Copy
PM / Dansehallerne sparker foråret i gang med et massivt forestillingsprogram i Pakhus 11

 

Dansehallerne sparker foråret i gang med et massivt fire-ugers forestillingsprogram

 

Dansehallerne i Pakhus 11,
Dampfærgevej 2, Kbh. Ø
24. feb. - 21. marts 2020

Dansehallerne tager afsæt ind i foråret med fire forrygende uger med et tætpakket program med navne som Steve Paxton, Deborah Hay, Cullberg, two-women-machine-show, Jon R. Skulberg, Marie Topp, Julia Giertz og Running Sculptures. På programmet er også formaterne NEW SH**T kurateret af Thjerza Balaj og Closing Ritual af Alma Söderberg.

Dansehallerne indtager Pakhus 11 på Østerbro i fire uger med et massivt program med forestillinger, samtaler, fester og mere. Vi glæder os særligt til at præsentere to centrale amerikanske skikkelser indenfor dansehistorien, når vi fejrer kontaktimprovisationens ophavsmand Steve Paxton og den legendariske koreograf Deborah Hay. Deborah Hay præsenterer to værker med det anerkendte svenske kompagni Cullberg, der for første gang i mange år er i København – og det med hele to værker.
Programmet byder også på forestillinger af tidens markante danske koreografer two-women-machine-show, Marie Topp, Julia Giertz og norske Jon R. Skulberg. Vi tager samtidig pulsen på, hvad der rører sig hos nye unge koreografer med formatet NEW SH**T - og for det unge publikum er der en interaktive forestilling.
 
Dansehallernes direktør Danjel Andersson siger følgende om forårsprogrammet i Pakhus 11:
Jeg er utrolig stolt af både højden og bredden – og ekstra glad for at Cullberg kommer til København for første gang i utrolig mange år. Dette sammen med ingen mindre end Deborah Hay.
Dansehallernes program over fire uger i Pakhus 11 er både intensivt og bredt.
Tre af Danmarks stærkeste danske koreografer indenfor de seneste år. Toppet med en af dansehistoriens virkelig markante skikkelser. Toppet med helt nye kunstnere. Toppet med et program med ekstra af alt.
 

Mellem det genkendelige og det fremmede, mellem urtid og flimrende fremtid
Den danske duo two-women-machine-show åbner programmet med Of All Its Parts: From Darkness, 24.-29. februar. Værket løfter sløret for en tidløs og transformativ figur, hvis dans fremstår som en uophørlig flux mellem det genkendelige og det fremmede, mellem urtid og flimrende fremtid. Forestillingen har premiere i Pakhus 11 og afrunder duoens episodiske rejse og er som sådan sidste del af en triologi, hvor de undersøger, hvad det betyder at være to kroppe. Duoen two-women-machine-show med Ida-Elisabeth Larsen og Marie-Louise Stentebjerg har tidligere skabt anmelderroste værker som Mass Hysteria (2013), My Body is a Barrel of Gunpowder (2014), TRANS- (2015) og Ality (2018).
 
Dansehistoriens pionerer Steve Paxton og Deborah Hay
Dansehallerne er utrolig stolte over at kunne præsentere de to amerikanske eksperimentelle dansere og koreografer Steve Paxton og Deborah Hay, som begge var del af Judson Church Theater, en radikal kunstbevægelse i det 20. århundrede, og som hver især har sat et markant præg på dansescenen siden 1960´erne.
3. marts zoomer Dansehallerne helt ind på Steve Paxton, når vi sammen med forskningslaboratoriet Sarma fejrer lanceringen af Conversations i Vermont: Steve Paxton, et online publikations- og forskningsprojekt med 15 timers interview, der udfolder Steve Paxtons arbejde og liv. Steve Paxton, som i dag er en ældre herre, deltager selv online fra sit hjem i USA og initiativtager og interviewer Myriam Van Imschoot og medredaktør Tom Engels guider publikum igennem publikationen. Lou Forster, fransk forfatter og forsker bidrager også til dialogen. Eventen er med gratis entré, tilmelding er dog nødvendig pga. begrænsede pladser.
7.-8. marts præsenterer Deborah Hay et dobbeltprogram sammen med det store svenske repertoirekompagni Cullberg, som Hay er tilknyttet i perioden 2019-21. Deborah Hay har siden 1960´erne været et forbillede for mange og er gennem årene blevet hyldet og tildelt mange legater og priser for sit indflydelsesrige banebrydende kunstneriske arbejde i hele verden.
Kompagniet Cullberg, som har haft en essentiel rolle i hjemlandet Sverige og internationalt siden dets afsæt i 1967, arbejder kontinuerligt med at gøre nyskabende dans relevant for mange. Sammen med koreografer fra hele verden undersøger de, hvordan dans kan defineres, produceres og præsenteres. I perioden 2019-21 arbejder Cullberg udelukkende med tre tilknyttede kunstnere, hvoraf Deborah Hay er en af dem.
Deborah Hay har genskabt to af sine tidligere signifikante værker sammen med Cullbergs dansere. I København præsenterer vi soloen The Man Who Grew Common in Wisdom, som Deborah Hay har genskabt til Cullbergs danser Eva Mohn i 2019. Værket blev oprindeligt skabt og opført i 1989 af Deborah Hay selv i New York. Det er en tredelt solo bestående af værkerne The Navigator, The Gardener og The Aviator.
New York Times skrev følgende om værket i 1989: ”Deborah Hay gør enkelhed veltalende i sin tredelte solo”.
Udover soloen genopsætter Deborah Hay sit prisbelønnet mesterværk The Match med fire dansere fra Cullberg. Det er en vibrerende kamp om parathed - en forestilling med fire forskellige soloer, der præsenteres i en ny rækkefølge ved hver opførelse.
 
I tillnytning til dobbeltprogrammet 8. marts løber eventen EAREYE Closing Ritual også af stablen. Under temaet lyt med dine øjne og se med dine ører præsenterer gæstekurator Alma Söderberg et afsluttende format for Performing Arts Festivalen EAREYE, der i dagene op til finder sted på Inkonst i Malmø. I København bliver der samtale og koncert med Stina Fors - koreograf og solopunkband. Gæstekurator Alma Söderberg er svensk danser og koreograf og ligesom Deborah Hay tilknyttet Cullberg i perioden 2019-21.
 

Insisteren på langsomheden i en hurtig accelererende verden
Den herboende norske koreograf Jon R. Skulberg / Convoi Exceptionnel ønsker at give publikum en sanselig oplevelse, som stryger både med og mod hårene, når han 12.-13. marts præsenterer forestillingen For Ever Four Seasons. Det er et musikalsk, koreografisk og eksistentialistisk værk, der insisterer på langsomheden som en modstand mod vor tids hurtigt accelererende verden.
Jon R. Skulberg arbejder som iscenesætter, scenograf og koreograf med rumlige-somatiske undersøgelser. Krop og rum i møde med et publikum. Convoi Exceptionnel er særtransport og bred last. Ligesom det skilt, der findes på store lastbiler på motorvejen, er kompagniet en påmindelse om at være opmærksomme på særlig tyngde og indhold.


Ord, krop og trådløse høretelefoner – og NEW SH**T
Programmet i Pakhus 11 byder også på en forestilling for børn, unge og deres voksne med det danske kompagni Running Sculptures. Den interaktive danseforestilling Med kroppen på opdagelse inviterer børn og voksne med på en performativ rejse gennem bevægelse, ord, krop og trådløse høretelefoner. Det deltagende publikum bliver præsenteret for en række valg, som de skal tage stilling til. Her opdages det, at ikke to oplevelser er ens – at ens valg har indflydelse på både ens egen og de andre deltageres oplevelse. Forestillingen kan opleves 14.-15. marts.
Running Sculptures er et københavnerbaseret dansekompagni med fokus på at dele, udvikle og udfordre koreografiske praksisser. Kunstnerne i kompagniet er Lars Dahl Pedersen, Marlene Bonnesen, Mette Møller Overgaard.

17. marts kan publikum opleve, hvad der rør sig hos den nye unge generation af koreografer, når vi præsenterer NEW SH**T. Titlen dækker over tre værker samlet i ét program, udvalgt af gæstekurator Thjerza Balaj. Hun er norsk/albansk danser og koreograf med base i København og med særlig interesse for en fysisk praksis som drivkraft for koreografisk skabelse. Thjerza Balaj er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole og har arbejdet med kunstnere som Frédéric Gies, Ingri Fiksdal og Mute Comp. Physical Theater. 

En strøm der bevæger sig gennem mennesker, materialer og miljøer
Publikum inviteres 19.-21. marts til en refleksion over det at lytte og lydens hierarkier med soloforestillingen Oceanic. Det er den danske koreograf og danser Marie Topp og den svenske komponist Julia Giertz, der skaber et landskab af syngende kroppe, vedholdende lyd og bløde konstruktioner. En strøm der bevæger sig gennem mennesker, materialer og miljøer. Ord der formes af kraft.
Oceanic er del af en række værker skabt af Marie Topp, der omhandler hvordan politiske og kulturelle strukturer er indlejret i sansningen.
Marie Topp og Julia Giertz har siden 2005 fastholdt en tæt kunstnerisk dialog. I løbet af de sidste 10 år har de kontinuerligt været involveret i hinandens kunstneriske projekter, som kollegaer og samarbejdspartnere. Deres værker kan opleves som tidslommer. Grænseland, man kan miste orienteringen i. Rum af kraft, følelser og forestillinger, der tillader, at sansernes kompleksitet kan udfolde sig. Kroppen og fantasien er placeret centralt i oplevelsen og i vidensproduktionen.

Udover det massive sanselige sceneprogram, som Dansehallerne byder på i Pakhus 11, er der også i de fire uger DJ´s, fest, foredrag og mulighed for at møde kunstnerne. Se mere på dansehallerne.dk
 
For nærmere info kontakt Dansehallernes Kommunikation, Anne Mette Berg, amb@dansehallerne.dk  / 3388 8011. Pressefotos til direkte download her
FAKTABOKS
Dansehallerne præsenterer et fire ugers massivt forårsprogram med
two-women-machine-show, Steve Paxton, Deborah Hay & Cullberg, gæstekurator Alma Söderberg, Jon R. Skulberg, Running Sculptures, gæstekurator Thjerza Balaj, Marie Topp & Julia Giertz.
Samlet spilleperiode / 24. feb. - 21. marts 2020
Venue: Pakhus 11, Dampfærgevej 2, København Ø.
Billetter købes på Teaterbilletter.dk

Se nærmere info om den enkelte forestilling og events her
dansehallerne.dk

Fotocredits / The Match / Foto Urban Jôrén + The Man Who Grew Common In Wisdom / Foto Dajana Lothert + Steve Paxton / Foto Gene Pittman for Walker Art Center + Of All its Parts: From Darkness / Foto Anders Ravnsholt Riis / HAUT + For Ever Four Seasons / Foto Søren Kjeldgaard + Deborah Hay / Foto Beate Cervin + Med kroppen på opdagelse / Foto Lars Nybøll + Oceanic / Foto Sigrid Nygaard

Dansehallernes forestillingsprogram i Pakhus 11 er støttet af Statens Kunstfond.

Om Dansehallerne Dansehallerne er et nationalt ressourcecenter for dans og koreografi. Dansehallerne præsenterer og co-producerer nationale og internationale forestillinger – og faciliterer træning, seminarer, kurser, residens, researchbaserede udviklingsprojekter og eksperimenterende aktiviteter.
Facebook
Vimeo
Instagram
Dansehallerne (administration), København - H.C. Andernsens Boulevard 25, 3. sal – 1553 Kbh V
Dansehallerne, Aarhus – Valdemarsgade 1G, 2. – 8000 Aarhus C
Tlf.: 3388 8000 / info@dansehallerne.dk

Du kan afmelde dig fra Dansehallernes presseliste her