Copy
Dinsdag 15 januari 2019  
view in your browser

FREE RADICALS

‘We komen allemaal van dezelfde bron, het oudste menselijke skelet is gevonden in Ethiopië. Toch wil de mens grenzen stellen en categoriseren, we zien het bij landsgrenzen maar ook bij indelingen van mensen op etniciteit, hetgeen alleen maar leidt tot ongelijkheid, discriminatie en machtsmisbruik. We moeten meer focussen op de gemeenschap, het collectief.'
Ephrem Solomon
 
TENTOONSTELLING
Zaterdag 19 januari 2019
15 tot 18 uur

Taal: NL/EN
Te zien t/m 30 maart

 
Deelnemende kunstenaars:
Tyna Adebowale (Nigeria), Raul Balai (NL), Stacey Gillian Abe (Oeganda), Jimini Hignett (UK/NL), Patricia Kaersenhout (NL), John Kamicha (Kenia), Ephrem Solomon Tegegn (Ethiopië) en Mariëlle Videler (NL).

Curatoren: Rosalie van Deursen (*Urban Africans) en Renske de Jong (CBK Zuidoost)

CBK Zuidoost opent op zaterdag 19 januari 2019 de groepstentoonstelling Free Radicals. Een groep van gemêleerde kunstenaars uit zowel Afrika als Nederland die misstanden in de maatschappij aan de kaak stelt of een radicale werkwijze heeft. We noemen ze Free Radicals omdat ze niet bang zijn, om aannames en conventies in twijfel te trekken; omdat het innovatieve geesten zijn die stereotypen op de kop zetten. Omdat het sterke persoonlijkheden zijn die anders durven zijn, die soms zelfs hun eigen veiligheid riskeren om hun waarheid te verkondigen.



(
John Kamicha)

Vrije Radicalen is een term uit de scheikunde. Het zijn elementen die het immuunsysteem aanmaakt om bacteriën en virussen te elimineren. Normaal gesproken worden ze door het lichaam zelf verwijderd. Wanneer er te veel vrije radicalen zijn dan heeft het lichaam een probleem. Dan ontstaat er disharmonie en onbalans in het lichaam en is er grote kans dat een ziekte ontstaat.
 
In deze tentoonstelling worden Vrije Radicalen gezien als positieve elementen die bacteriën en virussen te lijf gaan. Ofwel kunstenaars Ze reageren op disharmonie en onbalans in de huidige samenleving. Dat doen ze allemaal op een eigen manier, binnen hun eigen context en vanuit hun eigen achtergrond.  Bij de ene kunstenaar is dat direct duidelijk als je naar het werk kijkt en bij de ander is het meer subtiel. Niet alle kunstenaars in deze tentoonstelling wonen in landen waar vrijheid van meningsuiting vanzelfsprekend is.


(Patricia Kaersenhout)


*Dit project is een samenwerking tussen Urban Africans (urbanafricans.com)  en CBK Zuidoost.

Amsterdam, 15 januari 2019

-----------------------------------------------------------------------------
CBK Zuidoost presenteert meer dan 30 jaar actuele beeldende kunst met interculturele accenten.

Voor de redactie:
voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Sharda Balgobind
020 22 52 880
s.balgobind@cbkzuidoost.nl
Website
Like us
Volg ons
Email
Share
Forward
Copyright © 2019 Centrum Beeldende Kunst Zuidoost, Alle rechten voorbehouden.


afmelden   gegevens aanpassen