 liter groot powerpack afgeleverd. Deze stuurmachine is bestemd voor de aandrijving van twee enorme zeevaartroeren van een hopper dredger. Met een vermogen van 2x30 kW is deze set één van de grootste powerpacks ooit, die De Waal heeft geleverd. De Waal bevindt zich inmiddels in de top van de internationale wereld van scheepsbesturingen.

De 35 leden van Werkendam Maritime Industries wensen u goede kerstdagen en een gezond, voortvarend 2017!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Email

Copyright © 2016 Werkendam Maritime Industries (WMI)

U krijgt deze e-mail omdat u een contact van Werkendam Maritime Industries bent.

Deze Nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Regionaal Economisch Actieprogramma (REAP) West-Brabant.

Uitschrijven    Instellingen veranderen

Email Marketing Powered by Mailchimp